Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:08 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illegális bevándorlás - EASO: októberben nyújtották be idén a legtöbb menedékkérelmet az EU-ban
A szervezet közlése szerint ehhez jön még hozzá nagyjából ötezer ismét benyújtott kérelem, az összesített szám így 60 ezer körüli, magasabb az idei havi átlagnak számító 51 ezernél.

Bár ez 2018-ban rekordnak számít, az év első 10 hónapjában így is kevesebb volt az igénylők száma (522 ezer) a tavaly regisztráltnál (597 ezer).

A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriai (6740), az afgán (4921) és az iraki (3869) állampolgárok tették ki októberben, de nőtt az irániak és a törökök száma és részaránya is, így immár utóbbiak kerültek a lista negyedik és ötödik helyére.

Októberben 3170 iráni állampolgár kért menedéket Európában, több mint az elmúlt két évben bármikor. Közülük átlagosan minden harmadik jut menekültstátushoz a korábbi adatok alapján. A török kérelmezők száma 2880 volt, ami ugyancsak rekordnak számít, nekik 44 százalékuk nyer menedékjogot.

Jelentősen nőtt a georgiai, a venezuelai és az albán kérelmezők száma is, akinek a helyzetét megkönnyíti, hogy vízummentesen utazhatnak be
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 13:08
Szijjártó: 23 milliárd forintos beruházással létesül csomagolóanyag-üzem Rétságon
legjelentősebb befektetővé vált Magyarországon. A beruházásoknak köszönhetően a két ország közötti kétoldalú forgalom is dinamikus bővülésnek indult, ami tavaly 665 millió dollárt tett ki, az idei év első nyolc hónapjában a magyar kivitel 22 százalékkal, a kereskedelmi forgalom pedig 9 százalékkal nőtt - tette hozzá.

Kitért arra is, az indiai vállalatok nagy szerepet játszanak abban, hogy a magyar gazdaság a harmadik negyedévben 5 százalékos növekedési ütemet mutatott fel, amely több mint duplája az uniós átlagnak. Ez azt mutatja, hogy a beruházási trendek és a dinamika fenntartásával reális a célkitűzés, hogy a magyar gazdaság hosszú távon 4 százalék feletti sávban marad. Ebben jelentős szerepe van a műanyagiparnak is, amely az első kilenc hónapban 14 százalékkal bővült, termelési értéke meghaladta az 1700 milliárd forintot, és meghaladja a 42 ezret az ágazatban foglalkoztatottak száma - sorolta.

Ashok Kumar Chaturvedi, az Uflex Ltd. tulajdonosa hozzátette, hogy a Flex Films Magyarországról
velemenyezd, 2018. november 21. szerda, 21:40
Kétszer nagyobb volt a légiforgalom Magyarország fölött júliusban az előrejelzettnél
A magyar légiforgalmi szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak.

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást (fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmában. A ferihegyi légikikötő forgalma is csaknem 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint.

A pontatlan nemzetközi prognózisok ugyanakkor óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:58
Franciaországban arányosabbá teszik a választási rendszert és csökkentik a képviselők számát
Edouard Philippe miniszterelnök is jelen volt.

"Történtek előrelépések valamennyi témában az Elysée-palotában tartott megbeszélésen, de még nincs megállapodás" a képviselők számának legalább 30 százalékos csökkentéséről - mondták szenátusi források, cáfolva ezzel az elnöki hivatal bejelentését, miszerint megállapodtak a csökkentés arányáról.

A francia alsóházban, a nemzetgyűlésben jelenleg 577 képviselő dolgozik, a szenátusnak 348 tagja van, ami a lakosság arányához viszonyítva az európai átlagnak felel meg.

A négy politikus abban sem tudott megállapodni, hogy milyen arányban tegyék arányosabbá a nemzetgyűlési választás rendszerét.

Az alsóház, az 577 tagú nemzetgyűlés tagjait öt évre, közvetlenül választják egyéni választókörzetekben. A tisztán többségi elvű voksolási rendszer kétfordulós, de a jelölt már az első fordulóban győzhet, ha megszerzi a leadott szavazatok 50 százalékát plusz egy szavazatot. A második fordulóba kerüléshez a szavazatok 12,5 százalékának megszerzésére van
velemenyezd, 2018. március 30. péntek, 17:22
Az érszűkület veszélyeire hívják fel a figyelmet csütörtökön
A főorvos hangsúlyozta, az érszűkület nagyon súlyos következményekkel járhat, ugyanakkor egyszerű szűrővizsgálattal könnyen felismerhető.

Az idei tematikus nap kiemelt témája a dohányzás, ami a betegség egyik legfontosabb, elkerülhető kockázati tényezője. Emellett a kor, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, valamint örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne - tette hozzá.

A szívinfarktus és a stroke kockázata az érszűkületes betegeknél három-négyszeresére nő. Magyarországon nagyon magas a végtagamputációk száma is, körülbelül háromszorosa az európai átlagnak - mondta Farkas Katalin. Felhívta a figyelmet arra: minél korábban fel kell ismerni a betegséget, amelynek kezelésére ma már sokféle lehetőség van.
velemenyezd, 2018. március 18. vasárnap, 12:41
Óriásiak a különbségek a 276 EU-s régió egy főre jutó hazai össztermékében
főre jutó GDP, további 14 régióban pedig 150 százalék fölött állt, míg 21 régióban az uniós átlag felét sem érte el.

A leggazdagabbak listáját vezető Inner London-West régió után Luxembourg következett, az EU-átlag 257 százalékával, majd az írországi Southern & Eastern (Dél és Kelet) régió (217 százalék), Belgium fővárosi régiója, a Bruxelles-Capitale/Arrondissement van Brussel-Hoofdstad (200 százalék) és a németországi Hamburg (200 százalék) jött a sorban.

Összesen 21 régióban volt az EU-s átlagnak kevesebb mint 50 százaléka az egy főre jutó hazai össztermék: ebből 5 található Bulgáriában és Lengyelországban, 4 Magyarországon, 3-3 Romániában és Görögországban, 1 pedig Franciaországban.

A legszegényebbek kategóriájában a bulgáriai Szeverozapaden mögött a franciaországi Mayotte (33 százalék), majd a bulgáriai Szeveren centralen és Juzsen centralen (mindkettő 34 százalék), a romániai Nord-Est (36 százalék) következett.

A hét magyarországi régió közül egy régióban nőtt, három régióban
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 16:52
Hároméves dohánytermesztési szerződést ajánl a termelőknek az ULT Magyarország
helyezték el - ismertette a fórumon Fekete Tibor. Hozzátette, utóbbi módszer megmentette a Burley-t, a 2017-re leszerződött 1040 tonnás mennyiség nagy részét már felvásárolták, a napokban lezáródó felvásárlási folyamat után pedig az 1250 tonna is elérhető lesz.

Az ULT 2016-ban és 2017-ben egy kétéves programot hajtott végre, tavaly körülbelül 3600 tonna Virgina és 1200 tonna Burley-dohányt vásárolt fel. A termésátlag hektáronként két tonna körül alakult az elmúlt években, ami megfelel a sokéves átlagnak.

Fekete Tibor megjegyezte, a dohány előtt Magyarországon új lehetőségek vannak, volument és területet lehet növelni, ebben akar segítséget nyújtani a termelőknek a cég.

A következő három év szerződési feltételeiről szólva az agronómiai igazgató elmondta, mindkét dohányfajta esetében 2018-ra három százalékos alapáremelés jár minden termelőnek, a következő két évben pedig az inflációt követő emelést kaphatnak a gazdálkodók. Megmarad a mennyiségi felár rendszere a szerződésen felül teljesítő
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 13:52
Luxemburg a leggazdagabb ország az Európai Unióban
jelentéséből.

Magyarország mindkét kategóriában a lista utolsó negyedébe került. Az egy főre jutó GDP 1 százalékponttal csökkent az előző két évhez képest, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig nem változott 2015-höz képest.

Az uniós átlag a 100 százalék, ehhez képest az euróövezetben az egy főre jutó hazai össztermék 105 százalék, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás pedig 106 százalék volt tavaly.

A leggazdagabb országban, Luxemburgban az egy főre jutó GDP 258 százaléka volt az uniós átlagnak. A második helyen áll Írország, az átlag 183 százalékával. Az utolsó helyezett Bulgáriában, aránya mindössze 49 százalék.

Összesen 11 tagállamban - Luxemburg és Írország mellett Hollandia (128 százalék), Ausztria (128 százalék), Dánia (124 százalék), Svédország (123 százalék), Németország (123 százalék), Belgium (118 százalék), Finnország (109 százalék), Nagy-Britannia (107 százalék) és Franciaország (104 százalék) - haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó GDP.

Az
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 13:04
Idén először ugrásszerűen nőtt az informatikai képzésekre felvettek száma
rendezvényen Józsa János, a BME rektora kiemelte: az informatikai képzésekre jelentkezők és a felvettek számának idei jelentős növekedése reményeik szerint trendfordulót jelez.

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke arról beszélt, hogy míg az elmúlt 10 évben évente átlagosan egy százalékkal, addig tavaly 10 százalékkal nőtt a képzésre jelentkezők száma, ami robbanásszerű emelkedés. Elmondta, hogy ma Magyarországon 23 százalékos a felsőoktatásban a műszaki szakokon tanuló hallgatók aránya, ami megfelel az uniós átlagnak. Az IVSZ szerint 40 százalék lenne szükséges az informatikushiány megelőzéséhez és megszüntetéséhez. Kiemelte: két évvel ezelőtt 22 ezer informatikus hiányzott az ágazatból, becsléseik szerint ez a szám jelenleg már meghaladja a 30 ezret. Megjegyezte, hogy az ágazat fizetései a nyugat-európai átlagnak megfelelően alakulnak Magyarországon is.

Horváth Zita, az felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár (Emmi) kiemelte: kormányzati akarat, a hallgatók és a képzési intézmények együttes
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 15:12
Jelentősen, 13,3 százalékkal nőtt az utasforgalom szeptemberben a Liszt Ferenc-repülőtéren
A Budapest Airport pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint szeptemberben még soha ennyien nem voltak a repülőtéren.

A január-szeptemberi időszakban 9,8 millió utast szolgáltak ki, 14,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A budapesti forgalom növekedése majdnem a kétszerese az európai növekedési átlagnak, amely 8 százalékot tett ki az idén.

A közlemény szerint a budapesti forgalomnövekedés hátterében számos tényező együttes hatása játszhat szerepet: nőtt Magyarország és Budapest turisztikai vonzereje, a turisták számára továbbra is kedvező a forint-euró árfolyam, és a Budapest Airport is folyamatosan dolgozik új járatok indításán.

A CAPA légiközlekedési tanácsadó cég adatai szerint Budapesten a gépmozgások, vagyis a fel- és leszállások száma 5,9 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, a kezelt áruk mennyisége 5,9 százalékkal 10,5 ezer tonnára nőtt volt.
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 15:02
Több mint ötéves mélyponton volt a görögországi munkanélküliség májusban
A görög statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint az előző havi 21,8 százalékról 21,7 százalékra mérséklődött a munkanélküliség Görögországban az év ötödik hónapjában. Ez a legalacsonyabb ráta 2012 januárja óta.

A munkanélküliek száma havi szinten 0,5 százalékkal csökkenve, 1,04 millió volt, míg a foglalkoztatottak száma 0,1 százalékkal emelkedett, 3,74 millió volt Görögországban.

A javulás ellenére a görög munkanélküliségi ráta még mindig több mint a duplája az euróövezeti átlagnak.

Az előző év azonos hónapjában 23,6 százalékon állt a görögországi munkanélküliség, a rekordszintet pedig 2013 júliusában érte el, amikor 27,9 százalék volt.

A munkanélküliség leginkább a fiatal korosztályt sújtja: a 15-24 éves korcsoportban rendkívül magas, 44,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta, a tavalyi év azonos hónapjához képest azonban 5,3 százalékpontos javulás történt májusban.

Ezzel szemben az 55-64 éves korcsoportban a munkanélküliség éves szinten 1,3 százalékponttal tovább
velemenyezd, 2017. augusztus 10. csütörtök, 14:32
Londoni elemzők: erős évük lesz a közép-európai gazdaságoknak
részére. A cég hangsúlyozza, hogy ez a konszenzusos várakozás felső széle.

A ház elemzői szerint azonban nem kizárt, hogy a térség már nincs messze a jelenlegi növekedési ciklus fordulópontjától, az erőteljes növekedés egyik fontos következménye ugyanis az, hogy az országcsoport gazdaságai csaknem teljes kapacitással működnek. Ennek egyik jele, hogy a munkanélküliségi ráta mindegyik közép- és délkelet-európai gazdaságban jóval a 2000 óta eltelt időszak átlaga alatt jár, Magyarországon például ennek az átlagnak hozzávetőleg a fele.

A munkapiaci helyzet feszesebbé válásával a bérnövekedés üteme mindegyik országban átlépte a termelékenység növekedési ütemét, és ennek eredményeként erősödésnek indult az inflációs nyomás.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindez azt jelenti, hogy a térségi jegybankok az elmúlt évek rendkívül laza monetáris politikája után a következő években valószínűleg szigorításba kezdenek, és ez valamelyes mértékben "kiereszti a gőzt" a régió gazdaságaiból.

A
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 19:22
1/15
Képek, videók
O.V. -bevándorlás.jpg
agica2004
2015. január 25. vasárnap, 14:48
bevándorlási csarnok
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:26
régi bevándorlási központ
mecsery
2010. május 11. kedd, 16:25
Minimálbér az Eu - ban.jp
megyerimihaly
2015. november 01. vasárnap, 21:14
OV az eu-ban
lovaszmarika
2012. március 31. szombat, 13:17
Minimál bér az EU-ban és
megyerimihaly
2012. március 07. szerda, 18:56
Szegénység 1 Eu-ban 2010
megyerimihaly
2012. március 07. szerda, 18:30
ha ien lesz az EU-ban....
erika1980
2008. január 19. szombat, 16:48
Románia az EU-ban
totha6
2007. december 31. hétfő, 06:54
a legtöbb.jpg
sz719eszter
2018. április 24. kedd, 16:13
Legtöbb like.jpg
pacsakute
2017. október 25. szerda, 13:23
A legtöbb,amit tehetünk..
cuppika59
2017. augusztus 23. szerda, 15:56
Az ország, ahol a legtöbb
sanci81
2017. június 03. szombat, 15:05
A legtöbb lakosú város a
sanci81
2017. június 03. szombat, 14:52
A legtöbb újonnan érkező
sanci81
2017. május 13. szombat, 11:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.