Belépés
2019. augusztus 17. szombat | 33. hét | 229. nap | 14:54 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fenyő László versei
FENYŐ LÁSZLÓ VERSEI

Fenyő László, 1916-ig Friedmann László,[1] (Budapest, 1902. november 9.[2] - Rohonc, 1945. március 26.) költő, műfordító, kritikus, a Nyugat második nemzedékének jelentős költője és verskritikusa volt.


ÁBRÁND A SZÉP ÖREGSÉGRŐL

Ha vén leszek majd, vén költő: Isten hagyja megérnem.
asztalomon mindig lesz egy cserép virág . . . s házamban két ifju lány:
az egyik talpig fekete s tizenhét tavaszt számlál kereken,
a másik egy tavasszal még zsengébb s merő szőke sugárzás . . .

A kandalló mellett ülünk majd . . . ők felolvasnak nekem
kedvenc könyveimből, alt s szoprán
menusgabor, 2019. február 22. péntek, 20:00
Bodor Aladár
vittem,
Félig félvállon, félig szívben:
Félig gúnyoltam, félig hittem.

Fájó az út: Saisba menni,
Fájóbb félhittel rádöbbenni:
Mi van mögül: Isten, vagy semmi?

Mikor meztelen járt a lelkem
Gyermekszívvel minden szögletben
Görög meztelen istent leltem:

S most, igy, fátylas lélekkel járón
Istennek is csak fátylát látom,
S várom, hogy lebben, várom, várom.

S szőve fátylas könnyből és vágyból,
Bús őrületből, bűnből, lázból,
Mind sűrűbb a saisi fátyol.

Új Tavasz, 1926.Somló

Fejem fölött mosolyg a nyári ég:
A végtelenség kék selyem ruhában.
Alattam évezrektől álmodozó
Kihűlt vulkán; köröttünk pusztaság van.

Magános vulkánkúp, nagy hallgató',
Úgy tornyosulsz roppant puszták fölébe,
Mint lelkünk elsimult emléki közt
Nagy elviharzott szenvedély emléke.

Te nagy beforrt seb, csöndes szív
menusgabor, 2019. január 23. szerda, 19:30
Felkerült-e az ajándéklistádra Isten neve?
sorokat, s minden egyes szótagot hangosan mondott ki.

A történet karácsonyról szólt. Arról, hogy egy Jézus nevű kisfiú nem meleg szobában született, hanem istállóban, mivel szülei nem kaptak szállást a vendégfogadóban.

,,Lám, lám" - dünnyögte Pánov bácsi a bajszát pödörgetve. ,,Ha ide jöttek volna, nálam megalhattak volna. Betakartam volna a kisgyermeket fércpaplanommal, és eljátszadoztam volna vele."

Pánov bácsi fölkelt székéből, és megpiszkálta a tüzet. Odakint sűrűbbé vált a köd, a szobára is vastagabb sötétség borult, így hát felerősítette egy kicsit a lámpáját. Töltött magának egy bögre kávét, majd visszatért a könyvhöz.

Most a három gazdag emberről olvasott, akik sivatagokon keresztül utazva vitték ajándékaikat - aranyat és illatos fűszereket - a kisded Jézusnak.

,,Édes Istenem... - tört fel belőle a szó -, de hisz ha eljönne hozzám Jézus, nem tudnék mit adni neki!" Aztán hirtelen elmosolyodott, szemében ismét ott bujkált a vidám
suzymama, 2018. december 19. szerda, 10:46
A káposzta bőrre, hajra és egészségre gyakorolt hatása
íze, a fajtától függően, lehet sósabb vagy édesebb. Ezenkívül a káposzta gazdag vitaminokban, vasban és káliumban.

A káposzta a Brassica nemzetségébe tartozik, csak úgy, mint a brokkoli, kelbimbó és a karfiol.

1. Zöld káposzta:

Ez a leggyakrabban használt fajta. Sima levei szorosan simulnak egymáshoz, ezért a káposzta egy kerek labdára hasonlít. Néha fehér káposztának is nevezik, és kisebb méretben is megvásárolható.

2. Vörös káposzta:

Ez a fajta sűrűbb, mint a zöld káposzta, és kissé csípősebb ízű. A zöld fajtánál sokkal táplálóbb.

3. Kelkáposzta:

Ennek a nagyobb, kerek káposztának lazább, sötétebb külső levelei vannak, amelyek lehetnek simák vagy hullámosak is. Ezeket a leveleket kiválóan meg lehet tölteni. Ez a fajta lehet világos vagy kékeszöld.

4. Kínai kel:

Ez a fajta alapvetően ovális alakú és fehér erezetű, ráncos levelei vannak. Halványzöld színű és kisméretű zöldség.

A káposzta
skorpiolilike, 2018. augusztus 08. szerda, 13:07
A Bodza gyógynövény és ínyenc csemege
palacsintatésztát a tojásból, lisztből, tejből és cukorból. A virágokat először mártsuk lisztbe, majd a sűrű palacsintatésztába, és forró olajban süssük aranysárgára. Melegen, fahéjas vagy vaníliás cukorral tálaljuk.

Bodzabogyó szirup
Hozzávalók:

2 kg bodzabogyó (tisztított)
1 kg cukor
Elkészítése:

A bodzabogyókat leszemezzük.
Ezt követően többször hideg vízben átmossuk, lemérjük, majd egy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a súlya felének megfelelő mennyiségű cukrot (ha sűrűbbre szeretnénk főzni, kicsivel többet is adhatunk hozzá), és elkezdjük főzni. Addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, szét nem esik.
Sűrű szitán átpasszírozzuk (a magját nem használjuk fel!), a kapott levet felforraljuk.
Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, bebugyoláljuk, és amikor kihűlt, hűvös helyre tesszük.
Bodzabogyó szörp
Hozzávalók :

1 kg bodzabogyó
3-4 liter víz, 1,5 kg cukor
1 teáskanál citromsav
Elkészítése:

A bodza bogyóját
suzymama, 2018. május 09. szerda, 12:17
Dr. Papp Lajos magyar szívsebész az egész világot megdöbbent
úgynevezett ,,rossz" koleszterin sokkal hasznosabb, mint tartják. A koleszterinszint megemelkedésének oka a testben a krónikus és nem szándékos dehidratáció és az ebből származó elégtelen mennyiségű vizelettermelődés. A dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet - ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van. A szív vérerei és az agyba vezető fő artériák membránja sebezhetővé válnak a sűrűbb, savasabb vér nyomása miatt.

A toxikus vér nyomóereje horzsolásokat és apró repedéseket okoz az artériák bélésében, amik leválhatnak és embóliát [az ér elzáródása] okozhatnak az agyban, vesében és más szervekben. Azért, hogy a test a sérült vérerek falának leválását megakadályozza, alacsony sűrűségű (úgynevezett ,,rossz") koleszterin kabátot képez az erek belsejében, hogy lefedje a horzsolásokat és megvédje az alatta lévő szöveteket, mint egy vízálló kötés, amíg a szövet
suzymama, 2018. május 01. kedd, 16:36
Tallóztam
,,rossz" koleszterin sokkal hasznosabb, mint tartják. A koleszterinszint megemelkedésének oka a testben a krónikus és nem szándékos dehidratáció és az ebből származó elégtelen mennyiségű vizelettermelődés.
A dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet - ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van.
A szív vérerei és az agyba vezető fő artériák membránja sebezhetővé válnak a sűrűbb, savasabb vér nyomása miatt.

A toxikus vér nyomóereje horzsolásokat és apró repedéseket okoz az artériák bélésében, amik leválhatnak és embóliát [az ér elzáródása] okozhatnak az agyban, vesében és más szervekben.
Azért, hogy a test a sérült vérerek falának leválását megakadályozza, alacsony sűrűségű (úgynevezett ,,rossz") koleszterin kabátot képez az erek belsejében, hogy lefedje a horzsolásokat és megvédje az alatta lévő szöveteket, mint egy vízálló kötés, amíg a szövet
horvathnemagdi, 2018. április 26. csütörtök, 04:18
Dr. Papp Lajos professzor üzenete
dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet - ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van.A szív vérerei és az agyba vezető fő artériák membránja sebezhetővé válnak a sűrűbb, savasabb vér nyomása miatt.

A toxikus vér nyomóereje horzsolásokat és apró repedéseket okoz az artériák bélésében, amik leválhatnak és embóliát [az ér elzáródása] okozhatnak az agyban, vesében és más szervekben.

Azért, hogy a test a sérült vérerek falának leválását megakadályozza, alacsony sűrűségű (úgynevezett ,,rossz") koleszterin kabátot képez az erek belsejében, hogy lefedje a horzsolásokat és megvédje az alatta lévő szöveteket, mint egy vízálló kötés,
sanci81, 2018. április 22. vasárnap, 12:14
zöldborsó
tartozik. Pillangósvirágú, és kis tápanyagigényű növény. A gyökerén gümők találhatók, melyekben nitrogént megkötő baktériumok telepednek meg, így egyidejűleg zöldtrágyát is szolgáltatnak.

Nem csupán tápanyagot von ki a földből, hanem a saját maguk által előállított tápanyagból nitrogént juttat vissza. Fontos szerepük van a vetésforgóban - a harmadik szakaszban - ugyanis felhasználhatjuk a talaj regenerálódására.

Vetéskor a sorok távolsága 12-24 cm, az alacsony növésű fajtákat sűrűbben a magasakat ritkábban vetjük. A vetés mélysége általában 6-8 cm. Vetés után ügyeljünk arra, hogy a talaj felszínén ne maradjanak el vetetlen magok, mert odavonzzák a madarakat, és azok a földből is kiszedik a

szemeket, így komoly kárt okozhatnak.

Borsó vetése részletesen:

6-8 cm mély barázdát húzunk kapával. Ha a talaj száraz - aszályos a tavasz - akkor beöntözzük a sorokat, hagyjuk, hogy a víz leszivárogjon. Ebbe a nedves ültetőágyba szórjuk a magokat
faciendum, 2018. március 25. vasárnap, 20:15
Nincs olyan dolog, hogy rossz koleszterin.....
testben a krónikus és nem szándékos dehidratáció és
***az ebből származó elégtelen mennyiségű vizelettermelődés.

A dehidratáció egy koncentrált, savas irányba tolódott vért eredményez, ami még dehidratáltabbá válik, mialatt áthalad a tüdőn és eléri a szívet - ez a légzés alatt a tüdőből elpárolgó víz miatt van.

https://avilagtitkai.com/uploads/article/koleszterinszint-8d60a1e1 3b.jpg

A szív vérerei és az agyba vezető fő artériák membránja sebezhetővé válnak a sűrűbb, savasabb vér nyomása miatt.

A toxikus vér nyomóereje horzsolásokat és apró repedéseket okoz az artériák bélésében, amik leválhatnak és embóliát [az ér elzáródása] okozhatnak az agyban, vesében és más szervekben.

Azért, hogy a test a sérült vérerek falának leválását megakadályozza, alacsony sűrűségű (úgynevezett ,,rossz") koleszterin kabátot képez az erek belsejében, hogy lefedje a horzsolásokat és megvédje az alatta lévő szöveteket, mint egy vízálló kötés, amíg a szövet
lovaszmarika, 2018. március 06. kedd, 16:30
A gyertyák csonkig égnek (részletek)
Márai Sándor - A gyertyák csonkig égnek (részletek)

Neve így csengett a szobákon át. Mintha ezt mondták volna: érdekes, van valami más is a világban, mint az önzés, a szenvedély, mint a hiúság... s mert mindenütt ott volt ahol kellett, soha nem látták. S mert mindig jókedvű volt soha nem kérdezték hogyan lehet jókedvű, mikor elment a férfi akit szeretett, s meghalt a gyermek, akinek a teje készült.
Van más is, s homályosan tudták ezt. Van egyfajta testvériség, mely több, sűrűbb, mint az ikreké az anyaméhben. Az élet összekeverte napjaikat és éjjejiket. Tudtak egymás testéről és álmaikról.
Az ember egy életen át készül valamire.
A puszta látványától szédeült. Az ősz lengő, súlyos levegőjének terhétől alélt pusztaság látványától.Ahol már learattak, ahol óraszámra úttalan utakon haladt a kocsi, csak darvak húztak el az égbolton és ahol a kukoricaföldek oly megraboltan terültek el az út mentén, mint a háború után, mikor a sebesült táj utána hal az elvonuló hadnak.
Zömök és mégis
aranyag, 2017. november 02. csütörtök, 07:05
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
válik. Töltsük a masszát a fagylaltgépbe, vagy tegyük a mélyhűtőbe kb. 2 órára. Időnként keverjük meg, tálaljuk friss gyümölccsel.Körtés vaníliás rétes, forró meggyel

1 csomag réteslap,
2 csomag vaníliás pudingpor (főzhető),
40 dkg meggy (lehet konzerv is),
2 db citrom,
só, cukor,
2 evőkanál keményítő,
fahéj, szegfűszeg,
4 db körte (lehet konzerv is),
5 cl körtepálinka

Elkészítés:
A pudingot az átlagosnál sűrűbbre főzzük. A körtéket meghámozzuk, kockára vágjuk, és annyi cukros, citromos vízben, hogy éppen ellepje, puhára pároljuk. Ha kihűlt, hozzáadunk 3 cl körtepálinkát.
Amikor a puding is kezd kihűlni, hozzákeverjük a leszűrt körtéket és a maradék pálinkát.
A réteslapokat kiterítjük, ráhalmozzuk a hideg körtés pudingot, feltekerjük, és 260 fokos sütőben 10 perc alatt pirosra sütjük.
A meggyet kimagozzuk, cukros-fahéjas vízben - éppen hogy ellepje - megfőzzük, és amikor forr, étkezési
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
1/13
Képek, videók
fenyő lászló.bmp
klara50
2011. április 06. szerda, 01:02
Virág cserépben
eva6
2019. március 08. péntek, 07:54
cserepes virág
eva6
2019. február 28. csütörtök, 15:46
virágok cserépben
eva6
2019. február 27. szerda, 18:57
virag_csereppel_9bf19a 3c.
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 15:41
szép cserepes virág0923.p
maroka
2018. szeptember 24. hétfő, 20:42
VIRÁG CSERÉPBEN.GIF
rochlitzne
2018. április 16. hétfő, 14:25
VIRÁG, CSEREPES.PNG
rochlitzne
2018. április 13. péntek, 13:05
VIRÁG CSERÉPBEN.PNG
rochlitzne
2018. március 18. vasárnap, 13:24
VIRÁG,CSEREPES.PNG
rochlitzne
2018. február 25. vasárnap, 20:44
Egy született, talpig Cas
cipello
2012. január 12. csütörtök, 19:38
talpig.jpg
mikojutka
2011. szeptember 25. vasárnap, 15:24
talpig feketében.png
mikojutka
2011. szeptember 25. vasárnap, 15:21
Talpig őszben.
janna53
2011. március 11. péntek, 13:58
Talpig fényben.
janna53
2010. december 28. kedd, 21:20
Címkék
gyertyák csonkig, tüdőből elpárolgó, vízálló kötés, puszta látványától, virágokat először, nedves ültetőágyba, zöld káposzta, saját maguk, zöld fajtánál, körtéket meghámozzuk, három gazdag, sorok távolsága, meggyet kimagozzuk, fajta alapvetően, egész világot, cserép virág,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.