Belépés
2020. július 07. kedd | 28. hét | 189. nap | 00:46 | Apollónia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az INA a sziszeki biofinomító stratégiai beruházási projektté nyilvánítását kérte a kormánytól
Az INA februárban írt alá licencszerződést a francia AXENS vállalattal a FuturolT technológia alkalmazásáról második generációs, "negatív szén-dioxid-kibocsátású" bioetanol előállításához. Továbbá tavaly decemberben szerződést írt alá a belga De Smet Engineers & Contractors vállalattal, a kiegészítő létesítmények alaptervezéséről és a meglévő finomítói infrastruktúra integrálásáról. Az INA a bioüzemanyag előállításához a Bc Intézettel együttműködve biomassza növény, miszkantusz termesztésébe kezdett. A nyersanyag-ellátási lánc létrehozásához szükséges mezőgazdasági beruházásokat 50 millió euró becsüli a cég.

Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: a biofinomító projekt kivitelezése összhangban áll a vállalat fejlesztési irányelveivel, és bizonyítja az Új irány program iránti elkötelezettséget. A sziszeki telephely fontos az INA működése szempontjából, minden ezt megelőző tevékenység pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a végső döntés megszülessen a
velemenyezd, 2020. június 23. kedd, 21:48
Koronavírus - Lacza Zsombor: újabb donoroktól vettek vérplazmát súlyos koronavírus-betegek gyógyításához
alkalmazásában együttműködik több minisztérium, egyetem és kutatóhely: így többek között a Honvédelmi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Testnevelési Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a KEDPLASMA Magyarország - mondta a rektorhelyettes.

A Magyar Honvédség Modernizációs Intézete március óta sok segítséget nyújtott a veszélyhelyzet gyors megoldását segítő készítmény előállításához, szerdán pedig három önként jelentkező - egy katona és két honvédségi alkalmazott - vérplazmájának tesztelését végzik el, és ha megfelelőek az eredmények, akkor leveszik a gyógyításhoz szükséges vérplazmát - tette hozzá Lacza Zsombor.

Szerda délelőttig 262-en ajánlották fel vérplazmájukat, de a szakemberek várják további donorok jelentkezését. Miután csak minden 10. gyógyult alkalmas donornak és egy donor egy súlyos állapotú koronavírus-betegnek tud segíteni, akár ezres nagyságrendben is
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 11:31
Koronavírus - ITM: engedéllyel rendelkező ellenszérum előállításához keresnek gyógyult donorokat
A minisztérium szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a projekten dolgozó vállalati-egyetemi kutatócsoport akár már a héten elkezdheti beadni a szérumot.

Az orvosi vizsgálatok és a tudományos kutatások alapján kimutatható, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az úgynevezett "citokin-vihar" egészséges szérum hozzáadásával gátolható. Ha a szérumot a fertőzésből kigyógyult ember adományozza, a vér magas ellenanyagszintje miatt a kezelés még hatásosabb lehet - közölték.

Az ITM által támogatott projektet Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti. A nemzetközi szinten is aktív magyar tulajdonú cég innovatív vérszérum-terápiákat fejleszt, hagyományos célterülete az ízületi regeneráció és a csontpótlás. A tárca támogatása tette lehetővé, hogy a vállalkozás a kutatási és gyártási kapacitásait teljes egészében a vírusellenes szérumterápia létrehozásában hasznosítsa. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel
velemenyezd, 2020. április 22. szerda, 10:17
Koronavírus - A Mol Lub gyorsan átállt szélvédőmosóról fertőtlenítőszerre
Vida Szabolcs elmondta, az a gyártósor, ahol eddig szélvédőmosó készült alkalmas arra is, hogy fertőtlenítőszert gyártsanak rajta. A két termék alapanyaga 90 százalékban megegyezik: csíramentes ioncserélt vízzel dolgoznak és rozsdamentes vezetékeket használnak a termékhez. A csomagolóanyag is megegyezik a két terméknél - fűzte hozzá.

Úgy indultak, hogy se receptjük, se termékük nem volt, de támogatást kaptak a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, illetve a termékfejlesztéssel foglalkozó kollégáik is találtak olyan leírást, amivel elkezdődhetett a munka - mondta.

A gyártási kapacitásuk körülbelül 50 ezer liter naponta, de ehhez az kell, hogy az alapanyagból a szükséges mennyiség rendelkezésre álljon. Most azonban az ellátással vannak problémák, leginkább az etanol hiányzik.

Magyarországon négy olyan gyártó van, amelynek az alkoholját fel lehet használni fertőtlenítőszer előállításához; ugyanakkor az etanolra a gyógyszergyártáshoz is szükség van, így ez a hozzávaló a szűk keresztmetszete a
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 09:21
GOSZ: a szárazság ellenére szépen nő a búza és a repce
Az elnök elmondta, a gazdák hozzászoktak már a szárazsághoz, hiszen három éve minden tavasszal aszály van az országban.

Hangsúlyozta, Magyarországon a vetőmag előállításához és a kertészethez már feltétlenül öntözni kell, enélkül ugyanis nem lehet termelni.

Hozzátette, jelenleg a legnagyobb kihívás az öntözéshez szükséges infrastruktúra kiépítése: a következő 20 évben komoly fejlesztések várhatók ezen a területen.

A legtöbb helyen elektromos szivattyúkkal oldhatják meg az öntözést, a nagy tározók kiépítése pedig állami feladat - mutatott rá.
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 09:01
Koronavírus - Horvátországban sokan megszegik a kijárási korlátozásokat, orosz segélyszállítmány Szerbiának
járványügyi szakember pénteken már meg is érkezett Szerbiába.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint összesen tizenegy szállítmány várható Oroszországból, illetve 87 orvos és járványügyi szakember segíti majd a szerb egészségügyet a járvány elleni küzdelemben.

Szerbia korábban Kínától és az Európai Uniótól is kapott segítséget a SARS-CoV-2 vírus elleni harchoz, valamint az ígéretek szerint a francia Sanofi is küld a koronavírusos betegek kezeléséhez használt hidroxi-klorokin-szulfát előállításához szükséges alapanyagot Belgrádnak.

Szerbiában péntekig 1476 fertőzöttet regisztráltak, és 39-en haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Oroszországot és Szerbiát kulturális, vallási és történelmi kapcsolatok fűzik egymáshoz, Moszkva több szinten is segíti Belgrádot, a nemzetközi szervezetekben például akadályozza Koszovó felvételét, mert Belgrádhoz hasonlóan úgy véli, hogy Pristina függetlenségének 2008-as egyoldalú kikiáltása érvénytelen, Koszovó továbbra is Szerbia déli tartománya. Az
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 17:32
Koronavírus - Kormányszóvivő: hamar tett tudatos lépéseket a kormány a járvány fékezéséért
Mint mondta: több nappal, héttel hamarabb hirdették ki a veszélyhelyzetet és záratták be az iskolákat, szórakozóhelyeket Magyarországon, mint Ausztriában és Olaszországban. Ezek az intézkedések lassították a vírus terjedését - emelte ki.

Jelenleg minden eszköz rendelkezésre áll a járvány mostani szakaszának kezelésére, a kormány viszont folyamatosan szerez be eszközöket, berendezéseket, hogy a járvány későbbi szakaszában is hatékonyan védekezhessen, és ne legyen probléma az ellátásban - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra, hozzáfűzve: a következő napokban a csoportos megbetegedések szakaszából a tömeges fertőzés szakaszába léphet a járvány.

A kormányszóvivő a kijárási tilalommal kapcsolatban azt mondta, hogy arról csak a kormány dönthet, ha pedig szükség lesz rá, el is fogja rendelni.

Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által felállított akciócsoportok között vannak olyanok, amelyeknek az a feladata, hogy olyan hatóanyagokat keressenek, amelyek
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 22:03
Koronavírus - Közterületeket fertőtlenítenek, tisztítószereket, maszkokat osztanak önkormányzatok
véradóhelyet létesít az épületben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tájékoztatása szerint 17 kollégiumi épületének összesen több mint ötezerkollégistája közül csaknem 4500-an költöztek ki, vagy kerültek át másik épületbe. Az online kurzusok megkezdése óta eltelt rövid idő tapasztalatai szerint a használatban lévő kollégiumokban megfelelő az internetellátás, így a távolléti oktatás zavartalanul folyik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja.

Az anyag kiválasztásához három szempont, hogy a maszk ne irritálja a bőrt; annyira sűrű szövésű legyen, hogy tüsszentésnél a folyadék ne hatoljon át; lehetőség szerint bírja a 60 (ideálisan 90) fokos mosást.

Mint írták: a karitatív szervezet kisebb-nagyobb műhelyeiben összesen 15 helyszínen készítenek szájmaszkokat. A védőeszközöket előállító műhelyek között van a Tiszaburai Varroda, a Pátyon működő,
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 17:13
Koronavírus - Felmérés: a német vállalatok több mint fele érzi a járvány kedvezőtlen hatásait
százalék) körében nem haladja meg az egynegyedet a negatív hatásokról beszámoló vállalatok aránya.

Az adatok ágazatok szerinti bontása alapján leginkább a feldolgozóipart és a kereskedelmet hátráltatja a koronavírus-járvány. A feldolgozóipari cégek 63 százalékánál érzékelnek negatív hatásokat. Ezen a csoporton belül a cégek 76,4 százaléka beszámolt arról, hogy le kellett mondani vagy el kellett halasztani üzleti utakat, 52 százalékuknál nehézségekbe ütközik az alapanyagok vagy az árucikkek előállításához szükséges termékek, alkatrészek szállítása, 46,3 százalékuknál a külföldi leányvállalatok működését akadályozza a vírus terjedése, és 44,1 százalékuk a kereslet csökkenéséről is beszámolt. A leginkább sújtott területek az elektronikai ipar, a gépgyártás, a bútoripar és a vegyipar.

A kereskedelemben ugyancsak 63 százalékos a kedvezőtlen hatásokat érzékelő vállalkozások aránya. Körükben leginkább - 65,9 százalékos említési aránnyal - az értékesíteni tervezett áru beszerzésében mutatkoznak gondok, a
velemenyezd, 2020. március 12. csütörtök, 21:23
A Terrán csoport 2019-ben 16,5 milliárd forintos árbevételt ért el
tetőcserepet gyártott, amelynek felét Magyarországon, felét külföldön használták fel. Ennek köszönhetően a Terrán csoport a Magyarországon gyártott és értékesített mennyiséget tekintve piacvezetővé vált - mondta.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél a fejlesztések az idén is folytatódnak: a Kunszentmiklóson 2 milliárd forintos beruházássalmegépült második gyárban áprilisban elindul a piaci termelés, Pécsett pedig várhatóan még az idén felépül a tetőcserépre integrált napelem, a Terrán Generon előállításához szükséges gyár. Utóbbi termékkel a külpiacokon - Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában - is meg akarnak jelenni - jelentette be az ügyvezető igazgató.

Hozzátette, hogy a társaság folyamatos fejlesztések mellett a fenntartható működésre is nagy hangsúlyt helyez. Példaként említette, hogy a vállalat bólyi gyára mellett 2018-ban naperőművet építettek, hogy napenergia segítségével fedezzék a gyár energiaszükségletét. A bólyi gyár tavaly 776 megawatt óra energiát használt fel, míg a napelem park
velemenyezd, 2020. március 10. kedd, 14:12
A vas egészségre gyakorolt hatásai
Általánosan ajánlott: vashiányos vérszegénység kezelésére, terhesség idején, erős havi vérzéskor
Testünk minden részébe oxigént juttató vörösvérsejtjeink festékanyagának, a hemoglobinnak a felépítéséhez elengedhetetlenül fontos a vas. Vas nélkül nem keletkezhetnek új vérsejtek, és az oxigénre kiéhezett szervek nem működnek megfelelően. Vasra van szükség egy másik oxigénszállító fehérje, az izmokban található mioglobin előállításához is.

Kevesen tudják, hogy a vas hiánya fáradékonyságot okoz, gyengíti a koncentrálóképességet, fokozza a fertőzések iránti hajlamot.

Megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához, az immunrendszert a legjobb hatásfokon működteti, és frissen tartja az elmét.

A férfiak és nők vas-szükséglete eltérő. A női szervezetnek a serdülés korától csaknem kétszeresére nő a vas-szükséglete

A vas hiánya vashiányos vérszegénységhez vezet, aminek tünete a szaporább légzés mellett a fertőzésekre való fokozott hajlam,
pacsakute, 2020. január 30. csütörtök, 22:28
A természet fájdalomcsillapítója az MSM
immunrendszer termeli, ez az immunoglobulin véd minket a mikroorganizmusoktól életünk első heteiben. Antibakteriális és antivirális hatású.

Ásványi anyagok: az MSM egy nagyon magas biológiailag elérhető kén-forrás az emberi szervezetnek, ami azért fontos, mert az emberi szervezet sok létfontosságú folyamatot csak kén jelenlétében tud elvégezni.

Fehérjék: az MSM elősegíti a kollagén előállítását, illetve elérhetővé teszi a kén tartalmának egy részét a keratin (keratin-szulfát) előállításához.

A vitaminok segítik az MSM tevékenységét szervezetünkben

Napi kb. 2000 mg C-vitamin még jobban elősegíti az MSM hatékonyságát, mivel a C-vitamin segít a külsőleg bevitt (exogén) MSM endogén kénné való átalakításában.Egészségünkre gyakorolt hatása

Öregedés

A szervezetünk MSM tartalmának csökkenése együtt jár az öregedési folyamataink erősödésével.

Kardiovaszkuláris rendszer

Az MSM javítja a
pacsakute, 2020. január 28. kedd, 22:14
1/37
Képek, videók
Köszönet nyilvánítás
irmus
2017. március 04. szombat, 13:49
Részvét nyilvánítás
havasigyorgyne
2016. augusztus 28. vasárnap, 20:51
vélemény nyilvánítás
agica2004
2014. június 13. péntek, 15:32
vélemény-nyilvánítás.j pg
jpiros
2011. november 16. szerda, 18:48
köszönet nyilvánítás...
szupermami
2011. július 09. szombat, 12:05
vélemény nyilvánitás
katics
2007. november 25. vasárnap, 21:26
Void_engineers.jpg
szidi001
2007. április 14. szombat, 09:35
harcsa fasírt.JPG
taszat
2017. december 27. szerda, 23:47
Fasírt
irmus
2017. október 01. vasárnap, 16:10
zöldbabfőzelék,fasirt
soosistvan
2017. szeptember 19. kedd, 20:47
Töltött fasírt Petrezsely
irmus
2017. június 27. kedd, 17:41
Töltött fasírt.
irmus
2017. június 27. kedd, 17:36
cukkini fasírt 001.JPG
katalinkohut
2017. május 04. csütörtök, 10:37
Tepsis fasírt - Franciasa
irmus
2017. február 27. hétfő, 07:08
Tepsis fasírt
irmus
2017. február 26. vasárnap, 09:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.