Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 08:59 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - Tovább enyhítenek az intézkedéseken a nyugat-balkáni országok
Szerbiában egy nap alatt 11 193-ról 11 227-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Mivel Montenegró egy nappal korábban közölte, hogy június elsejétől megnyitja a határait bizonyos országok állampolgárai előtt, de a szomszédos Szerbia lakosai előtt nem, Belgrád válaszlépésként megtiltotta a montenegrói légitársaság, a Montenegro Airlines gépeinek a landolást a belgrádi repülőtéren.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1038-ról 1047-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Csütörtöktől Koszovó is enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken. A korábban érvényes, szigorú, néhány órányi szabad mozgást engedélyező kijárási korlátozások helyett éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 21 és másnap reggel 5 óra között. A határokat feltételezhetően június elsején nyitják meg.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1999-ről 2014-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Két és fél hónap után szerdától megszűnt a kijárási tilalom a nyugat-balkáni országban,
velemenyezd, 2020. május 27. szerda, 09:01
Koronavírus - Szerbia kötelezővé teheti a maszk- és kesztyű viselését, Montenegróban megnyíltak a strandok
megfertőzni. A kialakított karanténok szintén sokat segítettek az átfertőződések megakadályozásában - közölték az ellenőrzőszervek. Éppen ezért ez utóbbi intézkedés további is érvényben marad, vagyis az országba lépőknek 14 napos otthoni elkülönítésben kell maradniuk.

Szlovéniában szombatra 1464-ről eggyel, 1465-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A szlovén kormány engedélyezte az ötven fő alatt tömeges rendezvényeket, de csak abban az esetben, ha a résztvevők betartják a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket. Olyan tömegrendezvényeket, például koncerteket vagy bulikat, ahol nem lehet biztosítani a szükséges távolságot, továbbra sem lehet tartani, és a sporteseményeken sem vehetnek részt nézők.

Horvátországban eggyel, 2222-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma szombatra. Horvátország a koronavírus-járvány ellenére valószínűleg hamarosan megnyitja határait a turisták előtt, s mobiltelefonos alkalmazást vezet be beutazásuk meggyorsításának elősegítése érdekében. Zoran Milanovic horvát
velemenyezd, 2020. május 16. szombat, 10:11
Koronavírus - Tovább enyhítenek a korlátozó intézkedéseken a Nyugat-Balkánon
másik, többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban is feloldották a 65 éven felüliek és a 18 éven aluliak kijárási tilalmát. Újra megkezdhetik működésüket a múzeumok, a mozik és a könyvtárak.

Szlovéniában péntek reggel 1464 igazolt fertőzöttről tudnak, friss adatokat délután közölnek. Egy közvélemény-kutatás szerint a szlovénokat egyre kevésbé aggasztja a koronavírus-járvány, és egyre többen - a megkérdezettek 42 százaléka - gondolják, hogy az elővigyázatossági intézkedések túl szigorúak, míg 11 százalékuk szerint nem elég szigorúak. Egy március végén elvégzett felmérésben a válaszadóknaka 82 százaléka mondta, hogy aggasztja a járvány, most már csak 52 százaléka fejezte ki aggodalmát.

Horvátországban 2221 a regisztrált fertőzöttek száma péntek reggel, friss adatokat délután közölnek. A horvát közegészségügyi intézet megfogalmazta a tengerben és a medencékben történő fürdőzésre vonatkozó ajánlásait. Ezek alapján a sós és az édesvizű fürdőhelyeken is száz
velemenyezd, 2020. május 15. péntek, 08:01
Koronavírus - Szerbiában eltörölték a szükségállapotot, Koszovóban jelentősen nőtt a gyógyultak száma
Szerbiában egy nap alatt 9677-ről 9791-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az országban hajnali öt órakor véget ért az utolsó éjszakai kijárási tilalom, a szükségállapotot ugyanis a parlament szerda este megszüntette. Ezzel újra lehetővé vált a szabad mozgás az országban, a határokat azonban még nem nyitották meg, illetve nem törölték el az országba lépők karantén-kötelezettségét. Az elővigyázatossági intézkedéseket továbbra is be kell tartani, több helyen kötelező a maszk és a kesztyű viselése, valamint a kétméteres távolság betartása.

Koszovóban szerdáról csütörtökre néggyel, 856-ról 860-ra emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. A SARS-CoV-2 vírust március 13-án regisztrálták először Koszovóban. Azóta folyamatosan nőtt az új fertőzöttek száma, a gyógyultak száma viszont csak lassan emelkedett. Szerdán hirtelen megugrott a gyógyultak száma, és már 533-an gyógyultak ki a Covid-19 betegségből - közölték a járványügyi szakértők, akik szerint biztató jelnek számít, hogy a regisztrált
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 09:51
Koronavírus - Szerbiában tiltakoztak az intézkedések ellen, Bosznia megbánta az enyhítéseket
nem jeleztek új esetet, az ismert fertőzöttek száma továbbra is 322. A kormány engedélyezte az üzletek kinyitását, a tömegközlekedés újraindítását és a lakhelyelhagyást.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1677-ről 1757-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak a miniszterelnöke szerint azért nőtt meg jelentősen és hirtelen az új fertőzöttek száma, mert az ortodox húsvét alkalmából sokan nem tartották be az elővigyázatossági intézkedéseket, a hatóságok pedig az ünnep miatt tolerálták a szabályszegőket. Sokan egyházi liturgián is részt vettek, pedig azokat kifejezetten betiltották, és közös kanállal áldoztak - magyarázta Radovan Viskovic.

A boszniai kormány közölte, elővigyázatosságból júniusig biztos nem indítja újra a légi forgalmat.Bosznia-Hercegovina egyetlen tengerparti városában, Neumban a járvány kitörése óta kötelező a belépő járművek fertőtlenítése. Péntektől kezdve ezt fizetős szolgáltatássá változtatták, az
velemenyezd, 2020. május 01. péntek, 10:01
Koronavírus - A korlátozások enyhítése mellett a Nyugat-Balkánon is további elővigyázatosságra van szükség
érvényben, május 4-től viszont várhatóan megszüntetik a hétvégi egész napos kijárási tilalmat, és csak az éjszakai tiltás marad érvényben. A még hatályos döntés szerint hétköznapokon 18 és 5 óra között, hétvégén pedig péntek 18 és hétfő 5 óra között tilos az utcára lépni az embereknek Szerbiában.

Koszovóban egy nap alatt 630-ról 669-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány bejelentette, hogy a héthetes kényszerszünet után május elején fokozatosan megnyithatnak az üzletek, az elővigyázatossági intézkedéseket azonban be kell tartani.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1259-ről 1300-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány kötelezővé tette a maszkok és a kesztyűk használatát a köztereken és a zárt helyiségekben. Mint mondták, májusig csak figyelmeztetik az embereket, utána viszont már pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik nem tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket. Többen is szóvá tették, hogy az egészségügyi miniszter munkája is kockázatokkal járhat, a
velemenyezd, 2020. április 24. péntek, 09:01
Koronavírus - Tovább enyhítenek az elővigyázatossági intézkedéseken a nyugat-balkáni országok
Szerbiában egy nap alatt 6630-ról 6890-re nőtt a vírussal fertőzöttek igazolt száma. A járványügyi szakértők szerint május közepére vagy végére várhatóan megszűnik a komolyabb járványveszély, és visszaállhat valamilyen, normálisnak mondható rend az országban. Néhány elővigyázatossági intézkedésre viszont a továbbiakban is szükség lesz, figyelni kell a távolságtartásra és a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 598-ról 604-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök egy online gazdasági fórumon szólalt fel kedden, ahol kijelentette, országa gazdasági válságba süllyedése elkerülhetetlen, hiszen az egészségügyi válságra, amelyet az új típusú koronavírus-járvány okozott, nem lehetett számítani, így Koszovó teljesen felkészületlen volt. Emellett az ország belpolitikai válságba süllyedése is elkerülhetetlen volt, hiszen a kormány megbuktatását előre eltervezték.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 1225-ről 1231-re nőtt az igazolt
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 08:47
Koronavírus - Szerbia enyhít az elővigyázatossági intézkedéseken, a többi nyugat-balkáni ország egyelőre kitart
Szerbiában szombatról vasárnapra 5690-ről 5994-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este jelentette be, hogy keddtől enyhítenek a bevezetett intézkedéseken, rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta "szobafogságra" ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is. Amennyiben nem tapasztalható hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, úgy május második felében megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. Ebben a tanévben a gyerekek már nem térnek vissza az iskolapadokba. Arról egyelőre nem beszélt államfő, hogy mikor szüntethetnék meg a március 15-én kihirdetett szükségállapotot.

Koszovói gazdasági szakemberek szerint az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a kis, balkáni ország gazdasága 6-8 százalékkal eshet vissza, és ez az előrejelzés tovább
velemenyezd, 2020. április 19. vasárnap, 09:11
Koronavírus - Lengyelország hétfőtől enyhíti a járvány miatt hozott korlátozásokat
lehet erdőkbe, parkokba járni, viszont a zöld területeken ezentúl is kötelező betartani az egymás közötti távolságtartás szabályait.

A kormányfő kilátásba helyezte: a következő hetekben újabb enyhítéseket fognak bejelenteni, az ütemezés az aktuális epidemiológiai helyzettől függ majd. A következő szakaszokban a kereskedelem, a szolgáltatások beindítását tervezik. Lehetővé akarják tenni a gazdasági tevékenység és a társadalmi élet feléledését, mindezt azonban továbbra is az egészségügyi elővigyázatossági szabályok betartása mellett. "A koronavírus elleni harc nem ér véget, de most már ellentámadást indítunk" - jelentette ki Morawiecki.

Elmondta egyúttal: feltehetőleg még sokáig érvényben marad a nagyobb társasági rendezvények tilalma. A határzár esetleges feloldására vonatkozó kérdésre Morawiecki úgy válaszolt: a határzár legalább május 3-ig érvényben marad. Később ismertetik az iskolai oktatás újraindítását illető terveket is.

A kormányfő közölte: a koronavírus elleni harc most következő
velemenyezd, 2020. április 16. csütörtök, 20:43
Koronavírus - Egyelőre nem csökken az újabb megbetegedések száma a Nyugat-Balkánon
Szerbiában egy nap alatt 2666-ról 2867-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A szerb kormány legújabb intézkedése, a teljes hétvégi kijárási tilalom nagy felháborodást keltett az országban. A rendelet szerint péntek 17 óra és hétfő reggel 5 óra között tilos az utcára lépni.

A döntés azok körében is méltatlankodást keltett, akik a hétvégén ünnepelik a húsvétot, de a szerb ortodox hívők sem örültek neki, hiszen ők ugyan csak a jövő hét végén ünnepelnének, a szép tavaszi időt azonban kirándulásra használnák.

A vajdasági magyarok felháborodására reagált Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és parlamenti frakcióvezetője . Mint mondta, a döntés népszerűtlen, ám elkerülhetetlen volt. A Magyar Szó című újvidéki napilapban azt is kifejtette, hogy ugyan most nem lehet a megszokott módon ünnepelni, de "fontos tiszteletben tartani a rendelkezést, hogy ne növekedjen robbanásszerűen a fertőzöttek száma, és ne hunyjanak el még többen a betegség következtében".

"Biztos vagyok abban,
velemenyezd, 2020. április 10. péntek, 07:05
Képek, videók
Rendőr intézkedése
sanci81
2016. február 23. kedd, 16:11
Balkáni farsang 01.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 06:02
Balkáni farsang 02.jpg
chillik
2018. február 06. kedd, 06:02
Balkani anemone virág.jpg
pacsakute
2016. november 08. kedd, 16:40
Balkáni idill 01.jpg
chillik
2016. április 12. kedd, 05:18
Balkáni idill 02.jpg
chillik
2016. április 12. kedd, 05:17
balkani_gerle_par.jpg
mamucy
2015. március 01. vasárnap, 10:44
balkani_gerle_2.JPG
janna53
2014. augusztus 16. szombat, 20:32
Balkáni gerle
erzsikepuskas
2013. november 12. kedd, 06:04
Balkáni gerle -.jpg
farkas1945
2013. szeptember 15. vasárnap, 13:25
balkáni gerle.jpg
erzsikepuskas
2013. augusztus 19. hétfő, 05:13
balkáni gerle
peterimajoridozsahe
2010. augusztus 03. kedd, 15:32
balkani-gerle.jpg
baratha
2010. február 19. péntek, 04:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.