Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 06:05 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
CIB Bank: idén már alig lassul a gazdasági növekedés
elemzője az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Jövőre is a belső felhasználás, főleg a lakossági fogyasztás és a beruházások diktálja majd a növekedés tempóját, 2020-tól viszont a belső kereslet gyengülésével párhuzamosan újra a nettó export járulhat hozzá pozitívan a növekedéshez - vélekedett a szakértő.

A CIB Bank november eleji előrejelzése szerint a korábban prognosztizáltnál néhány tized százalékponttal magasabb, 2,9 százalékos lehet az infláció idei éves átlaga. Az elmúlt hónapokban a fogyasztói árindex tartósan átlépte a 3 százalékos küszöböt, októberben megközelítette a 2-4 százalékos jegybanki célsáv felső szélét. A gazdaságban fokozatosan, de egyértelműen erősödik az inflációs nyomás, amit alátámaszta maginflációs mutató és az MNB alapmutatóinak alakulása, így összességében a 3,5 százalékot is elérheti az éves átlagos infláció 2019-ben.

Az infláció alakulásához kapcsolódó monetáris politikáról a CIB Bank elemzése azt emeli ki, hogy a tartósan laza monetáris kondíciók hosszabb távú
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 13:58
Javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az Európai Bizottság
százalékra, 2020-ban pedig 0,3 százalékra mérséklődhet. A háztartások megtakarítási rátája a tavalyi 12,1 százalékról 2018-ban 10,4 százalékra, 2019-ben 10,2 százalékra, 2020-ban pedig 10,0 százalékra mérséklődhet, ami a jelzáloghitelek állományának növekedésével köthető össze.

Tavasz óta jelentősen gyorsult a pénzromlás üteme az üzemanyagok és a feldolgozatlan élelmiszerek drágulásának, valamint a forint leértékelődésének következtében. Az uniós célokra összehasonlítható alapon kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben 3,7 százalékra rúgott, átlépve az MNB tolerancia sávjának (3 százalék +/- 1 százalékpont) középértékét.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény becslései szerint a fogyasztói árindex a tavalyi 2,4 százalékról idén 3,0 százalékra, 2019-ben pedig 3,3 százalékra ugrik, majd 2020-ban 3,0 százalékra esik vissza. A kockázatok kiegyensúlyozottak: a feszes munkaerőpiac elősegítheti a reálbérek gyors növekedését, ami a fogyasztás erősebb növekedését és magasabb
velemenyezd, 2018. november 08. csütörtök, 12:11
Közel hatéves csúcsra gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben októberben
Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott előzetes adatai szerint októberben - az elemzői várakozásoknak megfelelően - 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben. Szeptemberben 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, így immár zsinórban az ötödik egymást követő hónapban állt az EKB célszáma körül ez az inflációs érték.

Az októberihez hasonlóan erős emelkedést legutóbb 2012 decemberében mértek, akkor szintén 2,2 százalékra rúgott az éves összevetésű ütem.

A gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,1 százalék volt októberben. Elemzők 1,0 százalékot vártak a szeptemberi 0,9 százalékos emelkedés után.

Az energia és feldolgozatlan élelmiszerek árváltozását nem tartalmazó infláció 1,3 százalékot tett ki októberben, 0,2 százalékponttal haladta meg a szeptemberi értéket.

A legjelentősebb mértékben, 10,6 százalékkal az energiaárak nőttek, az élelmiszerek,
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 12:02
Hat és fél éves csúcsra gyorsult a német fogyasztói árak emelkedésének üteme októberben
A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt előzetes adatai szerint a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) októberben 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal nőtt, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Szeptemberben a harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,2 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által számított harmonizált fogyasztói árindex biztosítja az egyes uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát.

A Destatis módszertana alapján végzett számítások szerint az egy évvel korábbihoz képest 2,5 százalékkal, szeptemberhez képest pedig 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az éves áremelkedés mértéke 2008 szeptembere óta nem volt ilyen magas, akkor 2,8 százalékot mértek.

Elemzők lassabb ütemre, 2,4 százalékra, illetve 0,1 százalékra számítottak októberről.

Szeptemberben éves szinten 2,3
velemenyezd, 2018. október 30. kedd, 15:11
Stabilan emelkedtek a fogyasztók kiadásai az Egyesült Államokban augusztusban
A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy augusztusban, havi összevetésben a fogyasztói kiadások és a személyi jövedelmek egyaránt 0,3 százalékkal emelkedtek.

Júliusban a jövedelmek 0,3 százalékkal, a kiadások pedig 0,4 százalékkal nőttek.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 0,5 százalékkal emelkedtek augusztusban.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) augusztusban havi szinten 0,1 százalékkal emelkedett, a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index viszont stagnált.

Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 2,2 százalékot tett ki augusztusban, szemben az előző hónapban mért 2,3 százalékkal, míg a maginfláció 2,0 százalék volt, csakúgy mint júliusban.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 17:14
Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten
átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlan mértékben, legalább 400-600 milliárd forintban határozták meg.

Az elemzés szerint fontos kommunikációs változás, hogy a jegybank jelezte, felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható.

A jegybank elsősorban az inflációs folyamatokat követi. Augusztusban is 3,4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex, ami elsősorban az üzemanyagárak felfutásának volt köszönhető. Amennyiben a jelenlegi áremelkedési ütem az év hátralévő részében folytatódik, az éves átlagos infláció az Equilor szerint 2,88 százalék lehet, mely a jegybank korábbi prognózisa (2,8 százalék) felett, de a célszint (3 százalék) alatt található.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy Günter Öttinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint a 2021-ben kezdődő uniós költségvetési ciklusban részben jogállamisági
velemenyezd, 2018. szeptember 23. vasárnap, 07:10
Féléves csúcson a brit infláció
A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex 2,7 százalékkal volt magasabb augusztusban, mint egy évvel korábban.

Júliusban 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában, és az előzetes elemzői konszenzus átlaga augusztusra lassulást, 2,4 százalékos teljes kosárra számolt éves inflációt valószínűsített.

Legutóbb februárban volt 2,7 százalék az éves brit infláció, bár a korábbi hónapokban járt ennél magasabban is: januárban és tavaly decemberben 3 százalék, tavaly novemberben 3,1 százalék, tavaly októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt, elsősorban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás utáni meredek fontgyengülés következményeként.

A brit pénzügyminisztérium által a Bank of England - a brit jegybank - számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

Az augusztusi adat jó eséllyel a Bank of England elemzőit is
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 12:42
Kamatdöntés - Elemzők: az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról
százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén. Az MNB ugyanakkor bejelentette, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására az inflációs cél fenntartható elérése érdekében, eszköztárát átalakítja.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője fontos kommunikációs változásnak nevezte, hogy a jegybank jelezte, felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye.

Kifejtette: a fogyasztói árindex augusztusban is 3,4 százalékkal emelkedett, elsősorban az üzemanyagárak felfutása miatt. Amennyiben a jelenlegi áremelkedési ütem az év hátralévő részében folytatódik, az éves átlagos infláció 2,88 százalék lehet, amely a jegybank korábbi prognózisa (2,8 százalék) felett, de a célszint (3 százalék) alatt van. A forint árfolyama a tavaszi gyengülést követően a 318-330-as sávban stabilizálódott az euróval szemben. Az újabb feltörekvő piaci turbulenciákat már jobban viselte a hazai
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 18:24
A vártnál lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban augusztusban
Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy éves összevetésben 2,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak augusztusban. Elemzők 2,8 százalékot vártak a júliusban mért 2,9 százalék után.

Havi összehasonlításban 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban, csakúgy mint júliusban, de elemzők gyorsulásra, 0,3 százalékos emelkedésre számítottak.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció havi összevetésben 0,1 százalékkal nőtt augusztusban, miközben elemzők a júliusival megegyező értéket, 0,2 százalékot vártak. Éves szinten 2,2 százalékra lassult a maginfláció augusztusban, az előző hónapban mért 2,4 százalék után. Elemzők 2,4 százalékos éves emelkedésre számítottak.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal, az energiáé pedig 10,6 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül a benzin 20,3 százalékkal, a fűtőolaj pedig 30,7 százalékkal drágult. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 15:22
Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme augusztusban Németországban
A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön végleges adatként azt közölte, hogy a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban 1,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig stagnált.

Júliusban a harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 2,1 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által számított harmonizált fogyasztói árindex biztosítja az egyes uniós tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát.

A Destatis módszertana alapján végzett számítások szerint augusztusban az egy évvel korábbihoz képest 2,0 százalékkal, júliushoz képest pedig 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Júliusban éves szinten ugyancsak 2,0 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Az inflációt főleg az energiaárak húzták fölfelé, ezek ára éves szinten 6,9 százalékkal nőtt augusztusban. Az élelmiszerek 2,5
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 08:41
Júliusban az infláció nem változott, a maginfláció emelkedett az Egyesült Államokban
Júliusban szezonális kiigazítással a piaci várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban a júniusi 0,1 százalékos havi áremelkedés után.

Az energia- és élelmiszerárak figyelmen kívül hagyásával kalkulált havi árindex 0,2 százalékkal, a júniusival és a piaci várakozásokkal is megegyező mértékben emelkedett júliusban is.

A fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke 2,9 százalék volt júliusban, az előző havi hat éves csúccsal megegyező. A piac 3,0 százalékos inflációt várt júliusra.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 2,4 százalékkal, 2008 szeptembere óta a legnagyobb mértékben emelkedett júliusban. Júniusban 2,3 százalék volt az éves áremelkedés és a piac júliusra is ezzel megegyező maginflációt várt.

Az élelmiszerárak 1,2 százalékkal, az energiaárak 12,1 százalékkal emelkedtek júliusban éves bázison. https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:57
GKI: sokféleképpen hat a forint gyengülése a gazdaságra
A több évnyi tartós, de enyhe értékvesztés után a forint értéke jelentősen, 6 százalékkal csökkent az euróhoz és 10 százalékkal a dollárhoz képest július elejére az április végi árfolyamhoz képest, majd enyhén korrigált - idézte fel elemzésében a kutatóintézet.

A GKI összegezte, az importált termékek árának növekedése emeli a fogyasztói árindexet, számos termék esetén az emelkedő importár akár ki is árazhatja a piacról a behozott terméket, ami a hazai termelők számára jelentősebb áremelést tesz lehetővé. A keresetek elmúlt években bekövetkezett erőteljes emelkedésének hatása még alig jelent meg az árakban, de az importverseny gyengülésével ez is erőteljesebben érvényesülhet - közölték.

A gyengülő hazai valuta javíthatja a gazdaság versenyképességét, mivel elvben ösztönzi az exportot - állapították meg. A gyenge forint exportösztönző hatását azonban korlátozza, hogy az export túlnyomó részét a multinacionális cégek bonyolítják le, amelyek jellemzően nagy importaránnyal dolgoznak és belső
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 12:21
1/51
Képek, videók
gazdasági növekedés.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:10
Gazdasági növekedés.png
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:09
Az uborka felhasználása.j
pacsakute
2013. szeptember 01. vasárnap, 19:01
minták felhasználása
katusom
2008. augusztus 27. szerda, 19:56
mégtovábbi felhasználásra
lysabetta
2008. január 19. szombat, 03:48
fogyasztása
csigamalac
2011. szeptember 10. szombat, 12:58
fő fogyasztás.jpg
dnemethk
2011. március 26. szombat, 16:01
fogyasztás.jpg
talamusz
2011. március 01. kedd, 14:23
Normál fogyasztás 30-40 l
farkas1945
2010. december 26. vasárnap, 20:13
08 Torta fogyasztás.jpg
fmacska
2009. június 21. vasárnap, 18:48
Szaporítás,fogyasztás. jpg
kondane
2009. április 17. péntek, 11:50
Fogyasztás.jpg
kondane
2009. április 17. péntek, 11:38
angol kötés fogyasztás.JP
mami7090
2008. december 09. kedd, 18:46
a fogyasztás
zinzendorf
2007. november 10. szombat, 17:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.