Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 09:03 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meteorológiai szolgálat: magas volt az UV-B sugárzás az elmúlt hetekben
Fekete Dénes meteorológus kifejtette: a felszínre érkező UV-sugárzást alapvetően 4 tényező befolyásolja: a légkör ózontartalma, a napsugarak beesési szöge, a felhőzet és a légkör áteresztőképessége, ami leginkább a légkör szennyezőanyag-tartalmától függ.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában 1969 óta folyamatosan mérik a légoszlop teljes ózontartalmát. Kiemelte: az idei év eddig kifejezetten "ózonhiányos" évnek tekinthető, azaz a mért értékek elmaradnak az ilyenkor szokásos sokévi átlagtól. Június elejétől átlagosan 8-10 százalékkal alacsonyabb az ózontartalom. A napsugarak beesési szöge a napforduló idején a legmagasabb. A felhőzet is erős befolyásoló tényező. Fontos, hogy mekkora százalékban van felhőkkel borítva az égbolt, illetve milyen típusú felhők vannak az égen. Végül pedig minél szennyezettebb a levegő, annál kevesebb sugárzást enged át - fejtette ki.

Akkor extrém az UV-B-sugárzás, ha az UV-index 8.0 feletti. Az elmúlt évtizedet tekintve
velemenyezd, 2020. július 10. péntek, 07:05
A stressz csökkentése egyszerűen
A stressz lassan, de biztosan beszivárgott az emberek mindennapjaiba. Rettenetesen nehéz kikerülni, de mégis tenni kell ellene valamit, mert ha megemelkedik a szervezetben a stresszhormon szintje, úgy nagyon sokféle betegségnek vagyunk kitéve. A stressz hatással van az immunrendszer működésére. Ha az immunrendszer képtelen védekezni a kórokozókkal szemben, akkor más betegségek is fenyegethetnek bennünket. Mégis mit tehetnénk annak érdekében, hogy csökkenjen a szervezetünkben a stresszhormon szintje? A cikkből ez is kiderül.

A séta és a testmozgás szerepe
Nem mai megállapítás, hogy a rendszeres testmozgásnak milyen fontos szerepe van a testi, a szellemi és a lelki egészség megőrzésében. Ez a megállapítás akkor is igaz, hogy ha valakin már megmutatkoznak a stressz negatív tünetei. A stressz megemeli a gyulladás szintjét a szervezetben, és ez sok betegséget generálhat. Többek között szív- és érrendszeri betegséget, cukorbetegséget, és bizony az elhízásért is felelőssé tehető, ha magas a
pacsakute, 2020. július 04. szombat, 23:19
Az Agrárkamara a gazdálkodók világszervezetének közgyűlésén is tiltakozott az Európai Zöld Megállapodás célkitű
Közleményük szerint a kamara már teljes jogú tagként vett részt a WFO rendezvényén június 26-án, és globális szinten is tiltakozott az Európai Zöld Megállapodás célkitűzései ellen.

A kamara korábban azt közölte, hogy a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszeriparra való áttérést célzó, valamint a biológiai sokféleség védelméről szóló célok amellett, hogy teljesíthetetlenek, olyan súlyos terheket rónának az agrár-és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.

A digitálisan megtartott eseményen a NAK hozzászólásban hangsúlyozta: a vírushelyzet az egész világon megmutatta a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai jelentőségét; ennek jegyében kell a jövőben kiemelten kezelni minden államnak a területet.

Az 54 ország mintegy 1,5 milliárd gazdálkodóját képviselő szervezet elnöke kiemelte, hogy küzdenek a haszonállattartás mellett, hisznek annak fenntarthatóságában, és beszédében kimondta, hogy az üvegházhatású gázok fő forrásai a fosszilis üzemanyagok
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 11:21
Az orvosok még csak most jönnek rá,
Az orvosok még csak most jönnek rá, mekkora károkat okoz a koronavírus az emberi szervezetben
A tudósok és orvosok még csak most kezdik megérteni, mennyi egészségügyi kárt képes okozni az új koronavírus, melyek helyreállítása még évekig elhúzódhat.
A légzőszervi problémákon túl a COVID-19 egy sor másik szervet megtámad az emberi testben, egyes esetekben súlyos károkat okozva:

Azt gondoltuk korábban, hogy csak légzőszervi megbetegedéseket okoz. De kiderült, hogy megtámadja a hasnyálmirigyet. A szívet. A májat, az agyat, a vesét és más szerveket. Ezt nem gondoltuk az elején.

mondja Eric Topol, kardiológus, a kaliforniai Scripps Research Translational Institute igazgatója a Reutersnek.

Mindezen túl a vírus véralvadási problémákat okozhat, amely stroke-hoz vezethet, illetve extrém gyulladásokat okozhat, ami a szervekben károsodásokat okozhat. Neurológiai
foldinefehereva, 2020. június 28. vasárnap, 21:43
"A"-vitamin a jó látásért és a növekedésért
Az A-vitamin a létfontosságú vitaminok egyike, amelyről az emberi szervezet nem mondhat le. Retinolként is ismert, és számos feladatot lát el a szervezetben.

Az A-vitamin nagyon fontos a színlátáshoz, de a világos és a sötét megkülönböztetéséért is felelős. Általánosságban elmondható, hogy a retinol az egész látási folyamathoz elengedhetetlen. E funkció mellett az A-vitaminnak még további fontos feladatai vannak. Ide tartozik pl. minden belső és külső membrán védelme a szervezetben. A vörösvértestek képzéséhez is nélkülözhetetlen, ezen kívül a retinol nagyon fontos a növekedéshez.

Funkciója az anyagcserében ugyancsak létfontosságú. A csontanyagcsere is jelentős mértékben profitál a retinolból, mert a vitamin nem elhanyagolható szerepet játszik a csont növekedésében és felépítésében. Ezen kívül az A-vitamin közvetlenül és jelentős mértékben részt vesz a csonttörések gyógyulásában.

Bizonyos hormonoknak, pl. az ösztrogénnek és a tesztoszteronnak retinolra van szükségük a
pacsakute, 2020. június 18. csütörtök, 21:56
A tüdőgyulladás néhány oka
felszívódásával azonban lehetnek problémák. Legfőképpen az idősebb embereket érintik ezek a gondok, de egyes betegségek is okozhatnak tápanyag-felszívódási gondokat.

Léteznek zsírban és vízben oldódó vitaminok. Amennyiben a zsírban oldódó vitaminok - ilyen a legtöbb antioxidáns vitamin - nem szívódnak fel megfelelően, úgy ez is gondot okozhat és oka lehet annak, ha tüdőgyulladás alakul ki. A D-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin. Amennyiben ez a vitamin nem hasznosul az emberi szervezetben, úgy nagy esélye van a tüdőgyulladás kialakulásának.

Az E-vitamin is antioxidáns vitamin, nem mellesleg zsírban oldódik, így ha ez sem szívódik fel hatékonyan, akkor szintén nagy az esélye a tüdőgyulladás kialakulásának.

Az immunrendszer erős védelme is meggyengülhet
Tüdőgyulladás abban az esetben is kialakulhat, ha az immunrendszer nem működik megfelelően. A C-vitamin nagyon sokat segíthet a betegség megelőzésében, hiszen ez is egy antioxidáns vitamin, amely segítséget
pacsakute, 2020. június 12. péntek, 22:11
A sejtvédő C-vitamin (aszkorbinsav)
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet a szervezet nem képes tárolni, és így a napi táplálékkal kell gondoskodni beviteléről. A C-vitamin képzéséhez egy bizonyos enzimre van szükség, amely az embereknél, majmoknál és tengerimalacoknál az evolúció során eltűnt.

Bár az emberi szervezetben nincs külön raktár, a vitamin néhány szervben bőségesen jelen van, így például az agyban, a hipofízisben, a szemlencsékben, a májban és a lépben, de a leukocitákban is. Itt azonban a vitamin állandó ,,használatban van", és ezért nem képes szükség esetén a szervezet többi részének rendelkezésére állni.

A C-vitamin különösen fontos, mert erősíti az immunrendszert, a kötőszövetet, elősegíti a sebgyógyulást, hozzájárul ahhoz, hogy a természetes öregedési folyamat lelassuljon, és véd a rákkeltő anyagoktól, mivel a vitamin megfogja a szabad gyököket. A C-vitamin védi a sejteket, hatást fejt ki a kötőszövet felépítésében, és jelentős mértékben részt vesz az intermedier anyagcserében. A vas
pacsakute, 2020. június 10. szerda, 22:47
Bor – élvezeti méreg vagy természetes orvosság?
kártevők támadásaitól. Rájöttek azonban, hogy nemcsak a növényt, hanem az embert is képesek hatékony védelemben részesíteni. A fenolok többek között a szív- és érrendszeri panaszoknál, valamint a bélbetegségeknél fejtenek ki nagyon pozitív hatást a szervezetre.

De ez még nem minden. Egy bizonyos fenol, amely szintén a borszőlőben van jelen, tudományos vizsgálatok szerint jelentős rákellenes hatással is rendelkezik. Gátolja a szabad gyökök képződését, és így antioxidánsként hat az emberi szervezetben. Az orvostudomány azt tervezi, hogy a rezveratrolt - így hívják ezt az anyagot - kivonják a szőlőből, és a jövőben gyógyszerként alkalmazzák a kemoterápia mellé rákos betegeknél.

Nem csak daganatnál hatékony azonban ez a ,,csodaanyag". Kutatók felfedezték, hogy speciális géneket aktivál az emberi szervezetben, és sejtreparáló funkcióval rendelkezik. Szakértők ezzel kapcsolatban az ,,anti-aging gén" aktiválásáról beszélnek.

Aki most azt hiszi, hogy
pacsakute, 2020. június 10. szerda, 17:20
Talpreflexzóna masszázs
panaszoknál, amelyek például a stressz révén fokozottan jelentkeznek, bizonyult ez a masszázs nagyon jó relaxációs módszernek.

Az alternatív gyógyászat ugyanakkor sok egyéb hatást is tulajdonít a talpreflexzóna-masszázsnak. Eszerint például a hátpanaszok a talp gerincoszloppal és a hát izomcsoportjaival összefüggő pontjainak célzott nyomásával enyhíthetők, vagy akár teljesen gyógyíthatók. A modern orvostudomány ezen a területen szkeptikus, abban azonban egyetértés van, hogy a talpmasszázs a szervezetben előforduló enyhe panaszoknál eléri hatását. A talpon lévő reflexpontok stimulációjával például serkenthető a szív- és érrendszer, javítható a vérkeringés, és elősegíthető a méreganyagok kiválasztódása a szervezetből. Így ez a masszázsforma hatékonyan támogatja a hagyományos kezelési módszereket is.

A talpreflexzóna-masszázs elvei ősrégiek. Már az ókorban abból indultak ki, hogy a mezítlábas futás bizonyos talajokon kedvez az egészségnek. Alapjában véve a Kneipp-féle vízben járás sem más,
pacsakute, 2020. június 09. kedd, 16:27
Hangmasszázs
és többféle testfunkciót lehet serkenteni. Az ezoterikusok a hangtálakat mindig a csakrákkal hozzák összefüggésbe, és ezek stimulációjával szeretnének pozitív hatást gyakorolni a páciens testére és lelkére.

A hangmasszázs hatásmódjának megértéséhez először fel kell idéznünk azt a tényt, hogy az emberi test 90%-ban vízből áll. A hangtál megütésével okozott hanghullámok és vibrációk áttevődnek az emberi testben lévő vízre, és ezzel egyfajta belső masszázsként hatnak. Ezáltal oldhatók a szervezetben lévő blokádok, és egy mélyebb relaxációs állapot lép fel.

A hangmasszázsnál másképp járnak el, ha csupán a relaxáció a cél, és másként, ha gyógyhatást akarnak elérni. Ha a páciens csak lazítani szeretne, hangzás és érzés alapján választja ki az ehhez használt hangtálat. Azt a hangtálat választja tehát, amely számára a legkellemesebben hangzik. Ha azonban a hangmasszázzsal gyógyhatást céloznak meg, kevésbé fontos a tál hangja, sokkal jobban számít inkább az a hely a testen, ahová azt
pacsakute, 2020. június 08. hétfő, 17:16
A vitaminok létfontosságú anyagok
vesszük fel a bőrön keresztül, a szervezet ebből állítja elő a D3-vitamint (kolekalciferol).

A vitaminoknak két fajtáját különböztetjük meg. Egyrészt vannak zsírban oldódó vitaminok, másrészt vízben oldódók. Az A-, D-, E- és K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, az összes többi vízben oldódó. A vitaminok olyan tápanyagok, amelyekre a szervezetnek az anyagcseréhez van szüksége.

Ez alatt nemcsak az energia-anyagcserét értjük, hanem minden további funkciót is a szervezetben, a sejtanyagcserét, a zsíranyagcserét stb. A vitaminok továbbá egy egészséges immunrendszerről is gondoskodnak. Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a testi sejtek, a bőrsejtek felépítésétől kezdve a vérsejteken át a fogak, a csontok, a haj stb. felépítéséig sok folyamatban. Szinte minden vitaminnak van egy saját, speciális feladata a szervezetben.

Ezért nagyon fontos az egészséges, változatos és vitaminokban gazdag táplálkozás a szervezet számára. Csak így biztosítható testünk megfelelő
pacsakute, 2020. június 08. hétfő, 12:57
1/164
Képek, videók
Hármas-hegy meteorológiai
csigamalac
2006. szeptember 07. csütörtök, 16:45
08 - a meteorológiai közp
gerinc
2006. július 20. csütörtök, 11:19
fekete-macska.png
foldinefehereva
2020. június 20. szombat, 19:55
fekete lótuszvirág.jpg
durcimarcika
2020. június 03. szerda, 15:00
tűsarkú-fekete.jpg
agica2004
2020. május 30. szombat, 13:49
tűsarkú-fekete-.jpg
agica2004
2020. május 30. szombat, 13:48
tűsarok-fekete.jpg
agica2004
2020. május 30. szombat, 13:45
Fekete és zöld tea.jpg
pacsakute
2020. február 03. hétfő, 23:06
fekete_noi_de_szep.gif
menusgabor
2020. január 20. hétfő, 16:01
Fekete png cica
eva6
2020. január 19. vasárnap, 09:39
Fekete bors.jpg
pacsakute
2020. január 16. csütörtök, 20:21
0 a Kati képe Fekete.jpg
lovaszmarika
2019. december 26. csütörtök, 16:13
0 a Inti - fekete-fehér l
lovaszmarika
2019. december 18. szerda, 16:58
0 fekete-fehér rózsa.jpg
lovaszmarika
2019. október 27. vasárnap, 15:00
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.