Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:45 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A rodeós című western kapta a független filmes Gotham-díjátadó fődíját
A Manhattanben megtartott ceremónián a kínai származású Chloé Zhao A rodeós című filmje mellett Bo Burnham Eighth Grade című debütáló filmje és Paul Schrader A hitehagyott című katolikus drámája is díjazott lett.

Chloé Zhao westernje a tavalyi cannes-i filmfesztiválon mutatkozott be. A Gotham-díjak közül egyedül a legjobb film díjára kapott jelölést, s végül nem kis meglepetésre el is nyerte. A rendező, aki következő filmje előkészítésén dolgozik, nem volt jelen a ceremónián, ezért nevében két ugyancsak meglepett producere, Bert Hamelinck és Mollye Asher vette át a trófeát.

A rodeóst Zhao dakota cowboyokkal forgatta egy dél-dakotai rezervátumban. A film olyan Oscar-esélyes alkotásokkal volt versenyben a fődíjért, mint Jorgosz Lantimosz A kedvenc című kosztümös életrajzi filmje és az Oscar-díjas Barry Jenkins If Beale Street Could Talk című új romantikus drámája.

A kedvenc két díjjal térhetett haza New Yorkból: az Olivia Colman, Emma Stone és Rachel Weisz vezette szereplőgárda és külön
velemenyezd, 2018. november 27. kedd, 11:48
Ötvenkilenc filmet vetítenek a világ 35 országából az idei Verzió Filmfesztiválon
programokról szólva elmondta, hogy a Dok-Szak-MA című háromnapos program keretében a magyar dokumentumfilmes szakma jelenlegi helyzetét járják körül neves külföldi és magyar szakemberek, akik a közelmúltban fesztiválsikereket elért alkotásokról, a finanszírozás magyarországi és külföldi lehetőségeiről, valamint a filmforgalmazás alternatív útjairól is beszélgetnek majd.

A Verzió és a Közép-európai Egyetem filmkészítő műhelyében a dokumentumfilmek és az emberi jogok iránt érdeklődő kezdő és gyakorló filmesek rövidfilmeket és trailereket készítenek egy profi filmesekből álló nemzetközi csapat segítségével november 9-én, a Vöröskereszt nemrég nyílt charity kávézójában pedig lehetőség nyílik a meghívott vendégekkel szakmai kérdésekről beszélgetni a Guests meet Guests találkozókon.

Báron György, Magyar Panoráma program felelőse kiemelte, hogy az idei magyar szekcióban lehet majd látni Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmjét, amely a modernkori rabszolgaságot mutatja be, a fesztivált nyitó
velemenyezd, 2018. október 31. szerda, 13:01
Kihirdették a Filmalap inkubátor programjának döntőseit
Nagypál Orsi és Zabezsinszkij Éva alkotta előzsűri jelölte ki a tíz továbbjutó filmtervet; a gyártási támogatásban részesülő öt nyertest pedig ezúttal is a szakmai zsűri és a szakmai közönség fogja kiválasztani a 2019. márciusi pitch fórumon.

A pályázatra idén is diplomás, de egész estés filmet még nem jegyző rendezők, illetve azok az alkotók jelentkezhettek, akik rövidfilmjükkel már szerepeltek nemzetközi filmfesztiválokon.

A Filmalap értékelése szerint az új hangok felfedezéséért, a fiatal filmesek első egész estés mozifilmjeinek támogatására indított kezdeményezés osztatlan siker a pályakezdő filmesek között. A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem diplomásaitól érkezett, több pályakezdő rendező pedig külföldi fesztiválrészvétel alapján jelentkezett.

A program népszerűségéről tanúskodik az is, hogy Kolozsváron, Londonban és New Yorkban végzett fiatal magyar filmesek is
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 17:43
A Testről és lélekről nyerte a II. Hét Domb Filmfesztivál fődíját
az ismeretterjesztő- és természetfilmek közül Boros Ferenc és Horváth Zoltán Egy barázdát én is hagytam című alkotását találták a legjobbnak. Nagyjátékfilm kategóriában a Brazilok, a kisjátékfilmek közül a Bújócska, az egyéb filmek közül pedig az Azori lett első helyezett.

A kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint.

Az egyhetes seregszemlére 191 alkotást neveztek a filmesek, ezek közül 60 került a versenyprogramba, az esemény a felnőtteken kívül a 10 és 18 év közötti diákok számára is lehetőséget adott a versengésre.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár videoüzenetében úgy fogalmazott: "Magyarország világnagyhatalom a filmezés területén".

A Hét Domb szervezőire utalva azt hangsúlyozta: hála illeti azokat, aki létrehoznak olyan seregszemléket, ahova az amatőr, a profi, a dokumentumfilmes, a fiatal és idős alkotók is nevezhetnek.

Mint felidézte, a
velemenyezd, 2018. szeptember 08. szombat, 17:22
Filmnapokat és Európa Kulturális Fővárosa Napot rendeznek Győrben
Rómer házban láthatja a közönség Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című 96 perces animációját, amely csak novemberben kerül a mozikba.

Pénteken a Széchenyi téren a megnyitó után az 1931-ben készült második magyar hangosfilmet, a Hyppolit, a lakáj című fekete-fehér vígjátékot vetítik. A Rómer házban a közönség a Nagyi Projekt című, tavaly készült angol-magyar dokumentumfilmet láthatja, amely három fiatal felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának történetét mutatja be. Később újhullámos győri filmesek kisfilmjeit vetítik, a Szent László Látogatóközpontban pedig a Vad Balaton című 65 perces természetfilmet.

Szombaton a Rómer házban a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásaiból vetítenek, később egyebek mellett az 1934-ben készült Meseautó című romantikus filmet, majd az1949-ben készült Mágnás Miskát mutatják be. A Szent László Látogatóközpontbanaz 1943-ban készült, Kettesben című magyar vígjátékot, majd az 1966-ban készült Utószezont vetítik.

Vasárnap a Széchenyi
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 12:44
Átadták az Országos Diákfilmszemle elismeréseit
Nagydíjat kapott Fái Bernadett Az idő vasfoga című szociografikus dokumentumfilmje. Fődíjat kapott az általános iskolás korcsoportban Bánsági Petronella Kémlány című műve, a középiskolások közül Kancsó Péter és a 12/A Utópiák című alkotása, míg a fiatal filmesek körében Sipos Bence és Halász Gábor Váratlan vár a határon című alkotása - közölték a szervezők az MTI-vel.

További 26 fiatal filmes különdíjakat vehetett át többek között a művét jellemző emberségességért, a hiteles ábrázolásért, az eredeti ötletért, a tiszta művészet közvetítéséért és a mély gondolatért.

A POLIFILM Műhely Közhasznú Alapítvány, az Aranytíz Kultúrház és a Ház a Réten Közhasznú Kulturális Egyesület 25. alkalommal rendezte meg filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók részére az Országos Diákfilmszemlét szerdától vasárnapig.
velemenyezd, 2018. augusztus 26. vasárnap, 15:21
A szingapúri-francia-holland koprodukciónak ítélték oda a Locarnói Filmfesztivál fődíját
(Túl késő meghalni fiatalon) című chilei-brazíl-argentin-holland koprodukciónak ítélték oda, amely a demokráciaba visszatért chilei társadalom 1990-es éveit tárja a néző elé.

A legjobb színész díját a dél-Korai Ki Ju Bong kapta meg a honfitársa, Hong Szang Szu rendezte Hotel by the River (Szálloda a folyó mellett) című filmjében nyújtott alakításáért.

A legjobb színésznő díját a román Andra Guti nyerte el az Alice T. című román-francia és svájci filmben nyújtott alakításáért.

Az első filmesek szekciójában az Alles ist Gut (Minden rendben) című film a német Eva Trobisch rendezésben nyert.

A közönség díját a Spike Lee rendezte BlacKkKlansman című bűnügyi filmdráma kapta.

A 71. Locarnói filmfesztiválon több mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilmet vetíttek. A fődíjért, az Arany Leopárdért 15 film versengett, köztük a Before Dawn című rövidfilmjével Európai Filmdíjat nyert Kenyeres Bálint első játékfilmje, a Tegnap. Meghívást kapott még Milorad Krstic animációs akcióthrillere, a
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 17:25
Száztíz film indul az idei Országos Diákfilmszemlén
A szervezők közlése szerint a fiatal filmesek alkotásait bemutató seregszemlére az augusztus 1-jén lezárult jelentkezési határidőig 110 filmet neveztek be, amelyek összesített vetítése ideje 1100 perc.

A seregszemlén általános iskolás, középiskolás és fiatal filmes kategóriákban versenyeznek a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók. A 20 percnél hosszabb film elő zsűrin vesz részt. A vetítések után az alkotóknak és az érdeklődőknek a szakmai zsűri vezetésével nyilvános konzultációt tartanak.

A szemle ideje alatt több kapcsolódó rendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők köztük a Polifilm Filmworkshop filmkészítő táborán. Emellett a 25 éves a Diákfilmszemle fotó és tágybemutató című tárlat, valamint Szűcs Sándor Győző grafikai és Fényes Lepka Színezd újra című fotókiállítása is bemutatkozik.

Az idei esemény díjait augusztus 26-án adják át. Kategóriák első helyezettje 100-100 ezer forint jutalomba részesül, míg a szemle fődíja 200 ezer forintos jutalommal jár. Mindezek mellett több
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 07:53
Teltházasak voltak a Filmalap Fast Forward Programjának előadásai
A filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága szervezésében hiánypótló céllal indított gyakorlatorientált előadásain és képzésein (FFP) tíz filmes szakterület nemzetközi képviselői tartottak ingyenes előadásokat és workshopokat a magyar filmeseknek és pályakezdőknek az elmúlt év során - közölte a filmalap az MTI-vel.

A teltházas rendezvények résztvevői a magyar képzési kínálatból hiányzó területekbe is bepillantást nyerhettek, és gyakorlati tudást sajátíthattak el többek között a forgalmazás és marketing, a filmterv prezentáció, az alacsony költségvetésű film készítés, a filmszínészet és az előzetes vágás témában.

Az FFP első, "pilot" évadja diákok és pályakezdők számára egyaránt érdekes előadásokból, valamint projekt alapú, személyre szabott, intenzív workshopokból állt, amelyekre az előzetesen beküldött tervek alapján szakemberek választották ki a résztvevőket. Néhány előadás elérhető a filmalap Youtube-csatornáján is.

Az FFP nagy hangsúlyt fektet a kutatásra, többek között a
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:41
Médiatanács: 144,2 millió forint támogatás televíziós műsorok gyártására
közönségdíj nyertese kapja majd meg. Az eseménynek idén is Szeged ad majd otthont május 9. és 12. között.

A szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivált ettől az évtől a magyar származású, Oscar-díjas díszlettervező előtt tisztelegve Alexander Trauner ART/FILM Fesztivál névvel rendezik meg. A tanács a képzőművészeti és a látvány kategória dobogós helyezettjeit összesen hárommillió forinttal, a fesztivált népszerűsítő logófilmpályázat első három helyezettjét összesen 300 ezer forinttal, a fiatal filmesek számára hirdetett rövidfilmpályázat három legeredményesebb versenyzőjét pedig összesen egymillió forinttal jutalmazza az október 16. és 21. között zajló rendezvényen.

További 1,8 millió forinttal pedig a komlói Hét Domb Filmfesztiválon az animáció-, dokumentum- és kisjátékfilmes kategóriák első három-három helyezettjének díjazását támogatják. Az eseményt szeptember 3. és 9. között rendezik meg Komlón és Pécsett.

A közleményben kitértek arra, hogy a tanács 440 ezer forintos bírságot
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 13:01
Női filmeseknek indított ösztöndíjprogramot a Collegium Hungaricum Berlin
Az ösztöndíjprogramban idén Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett kapott meghívást az év első A-kategóriás filmfesztiváljára és azt kísérő szakmai workshopra. A pályájuk kezdetén álló, fiatal női filmesek támogatására indult kezdeményezést a jövőben a szakma más szegmenseire, producerekre, forgatókönyvírókra és operatőrökre is kiszeretnék terjeszteni - olvasható a Collegium Hungaricum Berlin MTI-hez eljutatott hétfői közleményében.

Mint írják, a három magyar filmes a Berlinale teljes időtartamára szállást és akkreditációt kap, így nem csupán a különböző szekciók vetítéseit kísérhetik figyelemmel, de a számtalan kapcsolódó szakmai esemény révén lehetőségük nyílik kapcsolati hálójuk bővítésére is. Emellett február 19-én egész napos nemzetközi mesterkurzust is rendeznek a Collegium Hungaricum Berlinben az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rendező szakán végzett Kis
velemenyezd, 2018. február 05. hétfő, 16:32
Kusturica szerint meg kell menteni a filmművészetet
Kusturica egyben úgy vélekedett, soha nem volt még olyan sikeres az általa megálmodott Kustendorf nemzetközi film- és zenei fesztivál, mint az idén. Hozzátette: a rendezvényen minden évben ígéretes fiatal filmesek gyűlnek össze, akik megosztják egymással a tapasztalataikat, valamint a már elismert művészek műhelymunkáin vesznek részt.

A tizenegyedik Kustendorf vasárnap zárult. A legjobb filmnek járó Aranytojást a Bonbon című libanoni film nyerte el, amelyet egy fiatal palesztin rendező, Rakan Majaszi készített. A második helyezésért járó Ezüsttojást a Tizenöt című egyiptomi film érdemelte ki, míg a Bronztojás a Lumpen című montenegrói filmnek járt.

Az Életfa elnevezésű életműdíjat a szerb Aleksandar Berceknek adták át.

A rendezvényen 21 film versengett a főbb díjakért. Az alkotások Dél-Koreából, Kínából, Franciaországból, Hollandiából, Palesztinából, Libanonból, Csehországból, az Egyesült Királyságból, a Dominikai Köztársaságból, Izraelből, Lengyelországból, Egyiptomból,
velemenyezd, 2018. január 23. kedd, 21:04
1/16
Képek, videók
Zámbo-díjátadó.jpg
agica2004
2014. augusztus 08. péntek, 12:09
dijátadok.jpg
maroka
2010. augusztus 11. szerda, 19:46
dijatado.jpg
aszaloijani
2010. március 01. hétfő, 11:34
1Díjátadó.jpg
miserable
2008. február 02. szombat, 01:38
Díjátadó-fekete-fehér. jpg
miserable
2008. február 02. szombat, 01:37
Díjátadó
norika15
2007. január 26. péntek, 12:31
díjátadó_11
niertamas
2006. október 14. szombat, 20:55
díjátadó_10
niertamas
2006. október 14. szombat, 20:53
díjátadó_9
niertamas
2006. október 14. szombat, 20:51
díjátadó_8
niertamas
2006. október 14. szombat, 20:50
díjátadó_7
niertamas
2006. október 14. szombat, 20:48
díjátadó_6
niertamas
2006. október 14. szombat, 20:47
0_chloé.jpg
bnedora
2014. szeptember 22. hétfő, 16:40
Chloe Grace Moretz.jpg
farkas1945
2013. március 02. szombat, 11:12
20090609_chloe.jpg
boraborella
2011. június 22. szerda, 16:28
Címkék
Domb Filmfesztivál, 1931-ben készült, Oscar-díjas Barry Jenkins If Beale Street Could Talk, filmterv prezentáció, magyar képzési, Európai Filmdíjat, vetítések után, Chloé Zhao, általános iskolás, Filmalap Fast Forward Programjának, augusztus 1-jén, profi filmesekből, film olyan, eseményt szeptember, Nagyi Projekt, budapesti Friss,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.