Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 07:14 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Elkülönítették a sürgősségi ellátást igénylő betegeket Debrecenben
Közleményük szerint a felső légúti tüneteket mutató betegeket szombat reggeltől kizárólag a járványellenes küzdelemre kijelölt légúti sürgősségi ellátó helyen, a Kenézy Gyula egyetemi kórházban fogadják. Minden más sürgős esetet a klinikai központban látnak el. A beérkező betegek mindkét sürgősségi ellátóhelyen előzetes vizsgálaton esnek át.

Bár Debrecenben jelenleg nincsenek tömeges megbetegedések, azok, akiknek felső légúti panaszai - köhögés, láz, nátha - vannak a járványügyi helyzetben kizárólag a Kenézy kórház látja el. A klinikai központ sürgősségi klinikájára ilyen panaszokkal érkezőket is a Kenézybe irányítják át - közölték.

Az egyetem kéri, hogy szombat reggeltől a Kenézy Gyula egyetemi kórház sürgősségi osztályára csak azok a betegek menjenek, akiknek lázzal, köhögéssel párosuló légúti panaszaik vannak. Egyébként mindkét sürgősségi ellátóhelyen előzetes vizsgálaton, úgynevezett előszűrésen esnek át a betegek, és amennyiben szükséges átirányítják őket a megfelelő intézménybe.

A
velemenyezd, 2020. március 28. szombat, 15:42
Koronavírus - Országos tisztifőorvos: az első vonalban az egészségügyi dolgozók állnak
Az egészségügyi dolgozók védőfelszereléséről szólva azt mondta: ha hordják, magukat is megóvják a fertőződéstől, és megakadályozzák a fertőzés továbbvitelét is.

Müller Cecília ismételten hangsúlyozta: akiben felmerül a gyanú, hogy kapcsolatba kerülhetett az új koronavírussal, mert felső légúti tünetei vannak, külföldi útról tért haza vagy koronavírussal igazoltan fertőzött ember környezetében volt, az mindenképp telefonon hívja a háziorvosát.

A lényeg, hogy a beteg ne menjen sehova, hiszen ezzel csökkenthető a kontaktusok száma a környezetében, főképp pedig az egészségügyi ellátórendszerben - mondta.

Arról, hogy az adott beteg valóban gyanús esetnek minősül-e, a háziorvos fog dönteni a járványügyi szakemberrel. Ha igen, akkor az Országos Mentőszolgálat erre a speciális tevékenységre kialakított csoportja fog tőle mintát venni az otthonában. Ha pedig kórházi ellátást igényel, szintén az Országos Mentőszolgálat fogja őt a kijelölt intézménybe szállítani - ismertette az országos
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 13:32
Autoimmun betegeknek
Betegeink!

Összegyűjtöttük az Önök által leggyakrabban feltett kérdéseket, az azokra általunk adott válaszokat.

Amennyiben további kérdéseik lennének, itt, vagy az immunologia.ambulancia@pte.hu címen is feltehetik.

Vigyázzanak magukra!

1. Kontrollra van időpontom. Be kell mennem?

Az ambulancián dolgozó asszisztensek a vizsgálat előtti napon felhívják Önt telefonon. Amennyiben biológiai terápiában részesül, úgy várjuk Önt az előjegyzett napon, amennyiben nincsenek felső légúti fertőzésre utaló tünetei. Amennyiben nem részesül biológiai terápiás kezelésben, úgy a rendelés napján kezelőorvosa keresni fogja telefonon, nem szükséges a személyes megjelenés. Itt megbeszélhetik a problémákat, amennyiben szükség van receptre, azt E-recept formájában felírjuk Önnek.

2. Biológiai terápiában részesülök. Át lehet venni a gyógyszereimet?
A biológiai terápiás készítmények kiadása folyamatos. Kérjük, csak akkor jöjjön, ha nem észlel felsőlégúti
lilagondolatok, 2020. március 24. kedd, 09:38
Mi a koronavírus?
súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS).

A koronavírusok zoonózisok, azaz állatok és emberek között terjedhetnek. Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS civet macskákból, a MERS pedig a dromedárokból került át az emberekbe. Számos ismert koronavírus kering az állatokban, melyek még nem fertőztek meg embereket. Az első koronavírusokat az 1960-as években izolálták megfázásban szenvedő betegek orrüregéből.

A koronavírusok általában enyhe vagy közepes mértékű a náthához hasonló légúti megbetegedést okoznak, amely általában csak néhány napig tart. A súlyos koronavírus-fertőzések (pl. MERS, SARS) kórházi ellátást igényelnek

Mennyi a koronavírus lappangási ideje?
A vírus cseppfertőzéssel, fertőzött emberi széklettel való érintkezés során, illetve a levegőben terjed.

A vírus a gazdatesten kívül is képes hosszabb ideig életben maradni, vagyis fertőzött felületek megérintésével is lehetünk fertőzöttek, ezért fontos a fentebb említett megelőzés hangsúlyozása
eva6, 2020. március 23. hétfő, 13:38
Koronavírus - Nagykanizsán védekezési alapot, Szegeden járványkórházat hoznak létre
Honvédség ideiglenesen felállított egy sátrat, hogy az előszűrést ott végezhessék el.

Szegeden az egykori II-es kórház épületében a fertőző betegek ellátására alkalmas centrumot alakítottak ki - közölte Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnöke az intézmény honlapján megjelent videóban.

A centrumban első lépésben száz ágyat biztosítanak az infektológia számára, és 15 ágyas sürgősségi betegellátó osztályt hoztak létre azoknak a pácienseknek, akik felső légúti fertőzés gyanúja miatt kerülnek be a klinikai központba. A centrumban 27 ágyas intenzív részleg működhet, el tudják végezni a CT-vizsgálatokat, két műtő pedig alkalmas a fertőző betegek ellátására. A korábban a kórházban működő egységeket más ingatlanokba költöztették át.

A hódmezővásárhelyi kórház honlapján megjelent közlemény szerint az intézményben a tervezett ellátásokat és műtéteket szüneteltetik, a kakasszéki reumatológiai- és mozgásszervi rehabilitációs részleget, valamint a
velemenyezd, 2020. március 21. szombat, 17:52
Ázsiából származó fűszernövény
A gyömbért, ezt a csípős, Ázsiából származó fűszernövényt világszerte gyógynövényként használják, olyan jótékony hatásai vannak, hogy gyakorlatilag orvosságként is számon tartják.Az influenzás, felső légúti betegségek időszakában a megelőzésre érdemes az egyik legnagyobb hangsúlyt fektetni. Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a gyömbér igazi gyógyító hatású fűszernövény, amelynek csak pozitív hatásai vannak az egészségünkre. Teljesen mindegy, hogy friss vagy szárított formában fogyasztjuk, magában vagy ételbe főzve, illetve teát készítve belőle.

A gyömbér nagy mennyiségű A-, B-, C- és E-vitamint, magnéziumot, foszfort, vasat, káliumot és cinket tartalmaz. Azért is különleges, mert egyszerre vannak benne vírus- és baktériumölő hatóanyagok. Mi mindenre jó?
GyomorbántalmakraA gyömbér bizonyítottan csökkenti a hányingert és az émelygést, terhesség esetén csökkenti a reggeli rosszullétet.
foldinefehereva, 2020. március 20. péntek, 20:55
Koronavírus - Spanyolországban idősotthonokból jelentenek sorozatos fertőzéseket
A spanyol közszolgálati televízió (TVE) információi szerint az otthonok lakói között már legkevesebb 79 halálos áldozata van a koronavírusnak. Például a madridi Monte Hermoso idősotthonból 17 áldozatról és 75 fertőzöttről, a Ciudad Realban található Elder en Tomellos otthonból 15 elhunytról és 34 fertőzöttről adtak hírt.

A dél-európai országban egy nap alatt 25 százalékkal nőtt a koronavírussal fertőzöttek aránya, 3400 új esetet igazoltak a vizsgálatok.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján elmondta: az országban eddig feltárt megbetegedések száma 17147. A betegek közül 939-et kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma 1107, a halálos áldozatoké 767.

Salvador Illa, spanyol egészségügyi miniszter a nap folyamán beszámolt arról, hogy az egészségügyi ellátórendszert további 30 ezer egészségügyi dolgozóval erősítették meg, köztük diákokkal is.

A magánegészségügyi szolgáltatókat is bevonták a
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 15:33
Koronavírus - Tartós élelmiszerek és ételkiszállítás az időseknek a vidéki városokban
önkormányzatok is jelezték, hogy különböző intézkedésekkel segítik az időseket. Kecskeméten szerdán elindult a Gondoskodó Szolgálat az egyedül élő idősek segítésére, Kaposváron önkénteseket toboroznak, Debrecenben szerdától telefonos ügyfélközpontot működtetnek, Makón tartós élelmiszereket gyűjtenek, Pécsen és környékén a rászorulók ellátásáról előzetes igényfelmérés és a családsegítő szolgálatok adatbázisa segítségével gondoskodnak.

A Pécsi Tudományegyetem szerdán arra kérte az embereket, hogy az akut felső légúti - azaz lázzal, köhögéssel vagy hirtelen jelentkező légszomjjal járó - tünetekkel a továbbiakban a sürgősségi betegellátó osztály helyett a Koronavírus Ellátó Központot (KEK) keressék fel. (A központot Pécsen a volt Baranya Megyei Kórház "T" és "C" épületében alakították ki, az a Garay utcából nyíló Szendrey Júlia utcából közelíthető meg.)

A pécsi önkormányzat tájékoztatása szerint a helyi hulladékgazdálkodási társaság március 23-tól szünetelteti a lomtalanítást. A pécsi közterületeket
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 18:22
Koronavírus - Tiszeker Ágnes: nem azt mutatja a jelen helyzet, hogy biztonsággal megrendezhető az olimpia
- mint mondta - nem ragadt külföldön,a szakemberek többsége pedig most a jelenlegi nehéz helyzetben segít.

"Jelentős részük az egészségügyben küzd és dolgozik, őket nem szeretnénk elvenni a most nagyon nehéz helyzetben lévő magyar egészségügytől" - jelentette ki Tiszeker.

A sportolók doppingellenőrzése leállt, de a MACS folyamatosan figyeli a versenyzők holléti információit, így a külföldről hazaérkezőket is - akik tartják a 14 napos karantént -, és a szervezet értesül arról, ha valaki felső légúti megbetegedéssel vagy lázzal küzd.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosi bizottságában már történtek egyeztetések a sportolók edzéslehetőségeiről, arról, milyen szabadtéri edzéseket engedélyeznek számukra és az illetékesek ezekről tájékoztatják a sportszövetségeket. Tiszeker hangsúlyozta, hogy csak szabadtéri tréningről lehet szó, beltéri edzést nem engedélyeznek.

A járványkezelés sportolókra tett hatásait firtató kérdésre Tiszeker Ágnes elmondta, hogy a tapasztalatok alapján nem javasolt
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 11:12
Vírusölő növények
minden nap egy kevés fokhagymát fogyasztani. A petrezselyem és a tökmag semlegesíti a fokhagyma erőteljes ízét és szagát. Ha egy kiskanálnyi hidegen sajtolt olajba préselve, vagy mézzel összekeverve fogyasztjuk, akkor az íze sokkal lágyabb.

2. Fekete bodza tea
A fekete bodza tea fantasztikus gyógyír megfázásra és influenzára. Ha az első tünetek megjelenésekor elkezdjük fogyasztani, akkor jó eséllyel meg is akadályozhatjuk a betegség kialakulását. Ez a növény igen hatékonyan gátolja a felső légúti megbetegedésekért felelős vírusok szaporodását.

Alkalmazása: A bodza teát forrón érdemes inni, mézzel ízesítve, majd azonnal ágyba kell bújni, hogy az izzasztó hatása érvényesülni tudjon. A bodza teából napi 1-3 csészényi korlátlan ideig fogyasztható.

3. Citromfű tea
A citromfűben található polifenolok antivirális tulajdonságúak, ezért vírusos fertőzéseknél, így influenza és megfázás esetén nagyban segíti a gyógyulást. Mind emellett idegerősítő és nyugtató hatású, alvási
pacsakute, 2020. március 13. péntek, 09:53
Koronavírus - A brit kormány életbe léptette a járványkészültség késleltetési szakaszát
vegyenek részt tengeri hajókirándulásokon.

Johnson szerint az új stratégia célja az, hogy az új koronavírus okozta járvány minél később és minél alacsonyabb esetszámmal érje el csúcspontját, mert ezzel időt és többletkapacitást lehet biztosítani az állami egészségügyi szolgálatnak (NHS) a felkészülésre és a minél alaposabb betegellátásra.

A brit miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy néhány hét múlva kiterjesztik a terjedés késleltetését célzó útmutatást, oly módon, hogy ha valakinek felső légúti panaszai vannak és lázas, vele együtt minden családtagja különítse el magát környezetétől és maradjon otthon.

Johnson kijelentette: a kormány fontolóra veszi a tömegrendezvények, például sportesemények betiltását. Jóllehet a tudományos útmutatás továbbra is, hogy egy ilyen intézkedés kevéssé hatékony a járvány megfékezésében, azonban a tömegrendezvények biztosítása többletterhet ró a hatságokra - tette hozzá.

Arról, hogy a kormány miért nem rendeli el az iskolák bezárását, Johnson azt mondta: a
velemenyezd, 2020. március 12. csütörtök, 20:22
Koronavírus - Spanyolország köszöni az olasz kormány intézkedéseit
Salvador Illa madridi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a járvány nem csupán egyetlen ország gondja, hanem "mindannyiunk problémája".

Mind mondta, ahogy az várható volt a fertőzöttek száma Spanyolországban is emelkedik, de ezek zöme jól körülírt, konkrét csoportokat érint, ezért továbbra sincs szükség a készültségi fokozat emelésére, illetve korlátozó intézkedések elrendelésére.

Olaszország döntése nagyban csökkenti annak lehetőségét, hogy koronavírussal fertőzöttek érkezzenek Spanyolországba - érvelt Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hangsúlyozva, hogy a dél-európai országban észlelt megbetegedések túlnyomó többsége behurcolt eset.

Ismertetése szerint a regisztrált fertőzések száma jelenleg 589, a napi esetszámok növekedése átlagosan 20 százalékos. A fertőzések 60 százalékát Madrid, Baszkföld és La Rioja tartományokból jelentették.

A Covid-19-fertőzés miatt 13-an veszítették életüket, akik idős koruk és egyéb betegségeik
velemenyezd, 2020. március 08. vasárnap, 13:31
1/65
Képek, videók
Petőfi Sándor Debrecenben
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:26
havazás Debrecenben 1
taltos1
2016. december 14. szerda, 22:50
Debrecenben
orban47
2015. augusztus 29. szombat, 19:11
Péterem Debrecenben
orban47
2014. július 29. kedd, 14:40
b_ingyen_wifi_debrecen ben
tinka1951
2013. június 30. vasárnap, 09:23
4 Szobrok Debrecenben, a
lovaszmarika
2013. február 28. csütörtök, 16:29
Aquapónia debrecenben.jpg
sarkadykati
2012. március 24. szombat, 03:42
Petőfi Debrecenben
bodajne
2012. február 10. péntek, 07:08
Debrecenben hüsölve.jpg
tikopapa100
2011. szeptember 24. szombat, 11:16
5 Kenéz Gyula Katával.png
lovaszmarika
2019. szeptember 22. vasárnap, 19:38
0 Névnapomra Kenéz Gyula
lovaszmarika
2018. szeptember 24. hétfő, 09:38
0 Kenéz gyula emlékére ír
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:11
0 a Kenéz Gyula, temetés
lovaszmarika
2018. február 03. szombat, 17:10
5 Kenéz Gyula és w. tomy.
lovaszmarika
2018. január 23. kedd, 13:25
0 a vers Kenéz Gyula sz
lovaszmarika
2018. január 23. kedd, 12:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.