Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 06:04 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Soltész Miklós: a könnyűzene fontos az egyházi zenében
A hazai keresztény könnyűzenét a középpontba állító minikonferencián Soltész Miklós elmondta: a kormány számos, a témában érintett eseményt támogat, köztük az Ez az a nap! című nagyszabású budapesti rendezvényt és több erdélyi ifjúsági találkozót.

"Az ilyen alkalmak nagy lehetőséget jelentenek. A felekezeteknek nyitottnak kell lenniük a könnyűzenére, mert ennek segítségével tudják elérni a mai fiatalokat" - szögezte le az államtitkár. Soltész Miklós kitért arra, hogy a könnyűzene nem lehet öncélú, erősítenie és szolgálnia kell tudni a közösségeket.

László Viktor, az Ez az a nap! főszervezője beszámolt arról, hogy mintegy hetvenezer fiatalt várnak a Kárpát-medencéből július 18-án a rendezvényre, amely a tavaly átadott Puskás Aréna első könnyűzenei eseménye lesz és amely számos Grammy-díjas külföldi előadót fog felvonultatni a keresztény könnyűzene élvonalából. Az Ez az a nap! című, Jézust dicsőítő rendezvénysorozat húsz évvel ezelőtt indult.

A Vasárnap.hu által szervezett konferencián
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 12:41
Szent István a drámairodalomban
2018. augusztus 20. hétfő 19:58
Minden nemzet történelmének vannak kimagasló alakjai, akik jelentőségükhöz méltóan tűnnek fel az irodalmi, művészeti alkotásokban. Államalapító királyunkról is számtalan mű született, elsősorban a képzőművészetben, a világi és az egyházi költészetben, illetve a zenében.
Bővebben
maroka, 2018. augusztus 21. kedd, 08:43
Reformáció 500 - Világsztárokat vár a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál
dirigálja.

A sajtótájékoztatón emlékeztettek arra is, hogy Magyarország legrégibb folyamatosan működő kórusa, a debreceni Református Kollégium Kántusa 1739 óta megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét. Főhajtásként ezen évszázados misszió előtt a "protestáns Rómában" szervezik a 2017-es egyházzenei találkozót orgonisták, kántorok, karvezetők részére.

Orgona az igehirdetésben címmel a debreceni szabadságtelepi református templomban, protestáns hagyomány az európai egyházi zenében témakörben a debreceni Református Kollégium dísztermében rendeznek szakmai napot egyházzenészek és egyházi iskolák énektanárainak.

A Kárpár-medencei Református Kórustalálkozó hangversenyeit június 3-án a debreceni Nagytemplomban tartják.

Pünkösdvasárnap, június 4-én este a debreceni Kossuth tér lesz a kórustalálkozó helyszíne: a szimfonikus zsoltárok nagykoncert egyben Debrecen város ünnepi estje lesz a reformáció 500. évfordulója tiszteletére.

Pünkösdhétfőn Karasszon Dezső és
velemenyezd, 2017. május 04. csütörtök, 16:23
Március 15. - Kossuth-díj - Kamp Salamon karnagy
Kiemelte: a reformáció 500 éves évfordulóján és mint a Lutheránia Ének- és Zenekar karnagya elsősorban úgy tekint a kitüntetésre, mint a reformáció egyetemes szellemi értékeit elismerő támogatásra a magyar művelődés részéről, ami az ő esetükben J. S.Bach életművének ápolását és a magyarországi Bach-kultusz életben tartását jelenti.

A kórus és a zenekar, a szólisták és a közönség, amelynek tagjai rendszeresen részt vesznek a karácsonyi oratórium-előadásokon, a János és a Máté passió rendszeres évi megszólaltatásán, a kantátazenés istentiszteleteken és a Bach-hét rendezvénysorozatán, mind ennek a szellemi közösségnek a tagjai. "Úgy tekintem, hogy ennek a szellemi erőnek, közösségnek, centrumnak a támogatása és elismerése ez a díj" - hangsúlyozta.

A Budapesti Bach-hetet azzal a céllal indították útjára 28 évvel ezelőtt, hogy J.S. Bach hangszeres művei is méltó helyen szólaljanak meg és azért alapították meg a Magyar Bach Társaságot is, hogy Bach életművét zenei, szellemi és történeti egységben
velemenyezd, 2017. március 18. szombat, 13:12
A MAGYAR NÉPZENE és ANNAK EREDETE
szigorúan szabályozott és tudományosan megalapozott rendszere volt. A zeneművészet Kínában régtől fogva szoros kapcsolatban volt a filozófiai tanításokkal és a vallásos képzetekkel. Az ókori kínai filozófia szerint a zene a Mennyek ajándéka, alapelvei a világmindenség törvényeiből adódnak és rendkívüli erővel képes hatni az emberekre. A kínai tudósok már ezer évvel időszámításunkat megelőzően ismerték a kvintkört; a feljegyzések azt mutatják, hogy több ezer esztendőn keresztül a kínai népi, udvari és egyházi zene alapvető hangsora ötfokú volt és ma is az. A pentatónia a kínai zene legjellegzetesebb tulajdonsága. A 12 kromatikus félhangból álló "lü-rendszer" ugyan minden kínai zeneszerszám hangskáláját meghatározza, de a népi hagyomány, a népzene a pentatónia kialakulásához vezetett. A kromatikus hangsor nem minden hangja egyenértékű; az egyes hangok kiválasztódása vezetett a pentaton rendszer kialakulásához. A kínai nyelvben a zene és a beszéd szoros kapcsolatot mutat. A szótag intonálása a kínai nyelvben a
lenke1964, 2015. november 17. kedd, 16:35
Megkezdődött a Magyar Katolikus Kulturális Hetek országos rendezvénysorozat
cselekedeteinkre, ezért is fontos szavai szerint a családról szót ejteni, illetve lehetőséget biztosítani arra, hogy októberben a művészeti alkotások által a család és a házasság felé irányuljanak a gondolataink és az érzéseink.

Veres András szólt arról is, hogy Rómában vasárnap kezdődik a püspöki szinódus, amely szintén a házasság és a család témáját fogja érinteni, ez szavai szerint az "apropóját" a Katolikus Kulturális Hetek idei témaválasztásának.

A Szombathelyi Egyházmegyében októberben összesen 28 egyházi és vallási témájú kulturális programot rendeznek, amelyek között lesznek kiállítások, konferenciák, könyvbemutatók, vetített képes előadások is. Több ritkán látogatható egyházi épület és gyűjtemény megnyílik a nagyközönség előtt, valamint az egyházmegye katolikus iskolái is vidéki helyszínként kapcsolódnak be a rendezvénysorozatba.

A szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián szerdán például Tóth Csaba festőművész és családjának alkotásaiból nyílt kiállítás. A Vasszécsenyben élő
velemenyezd, 2015. szeptember 30. szerda, 19:24
Boldog Béna Hermann
Dániától Apuliáig, Lengyel- és Magyarországtól Flandriáig és a Champagne-ig. Halála előtt Hermann megkérte rendtestvérét, Bertholdot (1030 körül--1088), hogy folytassa a munkát.

Reichenaui Berthold ezt írja: ,,Hermann, vagyis a nagy hős és jámbor Wolfrad fia gyermekkorától tartó szenvedése folytán minden tagjában megbénult, már ami a külső embert illeti, lelkében viszont felülmúlta minden kortársát. Mindenféle versmértékhez értett. Gyermekkorától a tanulmányoknak szentelte magát, s minden egyházi és világi tudományban olyan járatos volt, hogy a mindenfelől hozzásereglő tanítványok csak csodálták és bámulták.

Végtagjai annyira megbénultak, hogy segítség nélkül, önmagától nem tudott mozdulni. Egy szolga hordszékbe helyezte, de csak meggörbülten tudott ülni munkája végzése közben. Karszékében ülve tanított a szentség e csodálatos tanítója, aki száját, ajkát és nyelvét csak nehezen tudta használni, s csak törve és lassan, csaknem érthetetlen hangokat volt képes megformálni; hallgatói
hidaszl, 2015. július 21. kedd, 04:27
Ferenc pápa: olyan egyház legyünk, amely új utakat talál
egymást nemcsak jobban meg kell ismerni, de el kell ismerni "azt, amit a Szentlélek elhintett a másikban, és ami ajándék számunkra. Együtt kell haladni a különbözőségekben: nincs más út az egyesüléshez. Ez Jézus útja."

A nők egyházban betöltött szerepéről kiemelte: a nő nélkülözhetetlen az egyház számára, és többet kell fáradozni "egy elmélyült teológia kidolgozásán a nőről", csak azután lehet "jobban megfontolni a nők egyházban betöltött szerepét", illetve átgondolni a nő sajátos helyét azokban az egyházi feladatkörökben, amelyekben a hatalmat gyakorolják.

A pápa arról is beszélt: az egyházban a szerzetesek arra kaptak meghívást, hogy próféták legyenek és arról tanúskodjanak, hogyan élt Jézus ezen a Földön, továbbá "hirdetik, hogy milyen lesz Isten országa a maga teljességében". A jezsuita szerzetes pedig mindig gondolkodik, Krisztust helyezve a középpontba. Ez ad erőt a társaságnak, hogy tovább kutasson, hogy teremtő és nagylelkű maradjon - jegyezte meg.

Ferenc pápa a jezsuitákra vonatkozó
velemenyezd, 2013. szeptember 19. csütörtök, 17:16
Tizenöt új díszpolgárt avattak Budapesten
Dömötör Zoltán úszó, olimpiai bajnok vízilabdázó, edző; Gschwindt András, a műszaki egyetem nyugalmazott egyetemi adjunktusa; Kóbor János előadóművész; Kurutzné Kovács Márta, a műszaki egyetem egyetemi tanára, professor emerita; Leél-Őssy Szabolcs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense; Mécs Károly színművész; Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője; Schubert Éva színművész és Szenthelyi Miklós hegedűművész. Halász Judit színművész, énekesnő és Khirer Vilmos katolikus egyházi bírósági helynök később veszi át a címet.

Posztumusz díszpolgári címben részesült az Aranycsapat két labdarúgója, Bozsik József és Hidegkuti Nándor, valamint Václav Havel író, volt cseh államfő. Utóbbi nevében Helena Bambasová, Csehország budapesti nagykövete vette át az elismerést.

Az ünnepségen Tarlós István főpolgármester arról beszélt, a deáki és az eötvösi gondolatokból a mai Budapestnek a leginkább az köszön vissza, amelyik azt mondja: a korrekció legalább annyira fontos, mint a vízió.
velemenyezd, 2013. június 19. szerda, 13:02
Jókainé Laborfalvi Róza
Laborfalvi Benke Judit apja, Benke József székely származású teológus sehogy sem találta helyét az egyházi szolgálatban, s egy hirtelen döntéstől vezérelve színésznek állt. Családja nyakába ezzel komoly anyagi gondok szakadtak, Róza korán megismerte az éhezést. Édesanyja halála után apja egyre durvábban bánt vele, majd színésznek adta, hadd járja ki az élet iskoláját. A göröngyös pályán tett első lépéseiben Döbrentei Gábor támogatta, tizenhat évesen Náni szobalányt játszhatta a Benjámin Lengyelországból, vagy a nyolcgarasos atyafi című színműben. Alakításait nem kísérte kirobbanó lelkesedés, de ő szívós kitartással próbálta helyét megtalálni. Visszatért szülővárosába, ahol Kántorné Engelhardt Anna, a nagy tragika vette szárnyai alá (patrónájának éneklős stílusa sokáig kísérte). Tehetséges volt a zenében is, egész operákat énekelt el hallás után. Apja rendszeresen látogatta előadásait, de
skorpiolilike, 2013. január 26. szombat, 10:59
1/3
Képek, videók
soltész-miklós-párvála szt
margoboszi
2013. december 17. kedd, 17:31
a könnyűzene császárai
sanci81
2015. november 16. hétfő, 15:53
könnyűzene
durcimarcika
2009. január 26. hétfő, 18:07
egyházi intézkedés0305_2.
maroka
2020. március 05. csütörtök, 21:27
egyházi intézkedés0305.jp
maroka
2020. március 05. csütörtök, 21:26
Egyházi gyertyaszínekkel
pacsakute
2014. november 30. vasárnap, 18:58
0 Húsvét, egyházi kép.png
lovaszmarika
2014. április 22. kedd, 18:33
Egyházi!.gif
hegyesne
2011. április 16. szombat, 20:12
Szerb Egyházi Múzeum
sannzoe
2010. december 10. péntek, 22:26
egyházi iskola ír parádén
mecsery
2010. június 04. péntek, 22:14
cicák,egyházi.jpg
rochlitzne
2009. augusztus 15. szombat, 13:33
Egyházi vezetők.
kmmmarika
2009. március 10. kedd, 08:01
Szentkút egyházi esküvő 2
tofalvieva
2007. július 23. hétfő, 09:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.