Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 04:34 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A KDNP a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének aláírására buzdít
A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió esélyegyenlőséget biztosítson a nemzeti régiók számára, ahol az őshonos kisebbségek élnek - hangsúlyozta a KDNP frakcióvezető-helyettese.

A politikus hozzátette: az esélyegyenlőségen, a forrásokhoz való egyenlő hozzáférésen túl egyfajta pozitív diszkriminációra is szükség van, hogy az érintett őshonos kisebbségek az elmúlt évtizedekben és évszázadokban kialakult hátrányokat le tudják küzdeni.

A kezdeményezés keretében egymillió aláírásnak kell összegyűlnie az unió hét tagállamából arányosítva. Jelenleg 150 ezer felett van az aláírások száma, Magyarországon azonban mintegy 600 ezer aláírásra lenne szükség a kezdeményezés sikeréhez - fűzte hozzá.

Szászfalvi László kiemelte: a kereszténydemokrata közösség nagyon fontosnak érzi a kezdeményezést.

Talán szimbolikusnak is tekinthető, hogy éppen 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében zajlik az aláírásgyűjtés - tette hozzá.

Emlékeztetett: a múlt héten az Országgyűlés egyhangúlag fogadta el
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 12:01
Zsigmond Barna Pál: helye van a modern európai demokráciában a keresztény vallás védelmének
mert szerintük a vallás semmilyen formában sem jelenhet meg a közéletben. Úgy vélték, önmagában zavaró, ha egy jelentés címében a vallás szó szerepel.

Tájékoztatása szerint az Európai Néppárt (EPP) vezérszónokaként a vita során azzal érvelt, hogy a vallásszabadság védelme nem lehet teljes egészben magánügy, a közjognak is védeni kell a vallás szabad gyakorlásához való jogot.

"A vallás az egyén identitásának fontos része, a vallási meggyőződésünk történelmi örökségünk. Európa az elmúlt évszázadokban a kereszténység bástyája volt, ma pedig azt látjuk, hogy a keresztény kultúra visszaszorul" - fogalmazott.

Nacsa Lőrinc kiemelte, az elmúlt években számtalan esetben volt látható Nyugat-Európában a keresztény szimbólumok diszkriminálása munkavállalók esetében, mások "érzékenységére" hivatkozva.

Elmondta, liberális oldalról a határozati javaslatot folyamatos támadás érte. Szavaikból az tűnt ki, hogy a vallási meggyőződés és szimbólumok már semmilyen védelmet sem érdemelnek, hiszen Strasbourgban
velemenyezd, 2020. január 29. szerda, 15:11
Elfeledett opera újkori bemutatóját tartják Pécsen
Mint azt a ZSÖK közleményében írja, a barokk opera az elmúlt évszázadokban méltatlanul feledésbe merült, szeptember 21-én négy világhírű szoprán, a Purcell kórus és az Orfeo Zenekar közreműködésében hangzik fel a baranyai megyeszékhelyen.

Az előadás modern kiadását - amelyről ezúttal lemezfelvétel is készül - kifejezetten erre az alkalomra készítette a kéziratból a Versailles-i Barokk Zenei Központ (Centre de Musique Baroque de Versailles).

Vashegyi György karmestert idézve az est különlegességéről a közleményben megjegyzik, hogy a négy barokk specialista szopránok, az angol Katherine Watson, a holland Judith Van Wanroij és két francia énekesnő, Chantal Santon-Jeffery és Katia Velletaz még soha nem énekelt együtt egy produkcióban.

Boismortier (1689-1755), a francia barokk stílus saját korában egyik legelismertebb zeneszerzője "hihetetlenül népszerű volt kortársai körében", hírnevét elsősorban zseniális hangszeres kamaradarabjainak köszönhette - áll a közleményben.

Több mint 100
velemenyezd, 2019. szeptember 09. hétfő, 13:01
Fekete lobogó alatt (Fejezetek a kalózkodás történetéből)
kapitány

1701. május 23-án Kidd kapitányt, a kalózt felakasztották az angliai Wappingban. Azóta is mesék és legendák keringenek róla és állítólagos elásott kincseiről. A legendák arról is tudnak, hogy Kidd kapitány szelleme ködös, szélcsendes éjszakákon megjelenik, hogy kísértethajója fedélzetéről riogassa a jámbor hajósokat és halászokat. Máskor pedig magányos tanyákra kopog be egy-egy sötét éjszakán szállást kérve, reggelre eltűnve, fizetségként egzotikus aranypénzeket hagyva az asztalon. Az elmúlt évszázadokban rengeteg kincsvadász kutatott szerte a világon Kidd kapitány elrejtett kincsei után - persze mindhiába, mivel e legendás kincsek soha nem léteztek.

Valójában Kidd, bár a legendás kalózok között szokták emlegetni, nem is volt igazából kalóz, sokkal inkább politikai játszmák áldozata. William Kidd Skóciában született, valamikor az 1640-es években. Fiatal korában tengerészként áthajózott az Újvilágba, majd letelepedett New Yorkban. Zsákmánylevél birtokában innen indult egy-egy
eposz, 2019. augusztus 30. péntek, 11:47
Augusztus 20. - Rétvári: a nemzet fennmaradásához kimagasló egyéni teljesítmények szükségesek
vagy másoknál több szorgalommal végzik feladatukat.

Kiemelte, a "nemzet születésnapján" fontos felidézni, a ma kitüntetettekhez hasonló embereknek köszönhető, hogy a magyar nemzet egyben tudott maradni, sőt az évszázadok alatt gazdagabbá és többé vált.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: a kimagasló teljesítményt nyújtó emberek tették vonzóvá a magyarrá válást az elmúlt több mint ezer évben. Ezzel összefüggésben megjegyezte, a magyarokat nagy nemzeti büszkeséggel töltheti el, hogy az elmúlt évszázadokban sok százezer, sőt milliónyi ember akart magyarrá válni.

Hangsúlyozta, ők a magyarságot olyan erős nemzetnek, közösségnek és kultúrának tartották, hogy annak nevükben, nyelvükben, kultúrájukban és szokásaikban is részeseivé akartak válni.

Az államtitkár kitért arra is, a honfoglalás óta rengeteg birodalom bukott el a Kárpát-medencében, de a magyarok még mindig itt vannak, mert mindig voltak olyanok, akik teljesítményükkel megőrizték a magyarságot.

Rétvári Bence azt mondta, a ma
velemenyezd, 2019. augusztus 17. szombat, 11:01
A béke ünnepe
Legközelebb talán a most a templom felé igyekvő magyar anyanyelvű asszonyok közül is ott lesznek néhányan. Hiszen itt, Lujzikalagorban románul imádkozzák a rózsafüzért és románul ünneplik a szentmisét. Így volt ez egész életükben. A római katolikus vallású, mélyen hívő moldvai csángók helyzete, története igen összetett, mélyre, régre kell visszamenni az időben, ha meg akarjuk érteni valamelyest a jelent. A katolikus vagy a néprajzi lexikonok rövid szócikkeiben olvasva történetükről, arról, hogy az elmúlt évszázadokban kik és milyen okokból akarták elrománosodásukat, s hallva a 20. századi megpróbáltatásaikról (Csaba testvér beszélt nekünk a II. világháború alatti szenvedéseikről, a fenyegetettségről, a kilátástalanságról, amiben éltek), csodának tetszik, hogy van még moldvai csángó, aki magyarul beszél. De hiszen több tízezren vannak. A moldvai Magyarfaluból származó költő, néprajzkutató, Iancu Laura úgy fogalmazott egy, a Vigiliában 2013-ban megjelent interjúban, hogy ha Istennek terve van ezzel a
maroka, 2019. július 30. kedd, 11:12
A Mátra legszebb temploma
gótikus stílusával. Az igazi csoda azonban bent a szentélyben vár minket, az Európa-hírű, páratlan, fából faragott Jessze-oltár.
A templom története
A XIV. században épült templom egy korábbi, a tatárjárás idején elpusztult román kori templom helyén épült. Később jelentősen kibővítették és átépítették, a XV. század végére készült el a ma is látható formájára. A későbbi korokban történt még néhány hozzáépítés, de a templom szinte teljesen gótikus megjelenése nem sokat változott az elmúlt évszázadokban.
A templom külseje és belső tere
A templom egy kis dombon, alacsony kőfallal bekerítve áll a falu közepén. Magas, négyszintes, nyolcszögletű tornyán faerkély fut körbe. A tornyon és a hajó oldalain is gótikus mérműves ablakokat látunk. A templom és közvetlen környezete is szépen rendben van tartva.
A torony homlokzatán lévő lépcsős díszű kapun jutunk be a templomba, de oldalról, az előcsarnokból is van egy bejárat. A háromhajós templom csodálatos, gótikus bordázott hálóboltozata alatt a
liliana01, 2019. július 29. hétfő, 19:36
Az almaecet jó hatásairól
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja - szól a mondás, és ugyan ez igaz az almaecetre is. Az almaecet egy olyan speciális ecetfajta, amit almából állítanak elő és a színe is az alma levéhez hasonlít, jellegzetes borostyán színű. Az elmúlt évszázadokban az almaecetet a legkülönbözőbb dolgokra használta fel az emberiség, rovarirtásra, kávégép tisztításra, páncél fényesítésre vagy akár salátaöntet készítéséhez.
Az almaecet pektinekben, vitaminokban, ásványi anyagokban és bioflavonoidokban rendkívül gazdag. Tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, B-vitaminokat és sok más, értékes összetevőt.

Nézzük meg, mik az almaecet legkiemelkedőbb jótékony hatásai. A legjobb eredmény eléréséhez mindig organikus eredetű, szűretlen almaecetet alkalmazzon.

1, Segít kontrollálni a vércukorszintet
Szervezetünk inzulint termel annak érdekében, hogy szabályozni tudja a vér glükóz szintjét. Az almaecet antiglikémiás hatásának köszönhetően javítja az inzulin
pacsakute, 2019. május 30. csütörtök, 20:16
A döbbenet szállta meg az európai keresztény világot
A döbbenet szállta meg az európai keresztény világot, amikor látta, miként válik a párizsi Notre Dame a tűz martalékává, mert egy olyan katedrális égett le, amelyet az is ismert, aki soha nem volt ott, nem látta személyesen... de tudta, hogy Párizsban van. A mai világban ennek a katedrálisnak a pusztulása jel, és figyelmeztetés!
A Notre Dame immár nem az Isten háza, hanem Európa hitének elhagyásának jelképe. Hit nélkül pedig, a Notre Dame mindössze az, amivé vált. Aki ma búslakodik, gyűjtésre szólít, az tévúton jár. Hiszen ez a katedrális nem először vált a lángok martalékává, s nem először kellene újjáépíteni. S talán nem is utoljára, hiszen amikor építették, akkor a franciák még igaz katolikusok voltak, akik számos szentet adtak az Anya szentegyháznak. Majd jött 1789, s maguk a franciák tették rommá a híres katedrálist. Állami tulajdonba vették a köztársaság nevében, s később újraépítették az eredeti tervek szerint. De nem hittel, és a hitért, hanem látványosságként, ugyanazon
maroka, 2019. május 19. vasárnap, 16:30
Mivel és miből készítik az ostyákat?
Mivel és miből készítik az ostyákat?
....................
Az elmúlt évszázadokban Magyarországon a kántor, a sekrestyés vagy a harangozó (néhány helyen a feleségük) feladata volt az ostyasütés, amit kis ostyasütő vasakkal oldottak meg. Ma már a Fő egyházmegyei Ostyaellátó sütőüzemei készítik vízből és búzalisztből a kovásztalan lapos kenyeret.
....................
*
Jobb esetben napi szinten vesszük magunkhoz, de vajon tudjuk: hogyan és miből készül a szentáldozás ostyája? Krisztus teste. Az ostya magyar vízből és lisztből készül az egyházi előírásoknak megfelelően, méghozzá itt Ferencvárosban. Hol máshol! Eggyel több ok, hogy miért szeressük kerületünket. Kezdetben az Örökimádó nővérek és a Kalocsai Iskolanővérek is részt vállaltak az ostyakészítésben. Ma már világiak sütik ki-változatlan
maroka, 2019. február 28. csütörtök, 19:15
Megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban
Farkas Norbert elmondta, hogy a hóvirágok mellett láthatók még téltemetők és krókuszok is. Felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, hiszen a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is virágba borul az arborétumban.

A mediterrán hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el az arborétumban. A kora tavasszal nyíló hóvirágok között hét hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.

A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között
velemenyezd, 2019. február 27. szerda, 11:31
Október 23. - Dömötör: nem hagyhatjuk kihunyni a szabad és önálló Magyarország tüzét
a tankok csövébe vagy dacoltak ávósokkal a nyirkos pincékben, hogy "mi a kényelmes önfeladást válasszuk".

Úgy fogalmazott: "nem engedünk '56-ból, '48-ból és az elmúlt ezer évünkből sem", és nem engedhetjük, hogy a legfontosabb döntéseket bárki kivegye a magyarok kezéből.

Dömötör Csaba szerint most is nehézfegyverzettel áll szemben az ország, "nem szovjet tankok csövével, hanem a nyílt társadalom ideológiájával". Ez az ideológia pedig "nyeglén megtagad mindent, amiért mi itt az elmúlt évszázadokban harcoltunk": Istent, hazát, családot. "Mindenről szól, csak nem a szabadságról" - mondta.

Az államtitkár a mártír Brusznyai Árpád utolsó szó jogán elmondott szavait idézte, melyekben a forradalmat olyan kocsihoz hasonlította, amelyet mások elindítottak, megvadították a kocsist és a lovakat, majd leugrottak róla, őt pedig azért hívták, hogy fogja meg a gyeplőt. Brusznyai Árpád szavai azt bizonyítják, hogy néha az ország akarata egyetlen ember helytállásában sűrűsödik össze - emelte ki Dömötör
velemenyezd, 2018. október 23. kedd, 21:01
1/19
Képek, videók
Székely Nemzeti Múzeu.jpg
maria_kadar_148
2013. november 26. kedd, 11:19
A Székely Nemzeti Muzeum
farkas1945
2010. október 31. vasárnap, 23:21
A Székely Nemzeti Muzeum.
farkas1945
2010. október 31. vasárnap, 23:21
Székely Nemzeti Múzeum 7
dariah
2006. október 29. vasárnap, 22:01
Székely Nemzeti Múzeum 6
dariah
2006. október 29. vasárnap, 21:59
Székely Nemzeti Múzeum 5
dariah
2006. október 29. vasárnap, 21:58
Székely Nemzeti Múzeum 4
dariah
2006. október 29. vasárnap, 21:58
Székely Nemzeti Múzeum 3
dariah
2006. október 29. vasárnap, 21:56
Székely Nemzeti Múzeum 2
dariah
2006. október 29. vasárnap, 21:56
Székely Nemzeti Múzeum
dariah
2006. október 29. vasárnap, 21:55
Kezdeményezés-HÉT
1vargaildyko
2016. január 04. hétfő, 10:36
kezdeményezés.jpg
kanna-san
2007. január 23. kedd, 14:30
Nemzeti Palota, Barcelona
pacsakute
2020. július 05. vasárnap, 15:27
Etosba Nemzeti Park Namíb
pacsakute
2020. június 04. csütörtök, 22:14
érdekes nemzeti zászlónk0
maroka
2020. június 03. szerda, 14:12
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.