Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 14:25 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Húsvétvasárnap 04.21
ahol Krisztus ül az Isten jobbján. Az égiekre irányuljon figyelmetek, ne a földiekre. Hiszen meghaltatok, és életetek Krisztussal az Istenben van elrejtve.
Amikor azonban Krisztus, a mi életünk, újra megjelenik, vele együtt ti is megjelentek a dicsőségben.
Ez az Isten igéje.
- Vagy tetszés szerint:
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek!
Testvéreim!
Nem tudjátok, hogy egy kevés kovász az egész tésztát megkeleszti? El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek, aminthogy kovásztalanok is vagytok? Hiszen húsvéti bárányunkat, Krisztust feláldozták!
Ünnepeljünk tehát, de ne a régi kovásszal, sem a romlottság és gonoszság kovászával, hanem a tisztaság és az igazság kovásztalan kenyerével!
Ez az Isten igéje.
Kol 3,1-4 vagy 1Kor 5,6b-8

ALLELUJA
Krisztus, a mi húsvéti Bárányunk már feláldozta magát. * Üljük meg tehát az Úrral a húsvéti lakomát. 1Kor 5,7b-8a - 2.
maroka, 2019. április 21. vasárnap, 07:46
Nagymamám konyhájából
csúnyák a fakanalaid, akkor főzd át őket ecetes vízben,
majd rakd őket ki a napra száradni!
- Ha kalácsot készítesz, akkor a végén még 1-2 kiló liszthez 1-2 dl
olajat, vajat, vagy zsírt is dagassz bele, mert ettől lesz puha még
1-2 nap múlva is. És egyáltalán nem fontos bele a tojás, ha lehet
- inkább csak tetejének megkenésére használd!
- Ha a hús már órák óta fő, és valahogy nem akar puhulni, egy
késhegynyi szódabikarbóna biztosan segíteni fog!
Ha főzni való tésztát gyúrsz, és nincs sok időd, akkor gyúráskor
tegyél bele sót, könnyebb lesz nyújtani pihentetés nélkül.
- És ha a sót konyhai sótartóban tartod, s szeretnéd elkerülni annak
megnedvesedését a levegőben lévő párától, akkor rakj tartóba néhány
szem rizst! Magába szívja a nedvességet. Mellesleg a só ellentétesen
is használható: Ha párás a helyiség, egy tartóba kitéve magába szívja
a fölösleges párát a levegőből.
- Hűtőszekrénybe pedig kiváló szagtalanító a
klarika47, 2019. április 15. hétfő, 09:36
Így készültek a Húsvétra nagyszüleink
fogyasztása.
............
Nagypéntek
Nagypéntek az a nap, amikor Jézus meghalt a kereszten. Az ezen a napon ültetett burgonyáról úgy tartották, nagy szemű lesz, de más munkát nemigen végeztek, csak a legszükségesebbeket - sok helyen még tüzet sem gyújtottak. A böjt ezen a napon volt a legszigorúbb, jellemzően krumplit, puliszkát, tojást, gyümölcsből készült befőttet, savanyúságot, bablevest, főtt tésztát ettek lekvárral, túróval, dióval.
............
Nagyszombat
Nagyszombaton újra megszólaltak a harangok, és a háziasszonyok nekiláttak a teendőiknek: megfőzték a húsvéti sonkát, a kolbászt és a tojásokat, megsütötték a kalácsokat, valamint a süteményeket. Este, a feltámadási szertartás után véget ér a böjt, amikortól már lehet
maroka, 2019. április 03. szerda, 21:14
Diós sütemény
elkészítése...

Hozzávalók:

A két laphoz:
30 dkg liszt,
15 dkg margarin,
2 tojássárgája,
1/2 dl tejföl,
1/2 csomag sütőpor,
9 dkg porcukor,
csipetnyi só

Töltelékhez:

5 dkg vaj,
17 dkg porcukor,
2 dl tej,
17 dkg darált dió,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojásfehérje,
14 dkg liszt

Kenéshez:
Baracklekvár
Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a a tojássárgákat, cukrot, tejfölt és a sót. Tésztát gyúrunk, jól eldolgozzuk, két felé vágjuk és kelesztjük. Lisztezett deszkán külön-külön kisodorjuk a lapokat. Az első felét tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, azután kerül bele a töltelék és betakarjuk a tészta másik felével.
A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is. Ezt a krémet öntjük a két lap közé. Forró sütőben kb. 30 perc
suzymama, 2019. március 06. szerda, 13:07
Mákos pite
kenéshez)

Elkészítése:

A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk, majd a tejet felforraljuk és belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt akkor hozzáadjuk a felvert tojássárgákat és a vaníliás cukrot, elkeverjük, majd a habbá vert tojásfehérjéket, lazán beleforgatjuk.

Jön a tészta készítése. A lisztbe elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a zsírt a liszttel, majd a tejföl is belekerül. Összegyúrjuk és két felé osztjuk. Vékonyra kinyújtjuk az első tésztát. Zsírozott, lisztezett tepsibe (közepes méretű) tesszük, megkenjük a lekvárral és rásimítjuk a mákos-darás krémet. Ezután kinyújtjuk a második tésztát is, és ráhelyezzük a mákos-krém tetejére. Villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel. Forró sütőben sütjük. Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral és szeleteljük.

U.I.:
A mákon kívül, dióval és almával is elkészíthető. Nagyon finom!
recept Nagyi
suzymama, 2019. március 06. szerda, 11:32
Meggyes csigatekercs bögrésen
Nagyon finom, és pazarul néz ki.



1 bögre = 2,5 dl

Elkészítés:

A por hozzávalókat kimértem, és összekevertem, majd hozzáadtam a vajat és a joghurtot. (Joghurtból én az eredeti recepttől eltérően a Lidl Pilos márkájú, 150 g-os joghurtját használtam, és ezzel is tökéletes lett a tészta. ) Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Jól dolgozzuk össze.

Egy kellemesen lágy tésztát kaptam, amit szépen lehetett nyújtani. És igen, nincs benne tojás, és cukor sem. Én megkóstoltam, imádom nyersen is a tésztákat, és nagyon finom volt az egy vaníliáscukorral is.


A tésztát nyújtsuk 3 mm vastagságúra és vágjuk fel 20-30 cm hosszú 8 cm széles csíkokra. A csíkok szélességénél vegyük figyelembe a gyümölcs méretét, olyan széles legyen, hogy a gyümölcsöt jól be lehessen bugyolálni majd. (Az
suzymama, 2018. december 10. hétfő, 16:14
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 🙂
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két
suzymama, 2018. december 08. szombat, 18:32
Almás krémes
cukor - bourbon
3 teáskanál fahéj (őrölt)
1 db citrom reszelt héja
50 g zsemlemorzsa
A vaníliás krémhez
160 g pudingpor (vaníliás)
2 evőkanál kristálycukor
20 g vaníliás cukor - bourbon
1 L víz
6 db tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor
20 g vaníliás cukor - bourbon

Elkészítés
90 perc

A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval (szobahőmérsékletű) tésztát gyúrunk.

Közepes tepsi hátán három egyforma vékony lapot sütünk (én 21x32 cm-es tepsin sütöttem). A tepsi hátát előtte zsírozzuk és lisztezzük le mindig.

Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután jól kinyomkodjuk az almából a levet, majd egy edénybe rakjuk. Hozzákeverjük a kétféle cukrot, citromhéjat és a fahéjat, majd együtt megdinszteljük kb. 5-7 perc alatt. Lehet hozzászórni kevés zsemlemorzsát, ha nagyon nedves lenne az
vorosrozsa66, 2018. december 03. hétfő, 19:35
Kókuszgolyó torta
tojásfehérje
1,5 dl tejföl
3 evőkanál tej
30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A krémhez:

15 dkg cukor
1 tojás
2 evőkanál liszt
5 dl tej
vaníliaaroma
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor (a tetejére)

Elkészítés:

A kókuszgolyókhoz a túrót, cukrot, tojássárgáját és a kókuszreszeléket összekeverjük. Vizes kézzel bonbon nagyságú golyókat formálunk a masszából.
Ha a golyók elkészültek, megcsináljuk a tésztát. A margarint a cukorral kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a golyóktól megmaradt egy tojásfehérjét is belekeverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük és beledolgozzuk, majd a tejfölt és a tejet is hozzákeverjük.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik adagot kivajazott tepsibe tesszük.
A másik adaghoz keverjük a kakaóport. A fehér tésztára simítjuk a kakaós tésztát és a golyókat belenyomkodjuk. 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük.
A
vorosrozsa66, 2018. október 29. hétfő, 11:35
Puha mézes krémes
evőkanál búzadara
13 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál rumaroma
4 evőkanál kakaópor
lekvár (meggy, málna vagy eper) a tésztalapok megkenéséhez
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
3 evőkanál keserű kakaópor
1-2 evőkanál margarin



Elkészítés: A tésztához a tojást a margarinnal és a tejjel keverd simára. Add hozzá a mézet, a lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát. Gyúrd össze, majd az összegyúrt tésztát oszd 3 részre, és egyenként nyújtsd ki kb. 20x30 cm-es téglalappá. A tepsi hátoldalát vajazd meg, szórd meg lisztel, és a tésztákat egyenként süsd meg zsömleszínűre az előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt.

A töltelékhez a tejben főzd a búzadarát addig, amíg sűrű lesz (ha nem sűrűsödik be eléggé, tegyél még bele egy evőkanál darát). Amíg a dara fő, keverd a vajat a porcukorral habosra. Ha megfőtt a dara, hűtsd langyosra, és a cukros vajjal keverd össze.Ha ezzel megvagy, válaszd
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 14:23
Kókuszhercegnő
cukor,
200 g kókuszreszelék.

Hozzávalók a vanília krémhez:

6 tojássárgája,
200 g cukor,
3 evőkanál liszt,
1 tasak vaníliás pudingpor,
300 ml tej,
250 g vaj,
1 teáskanál vanília aroma

A tetejére:

20 dkg étcsokoládé
kókuszreszelék

Elkészítése:

A vajat, a tejfölt, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kakaót egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát. Két lapot nyújtunk, az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a második lap majd a kókuszos krémre kerül.

Kókuszos krém: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Ezt a krémet a tepsiben lévő lapra kenjük, rátesszük a második elnyújtott tésztalapot. 170 - 175 fokos előmelegített sütőben 15 - 20 percig sütjük.

Vanília krém: az összes hozzávalót, a vaj és a vaníliaaroma kivételével összekeverjük és lassú tűzön addig
vorosrozsa66, 2018. október 19. péntek, 12:28
Bosnyák szelet
Hozzávalók: I. tésztához: 25 dkg. liszt, 10 dkg. margarin, 1 egész tojás, 1 tk. sütőpor, 1 citrom reszelt héja és kevés citromlé, 1/2 cs.vaníliacukor, 5 dkg. cukor + kevés tej. II.tésztához: 10 dkg. liszt, 10 dkg. margarin, 5 dkg. cukor, 6 dkg. darált dió, kevés fahéj . + szilvalekvár.
Elkészítése: Az elsőnek jelzett tésztát összegyúrtam egészen kevés tejet tettem csak hozzá kinyújtottam és zsírral kikent tepsibe pakoltam. Szilvalekvárral megkentem majd a másodiknak jelzett tésztát is összegyúrtam és mogyorónyi golyókat formáltam belőle és ezzel borítottam be a lekvárt. Előmelegített sütőbe tettem 200 fokon 20' sütöttem. Még meleg volt a tészta amikor szeleteltem és szórtam meg vaníliás porcukorral. Nagyon finom!
suzymama, 2018. augusztus 29. szerda, 18:42
1/141
Képek, videók
Húsvétvasárnap mise.jpg
maroka
2017. április 16. vasárnap, 17:46
húsvétvasárnap.jpg
maroka
2017. április 16. vasárnap, 16:36
húsvétvasárnap3.jpg
maroka
2017. április 16. vasárnap, 16:35
húsvétvasárnap4.jpg
maroka
2017. április 16. vasárnap, 16:35
húsvétvasárnap6.jpg
maroka
2017. április 16. vasárnap, 16:33
húsvétvasárnap5.jpg
maroka
2017. április 16. vasárnap, 16:32
Húsvétvasárnap 01.jpg
chillik
2016. október 10. hétfő, 06:40
Húsvétvasárnap 02.jpg
chillik
2016. október 10. hétfő, 06:40
Húsvétvasárnap 03.jpg
chillik
2016. október 10. hétfő, 06:40
husvétvasárnap.gif
kicsifarkas
2013. március 30. szombat, 07:52
húsvétvasárnap
jakabgasparne
2012. április 08. vasárnap, 09:06
Húsvétvasárnap (1).jpg
romaikatolikusfgy
2011. április 28. csütörtök, 08:47
Fehér galamb vagy Szentlé
agica2004
2015. március 26. csütörtök, 15:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.