Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 08:02 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bárány napokat rendeznek a hétvégén országszerte
A bárányhús az iparilag előállított húsokhoz képest magasabb minőségű élelmiszer, hiszen a legeltetésnek köszönhetően az állatok a szabadban nevelkednek, mozognak, így jobb a zsírsavösszetételük is. A legeltetés egyben a környezetre is jó hatással van, a helyben termelés és fogyasztás pedig tovább csökkenti az ártalmas környezeti hatásokat, például a szállítás minimalizálásával - áll közleményben.

A program ötletgazdái remélik, hogy az országos kampánnyal jobban fel tudják hívni a figyelmet erre a húsfélére és fogyasztásának jótékony hatásaira. A programban résztvevők listája folyamatosan bővül, amelyről a projekt Facebook-oldalán, vagy weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Akik a hétvégén nem tudnak étterembe menni, azoknak a www.barihus.hu oldalon kínálnak a szervezők otthon is elkészíthető recepteket, valamint bővebb információkat is találhatnak itt mind az európai bárányhús fogyasztási trendekről, mind a juhtartás pozitív hatásairól.
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 13:11
Erdős Norbert: a magyar juh- és kecsketenyésztőknek kedvező az EP új jelentése
amelyek megtartása rendkívül fontos a tenyésztők termelékenységének, versenyképességének, valamint a termékek minőségének, és a juh- és kecskehús-ellátás biztosításának szempontjából. Sikernek tartotta azt is, hogy a jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is terjesszék ki.

A jelentés vitája során a képviselő hangsúlyozta: biztosítani kell azonban, hogy az EU belső piacán az importált ausztrál és új-zélandi bárányhúst ne lehessen kedvezőbb körülmények között értékesíteni, mint az unió területén belül előállított, például magyar bárányhúst.

Kitért arra is, hogy az Európai Unió jövőbeni agrárpolitikájában el kellene érni, hogy csak azon állattenyésztő kaphasson közvetlen támogatást, aki az adott állandó legelőn hektáronként legalább 0,2 állategység kérődzőt tart.

"Ezzel sokat lehetne javítani a mezőgazdaságon belüli egyensúly helyreállításán az állattenyésztés javára. El kell kerülni, hogy egy gazda akkor
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 13:45
Bocuse d'Or - A keddi lyoni döntőt interneten is lehet követni
Hamvas Zoltán, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben, már pénteken elutazik Lyonba, ahová a csapat szombaton követi.

"A Bocuse d'Or a gasztronómia Forma-1-es versenye, a csúcstechnológia, a legújabb fejlesztések, a legnagyobb séfek új fogásai előbb-utóbb leszivárognak a hétköznapi vendéglátásba, eljutnak a magyar tanulókig, ez a verseny küldetése, nem pusztán a gasztronómiai elit összecsapása" - magyarázta.

A magyar csapat hónapok óta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vesz részt.

"Hétfő, szerda és péntek az előkészületek napja, ami mindig sokkal hosszadalmasabb, mint a főzés maga, hiszen szigorú szabályok alapján lehet az elkészített alapanyagokat a boxba bevinni, kedd, csütörtök és szombat pedig a versenyek, időre fűzünk, hiszen a kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt. Az óriási főpróbát csütörtökön tartjuk, a Bocuse d'Or legendája, az akadémia támogatója, a felkészülést végig segítő Rasmus Koffod is jelen lesz" -
velemenyezd, 2017. január 19. csütörtök, 09:51
Szürke farkas (Canis lupus)
gyakori szereplő mítoszokban, mesékben, könyvekben, filmekben egyaránt.

A legenda szerint Róma alapítóit, Romulust és Remust egy anyafarkas nevelte fel.
A legenda másik változatában az anyafarkas szoptatta őket, amíg egy pásztor rájuk nem talált. A pásztor fel is nevelte a talált fiúkat.
Hasonló motívum régi magyar (moldvai) balladá(k)ban is előfordul: Menekülés közben gyermekét elhagyja szívtelen anyja - a kislányt megtaláló farkasok felnevelik:
,,...gyenge bárányhússal,
gyenge malachússal."
Rudyard Kipling könyvének, A dzsungel könyvének főhősét, Mauglit is farkasok nevelték fel.
Az X-Men képregények egyik hőse, Wolverine a filmadaptációkban magyarul Farkas névre hallgat, habár angol nevének jelentése és a magyar képregény-kiadványokban elterjedt neve is ,,rozsomák".
Az erdő kapitánya című magyar rajzfilm egyik mellékszereplője Pimpike, a bolond farkas, aki báránynak, majd madárnak képzeli magát.
Sokkal több azonban a
charlotteani, 2016. december 04. vasárnap, 19:09
Alig néhány hónappal felépülése után éghetett le a "brit Pompeji"
David Gibson, a Campbridge-i Egyetem régésze a BBC News-nak elmondta: az építkezéshez használt tölgyfa vizsgálata szerint nem sokkal az építés után már el is pusztulhatott a település, a régészeti lelőhely azonban mégis "kitűnő részletességgel" nyújt betekintést a bronzkori mindennapokba. A 10 hónapig tartó ásatás szövetkészítés, változatos - vaddisznó, szarvas és bárányhúst, édesvízi halakat, valamint kásaféléket, tönkölybúzát és árpát felölelő - étrend és kiterjedt kereskedelmi hálózat nyomait tárta fel.

A kelet-angliai Cambridge grófságban lévő Must Farmon feltárt falut a Vezúv kitörése által elpusztított Pompejihez hasonlóan jó állapotban maradt fenn, köszönhetően annak, hogy a tűzvészt követően a közeli folyóba hulló fagerendákat az üledék megőrizte a jelenkor számára. A régészek a lelőhelyen legalább öt kör alakú házat találtak, amelyeket a mocsaras Fens-vidék lakói cölöpökre emeltek.

A házak jól felszereltek voltak különféle háztartási eszközökkel, különböző méretű edényekkel, fából
velemenyezd, 2016. július 14. csütörtök, 13:03
Dr. Györgyi Erzsébet irása
üdvözlőlapokon. Gyakran kosárban ülve - hiszen a kotlós a keltetőgépek kora előtt kosáron ülve költött -, s nemegyszer több tojással körülvéve. Ezek utalhatnak a még ki nem kelt ,,tojástestvérek"-re, vagy csak mint további húsvéti jelképek vannak jelen. Gyakori a levelezőlapokon a tojásra festett madár, csirke is, vagy a kotlóst és csibéit ábrázoló életkép.
Az a nagy múltú rituális szerep, amit a húsvéti bárány egykor betöltött, mára kevéssé közismert. Hazánkban már nem sok családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, míg például a húsvéti sonka szinte elmaradhatatlan. Valaha a bárány is a jobbágyok húsvéti szolgáltatásai közé tartozott. Egykori szerepére utal, hogy a XIX. század vidéki konyháiban bárány formájú cserép sütőformák is akadtak.
A húsvéti bárány mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a máig közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség
klementinagidro, 2016. március 18. péntek, 12:30
Budai Gyula: a tokaji mellett más magyar bornak is helye van a japán piacon
ami értékben 8 százalékos bővülés. A növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy 6 hónapig a magyar baromfihús-exportot Japán megtiltotta a madárinfluenzára hivatkozva - mondta a miniszteri biztos. Példaként említette: a Pick Szeged Zrt. számára Németország után Japán a második legnagyobb felvevőpiac.

Emlékeztetett: a szigetországba irányuló magyar élelmiszeripari kivitel zömét a hús és a húskészítmények adják, már 17 magyar sertés- és 14 marhahúsüzem rendelkezik japán exportengedéllyel. A bárányhús kivitelére 2 magyar üzemnek van engedélye. Emellett legnagyobb európai szállítóként Magyarország nyúlhúst is exportál Japánba.

Budai Gyula kiemelte: mindez azt bizonyítja, hogy azok a magyar cégek, amelyek az igényes japán piacon való jelenlét mellett kötelezték el magukat, jól döntöttek.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy Tokióban kedden még tartanak egy magyar borbemutatót a legnagyobb japán borimportőr cégek képviselői számára. A miniszteri biztos kedden este részt vesz a
velemenyezd, 2016. március 08. kedd, 10:31
Ételek vashiány ellen
átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 3 mg vas van.
lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó megfőzött állapotban 50 grammban 2-4 mg vas van.
pulykahús 100 grammban 2-3 mg vas van.
spenót, sóska megfőzött állapotban 100 grammban 2-5 mg vas van.
szamóca (földieper) 100 grammban 3 mg vas van.
sárgabarack 100 grammban 2 mg vas van.
aszalt sárgabarack kb. 10 szemben kb. 2-3 mg vas van.
tonhal az átlagos jó minőségű konzervben 100 grammban 2 mg vas van.
bárányhús 100 grammban 2 mg vas van.
zöldborsó, zöldbab elkészítve 100 grammban 2-3 mg vas van.
körte 100 grammban 2 mg vas van.
hónapos retek 100 grammban 1-2 mg vas van.
almalé 1 dl-ben 1,5 mg vas van átlagosan.
tojás 1 tojássárgájában átlagosan 1-1,5 mg vas van.
paradicsomlé 1 dl-ben 1-1,5 mg vas van.

A felsoroltak mellett nagyon sok olyan étel is van, amelynek az átlagos elkészített adagja (100 gramm, illetve 1 dl) körülbelül 1 mg vasat tartalmaz, és ezek az
lenke1964, 2016. január 20. szerda, 15:59
Szijjártó Péter: a magyar-hongkongi együttműködés a keleti nyitás fontos eleme
beruházás-védelmi egyezményről is, ami erősítheti az egymás iránti bizalmat a hongkongi és a magyar üzleti közösségben. Közölte azt is, hogy az egy övezet, egy út programban szeretnék, ha a pireuszi kikötőből a Nyugat-Európába szánt árukat Budapesten keresztül szállítanák a kínaiak és a hongkongiak, amihez a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása kínál terepet - ismertette.

Magyarország az élelmiszeripari termékek exportjával növelheti a hongkongi-magyar kereskedelmi forgalmat: a magyar marha- és bárányhús export engedélyezésére vonatkozó eljárások véget értek, hamarosan megindulhat a termékek exportja Hongongba, és a magyar borok kereskedelme is bővülhet a hongkongi könnyítő intézkedésekkel - sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.

A Peking-Budapest közvetlen légi összeköttetés jó foglaltsággal működik, jelentősen növelte a Kínából Magyarországra irányuló turisztikai forgalmat. A hongkongi turisták létszáma is nőtt, ami kellő gazdasági alapot nyújthat a Hongkong-Budapest közvetlen légi
velemenyezd, 2015. szeptember 22. kedd, 13:12
Rá lehet szokni az igazmondásra
fölösleges?"
Elmesélte, egyik legszebb utazása Ladakhba volt, mely Tibetnek az indiai fennhatóság alatt álló része. A hegyre indultak, és jött velük szembe lefelé egy pásztor. Közben gyapjút font és énekelt. ,,Elbeszélgettem vele, majd este lelkiismeret-vizsgálatkor elgondolkodtam, hogy ez az ember és a hozzá hasonlók boldogok és szegények. Mert az ottani egyszerű ember naponta egyszer eszik lepényszerűséget, és ezt egész életén át. Nagy ünnepekkor a kolostorok rendeznek nagy lakomákat, ilyenkor eszik bárányhúst. Egyébként bőségesen van zöldség és gyümölcs, és a jakktehén vajával sűrített teát isszák. Nincs semmiféle biztosításuk, egyetlenegy szemüvegest sem láttam, nem mennek fogorvoshoz, sőt semmiféle kozmetikai cikket, még szappant sem használnak. Tehát szegénységben is lehet az ember egészséges, hosszú életű és boldog. Azt nem állítom, hogy nekünk így kell élni. Nem is tudnánk. De ez egy működő modell, és működik elvileg a szerzetesrendben is."

Hazugság az irigység
sacimama, 2015. január 20. kedd, 23:30
Húsok hormontartalma
vizsgálatok fényében arra ösztönöznek, hogy a soványabb húsokat grillezzük, esetleg sütőben vagy mikrohullámú sütőben süssük, hiszen a zsírban oldódó hormonok csökkentésének ezen konyhatechnológiák a legbiztosabb módszerei. A kínai orvosok a "földi csirkéket" (TU-jee) mint egyetlen biztonságos étrendi forrást ajánlják étrendünkben. Az úgynevezett nyugati "szabad tartású csirkék" szabadon futkároznak a farm körül, vadon termő növényeket és rovarokat-férgeket fogyasztanak. A húsok válogatásánál többen a hazai bárányhúst emelik ki, mivel a juhok nyílt terepen legelnek, egész nap a friss levegőn vannak, és kevésbé kapnak növekedésserkentőket. A bárányhúsnál már csak a vadon élő állatok, mint például a jávorszarvas, fácán és fürj húsa tisztább, bár ezek beszerzése nehezebb.

A szteroid hormonokon kívül nagy figyelmet kell fordítani a hormonszerű anyagokra, különösen a fitoösztrogénekre. Ezek tulajdonképpen növényi eredetű vegyületek, melyek képesek az ösztogénhez hasonlóan azok receptoraihoz kapcsolódni
katicacska, 2013. február 01. péntek, 12:39
szeretettel
hegedűvirtuózokat, balerinákat. S kívülről sem várt senkit, még varázslókat se. A legkevésbé várt Cagliostro-féle szerencsétlen, tájszólást beszélő szicíliaiakra.

Cagliostrónak sikerült egy-két vacsorameghívást kieszközölnie Lambertini hercegnőnél, XIV. Benedek pápa unokahúgánál - megismert egy gazdag Vivaldi márkit -, de pénzt csak a zálogházban, a Monte di Pietán kapott a minden viszontagságon át megmentett ékszereire.

Igazi római szabadkőművesek nem léteztek. Róma... a hercegektől a bárányhúst áruló kofákig - a Péterfillérből, a zarándokokból, a külföldön kolduló, otthon költekező rendekből élt. Mást mint ereklyét ezer éve nem gyártott. Aki az Anyaszentegyházat támadta volna, önmaga alatt fűrészelte volna az ágat. Épp hogy a francia követség előtt lézengett egy-két úriember, akinek volt valami fogalma arról, hogy mi fán terem a szabadkőművesség, mi az hogy szabadság, egyenlőség, testvériség...; volt egy svájci kapucinus is, Ronllier, rendbeli nevén Fra Giuseppe da San Maurizio, aki
sayuri, 2012. május 10. csütörtök, 12:48
1/3
Képek, videók
bb ma országszerte.jpg
snbela44
2014. március 21. péntek, 03:40
Gobl_Gabor-eloallitas. jpg
oswald_andras
2009. szeptember 20. vasárnap, 07:57
élőszó_legeltetés0311. jpg
maroka
2018. március 11. vasárnap, 15:24
legeltetes.jpg
rzsi-
2015. január 22. csütörtök, 15:29
legeltetés
alpiger
2007. október 04. csütörtök, 08:38
Szabadban
sanci81
2018. július 15. vasárnap, 18:12
kint a szabadban0710.jpg
maroka
2018. július 10. kedd, 18:51
A szabadban 01.jpg
chillik
2018. január 11. csütörtök, 06:13
A szabadban 02.jpg
chillik
2018. január 11. csütörtök, 06:13
Sèta a szabadban
eva6
2017. november 14. kedd, 12:34
Nő a szabadban
eva6
2017. július 06. csütörtök, 10:31
Pihi a szabadban.gif
pacsakute
2016. november 05. szombat, 17:41
Játék a szabadban
sanci81
2016. június 03. péntek, 19:08
Meditáció a szabadban.jpg
pacsakute
2016. január 23. szombat, 21:00
Szabadban
fdckutyaiskola
2015. október 13. kedd, 19:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.