Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 13:26 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Márai Sándor magyar író, költő, újságíró.
Márai Sándor, eredeti nevén Márai Grosschmid Sándor Károly Henri (Kassa, 1900. április 11. - San Diego, 1989. február 21.)
Márai életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között. Már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Ez nemcsak emigráns létének és bolsevizmusellenességének tudható be, hanem annak is, hogy ő volt a magyar polgárság irodalmi képviselője, s erről az osztályról sokáig semmi jót sem lehetett állítani. Márai azonban a klasszikus polgári eszményeknél értékesebbet nem talált, így kötelességének tartotta, hogy ezeknek adjon hangot műveiben.
Az 1980-as években már lehetővé válhatott volna munkáinak hazai kiadása, de ő megfogadta, hogy amíg Magyarországon megszálló csapatok tartózkodnak, s nem lesz demokratikus választás, addig semminek a kiadásához és előadásához nem
maroka, 2019. május 15. szerda, 21:08
Emily Brontë 200 évvel ezelőtt született
"A jó szív megszépíti az arcot, fiacskám. (...) És a rossz a legcsinosabb pofikat is csúfabbá teszi a csúfnál." (y)

Emily Brontë angol költőnő és regényíró 200 évvel ezelőtt született ezen a napon.

Egyetlen regényének,az Üvöltő szeleknek világirodalmi jelentősége páratlan.

Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor - egy esztendővel halála előtt - megírta ezt a regényt, a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi regényét. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és odaadás furcsa szövedéke a történet, egy magába forduló, romantikus lélek költői vallomása a szerelemről és a szenvedélyről.
tinka1951, 2018. július 31. kedd, 07:10
118 éve született Márai Sándor író, költő, újságíró
" Egy embernek egyféle rangja van csak, a jelleme."

Márai Sándor

Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik magyar író, költő, újságíró 118 évvel ezelőtt született (Kassa, 1900. április 11. - San Diego, 1989. február 21.)

Életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között. Amikor 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki.
Életműsorozatának újra kiadása halála után, 1990-ben indult el. Ugyanebben az évben posztumusz Kossuth-díjjal jutalmazták.
Márai Sándort ma már az őt megillető helyen, a 20. századi európai irodalom egyik kiemelkedő alakjaként tartják számon külföldön és hazájában egyaránt. Magyarországi elismertségének kialakításában meghatározó szerepet játszott műveinek nyugat-európai, különösen olasz és francia fogadtatása.
Márai Sándor napjainkban reneszánszát éli; sorra filmesítik meg műveit, színházi darabjait újra
ronix, 2018. április 11. szerda, 20:24
Conciso - a Ferrari legkülönösebb koncepciója
Nehezen vágnánk bele abba a munkába, amit úgy kell kezdeni, hogy vágj szét egy klasszikus Ferrarit. A 328 GTS a maranellói márka ikonikus típusainak egyike, és nagy értéket képviselt már akkor is, amikor ez a prototípus épült.

A kilencvenes évek elején egy ilyen, keveset futott példányt használt fel a Michalak Design a legújabb tanulmányautójához. Csak a motort és a váltót tartották meg, a teljes karosszéria lekerült róla, hogy valami egészen más vegye át a helyét. A Conciso névre keresztelt típus formás aszfalttorpedó lett.

A karosszéria alumíniumból van, ajtók vagy tető egyáltalán nincs, és a szélvédő is csak jelzésértékű, ezért hasznát veszed a hozzá adott
schuro, 2018. március 31. szombat, 08:34
CAFe Budapest - Igazi kuriózumok a fesztivál záróhétvégéjén
Szoftverek és gépek zenéje, táncosok egy irodaház üvegfalán, koncert a repülőtéren, filmzenék és filmremekek, Anima Sound System-koncert, visszhangra komponált művek, ifjú zongorazsenik, bepillantás a műtermek zárt ajtói mögé - ezt kínálja a záróhétvégén a fesztivál.

Csütörtökön a fesztivál egyik legkülönösebb vállalkozása kel életre a BMC nagytermében - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Impronta Ensemble projektje arra keresi a választ, humanizálhatók-e a gépinek született dolgok. A Human Machine névre keresztelt kísérlet középpontjában a Disklavier áll, mely egy midi-vezérlésű mechanikus zongora. Egy speciális szoftver segítségével a Disklavier a zenekar teljes jogú tagjává válik, és ugyanolyan emberi tulajdonságokat vesz fel, mintha zenekari muzsikus volna. A szervezők szerint a mannheimi zenekar koncertje az újdonság erejével fog hatni, hiszen abból a német városból érkeznek, amelynek udvari zeneszerzői a 18. században nagy hatást gyakoroltak a szimfonikus zene
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 15:33
A csodálatos Fingal-barlang.
kőzetekben alakul ki a leszivárgó szén-dioxidos víz oldásos tevékenysége révén. Itt azonban másról van szó. A sziget ősi kristályos alapjára a földtörténeti harmadidőszakban vastag bazalt települt. Ez "bazaltorgonák" alakjában látható most. A tenger a hullámok romboló erejével ebben alakította ki a barlangot. A sziget peremén több abráziós üreg is van, a legnagyobb a Fingal, bár ez sem vetélkedhet a maga mintegy 50 méteres hosszával a "leghosszabb barlang" címéért. A mindenfelé kibukkanó bazaltorgonák a legkülönösebb formákat produkálják: hol íves futásuk, hol tucatnyi szálból álló nyalábszerű szerkezetük ejtik ámulatba a látógatót.
schuro, 2017. június 01. csütörtök, 21:20
Budapest Angyala
A Budapest Angyala az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója jegyében megjelent képregény címe.

A koncentrációs tábortól a bitófáig

Azt írják, hogy ,,a képregény külön pikantériája a főhős, Angyal János személye, aki félreérthetetlen utalás a forradalom egyik legkülönösebb alakjára, a mélyen kommunista elköteleződésű, majd később mégis a forradalmárok oldalán harcoló, hőssé váló és 1958-ban kivégzett Angyal Istvánra."
(magyarforradalom1956.hu)

Harminc év az élet

Nyáry Krisztián Igazi hősök - 33 magyar című kötetének,
Az erkölcs hősei fejezetében,
,,Valóban angyal"
Angyal István, 1956 kommunista mártírja cím alatt teljes egészében megismerhetjük életét.
azenujsagom, 2017. április 10. hétfő, 06:57
BTF - A Baktérítőtől az északi sarkkörig kalauzol a fesztivál komolyzenei programja
áriáival áll színpadra az Óbudai Danubia Zenekar partnereként, Hámori Máté vezényletével.

Két év után visszatér a fesztiválra a világ egyik legünnepeltebb orosz zongoravirtuóza, Gyenyisz Macujev. A szibériai Irkutszkban született művész évente kétszáznál is több hangversenyt ad. Április 5-i koncertjén Beethoven- és Schumann-munkákat állít az est második felében hallható orosz romantikus művek mellé.

Másnap az 1935-ben alapított Prágai Filharmónia Kórusa a cseh zene egyik legszebb és legkülönösebb sorsú darabját, Dvořák Stabat Materét mutatja be a fesztiválon. Április 8-án a Müpában Liszt Koronázási miséjével áll színpadra az Osztrák-Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa a bolgár karmester, Rossen Gergov irányításával és olyan nagyszerű magyar művészekkel kiegészülve, mint Kolonits Klára, Ulbrich Andrea, Nyári Zoltán és Cser Krisztián.

A kontinens legészakibb székhelyű komolyzenei együttese a Lappföldi Kamarazenekar. A John Storgards művészeti vezetésével dolgozó, világlátott
velemenyezd, 2017. március 18. szombat, 11:21
Márai Sándor: Idézetek ***
Márai Sándor: 1900. április 11. (Kassa) - 1989. február 21. (San Diego, USA)
Életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között. Már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki.
Márait jókor kell olvasni. Mindig akkor amikor szükség van rá. Amikor úgy érzed, kell, le-le venni a polcról és olvasni belőle a kijelölt részeket.


-------


"Tanulj szerénységet, örülj a szépségnek, s ne várj tőle mást, mint amit adhat. Az élet melegségét pedig keresd másutt; a szépség hideg láng, nem lehet melegedni
kkm, 2017. március 05. vasárnap, 16:04
28 éve hunyt el Márai Sándor magyar író, költő, újságíró
28 éve hunyt el Márai Sándor, eredeti nevén márai Grosschmid Sándor Károly Henrik (Kassa, 1900. április 11. - San Diego, 1989. február 21.) magyar író, költő, újságíró.

Márai életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között. Már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Ez nemcsak emigráns létének és bolsevizmus-ellenességének tudható be, hanem annak is, hogy ő volt a magyar polgárság irodalmi képviselője, s erről az osztályról sokáig semmi jót sem lehetett állítani. Márai azonban a klasszikus polgári eszményeknél értékesebbet nem talált, így kötelességének tartotta, hogy ezeknek adjon hangot műveiben.

Az 1980-as években már lehetővé válhatott volna munkáinak hazai kiadása, de ő megfogadta, hogy amíg Magyarországon megszálló csapatok tartózkodnak, s nem lesz
ronix, 2017. február 21. kedd, 20:42
Évértékelő - Egyesült Államok: a rejtőzködő választók éve
Az elnökválasztás évét jól jellemezte Peggy Noonan újságírónő egyik története a The Wall Street Journal című lapban. Noonan az amerikai újságírás egyik "nagyágyúja", valaha Ronald Reagan elnök egyik beszédírója volt, s jelenleg állandó rovata van a The Wall Street Journalnél. Története még szeptemberi, tehát az elnökválasztás előtti. Noonan Manhattanben találkozott az egyik barátjával, s amikor azt tudakolta tőle, hogy a novemberi elnökválasztáson hogyan dönt majd, a férfi így válaszolt: "pontosan tudom, it teszek. Egyike leszek annak a legalább negyvenmilliónyi amerikainak, aki tagadni fogja, hogy Donald Trumpra szavazott, de rá szavazok majd én is".

Az amerikai elnökválasztást a republikánus párti Donald Trump nyerte meg. Bár a választók által leadott voksok többsége a demokrata párti elnökjelölté,Hillary Clintoné lett, az elektori kollégium voksainak elsöprő többségét, Donald Trump nyerte meg. A bonyolult amerikai választási rendszerben ez utóbbi számít.

Hosszú és viharos választási év
velemenyezd, 2016. december 29. csütörtök, 07:04
Márai Sándor
Márai Sándor 1990 - 1989

Márai Sándor (Kassa, 1900. április 11. - San Diego, 1989. február 21.) magyar író, költő, újságíró.

Márai életútja az egyik legkülönösebb a 20. századi magyar írók között. Már az 1930-as években korának egyik legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Ez nemcsak emigráns létének és bolsevizmus-ellenességének tudható be, hanem annak is, hogy ő volt a magyar polgárság irodalmi képviselője, s erről az osztályról sokáig semmi jót sem lehetett állítani. Márai azonban a klasszikus polgári eszményeknél értékesebbet nem talált, így kötelességének tartotta, hogy ezeknek adjon hangot műveiben.
1989. február 21-én önkezével vetett
dorotea55, 2016. december 11. vasárnap, 07:53
1/23
Képek, videók
Márai Sándor.jpg
bbbarbara
2017. december 08. péntek, 21:16
Márai Sándor idézet...
cuppika59
2017. szeptember 01. péntek, 18:37
Márai Sándor idézet
cuppika59
2017. augusztus 23. szerda, 17:13
marai-sandor--a-szep-r ogt
menusgabor
2017. augusztus 19. szombat, 18:22
marai_sandor_a_szerete tro
menusgabor
2017. augusztus 19. szombat, 18:22
Márai Sándor
lenke1964
2016. április 11. hétfő, 08:49
Márai Sándor
maria_kadar_148
2016. március 18. péntek, 23:34
Márai Sándor.png
bbbarbara
2016. január 11. hétfő, 20:45
Márai Sándor
cipello
2015. október 23. péntek, 17:33
az egyik.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 11:15
a boldogság egyik.jpg
sz719eszter
2018. október 20. szombat, 10:45
Az egyik szárnya
wob
2018. július 21. szombat, 10:20
Az orvos egyik fő feledat
irmus
2018. július 19. csütörtök, 15:55
az egyik legjobb dolog.jp
sz719eszter
2018. június 01. péntek, 08:19
az élet egyik.jpg
sz719eszter
2018. április 24. kedd, 16:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.