Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 11:17 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illatos mirhafű - a sokoldalú gyógynövény
Az illatos mirhafű (Myrrhis odorata) onnan kapta a nevét, hogy erőteljes ánizsillatot áraszt magából. A gyógynövény az ernyősök családjába tartozik. Júliustól egészen szeptemberig virágzik. Ha illatos mirhafüvet szeretnénk gyűjteni, akkor a cserjésekben, az erdőszéleken és a hegyi réteken kell ezt a szépséges gyógynövényt keresgélnünk. Levelei egy páfrányra emlékeztetnek, ernyőszerű virágzata pedig fehér színben pompázik. Illata miatt vadánizsnak is nevezik.

Az illatos mirha nagyon közeli rokona a zamatos turbolya. Régebben nagyon értékes volt a növény levélnyele, mivel zöldes-barnás színű textilfestéket nyertek belőle. A mirhafű egészen nagyra, akár másfél méteresre is megnőhet. A növény kedveli a tápanyagban gazdag, nedves talajt, de különösebb gondozást nem igényel. Vígan növekszik naposabb és árnyékosabb helyeken is.

Mirhafüvet a saját kiskertünkben is termeszthetünk. A
pacsakute, 2018. december 28. péntek, 21:20
Tengeri kömény bőrmegújító hatásairól
A tengeri kömény (Crithmum maritimum) legfőképpen a Földközi-tenger és a Fekete-tenger partvidékén honos, de ma már elég sok helyen termesztik is ezt az ernyősök családjába tartozó évelő növényt.

A tengeri kömény ernyős virágzattal rendelkezik, hiszen az ernyősök családjának neves képviselője. Apró virágai vannak, amelyek a nyári hónapokban nyílnak. Levelei fényesek, mélyen szeldeltek és zöldek. A növény magháza bordázott, magassága pedig körülbelül hatvan centiméter.

A tengerparton élő népek előszeretettel alkalmazták szél- és vizelethajtásra, de egyes feljegyzések szerint vesekő ellen is hatásos ez a gyógynövény. Gyógyhatása a növényben fellelhető karvon nevű illóolajnak köszönhető.

A tengerészek is nagyon kedvelték a tengeri köményt, ugyanis nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amely a skorbut megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszik. Köztudott, hogy a
pacsakute, 2018. október 06. szombat, 20:00
Illatos turbolya ....
A turbolya (Anthriscus) egy, az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó növénynemzetség, melynek Magyarországon négy faja él. A turbolya (Anthriscus cerefolium) magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.

Jelemzése
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle szőrös. A virágzat összetett ernyő. Gallérlevél nincs, csak gallérkalevelek. A termés éretten nem bordás. A szirom fehér. Gyorsnövekedésű növény, leveleit már vetés után 4-5 héttel vághatjuk. Elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként.

Felhasználása
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások
gaby13, 2011. február 03. csütörtök, 09:32
Petrezselyem
Petrezselyem (Petroselinum crispum)

A petrezselyem gyakran használt népies nevei közé tartozik a petruska, petrezselem és a petrezsirom is.

A petrezselyem az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó kétéves növény, mely az első évben csak gyökeret és levelet, a második évben pedig magszárat fejleszt, melyen megjelennek a virágok, később pedig a termés.

A petrezselyem vad fajai a Földközi-tenger környékéről és Nyugat-Ázsiából származik. Előfordulásában a növény kedveli a nyirkos, vizes helyeket, mert főként források környékén és patakok nyirkos partjain fordulnak elő.

A petrezselyem hatóanyagai közül a legfontosabb az illóolaj, azon belül is az apiol, pinén és a miriszticin.

Ezen kívül a növény termése tartalmaz még flavonoidokat (apiint), nyálkát és zsírosolajat. A gyökérben megtalálhatóak a ftalidok, melyek illathordozók, a levélben pedig fellelhető a
pacsakute, 2010. október 09. szombat, 21:18
A kapor és hatásai
Kerti kapor (Anethum graveolens)

Fűszerkapornak, kapornak, uborkafűnek is nevezik.

Az ernyősök családjába tartozik.

Előfordulása: Földközi-tenger keleti melléke, Nyugat-Ázsia, Kelet-India, további feltételezések szerint a Kaukázus vidéke és Egyiptom.

Az ókorban nemcsak a görögök és rómaiak kedvence volt, hanem ókori egyiptomi írások is említik. A tehetősség szimbólumaként tartották számon a rómaiak, valamint nagyra értékelték egészségvédő hatását is.

Hippokratész harci sebesülésekre, szájöblögetésre ajánlotta a mézzel édesített kapormag-készítményt, sebgyógyításra pedig pirított kapormag-töretet.

A középkorban bájitalok alkotórészeként szerepelt, átkok kivédésére használták, az 1500-as években a kaprot már fűszernövényként említik.

Napjainkban főleg Oroszország, Észak-Afrika és Skandinávia gasztronómiájában játszik fontos szerepet.

A kapor
pacsakute, 2010. október 06. szerda, 05:57
Angyalgyökér, orvosi
Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. Népies neve: angyalfű, angyelika, angelikafű.


Elterjedése

Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett (helyenként kivaduló) kétéves növény, gyökerét (angelicae radix), már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták
monikazoli, 2010. június 06. vasárnap, 21:31
Orvosi angyalgyökér:
Az orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó gyógy-, és fűszernövény. Népies neve: angyalfű, angyelika, angelikafű.

Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett (helyenként kivaduló) kétéves növény, gyökerét (angelicae radix), már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták fűszerként.

A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt az Altvater típusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajat, angelikasavat, cukrot, keserű anyagot tartalmaz.

Az angelikagyökeret felhasználják még teakeverékek, vizelethajtó borok, étvágyjavító, szélhajtó, izzadást megszüntető, idegerősítő gyógyteakeverék készítésénél. A gyomor- és bélproblémákkal küszködők étrendjének értékes fűszere. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben
schuro, 2009. július 27. hétfő, 21:58
Csillagánizs
A csillagánizs (Illicium) nemzetséget egyes szerzők (például Borhidi, Cronquist, vagy Dahlgren) a csillagánizsfélék (Illiciaceae) családjába sorolják, az APG a Schisandraceae családban helyzi el. A nemzetségbe 42 faj tartozik, ezek közül hazánkban egy faj ismert, az Illicium verum H.. Magyar népies nevei: Csillagos ánizs, kínai ánizs. Rendszertani értelemben az ernyősök családjába tartozó valódi ánizstól (Pimpinella anisum) távol áll.

Igen kellemes, az ánizshoz hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában honos fűszer, és gyógynövény. A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése, (Anisi stelleti fructus), sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3-4 mm nagyságú mag fejlődik.

Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz.

Felhasználható:Sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, likőrök, édes borok, de görcsoldó, szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, és a fogkrémek, szájvizek,
korall44, 2008. március 14. péntek, 10:53
Képek, videók
Gyógynövények.jpg
pacsakute
2020. május 15. péntek, 21:46
Tüdő gyógynövényei.jpg
pacsakute
2020. február 05. szerda, 00:00
Gyógynövényes segítőink-m
pacsakute
2020. február 04. kedd, 23:53
Gyógynövényes borogatások
pacsakute
2020. február 04. kedd, 23:47
Fűszerek-gyógynövények .j
pacsakute
2020. február 01. szombat, 23:25
Légzésreható gyógynövénye
pacsakute
2019. október 25. péntek, 13:42
Illatos mirhafű.jpg
pacsakute
2018. december 28. péntek, 21:16
A klíviák családjába tart
gergoful
2012. november 17. szombat, 14:48
a túlvilági réteken..jpg
vagozsuzsi
2011. február 03. csütörtök, 21:58
Emlékeztető a családi ün
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:39
emlékeztető.jpg
dnemethk
2012. január 25. szerda, 20:40
Csöppi emlékeztet az eser
csalogany13
2011. március 17. csütörtök, 10:18
Hajótöröttekre emlékeztet
csalogany13
2010. december 02. csütörtök, 12:16
Egy kis emlékeztető
szeva953
2009. szeptember 25. péntek, 17:06
emlékeztető1205.jpg
maroka
2008. december 05. péntek, 22:55
Címkék
levelek szárnyasan, középkorban bájitalok, páfrányra emlékeztetnek, mézzel édesített, ernyősök családjának, növény termése, növényben fellelhető, ánizshoz hasonló, egész Kárpát-medencében, sokoldalú gyógynövény, francia konyha, petrezselyem gyakran, tápanyagban gazdag, termés éretten, levélben pedig, zamatos turbolya,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.