Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 02:19 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az év legrövidebb éjszakája
Az év legrövidebb éjszakája vár ránk szombaton: itt a nyári napforduló. A naphoz sokféle csillagászati érdekesség és hagyományos népszokás kapcsolódik. De vajon miért esik idén 20-ára, amikor tavaly 21-én volt? És miért Szent Iván éjjelét tartják a legrövidebbnek, ha arra csak napokkal később kerül sor?

Amióta az emberiség figyeli a csillagokat és a nap járását, azóta ismerjük a csillagászati év két sarokpontját, a nyári és a téli napfordulókat. Ilyenkor változik a napszakok hosszabbodásának a trendje: míg karácsony után egyre több időt tölthetünk világosban, június végétől rendre egy kicsivel később kel, és korábban nyugszik le a nap. De mi az oka, hogy évente más napra eshet a napforduló?A naptári és a csillagászati év különbsége- A hétköznapi életben használt naptári év alapesetben pontosan 365 napig tart. A csillagászati év - vagyis az az idő, ami alatt a Föld egyszer megkerüli a Napot - ennél valamivel hosszabb, 365 nap és körülbelül 6 óra. A különbséget négyévente a szökőnapok
foldinefehereva, 2020. június 20. szombat, 19:42
Mit is ünneplünk húsvétvasárnap? Ezt jelentik a húsvét
húsvéti szimbólumok

A nyúl volt előbb, vagy a tojás? Vagy valami egészen más? Miről is szól a húsvét voltaképpen? Ma is szimbólumok és szokások tucatjai veszik körül ezt a szép tavaszi ünnepet, amiket mind nagyon szeretünk, de eredeti jelentésüket sokszor nem is ismerjük már.

A húsvét tele van jelképekkel és szokásokkal, amelyek alapvetően két dologra emlékeztetnek.

Az egyik Jézus Krisztus halála és feltámadása, mellyel a keresztény hit szerint Isten fia megváltotta az emberiséget bűneiből, és ezzel a példa nélküli csodával az új és örök élet reményét és lehetőségét adta az emberiségnek. Ez a hit ma is százmillióknak jelent lelki és szellemi támaszt a legmélyebb, legnyomasztóbb félelem, a halál és az értelmetlen elmúlás gondolata ellen, nem csoda hát, hogy igen gazdag szimbólumrendszer övezi. Másrészt a dermedt télből újjászülető természet első pezsdülését, az újra induló, termékeny életet üdvözlik a különféle húsvéti rítusok és szimbólumok. Mindkettő fontos, mély értelmű és
koszegimarika, 2020. április 12. vasárnap, 06:09
Szűz Mária, Isten anyja 2020.01.01
megvalósulását kívánjuk neki és Isten áldását kérjük számára, hogy terveit meg tudja valósítani. Az ő áldása és kegyelmi segítsége nélkül minden küzdelmünk hiábavaló próbálkozás maradna. Isten áldása ad igazi tartalmat a jókívánságainknak és az ő áldása szenteli meg minden emberi tevékenységünket.
A mai ünnep evangéliuma felidézi a betlehemi pásztorok látogatását. A pásztorokkal együtt gondolatban, lélekben mi is Betlehembe érkezünk, arra a helyre, ahol Jézus születésének eseménye fordulatot hozott az emberiség történetébe. Az életet és az újjászületést ajándékozó Isten nagy meglepetése számunkra, hogy a betlehemi Gyermekben Isten önmagát ajándékozza nekünk és a benne való újjászületés lehetőségét kínálja fel számunkra. A karácsony a születés ünnepe, az élet ünnepe. Hitünk szerint Jézus Krisztus valóságos Isten és valóságos ember, s benne elválaszthatatlan egységet alkot az isteni és emberi természet. Istenként öröktől fogva létezik, ugyanakkor emberként Máriától született, tőle kapta az életet. Jézus
maroka, 2020. január 01. szerda, 15:31
Szeptember 8. Égi Édesanyánk Mária születésnapja
oldalon
...............
A mai ünnep eredetileg annak a jeruzsálemi templomnak felszenteíési évfordulója, amely ott áll, ahol a hagyomány szerint Mária született. (Ma Szent Anna-templom.) Bizáncban és Rómában egyaránt már a VII. században megünnepelték Mária születésnapját. Rajta kívül csak Jézusnak és Keresztelő Szent Jánosnak üljük meg földi születésnapját. Ez a nap a nagy Mária-ünnepek közé tartozik.
Mária születése hajnalcsillag az emberiség egén. A megváltás művének kezdete. Isten kegyelmét, szeretetét ünnepeljük, amely Máriában megjelent a világban. Mária születése öröm, ahogy minden születés öröm, mert a reményt erősíti bennünk. Valami szép, valami szent kezdődik.
Számos keleti egyházban a liturgikus év kezdetét jelentette, így természetes, hogy a keleti egyházból ered. A nyugati egyházba valószínűleg I. Sergius pápa vezette be a 7. század végén.
maroka, 2019. szeptember 07. szombat, 10:11
A kristálycukor helyettesitése
cukor. Nem elég, hogy elhízáshoz vezet, de lelassítja a gondolkodást és korunk népbetegségeinek nagy százalékáért is felelőssé tehető.

Elnyomja ugyanis az immunrendszert, gyorsítja az öregedési folyamatokat, ráncosít és őszülünk miatta, elősegíti a fogszuvasodást, belső gyulladásokat okozhat, károsítja a DNS-t, hosszútávon rákot okozhat, felborítja a test ásványanyag egyensúlyát és még sorolhatnánk.

A répacukor modern társadalmunkban átvette a szerepet az édesítésben, pedig az emberiség ősidők óta használt ennél sokkal egészségesebb alternatívákat ízlelőbimbói kényeztetésére, káros egészségügyi következmények nélkül. Igazából egyes kutatók szerint a finomított répacukor méltán kiérdemli a ,,mérgező" jelzőt is.

Mai étkezési kultúránk nagyban épül a cukorra, csak nézzünk végig a szupermarketek kígyózó üdítős és édességes polcain. Ez nem véletlen, hiszen a cukor megfelelő mennyiségben az ételbe adagolva függőséget okoz és ezt az élelmiszeripar is nagyon jól tudja. De
lovaszmarika, 2019. június 07. péntek, 12:48
A cékla gyógyhatásairól
Földünk egyik legcsodálatosabb kincse a cékla. Nők minden korosztályának, és nemcsak nőknek!

Ősidők óta ismeri az emberiség a céklát, már az ókorban is nagyra becsülték gyógyító erejét. Jótékony hatásait a benne lévő vitaminoknak (C, B1, B2, B6, niacin, biotin), ásványi anyagoknak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, jód, bór, mangán, stb.) és a biológiailag aktív anyagainak (polifenolok, flavonoidok, antocianidek, karotinoidok) köszönheti.
Folsav tartalmára minden korosztálynak szüksége van. A magzati fejlődés során az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében segédkezik. Ha a kismama a várandósság korai szakaszában már fogyasztja, akkor sok fejlődési rendellenesség elkerülhető. Később is szükség van a folsav bevitelére, hiányában ugyanis fáradékonyak, dekoncentráltak és feszültebbek vagyunk. A cékla vastartalma is kiemelkedő,
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:37
Olajfalevél gyógyhatásai
Staphylococcus fertőzésnél, Streptococcus baktérium ellen, valamint legyengült immunrendszernél.

Az olajfalevele belsőleg tisztít: erőteljes vírus, baktérium, gomba és parazitaellenes hatású, csökkenti a vérnyomást, a vérzsír és a vércukorszintet, erősíti az immunrendszer működését, növeli az energiát.

Mire használjuk az olajfalevél kivonatot?

- Az egyiptomiak az olajfalevelét a fáraók mumifikálásához használták.

- A történelem során az emberiség az olajfalevélből készült teát és kivonatot lázcsillapító szerként használták.

- Régi írásokból kiderül, hogy malária ellen is sikeresen használták a levél kivonatát.

- Évezredeken át eredményesen alkalmazták köhögés, torokfájás, hólyaghurut esetén.

- Az olajfakivonattal égési sérüléseket és bőrproblémákat kezeltek.

- Az olivaolaj csökkenti a vér koleszterin szintjét és védelmet nyújt a szívnek.

- Az
pacsakute, 2019. április 02. kedd, 14:36
Miért nem emlékezünk az előző földi életeinkre?
tartalmú növényt, ha tudnának róla. Hogy ezt nem teszik, az csak azért van, mert semmit sem tudnak róla.

Mindezt a természettudomány által is kikutathatjuk. De felmerül a kérdés: ezt az emlékezést, amit a maláj úgy ér el, hogy lebetegíti magát, vajon egészséges eszközökkel nem lehetne elérnünk? Gondoljunk arra, hogy a Föld ősi lakossága tudott arról, hogy az emberek mindig újra visszajönnek a Földre. És Lessinggel megkérdezhetjük: vajon miért kell ostobaságnak tartanunk azt, amiben az ősi emberiség hitt? A régi embereknek még nem voltak olyanfajta absztrakt fogalmaik, mint amiket mi magunkban találunk. Nem volt mai természettudományuk sem. Mindent mitologikusan szemléltek. Ha egy növényre néztek, nem tanulmányozták: ilyen és ilyen fizikai erők vannak benne, hanem azt mondták: ilyen és ilyen szellemiség működik belül. Mindent képekben láttak. Ők általában még inkább a szellemi létben éltek.

A helyzet az, hogy az ember a haladással úgy és abban lépett előre, hogy egyre inkább a fizikai
eposz, 2019. január 10. csütörtök, 10:44
Guadalupei Boldogságos Szűz Mária 12.12
- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Aki teremtett, kijelölte sátramnak helyét.
A bölcsesség a maga dicséretét zengi, tiszteletben áll Istennél, népe közepette dicséri önmagát. Megszólal a Magasságbeli gyülekezetében, és Isten népének serege előtt dicsekedve mondja:
,,Én a Magasságbeli szájából születtem, elsőszülött minden teremtmény előtt; én nem múló fényt gyújtottam az égen, és ködként borítottam be az egész földet. Fönn a magasságban volt a lakóhelyem és a trónusom felhőoszlopon állt.
A mindenség Teremtője parancsot adott nekem, s aki teremtett, kijelölte sátramnak helyét. Így szólt: »A sátradat Jákobban üsd fel, örökrészed Izraelben legyen, és választottaim között verj gyökeret.«
Ősidőktől fogva, a kezdet kezdetén teremtett, és nem pusztulok el soha, mindörökre. Szolgáltam előtte szent sátrában, majd pedig Sionban kaptam lakóhelyet. Letelepedtem a szeretett városban, s Jeruzsálemben van uralmam székhelye. Dicsőséges nép közt vertem így
maroka, 2018. december 12. szerda, 10:35
Wass Albert: Erdély Szabadságáért
el
a történelem színpadáról.

Ki felel mindezért?
Az Egyesült Nemzetek Szövetsége!
Igen, de nem csak, és nem egyedül,
hanem minden egyes ember!
Felelős minden felszentelt pap,
püspök, egyházfi és miniszter.

Ki felel mindezért?
Minden politikus, aki nem a háború ügynöke,
Aki nem önt olajat a tűzre,
ahányszor csak módja nyílik rá.
Mindahányan közülünk, kik bízunk egy szebb jövőben,
mindahányan, kik ismerjük az igazságot:
Az emberiség jobb életet érdemel!

Minden nemzet addig szabad, addig önzetlen,
míg nem kényszerítik hallgatásra,
míg szóra meri nyitni ajkát,
amikor csak kötelességtudata erre készteti.
Ezért menjünk csak tovább, kéz a kézben.

Se állampolgárságunk, se párttagságunk,
se nemünk, se korunk se bőrünk színe
nem választhat szét bennünket,
ha ugyanazt akarjuk: emberségesebb életet
mindannyiunknak.

Minden nemzetnek lehessen joga
kultúráját
maroka, 2018. október 07. vasárnap, 21:23
H.Kohut Katalin: Kalács
mennyi tehetséggel született, mennyit nevetett a nyelvi és zenei játékokon testvérével, Gyuszival. Megfogalmazta sokszor, hogy egy nagy csodára lenne szüksége ahhoz, hogy ismét rendbe jöjjön, olyan szerelemre, amilyen még nem volt. Éveken keresztül írta a verseket, dalokat a búcsúzása alatt, azzal, hogy az ideje lejárt, falevelekkel, széllel üzenve az egykori isteneknek, földönkívülieknek, hogy jöjjenek segíteni, mint akikről sejtette, hogy néhányan gonoszak lettek, de vannak köztük még jók, akik a régi emberiségi, emberiességi törvényeket képviselik, ahogyan Veronika minden időben, támogatva másokat lelkiekben, segítve a szomorúaknak, felvidítva őket, utolsó leheletéig úgy támogatva mindenkit, hogy ne vegye észre a segítséget, abban a tudatban hagyva, hogy Veronikának van szüksége arra, hogy jót tegyen, ú tesz szívességet, nem az, aki elfogadja azokat.

Kapcsolatba került egy ferences rendi római pappal, azzal a szándékkal, hogy volt férje utáni református általa mélyen elítélt vallást, melynek
kohlinka, 2018. szeptember 26. szerda, 08:50
Szűz Mária születése (Kis boldog asszony) 09.08
Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Mikeás próféta könyvéből
Eljön az idő, amikor Betlehemben megszületik a Messiás.
Ezt mondja az Úr:
Te, efratai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled születik majd nekem, aki uralkodni fog Izrael felett.
Származása az ősidőkre, a régmúlt időkre nyúlik vissza. Ezért elhagyja őket az Úr, míg nem szül, akinek szülnie kell, és testvéréhez, Izrael fiaihoz vissza nem tér a maradék. Föllép és legelteti nyáját az Úr erejében, az Úrnak, az ő Istenének, fenséges nevében.
Akkor biztonságban élnek, mert hatalmát kiterjeszti egészen a föld határáig: és ez lesz a béke.
Ez az Isten igéje. Mik 5,1-4a

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Isten arra rendelt minket, hogy Fiának képmását öltsük magunkra.
Testvéreim!
Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket. Akiket ugyanis előre ismert, azokat eleve arra rendelte,
maroka, 2018. szeptember 07. péntek, 15:33
1/19
Képek, videók
A legrövidebb határhíd
sanci81
2014. október 31. péntek, 18:29
A legrövidebb ima - Dr Ar
anci-ani
2013. március 27. szerda, 16:34
legrövidebb
hancsa66
2012. október 29. hétfő, 21:03
A világ legrövidebb tündé
anci-ani
2012. február 03. péntek, 17:35
gazdagrét_szent iván tűze
maroka
2020. június 30. kedd, 13:03
szent iván éj 0625.jpg
maroka
2020. június 25. csütörtök, 17:41
szent iván éji tűz0624.jp
maroka
2020. június 25. csütörtök, 09:01
Szent Iván éj - 2016 001.
kohlinka
2016. június 18. szombat, 16:23
Szent Iván napja
sanci81
2015. június 28. vasárnap, 11:59
Szent Iván éj
janna53
2010. december 28. kedd, 23:08
nyári napfordúló6.jpg
erzsikepuskas
2014. június 25. szerda, 10:10
nyári napforduló.jpg
erzsikepuskas
2014. június 25. szerda, 09:46
nyári napforduló.jpg
dnemethk
2014. január 23. csütörtök, 23:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.