Belépés
2020. február 27. csütörtök | 9. hét | 58. nap | 14:36 | Ákos, Bátor
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Iparkamara: egy éve először javultak a cégvezetők várakozásai
A januári felmérés alapján a negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozások esetében a legmagasabb (41), míg a feldolgozóipari cégek körében a legalacsonyabb (27). Az előző negyedévhez képest az építőipari cégeknél 22, a kereskedelmi és a szolgáltató vállalatok körében 6-6, a feldolgozóipari cégek körében pedig 4 pontos volt a növekedés.

A mutató a döntően exportáló vállalkozások körében a legalacsonyabb (28 pont), a részben exportálók esetében 35 ponton áll, míg a nem exportáló cégek körében 34 pont. Az előző negyedévhez képest a nem exportáló cégek körében 8 ponttal, a döntően exportáló cégek között 6 ponttal, a részben exportáló vállalatok csoportjában pedig 2 ponttal nőtt a mutató értéke.

Az almutatókat vizsgálva az MKIK GVI megállapítja, hogy a cégvezetők a jelenlegi jövedelmezőség és a beruházások várható szintje kivételével rendre optimistábban ítélik meg a vizsgált szempontokat, mint tavaly októberben. Az előző év azonos időszakához képest viszont - a beruházások
velemenyezd, 2020. február 27. csütörtök, 12:21
ITM: idén is folytatódik az Irinyi Terv
A közlemény szerint a helyüket a világpiacon megálló új termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások idén 2,5 milliárd forintnyi költségvetési forrásra nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A 2016 óta működő Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. A programban az elmúlt években 5 milliárd forinthoz juthattak hozzá a magyar cégek.

Tavaly 87 támogatási kérelmet nyújtottak be, a legtöbb az élelmiszeripar (20 százalék), a zöldgazdaság és a speciális gép- és járműgyártás (18-18 százalék) területéről érkezett - tették hozzá.

A terv segítségével születhetett meg például a jakabszállási Generation Aircraft műrepülő gépeinek egy új generációja, de támogatásban részesült a százéves magyar családi vállalkozás, a soproni Hirschler-Glas is, amely így 120 új termék előállítására vált képessé. A beruházásnak köszönhetően egyebek mellett teherautókhoz
velemenyezd, 2020. január 11. szombat, 10:31
Elemzők: bizonytalan, hogy a külső hatásoknak mekkora szerepük van az ipari termelés tavaly novemberi lefékeződ
is legalább 4 százalék körüli bővüléssel kalkulálnak az ING elemzői.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint részben a munkanaphatással magyarázható, hogy elmaradt a várakozásoktólaz ipari termelés novemberi növekedése.A magyar ipar teljesítménye az elmúlt másfél évben teljesen elvált a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrától, amit egyes új autómodellek gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is segített. A feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja beruházások érdemi növekedése is. Hozzátette, hogy ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása jelentős kockázatokat jelenthet.

Tavaly 6 százalékra gyorsulhatott az ipari kibocsátás növekedése a tavalyelőtti 3,5 százalékról, míg az idén 4,8 százalékos, szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 4 százalékos növekedésre számít a Takarékbank elemzője.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 12:42
KSH: a szolgáltatások és az ipari termelés húzta a harmadik negyedévi gazdasági növekedést
A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye éves összevetésben 4,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt - erősítette meg pénteken második becslése alapján a KSH.

Az ipar teljesítménye 7,6 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 8,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten a második negyedévi 4,0, illetve 3,2 százalékos növekedés után. A feldolgozóipari ágazatok közül a közútijármű-gyártás és a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása járult hozzá a legnagyobb mértékben az iparban hozzáadott érték növekedéséhez - jegyezte meg a KSH.

Az építőiparban hozzáadott érték növekedése viszont 18,1százalékosra lassult a második negyedévi 27,4 százalékosról.

A mezőgazdaság teljesítménye 1,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, mivel mind a három idei negyedévben elmaradt a tavalyitól, a harmadik és az első három negyedévben egyaránt 0,1
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 10:21
MKIK-GVI: romló üzleti helyzettel számolnak a vállalkozások
konjunktúravizsgálata 2268 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul.

A felmérés szerint a bizonytalansági mutató értéke nyolc ponttal emelkedett áprilishoz képest, jelenleg 44 ponton áll, ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése kevésbé egyöntetűvé vált a legutóbbi adatfelvétel óta.

Az üzleti klíma romlását leginkább a külföldi, vagy külföldi résztulajdonban lévő vállalatok, a döntően exportáló, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek jelzik.

Ágazat szerint leginkább a feldolgozóipari cégek várakozásai romlottak 2019 áprilisához képest, de csökkent a konjunktúra mutató az építőiparban, a kereskedelemben, valamint az egyéb szolgáltatások területén tevékenykedő cégek körében is.

A jelenlegi üzleti helyzetre vonatkozó mutató 7 ponttal romlott, és 48 ponton áll, a várható üzleti helyzeté 35 pont, ami 14 ponttal alacsonyabb a 2019 áprilisinál.

A gépberuházások várható volumene 27 ponton, míg az építési beruházásoké mínusz 7 ponton áll. Mindkét mutató visszaesett
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 15:41
A digitális gazdaság erősítése 2023-ban 4 ezermilliárd forinttal növelhetné a GDP-t egy felmérés szerint
Megjegyezték azt is, hogy az ehhez szükséges rendszerszintű digitális fejlesztésekkel a digitális gazdaság a nemzetgazdaság motorjává válhat, és emlékeztetnek rá, hogy a négyezermilliárd forintos többlet a jelenlegi magyar GDP csaknem 10 százaléka.

Szakértői becslés szerint a statisztikai számbavételi módszerekkel mérhető ikt (infokommunikácó) szektoron egyre inkább túlmutató digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, figyelembe véve a nem ikt-cégek ( autógyárak, feldolgozóipari üzemek, pénzügyi szolgáltatók, online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások) házon belüli, folyamatosan bővülő digitális fejlesztéseit - közölték.

A magyar munkaerőpiacon minden ötödik ember a digitális gazdaságnak köszönheti a munkahelyét, a digitalizáció az elmúlt évben félmilliónál is több munkahelyet hozott létre, az elmúlt 5 évben több mint 20 százalékkal, hatezermilliárd forintra nőtt az ikt-szektor által közvetlenül és közvetve megtermelt bruttó hozzáadott érték a kutatás
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 15:02
Javította a magyar gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését az Európai Bizottság
ütemben nőtt.

Rámutattak, a magyar gazdaság eddig ellenállónak bizonyult a globális lassulással szemben a növekedést segítő belső tényezőknek, s főleg az építő- és az autóipar fellendülésének köszönhetően, ezek várható meggyengülése, valamint az exportpiacok további alulteljesítése nyomán azonban a gazdaság nagy valószínűséggel veszíteni fog a lendületéből.

Ezt a rövid távú mutatók már előrevetítik, augusztusban az építőipar teljesítményének növekedése megtorpant, és hasonló a helyzet a feldolgozóipari ágazatban.

A háztartások fogyasztása fokozatosan lassulni, míg a munkaerőpiac feszessége lazulni fog, miután az alacsonyabb GDP-növekedés korlátozni fogja a munkaerő iránti keresletet és a reáljövedelem-emelkedést.

A rekordmagas beruházási ráta csökkenésére kell készülni. Az állami beruházások szintje mérséklődni fog a jövő évben, miután az uniós források felhasználása idén tetőzött, a magánberuházások ezzel szemben tovább növekednek majd, minthogy a már megkezdett ingatlanprojektek
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 12:02
EU-prognózis - Uniós biztos: kihívásokkal teli út előtt áll az európai gazdaság
megy keresztül. Az európai gazdaság egy elhúzódó időszak elé néz, amelyet visszafogott növekedés és alacsony infláció jellemez.

A bizonytalanság további növekedése vagy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek súlyosbodása visszafoghatja a gazdasági növekedést, akárcsak az, ha az eddig megtett intézkedések gyengébb hatása miatt a kínai gazdaság a vártnál markánsabban lassulna. Az Európához közelebb álló tényezők közül a kiemelendő kockázatok közé sorolta a rendezetlen Brexit, valamint a feldolgozóipari termelés gyengülésének a többi ágazatra gyakorolt hatásának lehetőségét.

Ami a felfelé mutató kockázatokat illeti, a kereskedelmi feszültségek enyhülése, az erőteljesebb kínai növekedés és a geopolitikai feszültségek csökkenése támogatná a növekedést. Összességében azonban a kockázatok mérlege továbbra is határozottan lefelé mutat - szögezte le.

Az unió egészében a bruttó hazai termék (GDP) 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben várhatóan 1,4 százalékkal nő. A 2020-ra vonatkozó előrejelzést tehát
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 11:31
Októberben az előző havinál kevésbé csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye
Októberben a végleges adatok szerint 45,9 pontra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 45,7 pontról, ami hét éves mélypont volt. Az októberi BMI előzetes értéke a szeptemberivel megegyező 45,7 pont volt.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig erősödését jelzi.

Az októberi felmérésben a legjobb teljesítményt a görög feldolgozóipar nyújtotta 53,5 pontos BMI-vel, ami így is négy havi mélypontnak számít. A francia feldolgozóipari BMI 50,7 pontra emelkedett, az írországi pedig szintén 50,7 ponton hat havi csúcsot ért el. A holland feldolgozóipar teljesítményének a növekedési üteme 76 hónapja a leglassúbbnak bizonyult az októberi 50,3 pontos BMI alapján. Olaszországban csökkent a teljesítmény, a BMI 47,7 ponton hét havi mélypontot ért el, a spanyol feldolgozóipari BMI 46,8 ponton 78 havi mélypontot ért el. Az előző havinál kisebb mértékben ugyan, de csökkent az
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 11:11
Elemzők: a szabadságolások és a munkanapok száma hullámvasútra ültette az ipari termelést
számít, de még így is reálisnak tartja az 5 százalék körüli éves átlagos ipari növekedést.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének az MTI-hez eljutatott kommentárja szerint a minden várakozástól elmaradó augusztusi adat ellenére is a magyar ipar teljesítménye lényegesen felülmúlja a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát, ami egyes hazai gyártású új autómodellek felfutásának, új exportkapacitások üzembe helyezésének, valamint az élénk belső keresletnek köszönhető.

A feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja a beruházások érdemi növekedése. A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözik a némileg csökkenő, de továbbra is magas bizalmi indexek. Ezzel szemben a meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása jelentős kockázatokat jelenthet, bár ezek már eddig is fékezték a növekedést - vélekedett a Takarékbank elemzője.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató, makrogazdasági üzletágának vezetője is a nyári leállások
velemenyezd, 2019. október 07. hétfő, 12:01
Brexit - Lassabb ütemben, de továbbra is csökken a brit gyáripar aktivitása
adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gazdaság feldolgozószektorának szezonális kiigazítással számolt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberen 48,3 volt az egy hónappal korábban mért 47,4 után.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektor aktivitásának gyengülésére utalnak.

Az IHS Markit a friss felmérést ismertető keddi elemzésében kiemeli, hogy a brit feldolgozóipari mutató öt hónapja folyamatosan az ágazat kibocsátásnak visszaesését jelzi, és ez a leghosszabb negatív gyáripari BMI-sorozat a 2009-es recessziós év közepe óta.

A ház szerint a feldolgozószektoron belül messze a beruházási javak teljesítettek a leggyengébben: ebben az ágazatban csökkent a legmeredekebb ívben a kibocsátás és az új megrendelések értéke is.

Az elemzés szerint ez legalábbis részben azt tükrözi, hogy a Brexithez köthető folyamatos piaci bizonytalanság közepette a beruházási
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 14:02
Gyorsuló ütemben nőtt a kínai feldolgozóipar szeptemberben - Caixin/Markit
A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 51,4 pontra emelkedett az augusztusi 50,4 pontról. Elemzők 50,2 pontra számítottak szeptemberről.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Jóllehet szeptemberben szerény mértékben nőtt a feldolgozóipar teljesítménye, a javulás mértéke 2018 februárja óta a legerősebb volt. A növekedés gyorsulása a belső kereslet felpattanásának volt köszönhető, az exportmegrendelések viszont már a negyedik egymást követő hónapban csökkentek a 15 hónapja húzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború következményeként.

A pár órával korábban ismertetett hivatalos kínai felmérés a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését mutatta, de javult a helyzet augusztushoz képet. A kínai logisztikai
velemenyezd, 2019. szeptember 30. hétfő, 12:31
1/16
Képek, videók
Szűz Mária várakozása
sacimama
2014. december 12. péntek, 02:40
erőviszony felmérés
janna53
2012. május 15. kedd, 15:01
Felmérés és segítség.jpg
makrobiotika
2008. december 24. szerda, 20:58
Negyedévesen
samanm
2007. október 15. hétfő, 19:22
vállalkozás
jns
2010. augusztus 24. kedd, 20:47
családi vállalkozásban.jp
agica2004
2010. február 08. hétfő, 14:52
Kockázatos vállalkozás
zsim
2009. október 25. vasárnap, 19:19
Vállalkozás1500.jpg
hollygergo
2009. március 16. hétfő, 20:09
O.V.- és a cégek.jpg
agica2004
2017. május 19. péntek, 20:03
BITWT_CEGEK_258275_szo lga
t-i-a
2009. november 22. vasárnap, 09:31
Negyedév múlva
idgie1975
2008. december 25. csütörtök, 22:21
Kós Károly Építőipari Sza
nottino
2008. július 19. szombat, 17:45
szolgaltatos2b.png
menusgabor
2016. szeptember 29. csütörtök, 12:32
kiskörös szolgáltatóház
lacipecsenye
2012. augusztus 22. szerda, 22:15
Várpalota szolgáltatóház.
dnemethk
2012. január 04. szerda, 09:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.