Belépés
2020. július 08. szerda | 28. hét | 190. nap | 23:27 | Ellák
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Párbaj - avagy humor az irodalomban
halkan belelépett.


Karinthy Frigyes híres versét olvashattuk fentebb, melyben a Mester kigúnyolta Kosztolányit, elsősorban azt a kötetét, amely teljes ismertséget hozott a költőnek, A szegény kisgyermek panaszai című könyvét. Most pedig lássuk a másik Mester, Kosztolányi Dezső válaszát. Tökéletes összhangban van a két költemény: mondhatni, hogy annak, amibe "csendben belelépett" valaki az előbb olvasott Karinthy-versben, nos, annak most a forrását ajánlja fel a költő Kosztolányi. Igen fontos a költemény ajánlása is, és fogadjuk meg az ott található utasítást: olvassuk el mi is "minden irányban" a verset, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mi az akrosztichon: olyan vers, melyben a verssorok első betűit össze kell olvasni.

És ehhez jön még az a válasz, mellyel az aláírásgyűjtésre vágott vissza Kosztolányi:

"Egyszer egy egész gyereksereg rohanta meg Karinthyt, aki nagy büszkén
menusgabor, 2018. február 23. péntek, 15:00
Farmerama adatok tölgy adatai 6.
Üdvözlet Gazdatársak!

Elérkezett hát a pillanat, amire annyira vártunk: csodálatos kis gazdaságunk új területtel bővült, itt az erdei tisztás!

Az új földterület a 14. szinttől elérhető a játékosok számára. A már megszokott módon, a térkép használatával tudtok oda jutni.

A tisztás néhány fontos jellemzője:​
bármi elhelyezhető rajta: állatok-növények-termőföld, de akár ajándékok is
a tisztáson nem kell vizet vásárolni, korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll
az ólak a tenyésztés végén (kb 10% -kal) több Tp -t adnak,
a fák szüretkor (kb 5% -al) több Tp -t adnak
kezdetben nem az egész terület szabad, azt nektek kell kitakarítani, ahogyan arról a későbbiekben szó lesz
itt található a Bölcsesség Fája (Bölcs tölgy)
Egy kép a tisztás alap állapotáról, ez fogad benneteket ha beléptek oda:

alap
kicsoda57, 2017. október 01. vasárnap, 16:25
Milyen tápanyagok bevitelére kell figyelni vegán étrend eset
Hogyan képes a vegán étrend a szervezetnek megfelelő mennyiségű vitamint biztosítani? Hogyan viszi be egy vegán a megfelelő mennyiségű vasat, ha nem eszik húst? Könnyebben mint hinnéd!
Mindazonáltal, hogy a vegán életmód nem a táplálkozásról szól, mégis érdemes számos cikket és bejegyzést szentelni a témának, mert ez a legelső olyan társadalmi becsípődés, melyen sokan fennakadnak. A sokaság azt gondolja, hogy a vegán étrenden élők vérszegények, gyengék, betegeskednek. Holott a tapasztalat az ellenkezőjét mutatja.
Milyen tápanyagok bevitelére kell figyelni vegán étrend esetén?
Az amerikai Andrews University Táplálkozástudományi Tanszék igazgatója, Winston Craig egy tanulmányban írta meg, hogy a tudatosan összeállított vegán étrend magasabb arányban tartalmaz C és E-vitamint, magnéziumot és vasat, folsavat valamint rostokat, ugyanakkor kisebb a B12 és D-vitamin, a kalcium és cink, a telített zsír, valamint a kalória tartalma , mint a mindenevő étrendnek. Sok olyan támadás éri a vegán étrendet,
lenke1964, 2016. február 17. szerda, 21:43
Szerelem és líra - CXCVI.
fegyvertárában valószínűleg az atombomba státuszát tölti be:

Az önreflexiókat is átszínező irónia ekképpen érdes dikció ide, megkeseredett szólamok oda túlmutat az önérdekű pesszimizmus körein.

Következik a kedvencem:

Olyannyira, hogy a reménynélküliség vállalt és hirdetett költői programja, ez a hűvösen kegyetlen intellektualizmus végül saját magát kényszerül meghaladni.

Szerencse, mert a jelek szerint a méltató nem tudta önmagát meghaladni.

Az általam olvasott legértelmesebb rövid értékelés a versről így szól:

Egy másik elhíresült költemény, az Apokrif - melynek Petri 1996-os Kossuth-díja kapcsán viharos visszhangja, heves utóélete támadt - a kereszténység egyik középponti tabujának
provokatív profanizálásával a szent család motívumát a lumpenlét alpári hétköznapiságára játszatja rá, de a szakralitás demitizáló kifordításának rendkívül ötletes nyelvi megoldottsága sem tudja többréten árnyalni, kiterjeszteni a versszervez poén
lnpeters, 2015. november 13. péntek, 00:16
betegnek joga??? nem nincs...
hasüregbe be ne kerüljön belőle semmi, de szintén utóbbi szerint lehet, 1-2% esély miatt, minek is az endobag, ha alaposan kimossák a hasüreget ugyanott vannak. Meg persze ott vannak azok az aranyos kis reklámszlogenek, hogy laparoszkópiával másnap hazamehetsz, hogy nincs alternatív beavatkozás a kiváltására, nagyon modern technika etc. vonzó a ma emberének, mert miért is, megússza a táppénzt, a kirúgást, a nagy hegeket és különben is nincs kockázata. Buta vagy, ha elhitted! Én el, mert pl. az általam olvasott betegtájékoztatók néhány magyar magánkórház honlapján vagy egyes nőgyógyászok magánrendelésének oldalain idáig tartanak. Nincs alternatívája...kockázatokról nem esik szó, csak előnyökről.

Akkor leírom én a súlyos kockázatokat:

1. érsérülés, főleg a köldöknél történő bevezetésnél...pár %, de ha te beleesel a pár %-ba, akkor bizony meghalsz.

2. bélsérülés ez is 1% körüli, de ha belesel az 1%-ba, akkor majdnem halott vagy. Ez az egyik legalattomosabb
ennmary, 2013. július 17. szerda, 14:26
Nincs Cím
megért öregember, hát maradjon veszteg, őrizkedjen az esti étkezéstől, s vállalja el inkább délutánonként, hogy vigyáz a legkisebb, épp hogy járni tudó s beszélni tanuló gyerekükre. Az mindenkinek erősen hasznos lesz.

Amikor a Gagus, a kicsiny, töpörödött s hozzá még meg is görbült öregasszony első alkalommal fedezte fel a parókia udvarán Tutotót, úgy rohant be a tiszteletesasszonyhoz, hogy majd feldöntötte Szádeczky Sámuelt, aki régi jó szokásához híven a kora tavaszi napsütésben épp újságot olvasott a fal mellett.

Kanócz Johanna kinézett az ajtón, s már akart is visszasietni, amikor a Gagus végső kétségbeesésében elé állt az ajtóban. Olyannyira görbe volt, hogy hiába volt vékony, mint a gyufaszál, oldalvást, mint egy sorompó, épp elállta az egész nyílást.

- Jól van, jól - mondta Kanócz Johanna. - Nyugodjon meg. Nem történt semmi méltatlan. Menjen, csak menjen.

Az öreg Gagus kikanyarodott az ajtóból, s nem talált rá magyarázatot, hogyan kerülhetett
sayuri, 2013. február 17. vasárnap, 13:14
szeretettel
kérlelte: engedje meg ezeknek a szerencsétleneknek, hogy előadják a védekezésüket.

- Hát ők adtak időt elaggott apjuknak, hogy előadja a magáét? - válaszolt a pápa fölháborodottan.

Végül különös kegyelemből hajlandó volt huszonöt nap haladékot adni. Róma legkiválóbb ügyvédei tüstént tollat ragadtak ebben az ügyben, amely földúlta és szánalomra bírta a várost. A huszonötödik napon valamennyien együtt megjelentek Őszentsége előtt. Niccolò de Angelis szólalt föl először, de alig olvasott két sort a védőiratából, VIII. Kelemen félbeszakította:

- Szóval Rómában vannak emberek - kiáltotta -, akik megölik atyjukat, és aztán akadnak ügyvédek, akik védik őket!

Mindannyian hallgattak, csak Farinacci mert megszólalni:

- Szentatyám - mondta -, mi nem azért vagyunk itt, hogy védelmezzük a bűnt, hanem hogy bebizonyítsuk, ha tudjuk, hogy ezek közt a szerencsétlenek közt egy vagy több is ártatlan a bűncselekményben.

A pápa intett neki, hogy beszéljen, ő
sayuri, 2012. április 17. kedd, 06:57
VIII Borközi bölcselkedés
akadályokra, amelyeknek lelkiismeret, eskühöz való hűség, igazságosság, kötelességérzet a neve: egyenesen tört célja felé, sohasem tért le emelkedésének és érdekeinek útjáról. Régebben államügyész volt. A siker meglágyította; dehogyis volt ő rossz ember, hiszen fiainak, vőinek, rokonainak, még a barátainak is minden tőle telhető szívességet megtett. Bölcsen meglátta az élet jó oldalait, megragadta szerencsés alkalmait és kedvező lehetőségeit. A többit ostobaságnak tartotta. Szellemes volt, és ahhoz eléggé olvasott, hogy Epikurosz[22] tanítványának higgye magát, holott talán csak Pigault-Lebrun[23] neveltje volt. Szeretett jóízűen nevetni a végtelen és örökkévaló dolgokon, valamint "a jámbor püspök locsogásain". Néha még Myriel úr jelenlétében is nevetett rajtuk, derűs fölényt fitogtatva.

Valamilyen félig hivatalos ünnepség alkalmával gróf * (az említett szenátor) és Myriel úr a megyefőnöknél vacsorázott. A csemegénél a szenátor kissé kapatosan, de megőrizve méltóságát, így szólt:

-
1vargaildyko, 2011. április 01. péntek, 13:02
Levél a művészeknek
olyan kivirágzása fakadt belôle, mely éppen a megtestesülés misztériumából szívta föl éltetô nedveit. Megtestesülése révén ugyanis Isten Fia az igazság és jóság egész evangéliumi gazdagságát beleszôtte az emberi történelembe, s ezáltal a szépség új dimenzióit is föltárta: az evangéliumi üzenet csordultig van vele.

A Szentírás így "kimeríthetetlen kincstárrá" (Paul Claudel) és "képeskönyvvé" (Marc Chagall) lett, melyekbôl a keresztény kultúra és művészet merített. Még az Újszövetség fényében olvasott Ószövetségbôl is mérhetetlenül gazdag inspirációk fakadtak. A teremtés, bűnbeesés, a vízözön, a pátriárkák sora, a kivonulás Egyiptomból és az üdvtörténet sok más személyérôl és epizódjáról szóló elbeszélések megmozgatták a festôk, költôk, muzsikusok, dramaturgok és forgatókönyvírók fantáziáját. Hogy csak egy példát említsek: Jób a fájdalomnak égetô és mindig aktuális problémájával újra meg újra fölkelti a filozófiai, irodalmi és művészi érdeklôdést.

És mit mondjak az Újszövetségrôl? A
majamaria, 2011. január 26. szerda, 10:18
Bibliai tanítások
(2. Pét 1, 20). Ki volt egyáltalán ez a Prédikátor?

A Prédikátor könyvét Izráel egyik királya írta, méghozzá Dávid király közvetlen utóda, Salamon király. Az a Salamon király, akit a köznyelv azóta is ,,bölcs" Salamonként tart számon, akihez messze földről is eljöttek kortársai, hogy saját fülükkel hallhassák bölcs mondásait. Ő az, aki felépíttette egykoron azt a Jeruzsálemi Templomot, amelyet felszentelésekor betöltött az Isten dicsősége. Ő írta le a könyvében ezeket a fentebb olvasott sorokat: ,,Az emberek fiainak vége hasonló az oktalan állatnak végéhez... a mint meghal az egyik, úgy meghal a másik is... ugyanazon egy lélek van mindenikben... az embernek nagyobb méltósága nincs az oktalan állatoknál... Mindenik ugyanazon egy helyre megy... a holtak semmiről sem tudnak... még az emléküket is elfelejtik... boldogabbaknak tartom a halottakat... az élőknél... De mindkettőjüknél jobb annak, aki meg sem született...".

Vajon jól
korall44, 2010. október 28. csütörtök, 17:12
Utolsó nap a tömegszálláson
Arnold Arival is azonnal megtalálta a közös hangot (igaz, Arival nem is nehéz, bár az, hogy iraki barátunk angoltudása... khmm... igencsak ...ööö... hiányos - eléggé megnehezítette a beszélgetést kettejük között). Nagyon kellemes búcsúeste volt. Beszélgettünk (igen, még én is, mert Arnoldnak volt hozzám is pár jó szava), nevettünk, jól elvoltunk. Kivéve orosz barátunkat, mert ő gubbasztott a sarokban, és egész este oroszul telefonált, aztán mivel korábban végignézte az egész Simpson-szériát, egy könyvet olvasott.

Este tíz körül Lassi, aki - mint ahogy fentebb volt már róla szó - nem tudott mit kezdeni magával, a takarójába bugyolálva hevert a helyén, és kétpercenként elővette, aztán elrakta a matekjegyzetet, majd üresen bámult a semmibe. Illetve rám, merthogy konkrétan Finntrollt hallgattam, miközben a norvég nyelvtanlenyóval küzdöttem. Alig hallhatóan, szinte csak jelképesen, de egy trú metálos már az ütemről és az artikulálatlan üvöltésről is felismeri a kedvenc számait. :P Lassi bámult engem,
k-viktoria, 2009. október 02. péntek, 16:56
Apropó, bajnoki cím... 16.
Petőfi Népe Bácsalmáson
A kakast is lekörözve...
... számolok be arról, hogy miért is áldom az eszem. Az történt, hogy Bácsalmáson, a munkából hazafelé tartva, a szokásos ,,Taknyos" műintézet helyett, egy megállóval később szálltam le a buszról. Jól döntöttem, mert a zuhogó esőben hamar tető került a fejem fölé, a művelődési ház, zsúfolásig megtelt oldaltermében, ahol a Petőfi Népe, megyénk legnépszerűbb, egyben a legolvasottabb napilapjának képviselői tartottak ,,író-olvasó" találkozót. Mielőtt erre rátérnék, a befejezést, előre citálva mondom, hogy tombola is volt, ahol értékes és praktikus nyeremények is kisorsolásra kerültek. Többek között, több, Petőfi Népe feliratozású esernyő is. Persze, a Petőfi Népe mindenre gondol. Így a találkozó végén e sorok szerzője is ernyővel a feje fölött térhetett haza, a még jobban rázendítő zuháréban.
Az est hangulatosabbá tételében, egy-egy fülbemászó dallam előcsalogatásával a Ritmo De La Pampa működött
bacs-kunsport, 2008. május 11. vasárnap, 18:23
1/2
Képek, videók
kolteszet_vers_irodalo m_i
menusgabor
2019. március 13. szerda, 20:34
Irodalom
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:52
IrodalomII.NT152461100 0ft
hollyka
2015. június 09. kedd, 00:15
IrodalomI.1000ft.JPG
hollyka
2015. június 09. kedd, 00:15
irodalom1.jpg
marton2015
2015. január 31. szombat, 12:21
irodalom2.jpg
marton2015
2015. január 31. szombat, 11:28
irodalom.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:24
irodalom (1).jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:24
irodalom (2).jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:23
irodalom (3).jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:23
irodalom (4).jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:23
irodalom és zene.jpg
dnemethk
2013. október 21. hétfő, 12:52
karinthy frigyes 002.png
chillik
2016. december 31. szombat, 15:33
karinthy frigyes 001.png
chillik
2016. május 24. kedd, 17:36
Karinthy_Frigyes_es_Fe ren
lilagondolatok
2015. március 10. kedd, 14:08
Címkék
Petőfi Népe, Marc Chagall, vegán étrendet, költemény ajánlása, Paul Claudel, könyvet olvasott, köznyelv azóta, előbb olvasott, huszonötödik napon, holtak semmiről, hűvösen kegyetlen, Petőfi Népe Bácsalmáson, verssorok első, mindenevő étrendnek, reménynélküliség vállalt, legolvasottabb napilapjának,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.