Belépés
2019. június 27. csütörtök | 26. hét | 178. nap | 08:29 | László
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nőtt a magyarországi villamosenergia-fogyasztás tavaly
Egy évvel korábban a villamosenergia-rendszer bruttó felhasználása még 45,05 terawattóra volt.

A tavaly felhasznált villamos áram 68,41 százalékát a hazai erőművek állították elő, a megtermelt 31,06 terawattóra 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben.

Az import aránya emelkedett, a teljes felhasználáson belül 31,59 százalék volt 2018-ban, míg 2017-ben 28,58 százalék. Az export-import szaldó tavalyi 14,34 terawattórás értéke 11 százalékkal több, mint a 2017. évi.

Tavaly az import részaránya júniusban volt a legmagasabb, elérte a 42,9 százalékot a felhasználáson belül, magas, 41 százalékos volt májusban is. Júliusban viszont mindössze 23,7 százalékot tett ki a behozatal.

A bruttó csúcsidei rendszerterhelés 2018. december 19-én 6869 megawattal rekordot ért el. Ez azóta, 2019. január 8-án megdőlt, amikor 6884 megawattra emelkedett a villamosenergia-rendszer negyedórás átlagteljesítménye.
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 13:41
Mavir: kissé csökkent az import részaránya az áramfelhasználásban
az időszakban 18,156 terawattóra volt a bruttó felhasználás, amelyből az import meghaladta a 32 százalékot.

Az import aránya tavalyhoz hasonlóan az idén is áprilisban volt a legmagasabb, elérte a 31,8 százalékot. 2015-ben ebben a hónapban még 41,3 százalékos volt az arány.

Tavaly a teljes évben a bruttó felhasználás 31,28 százaléka volt külföldön megtermelt áram.

A Mavir idei kapacitástervében továbbra is magas importtal számol. A rendszerirányító rámutat: a piacnyitás óta a tényleges export-import szaldó nagysága a piaci szereplők - akár napi - üzleti döntésein, a piaci kínálaton, illetve a nemzetközi vezetékek aktuális átviteli kapacitásán múlik, tehát bizonytalan. Az éves terv készítése során ugyanakkor a Mavir azt feltételezi, hogy a piaci szereplők felelősen kereskednek, vagyis beszerzéseikkel igyekeznek kielégíteni az általuk ellátott fogyasztók igényeit, valamint a rendszerirányító tartalék teljesítmény lekötésére vonatkozó szerződéseit.

A magyarországi bruttó
velemenyezd, 2016. június 09. csütörtök, 18:02
A felhasznált villamosenergia egyharmada származott importból az első kilenc hónapban
A rendszerirányító honlapján közzétette a felhasználás első kilenchavi adatait, amely szerint január és szeptember között az export-import szaldó 10,6 teravattóra volt, ez 32,7 százalékot tett ki átlagosan a teljes hazai villamosenergia-rendszer 32,4 terawattórás felhasználásából.

Hazai termelésből 21,8 terawattóra áramot használtak fel a fogyasztók az első háromnegyed évben.

Az import részaránya az idén áprilisban volt a legmagasabb, 41,3 százalék, de magas volt májusban és júlisban is, mindkét hónapban meghaladta a 38 százalékot.

Tavaly a teljes évben a villamosenergia-rendszer bruttó felhasználása megközelítette a 42,6 terawattórát, az import részaránya 31,4 százalék volt éves átlagban. Abban az évben is a 4. hónapban volt a legmagasabb arányú a külföldi forrásból nyert áram, a mostanihoz hasonló, 41,4 százalék.
velemenyezd, 2015. október 07. szerda, 17:01
Bencsik János: nemzeti erőműfejlesztési tervre van szükség
Az Energiapolitika 2000 Társulat hétfői rendezvényén elhangzott előadásában Bencsik János leszögezte azt is, hogy az energiafelhasználás csökkentésének nincs reális alternatívája.

Ismertette: a várható csúcsterhelés a jelenlegi 6500 megawattról 2020-ra 6700-ra nő, 2030-ra pedig eléri a 7300 megawattot. Magyarországon az erőművek bruttó beépített teljesítőképessége a Mavir adatai szerint több mint 9 ezer megawatt. Az üzemelő kapacitás 2020-re 6-7 ezer megawatt közé csökken majd, az import pedig várhatóan megduplázódik, eléri a 3 ezer megawattot.

Az erőművi kapacitásból 2020-ra 1500 megawattnyi fog hiányozni, mivel a korszerűtlen erőművek kiesnek a termelésből. Ezt Bencsik János szerint megújuló forrásból származó villamos energia termelésével kell pótolni. Különösen ott jöhet ez szóba, ahol drága lenne új hálózatot építeni, például a tanyás vidékeken - jegyezte meg.

A politikus jelezte: a következő időszakban, 2020 után meg kell újítani a több mint 800 megawatt nettó kapacitású, lignit
velemenyezd, 2015. január 12. hétfő, 20:02
Győrffy Balázs: az agrárkamara közreműködő szervezet lehet az uniós pályázatoknál
csoportként előnyöket próbálnak szerezni a gazdasági térben - mondta.

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke ismertette: az agrárgazdaság tavalyi kibocsátása jelentős mértékben, 4 százalékkal nőtt 2012-höz képest, ami 2300 milliárd forintos teljes kibocsátást eredményezett. Hozzátette: 2010-hez képest a növénytermesztés 39 százalékkal, az élőállat-tenyésztés és az állatitermék-előállítás 28 százalékkal nőtt, míg az agrárexport a tavalyi 8,2-8,3 milliárd eurós teljesítménnyel várhatóan az eddigi legmagasabb lesz.

Hangsúlyozta, hogy az import arányaiban csökkent, négymilliárd euró fölött volt. A szaldó így négymilliárdos többletet mutat, vagyis az agrárium "ágazatilag kiemelkedő, nemzetgazdaságilag meghatározó évet" zárt - mutatott rá.

Jakab István szólt az export szerkezetéről is, amely jelentősen megváltozott: lényegesen magasabb feldolgozási szintű, magasabb hozzáadott értékű termékeket értékesítettek a magyar
velemenyezd, 2014. február 26. szerda, 18:13
Szijjártó: Magyarországon hozza létre fuvarozási vállalatát a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc
Oroszország az európai unión kívüli országok sorában a legfontosabb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, tavaly a külkereskedelmi forgalom meghaladta a 11,5 milliárd dollárt, ezzel Oroszország Magyarország harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnerévé vált.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök idén januárban Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és megállapodtak abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat úgy kell bővíteni, hogy a magyar export növelésével folyamatosan csökkenjen a magyar szempontból negatív szaldót. Hozzáfűzte: tavaly Magyarország mintegy 3,3 milliárd dollár értékben exportált, és 8,3 milliárd dollár értékben importált Oroszországból, ez az 5 milliárd dolláros negatív szaldó mára mérséklődött.

Az államtitkár kifejtette: az idei első hét hónapban a kereskedelmi forgalom a két ország között úgy nőtt 7 százalékkal, hogy közben a magyar export 11 százalékkal emelkedett. Ezenkívül 2013 első három negyedévében a magyar
velemenyezd, 2013. december 20. péntek, 15:33
Magyarország kiemelt vendég lesz egy moszkvai élelmiszeripari kiállításon
magyar delegációt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezeti, aki ebben a ciklusban negyedszer találkozik Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel. Ez azt bizonyítja, hogy Magyarország és Oroszország között a '90-es éveket megelőző időszakéhoz hasonló, jó kapcsolatok kezdenek kialakulni - jegyezte meg.

Heimann Zoltán, a kiállításon résztvevő szekszárdi borászok egyike emlékeztetett arra, hogy az 1980-as években több mint egymillió hektoliter volt a Szovjetunióba irányuló magyar borexport, de ez elsősorban az alacsony minőségű, erősített csemegebornak nevezett termék kivitelét jelentette.

Horváth István (Fidesz-KDNP) Szekszárd polgármestere elmondta: a szekszárdi borvidék képviselői a moszkvai kiállítás után egy szentpétervári borászati bemutatón is részt vehetnek, amelyet szakmai és lehetséges kereskedelmi partnereknek rendeznek.

2012-ben a két ország közötti, 11,6 milliárd dolláros kereskedelmi forgalomból 3,3 milliárd dollár volt a magyar export, és 8,3 milliárd dollár az
velemenyezd, 2013. október 04. péntek, 13:03
Magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság - Közös mezőgazdasági vállalatok
A magyar-orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel közös vállalatokról, roamingdíjakról és vízumkérdésekről is tárgyalt.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Sberbank stratégiai megállapodást kötött, valamint az Eximbank az OTP orosz leánybankjával is megállapodott, amelynek nyomán a közös üzletek finanszírozására az eddigieknél több forrás áll majd rendelkezésre. Tavaly az Eximbank 67,4 millió eurónyi hitellel segítette a magyar exporttevékenységet Oroszország irányába.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország számára kulcsfontosságú a keleti nyitás sikere, amelynek fő pillére az orosz-magyar kapcsolatok folyamatos megerősítése. Emlékeztetett arra, hogy januárban Moszkvában találkozott Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök, akik abban állapodtak meg, hogy úgy kell növelni a két ország közötti külkereskedelmi forgalmat, hogy közben kiegyensúlyozódjon a magyar szempontból
velemenyezd, 2013. szeptember 18. szerda, 17:16
Szijjártó: Oroszország kitüntetett jelentőségű a keleti nyitás stratégiájában
A magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos ismertette, hogy a magyar-orosz külkereskedelmi forgalom tavaly meghaladta a 11,5 milliárd dollárt, amiből az import mintegy 8,3 milliárd dollárt, az export 3,3 milliárd dollárt tett ki. Úgy vélte, hogy a Magyarország irányába mutatkozó mintegy 5 milliárd dolláros negatív szaldó kiegyensúlyozására az egyik legjobb lehetőség a mezőgazdasági és élelmiszeripari export növelése, ez a termékcsoport ugyanis most mindössze 8 százalékot képvisel a magyar kivitelben.

Ilja Sesztakov orosz mezőgazdasági miniszterhelyettes szerint Magyarország számára ígéretes lehetőséget jelenthet az orosz piacon a baromfi exportja. További együttműködési terület lehet a kertészet és az üvegházi termelés, amiben Magyarországnak nagy tapasztalatai vannak.

Ismertette, hogy az Oroszországban 2008 óta működő, mezőgazdaságot támogató program eredményeként ma országa gyakorlatilag önellátó sertéshúsból, továbbá vezető gabonaexportőr, nagy mennyiségben exportál
velemenyezd, 2013. szeptember 17. kedd, 17:25
Szijjártó: ki kell egyensúlyozni a magyar-orosz külkereskedelmet
Tavaly 11,6 milliárd dollár volt a kereskedelmi forgalomMagyarország és Oroszország között, ebből 3,3 milliárd dollár volt a magyar export, 8,3 milliárd dollár pedig a magyar import értéke, alapvetően az energiahordozók magas aránya miatt. Ez magyar szempontból ötmilliárd dolláros negatív szaldót jelent a külkereskedelemben, amit a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra építve lehet kiegyensúlyozni - mondta a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos az MTI-nek telefonon, miután találkozott Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság orosz elnökével.

Szijjártó Péter közölte: megkezdték a magyar agrárpiac felmérését, hogy mely termékek esetében tudják jelentősen megnövelni az Oroszországba irányul exportot. Szerinte a magyar negatív szaldó kiegyensúlyozásának jelentős része három-négy év alatt megvalósítható.

A hétfőn megnyitott moszkvai magyar kereskedőházzal kapcsolatban - amelyet a magyar állam a Quaestor Csoporttal
velemenyezd, 2013. április 22. hétfő, 16:12
Szijjártó Péter: le kell dolgozni a magyar kereskedelmi hiányt Oroszországgal szemben
dollárt tett ki a két ország közötti kereskedelem, majd 2009-ben 8,5 milliárd dollár mélypontra jutott, azóta bővül, bár 2012-ben némileg mérséklődött az előző évhez képest, és 11,6 milliárd dollár tett ki, ugyanakkor az egyenleg az energiahordozók magyar importja miatt 5 milliárd dollár magyar negatív szaldót mutat - mondta Szijjártó Péter.

Magyar oldalról a legnagyobb potenciált a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek adják, a két szektor jelenlegi részesedése az orosz piacra irányuló magyar exportban 8 százalék, így bőven van lehetőség a fejlődésre. Orosz kereslet van magyar szarvasmarha, búza, kukorica, zöldség, gyümölcs iránt, emellett nyitottak más termékekre is, köztük a magyar tudástechnológia, nanotechnológia termékeire - tette hozzá.

Az Oroszországba irányuló magyar export növeléséhez felvásárlási kapacitással, raktározási lehetőséggel kell rendelkezni, és meg kell szervezni a szállítást, az elosztás - fejtette ki Szijjártó Péter.

Az egyik legnagyobb orosz kiskereskedelmi
velemenyezd, 2013. március 27. szerda, 13:05
Szijjártó: áprilisban nyílhat magyar kereskedőház Moszkvában
pedig a legfontosabb külkereskedelmi partner. Ugyanakkor egyensúlytalan a közös kereskedelmi forgalom: magyar szempontból 5 milliárd dolláros negatív szaldó van Oroszországgal szemben. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor január végi moszkvai látogatásán megállapodás született arról, hogy a felek mindent megtesznek a kereskedelmi mérleg kiegyensúlyozása érdekében.

Szijjártó Péter ismertette, hogy Magyarország 2012-ben 8,3 milliárd dollár értékben importált Oroszországból, míg az export értéke 3,3 milliárd dollár volt. Úgy vélekedett, hogy három-négy éven belül a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari export növelésével Magyarország ki tudja egyensúlyozni a jelenlegi 5 milliárd dolláros kereskedelmi deficitjét Oroszországgal szemben.

Ezen cél elérését segíti a nemsokára létrehozandó moszkvai magyar kereskedőház is. Az államtitkár elmondta, hogy a kereskedőházat a Quaestor hozza létre, és a vállalattal már tárgyal a kormány arról, hogy a döntő többségében állami tulajdonban lévő,
velemenyezd, 2013. március 20. szerda, 16:32
1/2
Képek, videók
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 55
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 54
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 53
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 52
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 51
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 50
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 5.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:22
korábban kirepült tesó 2
margoboszi
2014. december 19. péntek, 20:34
Ott a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
Itt a napokkal korábban k
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.