Belépés
2018. december 10. hétfő | 50. hét | 344. nap | 12:52 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lengyel bíróság: Lech Walesának bocsánatot kell kérnie Jaroslaw Kaczynskitől
Szmolenszknéllezuhant a lengyel elnöki küldöttséget szállító repülőgép. A katasztrófában a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre utazó 96 ember - a repülőgépen utazó összes személy - a lengyel politikai, katonai, egyházi és szellemi elit számos képviselője vesztette életét, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria.Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott olyan hivatalos nyilatkozat, miszerint a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata. Orosz részről ezt a feltételezést többször cáfolták, a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tették felelőssé.

Az 1989 előtti ellenzékben egymással együttműködő Kaczynski fivérek és Walesa közötti konfliktus a lengyelországi rendszerváltást megalapozó kerekasztal-tárgyalások értelmezése miatt alakult ki. A Kaczynski testvérek az antikommunista ellenzék és a kommunista rendszer képviselői közötti kompromisszumot csupán taktikai lépésnek,
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 15:36
A világ ajtaja mögött
intézet folyosója zsúfolásig volt felnőttekkel és gyerekekkel. Szilvesztert úgy kellett erőszakkal bevonszolni az orvosi szobába. Eszter is, Tibor is nagy türelemmel nyugtatgatta.
- Nincs semmi baj - simított végig a gyerek kusza kis haján Eszter - nincs semmi baj.
- Már két éve, hogy járnak a tornára, és szinte semmi eredménye - mondta az orvos.
- Nagyon gyenge az izomzat. Gyenge a fizikum, ebbe nagyrész belejátszik az étkezési zavar is. Adok egy beutalót, szükségem lenne még néhány eredményre, aztán meglátjuk hogyan tovább.
Szilveszter éktelen hangot adott ki magából, még az orvos is összerezzent.
- Jól van, már megyünk, ne félj, itt van anya és apa is - vigasztalta fiát szelíden Eszter.

***

- Nem bírom! - borult Tibor vállára Eszti. Úgy zokogott, hogy alig tudta abbahagyni.
- Nem eszik! Nem eszik egy falatot sem, nézd! Csak ül, és néz. Azt az egyetlen rohadt nyalókát enné egész nap, nem fogad el semmit! Észrevetted, hogy már ránk sem figyel? Már ránk
suzymama, 2018. december 06. csütörtök, 12:09
Ismerős ölhette meg a szikszói idős házaspárt 2011-ben
az idős emberekben, hogy a késő esti órákban beengedték a portára. Már aludtak vagy aludni készültek, mert hálóruhára vettek fel kabátot, úgy nyitottak ajtót.

A két idős ember megkötözött holttestét az épület más-más helyiségében három nappal később fedezte fel az egyik szomszéd. A halálukat többszörös koponyatörés okozta.

Az ismeretlen tettes elleni eljárásban kiderült, hogy az elkövető hivatalos személynek kiadva magát jutott be a házba. A több évig tartó nyomozás azonban nem vezetett eredményre, ezért az eljárást 2015-ben felfüggesztették.

Mecser Tamás a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy 2016-ban fordultak a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályához, hogy új szempontok alapján kezdjék újra a nyomozást.

Petőfi Attila, a főosztály vezetője elmondta, hogy a nyomozás tavaly márciusban indult újra. A közös nyomozócsoport olyan valaki - rokon, barát, ismerős - után kezdett kutatni, aki iránt bizalommal lehettek az idős emberek.

Csaknem száz embert hallgattak ki,
velemenyezd, 2018. november 23. péntek, 15:32
Szabálytalanságokat talált az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság működésében az ÁSZ
Az ÁSZ szerdai közleményében kiemelte: a 2014-2016-os év pénzügyi és vagyongazdálkodását vizsgáló ellenőrzés feltárta, hogy az EUTAF belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak az EUTAF-ra vonatkozó irányító szervi feladatellátása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, de az EUTAF 2015. február 19-ig hatályos szervezeti és működési szabályzata nem.

A szervezet belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése, ezen belül a kontrollkörnyezet kialakítása, valamint a belső ellenőrzés működtetése egyik évben sem, a kockázatkezelési rendszer kialakítása és működtetése pedig 2016. október 1-től nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, emiatt nem voltak biztosítottak a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételei.

A szervezet vagyona 2016. december 31-én 1 milliárd 331 millió forint, a teljesített összes bevétele 2016-ban 2
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 11:41
Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak
látszik a magyarok hun eredetéről szóló vita. Szegedi genetikusok honfoglaláskori leletek vizsgálata alapján azt állítják, hogy a Kárpát-medencébe érkező őseink jelentős százalékban a hunok DNS-ével rendelkeztek. Ráadásul azt is feltételezik, hogy nem a honfoglalók, hanem az itt élő avarok beszélték a magyar nyelvet.

Az SZTE-n kutató Török Tibor és csoportja a csontmaradványokból kinyert mitokondrium DNS-ből próbálják a magyarok őstörténetének mozaikjait kirakni. Tanulmányukban arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a honfoglaló magyarok a hunoktól származnak, legalábbis részben.

Az eredményeket összefoglaló cikkünket - Boldogkői Zsolt professzor Török Tiborral készült interjúját - ide kattintva érheti el.Bálint
menusgabor, 2018. október 26. péntek, 20:00
Lezárult a Babántúl kutatási program Debrecenben
a programba 53 olyan kismamát vontak be, aki első gyermekét várta. Az édesanyák közvetlenül a szülés utáni hat hétben - az úgynevezett gyermekágyas időszakban - egy leucint, cinket és omega3 zsírsavat is tartalmazó prenatális vitaminkészítményt kaptak. A készítmény egyedi összetételének köszönhetően világszinten is újdonság, a kutatáshoz pedig a legmagasabb szintű technológiai eszközöket használták a klinika orvosai.

Póka Róbert tájékoztatása szerint a tavasszal indult kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a szülés utáni időszakra speciálisan összeállított étrend-kiegészítő bizonyítottan segíti a kismedencei funkciók helyreállítását.

A debreceni kutatást vezető Takács Péter, az amerikai Eastern Virginia Egyetem professzora - aki a debreceni orvosegyetemen szerzett diplomát - elmondta: a kutatás bebizonyította, hogy a hathetes kezeléssel javul a hüvelyfal, a gátizomzat rugalmassága és ereje, így megelőzhetőek, vagy csökkenthetőek a kismedencei izomzat gyengüléséből adódó tünetek. Közlése
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 18:30
Brexit - Theresa May: ha az EU-nak van más Brexit-javaslata, terjessze elő
vasárnapi BBC-interjúban megismételte: London nem tudja pontosan, hogy az EU-nak "mi a problémája" a chequersi javaslatcsomaggal, "hacsak nem az, hogy az indítvány merész és nagyratörő".

Hozzátette: a brit kormány Donald Tuskkal ellentétben nem hiszi, hogy a chequersi csomag lerombolná az EU egységes belső piacát, de "amíg nem tudjuk pontosan, hogy mi a gondjuk, nem tudunk előrelépni".

May kijelentette: a brit kormány jelenleg nem tudja megítélni, hogy az EU-val folyó Brexit-tárgyalások milyen eredményre vezetnek, és ezért előkészületeket tesz arra az eshetőségre is, hogy nem születik megállapodás az unióval a jövőbeni kapcsolatrendszerről.

A miniszterelnök szerint az EU jelenleg érvényes javaslata azért elfogadhatatlan, mert csak egy alapszintű szabadkereskedelmi megállapodást ajánl Nagy-Britanniának, úgy, hogy közben Észak-Írország - amely nem Nagy-Britannia része, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot - bennmaradna az EU vámuniójában, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az
velemenyezd, 2018. szeptember 30. vasárnap, 14:41
Lengyel szakértők részvételével megkezdték Lech Kaczynski néhai elnök lezuhant gépének újabb vizsgálatát
Az öt napig tartó vizsgálatot újabb lengyel jogsegélykérelem alapján szervezték meg. Petrenko korábban elmondta, hogy lengyelek eddig már 11 alkalommal dolgoztak Oroszországban a katasztrófa tárgyi bizonyítékaival, részvételükkel többször megvizsgálták mind a repülőgép lezuhanásának helyszínét, mind pedig a jármű maradványait. A szóvivő ismételten kitért arra a Varsóban hangoztatott feltételezésre, miszerint a gépen robbanás történt.

"A számos, mind orosz, mind lengyel szakértők által elvégzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy a halottakon és a repülőgép roncsain nem volt nyoma robbanóanyagnak. A fizika és az aerodinamika törvényeit ismerő szakértők számára teljesen egyértelmű a gép sérülései alapján, hogy azon robbanás nem történhetett" - mondta.

2010. április 10-én Szmolenszknél lezuhant a lengyel elnöki küldöttséget szállító Tu-154M-es repülőgép.A különgép a szovjet NKVD által lengyel katonatisztek ellen elkövetett katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre vitte
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 11:01
Orosz hatóság: nem nyert megerősítést a Kaczynski elnöki gépén történt robbanásról szóló elmélet
"Minden verziót, köztük a lengyel fél által hangoztatottat, alaposan ellenőriztünk. Konkrétan a robbanás verzióját a legelsők között ellenőriztük, de az nem nyert megerősítést" - mondta a szóvivő.

Rámutatott, hogy az SZK mellett ugyanerre a következtésre jutottak a FÁK-országok légiközlekedésével foglalkozó orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) szakemberei.

Petrenko abból az alkalomból szólalt meg az orosz médiában, hogy Varsó kérésére lengyel és orosz szakértők szeptember 3. és 7. között ismételten megvizsgálják majd a Tu-154M típusú elnöki repülőgép Szmolenszkben őrzött roncsait. Elmondta, hogy a lengyelek eddig már 11 alkalommal dolgoztak Oroszországban a katasztrófa tárgyi bizonyítékaival, a részvételükkel többször megvizsgálták mind a repülőgép lezuhanásának helyszínét, mind pedig a jármű maradványait.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a történtek kivizsgálása során az orosz nyomozók a kezdetektől fogva együttműködtek a lengyel illetékes szervekkel az európai bűnügyi
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 13:39
Lengyel nyomozók hozzáférést kaptak Moszkvától Lech Kaczynski elnök lezuhant gépéhez
Petrenko közölte, hogy az SZK eleget tett a lengyel illetékes szervek kérésének, és a Szmolenszkben őrzött tárgyi bizonyítékokat - a Tu-154M típusú repülőgép roncsait - szeptember 3. és 7. között vizsgálják majd meg pótlólagosan a lengyel szakemberek jelenlétében. A vizsgálatot a szóvivő szerint az SZK nyomozói és kriminalisztikai szakértői fogják lefolytatni, annak eredményét pedig a törvényi előírásoknak megfelelőn fogják majd átadni a lengyel félnek.

2010. április 10-én, a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartó lengyel elnöki küldöttséget szállító repülőgép katasztrófájában életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria.

Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott hivatalosan, hogy a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata.

Az orosz álláspont szerint a kormányközi bizottság az
velemenyezd, 2018. augusztus 23. csütörtök, 14:42
Atlétika E.B. Berlin 2018
Eivind Henriksentől és a fehérorosz Pavel Barejsától azért tartottam, mert láttam rajtuk, hogy jó formában vannak, és bármikor kijöhet belőlük egy hetvennyolc méter feletti dobás. Szóval helyesebb, ha úgy fogalmazok, hogy az utolsó sorozatig izgultam, hogy meg tudom-e tartani a harmadik helyem.
- A korosztályos győzelmekkel összehasonlítva mekkora önbizalmat ad ez a felnőtt érem?
- Nem is feltétlenül az érem, hanem inkább az a tény, hogy rögtön az első dobásommal képes voltam hetvenhét körüli eredményre, ami egyébként már szintén bronzérmet ért volna. Ez nagyszerű visszajelzés nekem, nekünk, hogy attól függetlenül is képes vagyok rá, mennyire izgulok.
- Valami baja van az izgulással?
- Eddig semmi, de az izgatottság nemcsak ösztönözni tud ám, hanem vissza is tudja fogni a teljesítményemet. Márpedig nem szeretnék idáig eljutni, jó lenne ezt az izgulást inkább kinőni.
- A győztes lengyelekkel, Wojciech Nowickivel és Pawel Fajdekkel beszélt már? Milyen a kapcsolatuk?
- Teljesen
maroka, 2018. augusztus 07. kedd, 22:12
A Barringer-kráter
krátert egy földi eredetű robbanás alakította ki. Sőt nem csak ezt, hanem számos más krátert is vizsgált és valamennyiről robbanásos eredetet állapított meg. Csak 1936-ban cáfolták ezeket a feltevéseket John D. Boon és Claude C. Albritton.

A kráter becsapódásos eredetét csak 1960-ra sikerült bizonyítani, amikor Eugene Merle Shoemaker, Robert S. Dietz és több más kutató ugyanarra az eredményre jutott. Shoemaker a kráterben és környékén található szilícium tartalmú ásványokról kimutatta, hogy kialakulásukhoz olyan hőmérséklet és nyomás kellett, ami vulkanikus környezetben nem fordulhat elő. Ezeket tektiknek nevezzük és lényegében "sokkolt" kristályszerkezetű ásványról van szó.

A kráter ma is a Barringer család tulajdonát képező társaság tulajdonában van, így nem kerülhet be
schuro, 2018. július 24. kedd, 20:49
1/71
Képek, videók
Walesa.jpg
captainbodlair
2008. június 17. kedd, 15:08
Jaroslava és Jiri
durcimarcika
2009. június 25. csütörtök, 00:03
Jaroslava portréja
durcimarcika
2009. június 25. csütörtök, 00:02
Jezek Jaroslav.jpg
aranyibarbara
2009. február 13. péntek, 05:15
GTS_Jaroslav_024.png
attila52
2008. március 27. csütörtök, 00:28
magyar lengyel határ 1938
chillik
2017. november 12. vasárnap, 14:57
Bobolice kastély Lengyelo
pacsakute
2017. április 02. vasárnap, 17:09
lengyel_tuntetok_bp201 603
menusgabor
2017. március 14. kedd, 22:19
cof-lengyelek-bem-szob or-
menusgabor
2017. március 14. kedd, 22:19
Lengyel Jolán - Boldog Ka
anci-ani
2017. január 08. vasárnap, 23:36
Lengyel József Elfogy az
maria_kadar_148
2016. október 04. kedd, 23:09
ház-Lengyel o..jpg
agica2004
2016. szeptember 22. csütörtök, 18:03
Az ezeréves (lengyel - ma
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 11:41
Lengyel Szlovák határ
irmus
2016. január 06. szerda, 17:35
ismert-lengyel-politik uso
menusgabor
2016. január 03. vasárnap, 20:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.