Belépés
2019. május 25. szombat | 21. hét | 145. nap | 01:33 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Középiskolásoknak indít tájékoztató előadássorozatot a bőrbetegségekről a Semmelweis Egyetem
Sárdy Miklós, a klinika igazgatója, a BőrŐrök projekt ötletgazdája és vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy Magyarországon a napbarnított bőr a divat, miközben a napfény fokozza a bőr öregedését és elősegíti a bőrrák kialakulását. Ezért is döntöttek úgy a klinikán, hogy előadássorozatot szerveznek a fiatalok bőrgyógyászati ismereteinek bővítésére.

A sorozat több nagyobb témakört ölel majd fel: lesz szó a napfényvédelemről, a napozásról és anyajegyekről, az évenkénti anyajegyszűrés fontosságáról, a nemi betegségekről, arról, milyen úton terjednek és milyen úton nem. Fényképekkel illusztrálják a betegségeket, hogy a fiatalok felismerhessék azokat. Szó lesz a gyakoriságukról és a megelőzős módjairól; a pattanásokról és általános bőrápolási tanácsokról, valamint a piercingekről és tetoválásokról, illetve ezek veszélyeiről.

Az igazgató elmondta: ha az előadássorozat sikeres lesz, szélesebb körben is megszervezik.
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 09:21
Krónika 7. rész (egészségügyi alapellátás)
problémákra.

A szűrővizsgálatok ösztönzését jó szándéknak tartotta, ugyanakkor olyan eszközöket sürgetett, amelyek valóban motiválnak a rendszeres részvételre.

Ugyancsak méltatta, hogy volt elég idő a társadalmi vitára.Képviselői felszólalásokRig Lajos (Jobbik) a szűrővizsgálatok esetében a melanómaszűrések fontosságát emelte ki, arra utalva, hogy a rosszindulatú daganatot többnyire az okozza, hogy a tumor áttétet képez, és ezt későn fedezik fel. Hozzátette: az idejében végzett bőrgyógyászati beavatkozás esetén a megbetegedés megakadályozható.

Teleki László (MSZP) szerint a javaslat szélesíti az ellátásban részt vevők körét, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy slumosodott városrészekben, cigánytelepeken sok alapvető higiéniás feltétel sem valósul meg, és az is probléma, hogy a rászorulók nem mennek időben orvoshoz.

Bene Ildikó (Fidesz) a praxisközösségek létrehozásának lehetőségét méltatta, amit azzal indokolt, hogy egy-egy ilyennel kiválóan lehet kezelni a
velemenyezd, 2015. június 12. péntek, 18:13
Bőrhibák
korpázást vehetünk észre. Az arcbőr kifehéredését követően a száj körül és az alsó ajak alatt barnás foltok maradhatnak vissza. E foltok kialakulásában emésztőszervi, hormonális és túlérzékenységi tényezők is szerepelnek. Feltétlenül indokolt a szakorvosi vizsgálatuk.

A serdülőkön már az ősz kezdetével kezdenek szaporodni a gyulladt udvarú szőrtüszőgyulladások, a pattanások. A lányok esetében gyakran a ciklus megjelenése előtti héten kezd romlani az állapot. Megfelelő kozmetikai és bőrgyógyászati kezelés nélkül - mivel a mélyebb szöveti rétegek is károsodhatnak - hegek képződnek, melyek sokáig megmaradnak.

Rettegett cellulitisz

A cellulitisznek nevezett, a bőr mélyebb rétegeit érintő gyulladás az arcon alakulhat ki. A folyamat az orbánchoz hasonlítható, hisz lázzal, hőemelkedéssel, feszüléssel, lüktetéssel és fájdalommal jár. Mind az aknés, mind a nagyobb gyulladásokkal járó esetekben csakis a szakorvosi gyógyszerelés és a rendszeres ápolás hozhat kedvező eredményt és
korall44, 2010. április 07. szerda, 14:56
Mandula, térd, anyajegy - Műt.
bőrt, viszonylag ritkán idéznek elő festékes bőrdaganatot, a melanómáknak alig egyharmada fejlődik ki anyajegyekből. Sajnos azonban ebből az következik, hogy az anyajegyek számának növekedésével nő a melanóma kockázata is. Megalapozatlan az a hiedelem, hogy az anyajegy annál veszélyesebb, minél sötétebb és kiemelkedőbb. Valójában inkább a laposakból vagy éppen kiemelkedőkből indulhat ki rosszindulatú elváltozás. Akármennyi anyajegyed is van, az elővigyázatosság fontos dolog. Érdemes minden évben bőrgyógyászati szűrővizsgálatra menni, ahol speciális nagyítóval, úgynevezett dermatoszkóppal szemléli meg az orvos a bőrt. De ha az anyajegy szabályos kerek, vagy ovális, ha a pigment egyenletesen oszlik el benne, nem kell hozzányúlni.

Le vele!
Ha egy anyajegy formája vagy mérete hirtelen megváltozik, töredezett lesz a széle, udvara alakul ki, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Figyelj a színére is: ha több mint három színből áll (a feketétől a rózsaszínig, a bézstől a pirosig), meg kell
gabfe, 2010. január 19. kedd, 19:17
Egészséglexikon-Csalánkiütés
CSALÁNKIÜTÉS

Rövid leírás
(másnéven: urticaria)

A csalánkiütés a leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek egyike. Testszerte számos, különböző nagyságú, néha összefolyó, éles szélű, a bőr szintjéből kissé kiemelkedő viszkető csalánfolt (urtica - ejtése: urtika) jelenik meg. Lapos, puha tapintású, múlékony jelenségek. Színük halványvörös vagy fehéres; nagyon hasonlítanak a szúnyogcsípésre. Alakjuk szabálytalan, térképszerű. Gyorsan, néhány perc alatt alakulnak ki, pár óra alatt elmúlnak, de a betegség bizonyos típusában néhány napig is megfigyelhetőek maradnak. Az esetek egy részében a csalánfoltokkal együtt az ajkak, szemhéjak, nyelv duzzanata (ödémája) is megfigyelhető. Ez a tünet az ún. Quincke-ödéma, más néven angioneurotikus ödéma.

Előfordulás

Nagyon gyakori jelenség: a lakosság közel egynegyedénél élete során legalább egyszer jelentkezik csalánkiütés. Nőkben gyakoribb. Főleg gyerekeknél, fiataloknál jellemző a heveny (akut) forma. Ilyenkor
1vargaildyko, 2009. szeptember 19. szombat, 13:47
Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdő
valamint a különböző sportpályákat. Természetesen a nyári vendéglátó helyek is elmaradhatatlanok: pecsenyesütő, büfé, bár, fagylaltozó stb.

A látványos fejlődést kétféle gyógyvíz alapozza meg:

A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állítják elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.


A 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos termálvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs
veronika74, 2009. június 06. szombat, 18:41
Képek, videók
semmelweis ignác.jpg
maroka
2018. július 09. hétfő, 12:13
500px-Ignaz_Semmelweis .jp
isti53
2013. július 01. hétfő, 06:05
semmelweisnap_h2.jpg
drciccancs
2013. június 29. szombat, 16:45
0 10 Semmelweisz Ignác.pn
lovaszmarika
2013. március 02. szombat, 12:38
Semmelweis napon
orban47
2011. június 26. vasárnap, 08:34
kiskunhalasi_semmelwei s_k
lizbet01
2011. május 05. csütörtök, 12:58
Semmelweis fái 2 - Kép 05
espirit-x
2011. február 24. csütörtök, 23:26
Semmelweis fái 1 - Kép 05
espirit-x
2011. február 24. csütörtök, 23:26
semmelweis.jpg
lizbet01
2010. szeptember 16. csütörtök, 13:16
Semmelweis múzeum.jpg
barkaszjudit
2007. december 09. vasárnap, 09:50
Semmelweis Ignác.jpg
bgyorgyi4
2007. március 03. szombat, 00:19
tájékoztató
csobyzoli
2013. július 01. hétfő, 12:08
MTI napi tájékoztató
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:12
tájékoztató.jpg
balazsmargit
2010. november 21. vasárnap, 10:04
tÁJÉKOZTATÓ.jpg
hartvigjoe
2010. szeptember 01. szerda, 15:48
Címkék
ciklus megjelenése, száj körül, 43°C-os alkáli-, szűrővizsgálatok esetében, sorozat több, cellulitisznek nevezett, Semmelweis Egyetem, nagyobb gyulladásokkal, csalánfoltokkal együtt, nyári vendéglátó, lányok esetében, Sárvári Gyógy-és Wellnessfürdő, rendszeres ápolás, szakorvosi gyógyszerelés, társadalmi vitára, 83°C-os gyógyvíz,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.