Belépés
2019. június 25. kedd | 26. hét | 176. nap | 12:03 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
25 érv a teafogyasztás mellett
tea

A fehér tea a legkevésbé oxidálódott teafajta. Mivel a leveleket nagyon fiatalon szüretelik, ennek a teának van a legenyhébb íze. A fehér tea hatékony rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon kevés koffeint, csészénként kb. 15 mg-ot tartalmaz, így a koffein érzékenyek is fogyaszthatják. Antioxidáns-tartalma viszont igen magas, mert a leveleket kevésbé dolgozzák fel. A fehér tea kiváló kiegészítője mindenki étrendjének.

Ízesített tea

Az ízesített teát gyógynövények, fűszerek, virágok és illatok hozzáadásával készítik. Rengeteg variációjuk létezik, az áfonyától a fahéjon át a narancshéj- és a levendula ízű teákig. Ezekhez a teákhoz fekete, zöld vagy fehér tea leveleit adják. Az ízesített teák ugyanúgy tartalmaznak antioxidánsokat és más gyógyhatású elemeket, mint az ízesítetlenek.

Oolong tea

Az oolong tea a fekete teához hasonlít, és kevés ideig fermentálják - ettől kapja a különleges ízét. A koffeintartalma változó. A zöld oolong tea
vorosrozsa66, 2018. október 10. szerda, 20:19
Augusztus 20. - Megnyílt a Magyar ízek utcája
kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek.

A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt.

"Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező.

Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja,
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 12:03
Kardamom - a fűszerek királynője
A kardamom őshazája Indiában és Nepálban van. A fűszerek királynőjeként tartják számon. A világon a harmadik legdrágább fűszer, csak a vanília és a sáfrány előzi meg a rangsorban. A kardamom magjai fűszeresek és kellemes ízt kölcsönöznek az ételeknek. Az indiai konyha előszeretettel használja, de nemcsak csípős ételekhez adják hozzá, a magokat desszertekhez és italokhoz is társítják, hogy fokozzák azok édes ízét. A kardamomtea nagy népszerűségnek örvend Indiában, ahol a kardamom az ájurvéda egyik kiemelkedő fűszere. Úgy gondolják, hogy segíthet a tüdőtáguláson, a tuberkolózison, a gyomor- és bélrendszeri problémákon, a szemhéjgyulladáson, illetve segíthet a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében is.

A kardamon mikrotápanyagokban és vitaminokban gazdag. Van benne niacin, piridoxin, riboflavin, tiamin, A- és C-vitamin, valamint kálium, kalcium, nátrium, réz, vas, mangán,
pacsakute, 2018. augusztus 08. szerda, 18:55
Kiskanállal mézet – hajnalban!
- fogja már könyörgőre -, inkább nem eszek egy hétig csokit, az úgy jó nem? Végül ez volt az a pont, ahol megadtam magam, és kapott még egy kanállal. Cserébe az egy hét csoki megvonásért.

A piros méz

A Visegrádi Palotajátékokon találkoztam először Tamással, a Herbatea Manufaktúra életre álmodójával. A rendezvényen hosszasan beszélgettünk a teákról, a gyógynövényekről, meg persze a mézekről. Végigkóstoltam az összes nyúlósan édes mackók kedvencét, beleszippantottam a gyógyító fűszereket tartalmazó kis zacskókba, és megszagoltam a családi, sőt a világokat idéző teakeverékeket is. Valami olyat szerettem volna vásárolni, amit télen adhatok a gyerekeknek, ami megvédi őket a betegségektől, és pótolja a vitaminokat, melyeket természetes formában tartalmaz, leginkább C-vitamint. Nem tudtam dönteni, így a gyerekeimet hívtam segítségül, hogy nekik melyik méz ízlik a legjobban. Ők is végigkóstolták a kurkumás sárga, a fahéjas barna, a spirulinás zöld, az erdei gyümölcsökkel telt fekete, és
donmolnarmeister, 2016. december 04. vasárnap, 15:42
L'hamd markad, tartósított citrom, sós citrombefőtt
sültekhez.

- Remek salsát készíthet vele, apróra vágott koriander és paradicsom mellet friss citrus íze szépen érvényesül, a salsát grillezett kardhalhoz és tonhal-steakhez ajánljuk.

- Töltött vagy egybe sült csirkének különleges aromákat kölcsönöz a kis kockára vágott savanyított citrom, ne felejtsük el fokhagymás vajhoz keverni. A vajkrémhez adhatunk egy kis friss fűszert, na meg persze az elmaradhatatlan citromot.

- Egybe sült csirkének a gyomrába is tehetünk egy kisebb citromot friss fűszerek kíséretében. Feledhetetlen ízek járják majd át a pipit sütés közben.

- Grillezett zöldségek mellett is tálalhatjuk.

- Tabulék elengedhetetlen alapanyagává válik, ha egyszer kipróbáljuk. Készítsünk kuszkusz salátát, adjunk hozzá petrezselymet, mentát, újhagymát, olívabogyót, citromlevet cayenne borsot és apró kockákra vágott savanyított citromot.

- Grillezett hal mellett kiválóan érvényesül a karamellizált citrom. Vágjuk félbe, húsos oldalát szórjuk
bkisseva, 2016. augusztus 04. csütörtök, 10:53
UNESCO - A romániai legényes és a szlovák dudakészítés is a világörökség része lett
stíluson és a díszítésen át a táncig, a hozzá kötődő kifejezésekig és népi hagyományokig" - fogalmazott az UNESCO közleménye. A bemutatás arra is kitért, hogy a dudások ünnepi alkalmakkor a helyi rendezvényeken lépnek fel. A hangszerkészítés és a dudajáték családi tradícióként öröklődik, valamint a helyi közösségekben él tovább.

Dél-Koreából a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a kimcshi készítését választotta a bizottság. Az erjesztéssel készülő fogás legfontosabb összetevői a zöldségek, fűszerek, gyümölcs, hús és hal. Az ételt hétköznap és ünnepi alkalmakkor is fogyasztják. Bár számtalan receptje létezik, a kimcshi elkészítése országszerte hagyomány. Főzése általában a nők feladata, de amikor a télre készülve nagyobb mennyiséget csinálnak belőle, a családtagok, szomszédok vagy a közösség más tagjai is összeállnak, ami erősíti a társadalmi összetartozást.

Etiópiából a szidama népcsoport újévi fesztiválja került a listára, Görögországból a Tinos-szigeti márványfaragás, Indonéziából
velemenyezd, 2015. december 03. csütörtök, 18:33
Római kömény
együtt, a legmeghatározóbb ismertetőjegye az dél-indiai és sri lankai konyhának.

Egy másik fontos indiai fűszerkeverék, amely római köményt tartalmaz a garam masala (“forró keverék"; ahol a “ forró", a testünkre ható melegítő hatásra utalóan). Garam masala tartalmazhatja szinte az összes indiai fűszerféleséget, de rendes körülmények között a pörkölt római kömény, a pörkölt koriander, a fekete bors, és az indiai babérlevel kell, hogy megadja az alapízét, és az édes fűszerek kisebb mennyiségben (fahéj, szegfűszeg, kardamom mag és szerecsendió) adják a finom, aromatikus illatát.

Az összes hozzávalót együtt porrá őrlik. Az Észak-Indiai Birodalmi konyhában (szokták még a Mogulok konyhájának, vagy Muglai) ez a keverék (melyet itt muglai garam masala-nak hívnak) túlnyomóan édes-aromás anyagokat tartalmazó fűszerféleségekből készül. Ezt a fűszerkeveréket csak ritkán használják főzéshez, sokkal gyakrabban az elkészült ételre hintik tálaláskor.

Dél-Indiában egy
suzymama, 2015. november 19. csütörtök, 18:32
Fűszerkert - Megjelent Ambrus Lajos, Gyurik Gábor és Burger Barna gasztronómiai albuma
Konyha főszerkesztője.

Vinkó József emlékeztetett arra, hogy az 1976-ban indult Magyar Konyha a Fűszerkerttel második könyvét jelenteti meg, a sorozat harmadik része a tervek szerint Saly Noémi befőttes könyve lesz, de "érik" egy interjúkötet is a világ legnagyobb séfjeivel - árulta el.

Lévai Anikó, a folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke kiemelte, hogy a könyv tartalmát a Pannonhalmi Apátság füvészkertjének színe-virága adja. Mint hozzátette, "szükségünk van a kertre", meg kell tanulnunk a fűszerek használatát, amelyek nemcsak az ételek sava-borsát adják, hanem gyógyításra is alkalmasak, vagy ha nem megfelelően használják őket, ártani is tudnak.

A kötetet Füveskönyvnek is el lehetett volna nevezni, ha ez a cím nem lenne foglalt, de ugyanolyan mély mondanivalójuk van - hangsúlyozta Lévai Anikó.

Gyurik Gábor elmondta, hogy a könyvbemutatónak otthont adó Gellért Szállóban jelenleg zajló Márton-napi borfesztiválon is főz, ide a levendula által inspirált desszerteket hoz. Az apátság
velemenyezd, 2015. november 06. péntek, 18:52
Rákkeltő élelmiszer adalék méreganyagok...
(autolizált élesztő, zselatin élesztő)
- minden ami “autolizalt"
- texturált fehérje (tejsavó fehérje, tejsavó-izolátumok)
- kazeinát (sodium caseinate, búza-kivonat, kalcium caseinate)
- malátakivonat (Maláta aroma)
- karragén (szójaszósz, szójakivonat(!), szójabab)
- maltodextrin (bébitápszerekben is), bouillon
- IUPAC név sodium (2S)-2-amino-5-hydroxy-5-oxo-pentanoate
- gyűjtő nevek alatt: ízfokozók, “fűszerek", mesterséges izésítés, természetes izésítés, aroma-azonos ízesítés

Előfordulása: bébiételekben(!), minden húskészítményben, minden tejkészítményben, készételekben, gyors-ételekben, ízesített üdítőkben, édességekben (pl. az összes csoki és csokiszármazékban), a többi műkajáról nem is beszélve...

Továbbá:
Az élelmiszerek címkéin a következőképpen szerepelhetnek:
-magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup,
-finomított cukor,
-szacharóz,
-fehér
anna4459, 2015. október 10. szombat, 16:45
Mi is a citrombors?
A citrombors egészségre gyakorolt jótékony hatása

Mi is a citrombors?

A citrombors fűszer elég pikáns és fűszeres, és általában salátaöntetekben használják fel, valamint zöldségek, csirkehúsos ételek, szószok és levesek fűszerezéséhez. Ha lágy vajhoz adják, akkor kiváló aromát és a citrom frissességét kölcsönzi a vajnak, amelyet aztán grillezett zöldségekhez, különböző húshoz, szárnyas húsokhoz és a tenger gyümölcseihez használhatunk fel.

A citrombors fűszer valójában citromhéjból és összetört fekete borsból készül. Ha otthon, házilag szeretné elkészíteni, a citromhéjból és borsból pépet kell készítenie, hogy a citrus íze átjárhassa a fűszert.

Ezután a keveréket meg kell sütni, hogy a fűszer elálljon és sokáig felhasználható legyen. Máskülönben viszont boltokban is megvásárolható a kis üvegekben lévő citrombors. A bolti fűszer azonban olyan más hozzávalókat is tartalmaz, mint a Cayenne bors, citromsav, fokhagyma, hagyma, só, cukor, citromízesítés és még egyéb,
reifregina, 2015. július 03. péntek, 09:08
Miért a Reg-Enor?
szelet kenyérrel, melynek belső oldalát szintén megkenjük zsírral. A szendvicseket a felvert tojásba mártjuk, mint a bundás kenyeret. Tepsibe téve 30 perc alatt megsütjük 200 fokos sütőben.

Tepsis lapcsánka kolbásszal és hagymával (Szabó Szigfrid ajánlása szerint határeset!)
Hozzávalók: 5 nagyobb krumpli, 2 egész tojás, 4 púpos k. liszt, só, bors, 2 nagy hagyma, 10 dkg kolbász, 5 dkg kolozsvári szalonna.
Elkészítés: A krumplit lereszeljük, összekeverjük a tojással, a liszttel és a fűszerekkel. A hagymát, a kolbászt és a szalonnát kicsit összesütjük. A tésztából kis halmokat teszünk a tepsibe és a hagymával körülrakjuk. 200 fokon 40 percig sütjük. A hagymából dupla adag is készíthető, felével megsütni, másik felével tálalni.

KENYÉRRE VALÓK

Zakuszka
Hozzávalók: 5 kg padlizsán, 1-1 kg hagyma, paprika és paradicsom, 0,7 l paradicsomlé, 2 kk bors, 1 fej fokhagyma, babérlevél, 5 dl zsír.
Elkészítés: A zsíron megfuttatjuk a hagymát és hozzáadjuk a megsütött és
horvathnemagdi, 2015. április 24. péntek, 07:57
Trükkök az élelmiszer iparban
a sajthoz vagy a húshoz.
pizza tesz ndr
A filmben kétféle termékről volt szó. Az egyik a műsonka, a másik a műsajt (növényi sajt). Ezeket házi körülmények között tesztelték: pizza készült belőlük. Nyersen egyik alapanyag sem váltott ki túl sok bizalmat, egyiket sem találták ízletesnek, inkább sósnak, lisztesnek, füstölt ízűnek és zsírosnak jellemezték őket. Az összetevőik is elég elrettentőek. A műsonka csupán 51%-a sertés hús, a másik felét szójafehérje, glükóz szirup, burgonya keményítő, fűszerek, adalékok alkotják. A műsajt elsősorban növényi zsírok, olajok, állományjavítók, adalékok egyvelege. A gusztusosan elkészített pizza a kóstolás után meglepő eredményt hozott. A tesztelők úgy nyilatkoztak, hogy mennyire ijesztő az a tény, hogy az íz ilyen formában (sütve, pizzának elkészítve) egészen jó, élvezhető. Sajnos, az is csak egy jó trükk, ahogy az olcsó, rossz minőségű élelmiszerek érzékszerveinket becsapják.
Ezek a termékek sokkal rosszabb minőségűek, mint azok, amire hasonlítani akarnak.
klementinagidro, 2015. április 16. csütörtök, 13:59
1/10
Képek, videók
repülés- a felhők mellett
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 13:27
NŐI ARC RÓZSA MELLETT.jp
gosztmagdi
2018. augusztus 22. szerda, 15:05
Lépcső mellett lévők
sanci81
2018. július 24. kedd, 17:37
Egymás mellett
sanci81
2018. július 20. péntek, 17:00
akinek melletted.jpg
sz719eszter
2018. június 22. péntek, 19:01
Pegazus mellett lévő
sanci81
2018. május 28. hétfő, 17:45
Mária mellett
sanci81
2018. április 30. hétfő, 16:53
Angyal virág mellett
sanci81
2018. április 12. csütörtök, 17:51
Unikornis mellett lévő
sanci81
2018. április 03. kedd, 17:43
Medve mellett
sanci81
2018. április 02. hétfő, 12:14
Pálmák mellett
sanci81
2018. március 26. hétfő, 17:31
Kard mellett lévő
sanci81
2018. március 22. csütörtök, 17:22
A legkevésbé érzelmeket k
sanci81
2017. február 07. kedd, 17:47
Címkék
salsát grillezett, kisebb citromot, rendezvény főszervezője, összes hozzávalót, karamellizált citrom, szidama népcsoport, világörökség része, világ legnagyobb, legmeghatározóbb ismertetőjegye, termékek sokkal, gusztusosan elkészített, élelmiszer iparban, műsajt elsősorban, kimcshi elkészítése, spirulinás zöld, fahéjas barna,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.