Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 12:23 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fehér káposzta télire
Hozzávalók:

3 kg fehér káposzta
1 ek só
2 nagy fej vöröshagyma
1 kg paprika
A felöntő léhez:

2 liter víz
20 %-os ecet ízlés szerint
1 ek só
4 ek kristálycukor
1 mk szalicil
Fűszerek:

10 szem kb egész bors
Egész kömény 1 kk
3 db babérlevél
Elkészítése:

A káposztát legyaluljuk, a hagymát megtisztítjuk, majd vékonyra szeljük.

A paprikát megmossuk, a belsjét kivágjuk, majd feldaraboljuk.

A káposztával összekeverjük a hagymát, rászórunk 1 ek sót, majd egy fél óra múlva kifacsarjuk.

A felöntő lé hozzávalóit összekeverjük, megkóstoljuk és ha szükséges sózzuk és cukrozzuk még.

A káposztát összekeverjük a paprikával, majd lazán (nem megtömve) egy nagyobb üvegbe tesszük.

Rátesszük a fűszereket, majd felöntjük a lével és celofánnal lezárjuk.
koszegimarika, 2019. szeptember 07. szombat, 16:20
Uborka saláta télire
.....
..........
Hozzá valók:
uborka
víz
só ízlés szerint
cukor ízlés szerint
ecet ízlés szerint
kevés szalicil, vagy más tartósító
*
Az uborkát meghámozzuk, megmossuk, majd uborkagyalun legyaluljuk és steril üvegekbe töltjük hézagosan.
A vízzel elkeverjük a sót, cukrot, ecetet, majd egy kevés szalicilt (nem kell felforralni!). Ízlésünknek megfelelően tegyünk bele a hozzávalókból.
Felöntjük a lével és légmentesen lezárjuk. Már mehet is a polcra.

*
Uborkasaláta : 2.5 kg uborka megpucolva és legyalulva, 2-3 teáskanál só ezt összekeverem és egy órát állni hagyom.
Felöntölé: 2.5 liter viz , másfél dl ecet 10 %-os, Eredeti recept szerint 3-4 kanál cukor (én ezt kihagytam igy diabetikus) és egy teáskanál tartósitó. Az uborkát a sós vizből kinyomkodom,nem nagyon lazán.
maroka, 2019. augusztus 06. kedd, 13:30
Csalamádé
Egyszerű és nagyon finom csalamádé! Nem lehet elrontani,
így biztos jól sikerül!
Azért készítem így, mert nincs vele sok munka, de biztosan
tökéletes lesz, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

2 kg káposzta (2 kisebb fej)
2 kg uborka
1 kg sárgarépa
1 kg vöröshagyma
1 kg paprika
3 dl 10%-os ecet
30 dkg cukor
10 dkg só
1 teáskanál bor kén
1 teáskanál borkősav

Minden zöldséget vékonyra gyalulok és egy méretes edényben
jó alaposan összeforgatom a többi hozzávalóval. 12-16 órát
hagyom állni, közben néha átforgatom, majd sterilizált üvegekbe
teszem és a saját lével felöntöm.

Tetőt rácsavarom és már mehet is a kamrába.
Pofonegyszerű házi csalamádé.
Így biztos mindenkinek sikerül!

Kiss Péterné receptje
klarika47, 2019. június 23. vasárnap, 10:08
Őszi szüret erdőn-mezőn
Beköszöntött az ősz és vele együtt az erdei kirándulások és az őszi termések begyűjtésének ideje. Ilyenkor érik a madarak által is kedvelt fekete bodza, a berkenye és a savanykás csipkebogyó. Tippek a gyümölcsök begyűjtéséhez és feldolgozásához.

A vadon érő gyümölcsök felhasználhatósága ugyanolyan sokféle, mint a piacon vásárolt, vagy kertben szedett terméseké. Lássuk, mire érdemes figyelni gyűjtésüknél.

Általános szabály a megfelelő öltözet. A kullancsveszély miatt előnyösebb a hosszú nadrág, és legyen nálunk munkás- vagy cérnakesztyű, ami megvéd a tüskéktől vagy a festékanyagoktól.
Célszerű metszőollót és papírral kibélelt kosarat vinni a gyűjtés megkönnyítésére és a termések hazaszállításához.
Kerüljük a gyümölcsszedést közút mellett, és olyan helyen, ahol a talaj szennyezett, pl. hulladéklerakó mellett.
Természetvédelmi területen az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény szerint ,,[...] vadgyümölcs [...] gyűjtése az állami erdőben, az egyéni szükségletet meg
eva6, 2018. november 17. szombat, 15:07
A sütőtökről!
A sütőtökről!

Gourmandi Fittkonyhája

Bár a sütőtök szezonnak hamarosan vége, de addig is érdemes minél több féle ételt készíteni ebből a klassz alapanyagból. Most akkor jöjjön egy kis tudomány

A sütőtök őshazájaként bizonyos források Észak-Amerikát, míg mások Közép- és Dél-Amerikát jelölik. Kedvező élettani és immun erősítő hatásai már régóta ismertek, pl. a II. világháború idején és az azt követő esztendőkben szinte alap élelmiszerként fogyasztották. A húsa igen gazdag karotinokban, erre utal csodaszép sárga színe is, továbbá C és B vitaminokban is. Kevesen tudják, de 90 százaléka víz, a magján és húsán kívül a virága is ehető.

Az említett vitaminokon túl megtalálható benne kalcium, cink, mangán, réz, vas foszfor, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitamin és nem utolsó sorban folsav tartalmának
nanoka72, 2018. február 18. vasárnap, 08:28
bableves túróval töltött kagylótésztával !
zuppetta di fagioli con conchiglioni ripieni di ricotta

forrás : feelcook.blogspot


300 gr.tarkabab
200 gr. ricotta
50 gr. paradicsomszósz
1 sárgarépa
1 mogyoróhagyma
1 zeller
1 babérlevél
1 kakukkfű
1 rózsa rozmaring
3 zsálya levelek
12 nagy kagyló tészta
olaj
só és bors

a babot elöző este beáztatom ,
a répát, zellert , hagymát felapritom , olajon kissé megpiritom .
hozzáadom a babot, fűszereket, felöntöm vizzel, elkezdem főzni
az egészet puhára fözöm , majd a leves felét mixerrel pépesitem ,
a zsályát, kakukkfűvet a végén teszem bele.
a kagylótésztát sós vizben kifözöm , leszüröm .
a ricottát kikeverem a kakukkfűvel rozmaringgal és a tésztába töltöm át.
a levest tányérra szedem belerakom 2 - 3 db - t a tésztából .
ibolya58, 2018. január 20. szombat, 14:19
Csalamádé
Hozzávalók:
2 kg káposzta (2 kisebb fej)
2 kg uborka
1 kg sárgarépa
1 kg vöröshagyma
1 kg kápia paprika
3 dl 10%-os ecet
30 dkg cukor
10 dkg só (semmiképpen nem jódozott! , én parajdit használok)
1 mokkáskanál borkén
1 mokkáskanál borkősav

Minden zöldséget vékonyra gyalulok és egy méretes edényben jó alaposan összeforgatom a többi hozzávalóval. 12-16 órát hagyom állni, közben néha átforgatom, majd sterilizált üvegekbe teszem és a saját lével felöntöm. Tetőt rácsavarom és már mehet is a kamrába.
koszegimarika, 2017. szeptember 11. hétfő, 08:31
Savanyúság alaplé
Savanyúság alaplé

Hozzávalók:

10 bögre víz
1,5 bögre 10%-os ecet
2 bögre cukor
10 dkg jód mentes só
Elkészítés:
A hozzávalókat hidegen összekeverjük és kész is van.

Betöltöd a paprikákat a káposztával, üvegbe rakod, felöntöd a hideg lével és 85 fokon 30 percig dunsztolod. (én nem szoktam, de a káposztát kicsit fűszerezheted is, köménnyel, borssal, vagy ahogy alapból szoktad a káposzta salátát)
rauchne02, 2017. szeptember 02. szombat, 15:40
pórés gombaleves sonkával
Zupa porowo-pieczarkowa z szynk±


1 póré (fehér része)
1 nagy hagyma
2 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma
2 literalaplé
500 g gomba
100 g o sajt
4 szemek szegfűbors
2 babérlevél
150 gramm jó minőségű sonka
2 evőkanál tejszín 12%

bors
szerecsendió

a hagymát kis kockákra vágom fel, 1- 2 percig piritom az olajban .
kevés alaplevet öntök rá fűszerezem és elkezdem főzni
15 perces főzés után hozzáadom a szeletelet gombát, reszelt sajtot , felöntöm a maradék lével és puhára fözőm . a tejszint beleöntöm , kicsit fözőm , majd hozzáadom a csíkokra vágott sonkát is .
tálalom .!
ibolya58, 2017. június 25. vasárnap, 11:13
lengyel fiatal káposztaleves
Zupa z młodej kapusty


fél fej fiatal káposzta
1 sárgarépa
2 - 3 közepes burgonya
20 gramm sovány füstölt szalonna
1 közepes hagyma
1 evőkanál olaj
2 - 2.5 liter viz vagy húsleves
4 szemek szegfűbors
2 babérlevél
1 teáskanál kömény
1 evőkanál paradicsompüre
2 evőkanál apróra vágott kapor

bors

Továbbá:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt

a káposzta külső leveleit leszedem s a maradékot csikokra vágom fel.
a szalonnát és a hagymát is kis kockára vágom fel, majd a szalonnát serpenyőben kiolvasztom , s rárakom a hagymát és megpiritom .
ha jó a hagyma , akkor belerakom a kockázott burgonyát, répát, káposzta csikokat , elkeverem .
pár percig piritom , felöntöm vizzel ,
ibolya58, 2017. június 25. vasárnap, 11:05
Hússal töltött tészta
1 csomag fagyasztott leveles tészta (80 dkg)
50 deka darált hús
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 dl tejföl
1 kis fej hagyma
olaj a hagyma párolásához
1 tojás a kenéshez

A hagymát apróra vágom és üvegesre párolom.
Beleteszem a darált húst és sózom, borsozom átpirítom.
Amikor kész hozzáadom a fokhagymát,és végül tejföllel felöntöm.
Egy kicsit még összefőzöm, átkeverem. Majd leveszem a tűzről és kihűtöm.
A tésztát külön- külön kinyújtom tepsi nagyságúra sütőpapíron.
Így teszem át a sütőlapra/tepsibe.
A széleit ferdén bevagdosom.
A kihűlt tölteléket hosszában a tészta közepére teszem, és felváltva egyszer az egyik, majd másik oldalt hajtom fel a töltelék tetejére. (így lesz a teteje olyan mint egy fonat)
A két végét külön behajtom.
Tojással lekenem és megsütöm.
A hússal töltött kelt tészta tetejét sütés előtt megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Jó Étvágyat Kívánok!!
gurmika, 2017. március 15. szerda, 12:26
Készíts különleges finomságot
PARADICSOMOS TÖLTÖTT KÁPOSZTA, ILYEN EGY MAGYAROS EBÉD!

Készíts különleges finomságot és nyűgözd le vele a családod!

Hozzávalók

40 dkg darált sertéshús,
1 fej (1,5 kg) káposzta,
2 kis doboz paradicsompüré,
1 dl rizs,
1 tojás,
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 dl olaj,
1 mokkáskanál őrölt bors,
1 kiskanál pirospaprika,
2 kiskanál só.

Elkészítés

A darált húst összekeverem egy kis doboz paradicsompürével, a borssal, az apróra vágott fokhagymával, az egyik fej összevagdalt vöröshagymával, a rizzsel, a tojással és egy kiskanál sóval. Nyolc gombócot formázok belőle. A káposztafejet leforrázom, majd nyolc levelet leszedek róla. Ezekbe csomagolom a húsgombócokat, mint a töltött káposztát szokás. Ezután a másik fej hagymát apróra vágom, az olajban megfonnyasztom, meghintem a paprikával, és belekeverem a másik doboz paradicsompürét meg a maradék káposztát metéltre vágva, egy kiskanál sóval ízesítem, és
horvathnemagdi, 2016. október 24. hétfő, 15:02
1/20
Képek, videók
Virágok káposztában
eva6
2019. szeptember 09. hétfő, 17:11
Savanyú káposzta .jpg
pacsakute
2019. augusztus 31. szombat, 01:20
Káposzta.jpg
pacsakute
2019. március 01. péntek, 19:07
Káposzta pakolás.jpg
pacsakute
2018. december 27. csütörtök, 10:36
Káposzta .jpg
pacsakute
2018. december 26. szerda, 12:05
Káposztás csirke .jpg
pacsakute
2018. november 25. vasárnap, 21:56
Töltött káposzta
irmus
2018. május 29. kedd, 15:54
Rakott káposzta
vorosrozsa66
2018. május 21. hétfő, 15:36
harcsas_savanyu_kaposz ta.
taszat
2017. december 27. szerda, 23:21
Erdélyi rakott káposzta
irmus
2017. május 22. hétfő, 08:21
Medence a kerti sütő felő
kriszoka
2015. április 05. vasárnap, 13:24
jót végez felőlem
bbszabrina
2013. november 07. csütörtök, 10:33
Az utca felöli terasz.JPG
farkas1945
2012. szeptember 10. hétfő, 14:21
A lépcsőház felőli külön
gyemantszocske
2012. április 23. hétfő, 18:15
Az udvar felőli erkélyemr
gyemantszocske
2012. április 23. hétfő, 17:54
Címkék
többi hozzávalóval, belsjét kivágjuk, töltött káposztát, egyéni szükségletet, kevés szalicilt, káposztafejet leforrázom, tüskéktől vagy, széleit ferdén, tésztába töltöm, sütőtök őshazájaként, káposztát legyaluljuk, töltelék tetejére, hideg lével, káposztát összekeverjük, állami erdőben, hozzávalókat hidegen,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.