Belépés
2019. január 19. szombat | 3. hét | 19. nap | 22:14 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vesztergom Andrea : Közeledett az ősz.
Közeledett az ősz.
Esténként, szürkület után olyan hűvös lett, hogy bizony elkelt a lajbi.
A falu gyermekei kedvetlenül kacsáztak a patakban, s egymást riogatták:
- Meglásd, jövő héten már nem lesz ilyen jó sorod, ha elkezdődik az iskola!
Nagyanyó nevette őket:
- Tán féltek, hogy fájni fog az a tudomány? Én bezzeg örültem volna, ha járhatok iskolába, amikor kislyány voltam, de nekem el kellett mennem szolgálni, rögtön az elemi után. Meg aztán, ilyen kedves tanító nénik se voltak akkor a faluban.
Nagyanyó tekintete a távolba révedt.
A gyerekek elcsendesedtek. Tudták, hogy ilyenkor Nagyanyó emlékezik, visszahoz nekik valamit a múltból, egy történetet, amelyet úgy, ahogyan ő, senki nem tudna elmesélni.
A falu különben is zsongásban élt egy ideje.
Nyár elején furcsa dolog történt: a szőlők mögött az öreg, elhagyott mészégető telke
lilagondolatok, 2019. január 08. kedd, 11:10
Eltemették Kányádi Sándort:
..........
2018. július 7. szombat
Örök nyugalomra helyezték székelyföldi szülőfalujában, Nagygalambfalván Kányádi Sándor írót, költőt, műfordítót. Az ökumenikus szertartáson rokonok, barátok, falubeliek, egyházi és világi elöljárók búcsúztatták korunk egyik legjelentősebb erdélyi magyar irodalmi személyiségét.
A helyi református templomban tartott istentiszteletet követően a szülői házánál, a családi sírkertben helyezték örök nyugalomra. A szertartást Kányádi György Attila helyi református lelkipásztor, valamint Böjte Csaba ferences szerzetes tartotta. Búcsúbeszédet mondott továbbá Dávid Gyula irodalomtörténész is.
..........
Bővebben
maroka, 2018. július 08. vasárnap, 13:15
A pap és a citrom
úszónadrágot és a futócipőt is), fogta a fél citromot, és kivitte az idegennek: - Itt van, fiam, de áruld már el, kérlek, mire kell ez neked? A fickó megrémült, kirontott a kapun, a pap sebesen utána. Elérték a folyót, a férfi átúszta, a pap utána. A túlparton futott tovább, a pap követte. Egészen egy mély szakadék szélén álló, magas fáig futottak. A fickó macskaügyességgel felmászott, ám a pap nem tudott fára mászni, a földön maradt. Szitkokat szórt mindenre, ahogy baktatott hazafele. A következő héten a falubeliek furcsállva nézték, ahogy a pap minden nap a templom kertjében a fákra mászik, ide-oda ugrál, és egészében véve igen furcsán viselkedik. De a papot nem érdekelte, megszállottan gyakorolt, készült a találkozásra. Vasárnap már a mise előtt felvette reverendája alá az Arena úszónadrágot és a Nike futócipőt. Sőt, jó volt, és még a fél citromot is előre a zsebébe tette. Az átlagosnál jóval gyorsabban celebrálta a misét, és amint lehetett, megszabadult a gyülekezettől, és bemelegítésbe kezdett. Pontban,
sanci81, 2017. február 13. hétfő, 16:54
Elbeszélem 9-10.
is így nevezte el, az ő visszatért Petikéjének.

A téli hónapok gyorsan teltek. Petike szépen gyarapodott, fogacskái kibújásából anyám azt következtette, hogy féléves korú lehet. A hó és a jég rohamosan olvadt a földekről, vizekről. S már a Nap is menésre késztette apámat a nádashoz, csatornához. Márciusban, ugyanott, ahol Petikét találta decemberben, most a csatorna zsilipjénél a vízben egy fiatal nő hulláját pillantotta meg. Kampós botjával kihúzta, majd segítségért ment. A visszaérkező falubeliek egy talicskára emelték és bevitték a faluba. A hivatalos vizsgálat során a ruházatán kívül nem találtak nála semmit. Temetésére engedélyt kaptak, s apámék gondoskodtak is erről. Ők biztosak voltak abban, hogy Petike édesanyja lehetett ez a szerencsétlen sorsú, vízbe fulladt nő. Mivel nem volt tovább merre kutakodni, anyám örökbe akarta fogadni a kisfiút. Hosszas hivatali intézkedések után meglett a papír, s nekem újra lett testvérem.

Az évek csendben, békességben teltek, s mikor Petikéből,
azenujsagom, 2016. július 26. kedd, 04:12
Elbeszélem 8-9.
így nevezte el, az ő visszatért Petikéjének.

A téli hónapok gyorsan teltek. Petike szépen gyarapodott, fogacskái kibújásából anyám azt következtette, hogy féléves korú lehet. A hó és a jég rohamosan olvadt a földekről, vizekről. S már a Nap is menésre késztette apámat a nádashoz, csatornához. Márciusban, ugyanott, ahol Petikét találta decemberben, most a csatorna zsilipjénél a vízben egy fiatal nő hulláját pillantotta meg. Kampós botjával kihúzta, majd segítségért ment. A visszaérkező falubeliek egy talicskára emelték és bevitték a faluba. A hivatalos vizsgálat során a ruházatán kívül nem találtak nála semmit. Temetésére engedélyt kaptak, s apámék gondoskodtak is erről. Ők biztosak voltak abban, hogy Petike édesanyja lehetett ez a szerencsétlen sorsú, vízbe fulladt nő. Mivel nem volt tovább merre kutakodni, anyám örökbe akarta fogadni a kisfiút. Hosszas hivatali intézkedések után meglett a papír, s nekem újra lett testvérem.

Az évek csendben, békességben teltek, s mikor Petikéből,
otvenhatoshagyomanyorzo, 2016. július 25. hétfő, 05:40
A tehén és a disznó
Volt egyszer egy ember, aki nagyon gazdag volt, de ugyanakkor nagyon zsugori is. A falubeliek mélységesen gyűlölték. Egy nap így szólt hozzájuk: - Vagy féltékenyek vagytok rám, vagy nem értitek, hogy én mennyire szeretem a pénzt. Isten tudja csak, melyik. De mindenesetre gyűlöltök, ezt magam is tudom. Amikor meghalok, semmit sem viszek magammal. Mindent itt hagyok másoknak. A végrendeletemben minden vagyonomat jótékony célra ajánlom fel. Akkor majd mindenki boldog lesz.
Az emberek ennek ellenére továbbra is gúnyolták és kinevették.
- Mi a gond? - kérdezte a gazdag ember. - Nem bírtok várni néhány évet a halálomig, amikor majd minden pénzemet jótékony célra fordíthatjátok?
Egy nap a gazdag ember elment sétálni. Hirtelen eleredt az eső, így hát behúzódott egy fa alá. A fa alatt meglátott egy tehenet és egy disznót. A disznó és a tehén beszélgetésbe elegyedtek, az ember pedig meghallotta, miről beszélnek.
- Miért van az, hogy téged mindenki nagyra
lenke1964, 2016. július 23. szombat, 12:52
Sárkánypiknik Bódvalenkén
remek alkalmat kínál a sárkányünnep, a cigány kultúra és művészet immár hagyományos fesztiválja, melyet most hatodik alkalommal rendeznek meg, és amely azonban kicsit más lesz, mint az eddigiek. Sárkányünnep helyett sárkánypikniket szerveznek, így az egynaposra szűkített fesztivál kisebb, családiasabb és talán bensőségesebb lesz, mint az eddigiek.

Azt ugyanakkor a szervezők továbbra is fontosnak tartják, hogy a már megszokott kulturális programok mellett Bódvalenke lakóit, meghatározó arcait és a falubeliek mindennapjait is jobban bemutassák az idelátogatóknak. A szombati fesztiválon fellép többek között a Lashe Shave Budapest Gipsy Band, Jaune Toujours, Zoran Tairovic és bandája. Romano Glaso, Frankie Lato és barátai, a Kalo Drom és a Bódvalenke Asszonykórus.

Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni: a településen magyar és több európai országból származó roma
velemenyezd, 2016. július 07. csütörtök, 13:11
Új szomszéd
Új szomszéd

Amikor beköltöztek a
faluba, a gyülekezetben
mindenki örült nekik. A falubeliek már annál kevésbé.
Amikor végigmentek az utcán, gyanakvóan
méregették őket: ,,Minek jöttek ezek ide, van itt éppen
elég belőlük. Ezután majd még több lopás lesz."
József ügyet sem vetett a szóbeszédre. ,,Hadd
mondják csak - gondolta -, majd megismernek
minket." És Istentől kapott végtelen türelmével tovább
járta népes családjával élete göröngyös útjait.
Józsefék a gyülekezettől nem messze vették
meg a házat. Még igen jó állapotban volt. Örültek
is neki, legalább közel van az ,,imádság" háza,
nem kell messzire gyalogolniuk. Nem mintha
restelltek volna messzebb is járni, hiszen az Úr Jézusért
akár a világ végére is elmentek volna. ,,Tíz
éve már, hogy az Úr kihozott engem a mocsárból,
és ezért nem tudok neki eléggé hálás lenni. Azóta
is igyekszem mindig Istennel
járni, és hűségesen
szolgálni,
horvathnemagdi, 2016. április 24. vasárnap, 18:09
Szvanizit utazása
mondogatták egymásnak:
- Nézd, nézd! Ott jön! Most jön vissza!
A vidra partot ért, lassan kivonszolta magát a szárazra, és elte-rült, mintha teljesen kimerült volna.
Így Szvanizit emberei nyerték meg a versenyt. Berakta a nyere-ményt a kenuba, és folytatta útját dél felé.
A következő falu a kutyalazacok otthona volt, ezek ezidőtt embe-ri alakban éltek, mint ahogy a többi hal, madár és állat is. Szvanizit észrevette, hogy a kutyalazacok házai vörös csíkosra vannak festve, és hogy a falubeliek jó része is vörös csíkos takarókat visel. De vol-tak köztük olyanok is, akik fekete csíkos takarókat hordtak. Ezért van aztán, hogy a Fraser folyóban élő kutyalazacok manapság is vagy vörös, vagy fekete csíkosak.
Szvanizit nem vesztegette az időt, hanem továbbindult, és hama-rosan elért egy óriási faluhoz, amelyet már más nép lakott, mégpe-dig a púpos hátú lazac népe. Ezek azt mondták neki, hogy ők nem szállnak mindennap kenuba, csak minden másnap. Ezért van aztán, hogy a púpos hátú lazacok nem
lenke1964, 2016. február 27. szombat, 17:08
Kohut Katalin: Végrendelet
Majdnem harminc év telt el a válás óta. Magdi soha többé nem tudta kiejteni a nevét a száján, mert megbénította a félelem és a rettenet, amit naponta átélt mellette. Gyerekeit odavitte az anyós házába, hogy a rokonokkal tartsák a kapcsolatot. Ők már semmire sem emlékeztek, az emberek meg úgy vannak az elvált asszonyokkal, hogy kapcának tekintik őket, szinte a válás pillanatától az angyalból boszorkánnyá válik szemükben, s így is bánnak vele. Magdinak el kellett emiatt menekülnie szülővárosából.
A falubeliek elvárták a gyerekek megjelenését, sőt azt is, hogy ők temessék el apjukat. Összegyűlt a falu. A pap prédikációja előtt Beáta és Balázs kiállt a koporsó felé, kezükben anyjuk levelével, felbontották és remegő hangon felváltva, fulladozva a sírás fojtogató dühétől olvasni kezdték:

,,Kedves Tibor! Egy kisleányt vettél el, mimóza lélekkel. Emlékszel talán arra, hogy soha nem udvaroltál. Te a lányokat mélyen lenézted, tárgynak tekintetted. Megismerkedésünk napján, Katalin napkor
kohlinka, 2016. február 03. szerda, 22:29
Megemlékező beszéd 2015.02.12.
arra, hogy a tiszt ép bőrrel érjen kihallgatásának színhelyére.

Másnap került volna sor a tiszt kihallgatására, de a
reggeli zűrzavarban Máté Lajosnak sikerült megszöknie. Becsületére
legyen mondva, nem maradt hálátlan élete megmentőjéhez. 1957 januárjában titokban meglátogatta, köszönetét fejezte ki, és figyelmeztette, tudomása van arról, hogy hamarosan jönnek érte a pufajkások. Azt tanácsolta neki, még aznap vegye útját családjával együtt a Levéltől alig néhány km-re húzódó, a falubeliek által igen jól ismert nyugati határszakasz felé.
Máté Lajos azt sem titkolta előtte, ha elfogják, hosszú börtönévek, vagy talán a legrosszabb, a halál vár rá. Gulyás Lajost azonban hiába kérlelte, mivel ő annak biztos tudatában volt, hogy nem követett el olyan cselekményt a forradalom napjaiban, amely törvénybe ütközött volna. Ezért nem állt szándékában elhagyni egyházi szolgálatának helyét, szeretett gyülekezetét.

Mit csinált még Gulyás Lajos a forradalom idején, az óvári
otvenhatoshagyomanyorzo, 2016. február 03. szerda, 07:06
Móra Ferenc
már hadi kincstárunk is - mosolygott a tábornok s érezte, hogy könnybelábad a szeme. S bizony, még sírva fakad a háborúk kemény hőse, ha egyszerre meg nem nevetteti valami.

Öreg vak koldus botorkált hozzája a templom sarka felől. Egyik kezében bot, avval tapogatta az utat. A szájában furulya, azt sikoltoztatta a másik kezével. Rongyos szűre sarkát egy lompos kutya ráncigálta előre, belekapaszkodva a fogával.

- Nini, az öreg Csiha be akar állni vörös sapkásnak - mondogatták a falubeliek.
A vak ember szomorúan mosolygott, kivette a szájából a furulyát és előrenyújtott kézzel megállott Damjanich előtt:
- Szegény koldus vagyok - kezdte halk, fájdalmas hangon, mire a tábornok egy ezüstpénzt dobott a tenyerébe.
- Isten megáldja kendet!
Az öreg Csiha fakó orcája tűzbe borult. Szétnyitotta a tenyerét s ujjai közül az ezüstpénz csengve hullott a köpönyegre. De most már a koldus hangja is úgy csengett, mint az ezüst.
- Nem alamizsnáért panaszkodtam, uram. Azért fáj a
menusgabor, 2016. január 22. péntek, 19:00
1/12
Képek, videók
Vesztergom2
btomike
2010. január 14. csütörtök, 19:04
Vesztergom
btomike
2009. október 22. csütörtök, 23:10
Vesztergombi Kriszta
fantii
2007. január 20. szombat, 16:26
isten gyermekei0103.jpg
maroka
2019. január 03. csütörtök, 09:43
Lívia gyermekei.jpg
agica2004
2018. július 21. szombat, 21:18
Vilmos és gyermekei.jpg
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:56
Vilmosék gyermekei.jpg
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:53
a gyermekeim.jpg
sz719eszter
2018. május 12. szombat, 11:51
Anyák és gyermekeik
egrilany51
2017. július 01. szombat, 11:41
Gyermekeim
dandej
2017. június 21. szerda, 21:48
elemierk.jpg
sz719eszter
2017. szeptember 16. szombat, 18:14
Elemi harc.jpg
kohlinka
2014. november 15. szombat, 05:37
Elemi szerelem.jpg
kohlinka
2014. szeptember 23. kedd, 17:08
elemi ösztön
elisha24
2013. április 15. hétfő, 14:54
Elemi ösztön
irmus
2010. június 04. péntek, 17:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.