Belépés
2020. február 16. vasárnap | 7. hét | 47. nap | 19:32 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 expedícióra
úgynevezett akklimatizációs köröket hajtanak végre a hegyen az alpinisták, vagyis egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat tesznek. Azt remélik, hogy ezek során éjszakáznak és felszerelést tudnak majd elhelyezni a 6000 méteren található egyes, a 6700 méteres kettes, a 7300 méter magas hármas és esetleg a 8000 méteren lévő négyes táborban is, mielőtt egy többnapos pihenőt követően elindítanák a csúcsmászást. A hegymászók a magaslati táborokban sátrat állítanak, amelyekben élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket hagynak.

A csúcsmászás pontos dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de a tervek szerint július végén vagy augusztus elején várható, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak majd a hegymászók.

Három évvel ezelőtt a K2 időjárása nem kedvezett egy hegymászónak sem, abban az évben senki se ért fel a csúcsra - idézi a közlemény Klein Dávidot, aki bízik abban, hogy az idén az időjárási viszonyok biztonságos mászást
velemenyezd, 2019. június 08. szombat, 13:31
Fokhagyma - az ősi természetes antibiotikum
fokhagymát, mert a benne található illóolajok az érzékeny gyomrot irritálják, ha egyszerre túl magas dózisban alkalmazzuk. A fokhagymatablettát a gyártó utasítása szerint kell szedni, az otthon készített fokhagymatinktúrából pedig napi 2-3-szor 15 cseppet adagoljunk.

Figyelem!

A fokhagyma antibiotikus tulajdonságai melegítés hatására csökkennek, de nem teljesen tűnnek el. Nem szabad azonban a fokhagymát túlságosan felmelegíteni, mert keserű lesz, és az ételek átveszik ezt az ízt. Ezért a főzés vagy sütés végén adjuk hozzá az ételhez.

Fokhagymatinktúra elkészítése

A fokhagymatinktúrához mindössze 400g hámozott fokhagymagerezdre és 1 liter, lehetőleg magas alkoholtartalmú, tiszta tömény szeszre van szükség, ami lehet például szilva pálinka vagy vodka. A fokhagymát fokhagymanyomóval törjük össze, és az alkoholban jól lezárva két hétig hűvös, sötét helyen hagyjuk állni. Utána puha pamutkendőn vagy kávészűrőn öntsük át, és még egy hétig hagyjuk állni.

Az
pacsakute, 2019. június 06. csütörtök, 13:50
Átadták az első balatoni sporthorgász centrum apartmanházait Keszthelyen
Szári Zsolt vezérigazgató emlékeztetett: 5 éve megszűnt a halászat a Balatonon, ezt követően döntöttek a horgászturizmust szolgáló bázis kialakításáról.

A fejlesztés első beruházása volt a házak felépítése az Agrárminisztérium 195 millió forintos támogatásából és közel 130 millió forint önerőből. Ősszel kezdődik a kikötő felújítása, majd az egykori jégvermet alakítják át akváriumházzá - mondta a vezérigazgató.

A létesítményt átadó Nagy István agrárminiszter emlékeztetett arra, a halgazdálkodás szabályozása tette lehetővé, hogy az ország horgászvizeinek túlnyomó többsége horgászkezelésbe kerüljön. A félmilliós horgásztársadalom többsége minden évben horgászik a nagy természetes vizek valamelyikén - mondta.

"Legjelentősebb különleges rendeltetésű vizünk a 60 ezer hektár területű Balaton, amelynek hasznosítója az agrártárca szakmai felügyelete és tulajdonosi joggyakorlása alatt álló Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt." - tette hozzá.

A Balaton az utóbbi években kiemelt szerephez
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 06:59
Fenyőszirup köhögésre
füvekből teát készítettem, érdeklődve nézegette a konyhaablakom széles párkányán elhelyezett 7 db 5 literes üveg fenyőrügyet és néhány kisebbet. Beszélgetésünkben arra ösztönzött, hogy írjak erről is blogbejegyzést.

Így született ez a bejegyzésem, amiben kis szösszeneteket is olvashatsz az életemből. Ha éppen a fenyőszirup receptje nem érdekel, akkor is érdemes az írás végét elolvasnod, ahol elmondom, hogy mi az a “csodafűszer", amivel egyedivé tehetsz minden receptedet, legyen az ebédfőzés, sütés, vagy éppen télire szánt befőzés....

Olvasóim közül sokan ismernek a gyógynövényes ,,múltamból". Bár látszólag a kristályokkal foglalkozom, de a gyógynövények - és minden növény - szintén meghatározó szerepet játszanak az életemben.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hatalmas kertünkben szinte minden megtalálható, így nem csak a konyhára való zöldséget - gyümölcsöt, hanem a gyógynövényeket is be tudom gyűjteni
lilagondolatok, 2019. május 14. kedd, 14:34
Betyárleves... vagy pandúrgulyás?
5 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt köménymag,
só, őrölt bors
25 dkg. csiperkegomba,
1 nagy marék zöldborsó és zöldbab,
2 db. sárgarépa,
1 db. petrezselyemgyökér,
2-3 babérlevél,
kis csokor kapor,
2 kiskanál mustár,
2 evőkanál almaecet,
2 dl. főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt a habaráshoz,
2 tojás, liszt a galuskához,
igény szerint csípős paprika,
tejföl a tálaláshoz.


Így készül:

A főzést megelőzően a velőt leforrázzuk, hártyáitól megszabadítjuk. A húst 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, karikára, vagy kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és a belőle kisült zsíron megfonnyasztjuk a felszeletelt hagymát. Megsózzuk, és beletesszük a köményt. Hozzáadjuk a húst is, amit addig pirítunk, míg ki nem fehéredik. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a babért, majd ha felforrt, a sárgarépát, és a petrezselyem gyökeret. Almaecetet, és mustárt adunk
suzymama, 2019. április 23. kedd, 17:42
Nagymamám konyhájából
tanultakat, hisz férje lakatos
mesterként sok segédet, inast, tanoncot foglalkoztatott, nevelt ki, s
bizony rájuk nap mint nap főzni is kellett, mégpedig nem keveset.
Összeszedtem pár okosságot közülük, - a teljesség igénye nélkül -
remélem lesz köztük olyan, amit nem ismertek!

Ha lencsét főzöl, ne áztasd be előző nap. Tedd fel simán főzni, úgy,
mint bármilyen más ételt. A lencse egy olyan száraz hüvelyes, aminek
nincs szüksége áztatásra. Sőt. Ha vízben lubickol főzés előtt, akkor a
héja leválik.

Ha leég egy edény, ne a súrolóhoz nyúlj, és főleg ne frissen! Többet
ésszel, mint erővel... Önts rá egy marék sót, nagyjából egy deci vizet,
és hagyd benne egy napra. Simán le lehet dörzsölni a teljes égést.
Ha pedig elfelejtkezel róla, és csak pár nap múlva jut eszedbe, akkor
meglepve tapasztalod, hogy az edényből szinte egészben már fel is
vált a lekozmált réteg.

Ha csirkemájat főzöl, sütsz, készítesz - csak
klarika47, 2019. április 15. hétfő, 09:36
Nagyböjt kívül és belül
visszatérnünk hozzá nekünk, nyugati keresztényeknek is.
- 15. Kiválthatjuk jó cselekedetekkel a testi böjtölést? Nem. A böjt böjt, a jó cselekedet pedig jó cselekedet. Mindkettő fontos része a nagyböjti készületnek.
- 16. Miért pont a húsról való lemondással böjtölünk? A hús egy maradék minimum a korábbi böjti fegyelemből. Régen semmiféle állati eredetű ételt nem ettek, aztán az újkorban engedményként megjelent a tojás, a tejtermék, de csak a 19. század végén engedték meg a zsír használatát a főzéshez.
- 17. Miért lehet halat enni? A hal hidegvérű állat, és a húsának szerkezete nem hasonlít a melegvérűekéhez, ezért is engedték meg ennek fogyasztását.
- 18. Hogyan böjtölhet egy vegetáriánus? A böjt lényege nem a hústilalom, hanem az önmegtartóztatás. A vegetáriánus találjon ki és fogadjon meg nagyböjt elején más, testhez álló erénygyakorlatot.
- 19. Ha mégis eszem húst egy nagyböjti pénteken, az mennyire súlyos bűn? Halálos. Kimutatták, hogy előbb-utóbb mindenki meghalt, aki evett
maroka, 2019. március 06. szerda, 11:02
Az illatos turbolya gyógyhatásairól
courmarinokat, flavonoidokat, szelént, mangánt és methylchavicolt.

A kora tavaszi friss leveleket az ókori görögök gyermekláncfűvel és vizitormával keverve mint tavaszi tonikumot használták . Úgy gondolták ez a kombináció vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megfiatalítja a testet a tél után . Norvégiában és Franciaországban egy tál friss darált turbolyalevél is jár a tavaszi étkezésekhez , amelyet gazdagon szórnak a salátákra, levesekbe, pörköltekre.
A növény nem bírja a szárítást vagy a főzést. Jellegzetes illat és aromaanyagai elvesznek ezért általában frissen kerül az ételekbe. A fiatal levelek igen rövid ideig szedhetőek. A kiskertekben azonban sokáig friss növényhez lehet jutni ha nem egyszerre vetik el az összes magot hanem elcsúsztatva. Ha néhány hónapig még élvezni szeretnénk a friss növény ízét fehér borecetben lehet áztatni, vagy püréjét kevés vízzel összekeverve jégkocka tartóban lefagyasztva lehet tárolni .
A klasszikus francia konyha snidlinggel, tárkonnyal és
pacsakute, 2019. február 07. csütörtök, 20:33
Cseri Kálmán gondolatai a KARÁCSONYRÓL
embereket. Vásárolni kell, mert várják, elvárják, mert viszonozni kell. Mert ki kell számítani, ő mit adott tavaly, én ne adjak kevesebbet az idén. Jaj, ki ne felejtsünk senkit, mert a gyerekek azután miről számolnak be egymásnak, és ők meg tudják bántani egymást ezzel.
Erre rájátszik a kereskedelem és a reklám.
A háziasszonyokra rászakad az egész rokonság, meg az egész lakás mindenestül: takarítás, bevásárlás sokszor erőn és a szükségen felül, úgy, hogy utólag ez súlyos gondokat okoz. Sütés, főzés. Sokszor magukra is hagyjuk őket, sőt még sürgetjük és követelőzünk.
Félnek sokan az ünneptől. Teljesen kimerülve érkeznek meg az ünnep küszöbére. Ünnepelni tulajdonképpen sokan nem is tudnak, és alig várják, hogy túl legyenek rajta.
Több gyerek elmondta, hogy azért fél az ünneptől, mert olyankor még több a veszekedés, mint máskor. Olyankor még több az italozás és annak a szomorú következménye a családokban.
A nagy családban azért van szorongás, mert lehetetlen teljesíteni az igényeket.
pacsakute, 2018. december 10. hétfő, 08:38
4 konyhai praktika, ami minden háziasszony életét ...
4 konyhai praktika, ami minden háziasszony életét megváltoztatja!



Ha nem is vagy egy igazi konyhatündér vagy nem sok időd akad sütéssel, főzéssel foglalkozni, az ünnepek környékén biztos te is többet fogsz sürögni a tűzhely körül. Éppen ezért, sosem árt, ha van néhány hasznos tipp a tarsolyodban, amivel időt spórolhatsz meg magadnak vagy látványosan és érezhetően jobb eredményt hozhatsz ki a munkád végén.

Lássuk, hogy miket érdemes megjegyezned a saját érdekedben.
1 - Tipp kelt tésztához

Ha szeretnéd, hogy az élesztős tészta gyorsabban keljen meg, akkor tedd be még meleg sütőbe, állítsd meleg vízzel feltöltött mosogatóba a tálat, vagy tedd plédbe bugyolálva a fűtőtest mellé.
2 - Tipp halakhoz

Ha sokszor akad problémád azzal, hogy a hal a sütőben kiszárad és könnyen szétesik, akkor csináld a következőt. Sütés előtt kend be valamilyen
vorosrozsa66, 2018. november 09. péntek, 20:52
H.Kohut Katalin: Séta
H.Kohut Katalin: Séta


Vasárnap a pihenésé, a feltöltődésé, a korlátlan szabadságé, a nyugalomé. Ilyenkor megszűnik az ember minden munkájától, átadja testét és lelkét a gondtalanságnak, legyen bármilyen borongós az idő, szükség van a leghidegebb évszakban is fél óra sétára a friss levegőn, hogy tüdőnket megszívjuk friss, oxigéndús levegővel.

Én mindig úgy terveztem a napjaimat, hogy lehetőleg pénteken és szombaton elvégezzem a háztartási munkákat, a főzést szombaton két napra takarítással, mosással együtt, hogy a vasárnap közös élménnyé váljon a család tagjainak. Míg együtt éltem a férjemmel, minden vasárnap kirándulni jártunk autóval, kedvenc helyünk a Mátyás király kútja volt Pálháza fölött a Hegyközben, ahol Szép Ilonka sírja is található. Itt fedett főző helyiségek vannak kialakítva, esőben is mentünk, vittük magunkkal a megmosott húst, zöldségeket, bográcsot, általában gulyáslevest főztünk családi barátokkal együtt, akikkel futball mérkőzést is játszottunk.
kohlinka, 2018. szeptember 26. szerda, 09:19
Fokhagyma - amiért fogyasszuk gyakran
jutottak, hogy "a fokhagyma klinikailag biztonságosabb anyagnak tűnik, mint a d-penicillamin, és ugyanolyan hatékonyságú is. Ezért a fokhagymával hatékonyan kezelhető az enyhe vagy közepes ólommérgezés."

A fokhagymáról tehát újra bebizonyosodott, hogy biztonságos, és hatékony anyag. Számos tanulmány vizsgálta már mind a fokhagymaport, és a különböző fokhagyma-kivonatokat. De az egyik legjobb módszer arra, hogy a fokhagyma pozitív hatásait kiélvezzük, az, ha frissen fogyasztjuk és használjuk fel a főzéshez. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása ajánlott.

Adjon frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát a leveshez, pörkölthöz, szószokhoz, salátaöntetekhez és zöldségekhez. De mielőtt bármihez is hozzáadná, a frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát hagyja állni néhány percig, így az allicin teljesen kifejtheti majd a hatását. Ne melegítse fel a fokhagymát vagy adjon hozzá valamilyen savat (például citromlevet vagy ecetet), mivel az azonnal elpusztítja a fokhagymában lévő
pacsakute, 2018. szeptember 21. péntek, 01:16
1/79
Képek, videók
Elindult útjára
biharijudit
2016. december 06. kedd, 09:55
Elindult egy leány 01.jpg
chillik
2016. július 01. péntek, 06:34
Elindult egy leány 02.jpg
chillik
2016. július 01. péntek, 06:33
Elindult a télapó.gif
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 12:24
Elindult a Mikulás.jpg
pacsakute
2015. december 03. csütörtök, 23:08
Elindultam szép hazámból.
borigit
2015. október 23. péntek, 10:50
Elindultam szép hazámból.
suzymama43
2015. április 07. kedd, 10:22
Elindultam a hold se lát.
suzymama43
2015. április 07. kedd, 10:18
Már elindúltam
irmus
2015. április 01. szerda, 18:55
télapo elindultt.jpg
zsokica45
2014. december 07. vasárnap, 16:14
télapó elindult..jpg
zsokica45
2014. december 07. vasárnap, 16:14
már elindultam.jpg
alibaba45
2014. december 04. csütörtök, 01:55
Boda András és Suhaj Alex
maroshegy
2010. november 20. szombat, 23:35
Suhaj Alex a gólkirály.
maroshegy
2010. február 17. szerda, 16:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.