Belépés
2019. november 14. csütörtök | 46. hét | 318. nap | 18:33 | Aliz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Részeges pogácsa
élesztő
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1.kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Szilvás-túrós pite
citromhéj
A szóráshoz :
10 dkg darált dió
őrölt fahéj
1/2 csomag vaníliás pudingpor


Elkészítés: A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, majd a vajat, és az ujjunkkal morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd vegyük ketté a tésztát, és formáljuk 2 gombóccá. Ezután tegyük be a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.

A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, és távolítsuk el belőle a magot.

A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.

A darált
vorosrozsa66, 2018. október 24. szerda, 21:02
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
lángos
Hozzávalók: 1 kg liszt, 6 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál
sertészsír, 6 dl tej. A töltelékhez: 2 kg savanyú káposzta, 50 dkg darált
sertéspörkölt, 4 evőkanál cukor, 2 dl étolaj.
Két deci langyos tejbe apró darabokban belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy
evőkanál cukrot, megszórjuk egy evőkanál liszttel, és hagyjuk megkelni.
A többi lisztet dagasztótálba borítjuk, teszünk bele három evőkanál zsírt, egy teáskanál
sót, és a felfuttatott élesztőt. Apránként annyi tejjel dagasztjuk ki, hogy megfelelő állagú
kelt tészta alapot kapjunk.
Letakarjuk, és langyos helyen egy órát kelni hagyjuk.
A savanyú káposztát, ha szükséges, egyszer átmossuk, kinyomjuk a vízből és kisebb
darabokra vágjuk. Egy lábasba egy deci étolajat hevítünk, ráborítjuk a káposztát, és néha
átkeverve, fedő alatt megpároljuk. Felét kivesszük a pörköltes lángoshoz, a többiben
négy evőkanál cukrot megkaramellizálunk.
A megkelt tésztát
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Hűtős lángos
Olyan lángos tészta amit nyugodtan tehetsz a hűtőbe és csak annyit kell egyszerre kisütnöd, amennyi frissen elfogy!

1 kg finomliszt,3 tojás,1 ek só,5 dkg friss élesztő,1,5 dl tej
1 mk cukor,3 db 175 g-os kefir

A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet a sóval összekeverjük, a közepébe ütjük a tojásokat és a kefireket is hozzáadjuk. A felfuttatott élesztőt hozzákeverjük és kézzel egynemű, puha tésztává dagasztjuk.
Egy tálba tesszük, folpackkal lezárjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Étolajjal kikent nejlon zacskóba is tehetjük.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát és egy nagyobb pohárral kiszaggatjuk. 20 percig meleg helyen pihentetjük.

Egy serpenyőben 2 ujjnyi étolajat melegítünk és olajos kézzel a lángosokat széthúzzuk, majd a lángosok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Először fedő alatt, majd fordítás után fedő nélkül.
Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk, esetleg zúzott
suzymama, 2018. augusztus 23. csütörtök, 10:56
Teljeskiörlésű házikenyér
Így készül nálunk!

Azért írom így a folyamatot mert a mi sütőnkbe alulra kellenek a folyadékok!

4dl langyos víz ebből 1 dl-ben 1,5 cs. Szárított élesztőt felfuttat ebbe teszi az 1 teáskanál cukrot is

3 evőkanàl olívaolaj

Fél kg teljeskiörlésű tönkölybúza liszt

1 evőkanál só ( igen 1 evőkanál )

Ízlés szerint szárított fűszerek ( kakukkfű-oregánó-rozmaring-fokhagymapor ) de igazából kinek mi!

Ezek tetejére ráönti a felfuttatott élesztőt és teljeskiörlési sütési programon 180C-on süti majd de az egész folyamat 3:25 percig tart! Kelesztés-dagasztás-sütés!
tinka1951, 2018. augusztus 08. szerda, 09:00
Füstölt sajtos, burgonyás kocka
dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1/2 dl langyos tej
12,5 dkg vaj
3 evőkanál főtt, áttört burgonya
1 tojás
1,5 dl tejföl
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
a tetejére:
1 tojás
5 dkg reszelt füstölt sajt

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a sajtot, a burgonyát, elmorzsoljuk bennük a vajat. Kis mélyedést készítünk a közepére, ide adagoljuk a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Az egészet jól összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk; ha nagyon ragad, szórunk még hozzá lisztet. Amikor összeállt, kb. 1/2 órát letakarva pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és a kívánt vastagságra nyújtjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk a sajttal. Éles késsel 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk, és tepsibe sorakoztatjuk. További 1/2 órát pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára
bkisseva, 2018. július 25. szerda, 08:11
Fonott-foszlos kalacs
/brios is lehet, vagy ha az embernek van kedve, akkor keverheti a teszta felet kakaoporral, es akkor kakaoskalacs lesz/





50dkg finomlisztbe belekeverunk 2,5-3dl langyos tejben, 1ek cukorral felfuttatott elesztöt, 5-6ek kristalycukrot, csipet sot, 3cs vaniliascukrot, 1db egesz tojast es egynek a sargajat. Jol kidolgozzuk vele, bar en nem szoktam tulzasba vinni, csak ugy lazan összedagasztom. Adunk hozza annyi mazsolat amennyit gondolunk, egy citrom reszelt hejat, majd ismet atdolgozzuk. Lagy lesz a teszta, de ilyennek kell lennie. Felolvasztunk 5dkg vajat/de nem forrora!/, majd a mar összedagasztott tesztaba dolgozzuk aprankent. Ettöl lesz foszlos. Lehet geppel is, de kezzel is megvan az egesz dagasztosdi ugy 15 perc alatt. Na itt mar a sajat kelesztesieljarasom szoktam alkalmazni, mert a nagyim 40 percig a ciha alatt szokta anno keleszteni, en meg kicsit felgyorsitom a dolgokat. A mosogatoba jo meleg vizet engedek, a talat beleteszem, a tesztat meghintem enyhen liszttel,
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 13:09
Sós sütemény receptek
pihentetjük.

SAJTOS RÚD
Gyúródeszkán 16 dkg grízes lisztet, 18 dkg reszelt sajtot, 12 dkg vajat elmorzsolunk. Hozzáadunk 2 tojássárgáját, 1 evőkanál tejfölt, sót.
Összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk, hideg helyen 1 órát pihentetjük, majd ½ cm vastagságúra sodorjuk. 1 tojássárgáját összekeverünk 1 evőkanál tejföllel s az egész tésztát bekenjük vele, majd sajtot reszelünk rá.

SAJTOS PEREC
1/2; kg liszt, 1 Ráma, 25 dkg reszelt sajt, 1 pohár tejföl, 1-2 evőkanál tejben felfuttatott 1 dkg szalakáli, 2 egész tojás, só. Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, szaggatjuk.

SAJTOS KIFLI

70 dkg liszt, 1 Ráma, 3 dkg élesztő / 2 dl tejbenkis cukorral felfuttatva/ pici só, 3 tojás. Tetejére reszelt sajtot szórunk.

SAJTOS FONOTT SZÁLAK
30dkg finom lisztet 1 Rámával, 12 dkg sajttal, 1 tojással, 1 dl tejföllel és 1 kávéskanál rummal összegyúrunk. Megsózzuk és belemorzsolunk 1 dkg élesztőt, alaposan kidolgozzuk. 1 órát
bkisseva, 2018. május 30. szerda, 08:57
Kenyérlángos
tej
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanálsó
1 dbtojás
3 ev. kanálolaj
1/2 kockaélesztő (kb. 20 g)
2 dbfőtt burgonya
350 gtejföl
200 gfüstölt szalonna
2 dblilahagyma
Elkészítés menete
Az élesztőt meleg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és 15 percig pihentetjük. Ennyi idő elég ahhoz, hogy az élesztő felfusson.

A tészta hozzávalóit tálba szórjuk: a lisztet, a sót, a lereszelt főtt burgonyát és a tojást, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból tésztát gyúrunk.

A tésztát lefedjük és legalább 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát bő zsiradékkal kikent magas falú tepsibe tesszük és addig formázzuk kezünkkel a tésztát, amíg az ki nem tölti egyenletesen az egész tepsit.

A tésztát tejföllel megkenjük, felszeletelt lilahagymával és kockára vágott füstölt szalonnával bőven megszórjuk.

180 fokon 20 perc alatt készre
koszegimarika, 2018. május 22. kedd, 11:13
Knédli
Recept:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
1 tojás
1,5 dl langyos víz
1 tk só
2 ek olaj

Az élesztőt a tejben a cukorral elkeverem, 15 percre magára hagyom, hogy felfusson. A lisztet mélyebb tálba szitálom, hozzákeverem a sót, a tojást, a felfuttatott élesztőt, és szép hólyagosra dagasztom.
Egy tálat olajjal kikenek, beleteszem a tésztát, és azt is megkenem olajjal. Huzatmentes helyre teszem (én hideg sütőbe vagy mikróba szoktam tenni, anélkül, hogy bekapcsolnám). Kelni hagyom, ez kb. 1 óra.
A megkelt tésztát 3 részre osztom, cipót vagy veknit formálok belőlük, majd konyharuhával letakarva hagyom kelni legalább egy negyed órán át.
A knédlit gőzben kell főzni, nem vízben, erre én azt találtam ki, hogy egy nagy fazékba 2 újjnyi vizet töltök, ebbe belerakok egy kisebb tortaforma kapcsos részét, rá egy nagyobb tortaforma alját, és amikor már forr a víz, a sütőpapírra rakott knédlit a papírral együtt
suzymama, 2018. április 05. csütörtök, 14:33
Sajtos rudak
normál adag

Recept:
60 dkg liszt
44 dkg margarin
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 tk só
5 dkg élesztő fél bögre cukros tejben felfuttatva
15 dkg reszelt sajt a megszóráshoz
1 tojás felverve a kenéshez.

A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a margarint. Kis mélyedést képzünk benne, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásokat. Alaposan összegyúrjuk, hogy ne ragadjon a deszkához, ha kell, kevés liszttel megszórjuk a gyúródeszkát.
Vékonyra nyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Nyújtófával még egyszer sodrunk egyet-kettőt rajta, hogy a reszelt sajtot kissé belenyomjuk a tésztába. Vékony, hosszú csíkokra vágjuk (legkönnyebb pizza vágóval), és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt szép aranysárgára sütjük.
Ilike - kinyhája
reifregina, 2018. április 04. szerda, 13:24
Pihe-puha túrós
Piskóta jellegű finom túrós sütemény, elolvad a szádban, ha bele harapsz!
írta Ketkes
Tökéletes túrós-gyönyör, maga a csoda! Amikor megkóstolod... szinte elolvad a szádban!

Pihe-puha túrós

Hozzávalók
4 tojás
15 dkg margarin
3 dkg élesztő
30 dkg liszt
75 dkg túró
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

Elkészítés
Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal, hozzáadjuk a tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, 30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk, egyikkel kibélelünk egy tepsit.
Áttörünk 75 dkg túrót, simára keverjük 25 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 citrom reszelt héjával, majd belekeverjük a 4 tojás felvert habját, és 1 evőkanál lisztet teszünk bele. Ezt a kibélelt tésztára öntjük, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával. 3 órát pihentetjük.
A pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.

Márta Wolf
tinka1951, 2018. március 20. kedd, 17:12
1/101
Képek, videók
reszeges-jeromos.jpg
yvett789
2015. február 01. vasárnap, 20:16
20334_reszeges-epres_t uro
erzsikepuskas
2014. február 15. szombat, 10:28
részeges csirke.jpg
erzsikepuskas
2014. január 18. szombat, 08:47
Részeges csirke.bmp
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:15
RESZEGES IMA.jpg
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:21
RESZEGES IMA másolata.jpg
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:20
Részeges csirke
pircsi09
2013. január 13. vasárnap, 20:05
Részeges elf
mbartis
2012. június 11. hétfő, 21:32
Részeges csirke.jpg
vorosrozsa66
2011. február 20. vasárnap, 18:25
részeges_.jpg
agica2004
2010. szeptember 28. kedd, 09:49
kis részeges.jpg
agica2004
2010. szeptember 27. hétfő, 10:51
részeges cica.gif
nagyiful
2010. szeptember 17. péntek, 18:21
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
Címkék
felfuttatott élesztős, szilvát alaposan, órát kelni, túrót keverjük, lángosok mindkét, reszelt sajtot, kívánt vastagságra, egész folyamat, tésztát lisztezett, tésztát lefedjük, cukorral elkeverem, vaníliás cukrot, tészta keménynek, negyed órán, evőkanál liszttel, cukorral meglangyosított,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.