Belépés
2019. november 22. péntek | 47. hét | 326. nap | 02:05 | Cecília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egyszer mindenkinek nyílnak a virágok...
György/


Baranyi Ferenc: SÁRGA RÓZSA

Rózsa, rózsa, sárga rózsa,
nap szinének hordozója,

úgy virulsz a pusztán folyvást,
mint sóhajok közt mosolygás.

Sóhajokból kél a szél is,
mely letép s kórók közé visz,

egyszál rózsa ennyi szélben
addig sem marad egészben,

szél a szirmod szerteszórja
rózsa, rózsa, sárga rózsa.


Bartalis János: HAJH, RÓZSAFA

Hajh, rózsafa.
Kis kertembe hova nőttél?
Hova nőttél? Hova lettél?
Hajh, rózsafa.

Hajh, rózsafa.
Be bús virág nőt az ágon.
Elszáradtál tövis-ágyon.
Hajh,
menusgabor, 2019. június 13. csütörtök, 22:15
Tudtátok ezt a színes borsról ?
keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van: emlékeztet a fahéjra, a szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat, használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll.

Mozsárban kell törni.

Felhasználás
Csípősségének köszönhetően alkalmas gulyások, pácok, húsok ízesítésére, a húsleves nélkülözhetetlen fűszere. Használható gyümölcsök, édességek ízesítésére is.
A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva hűvös és száraz helyen tárolva bármeddig eltarthatók; megőrzik aromájukat. Egész borsot akkor teszünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni: van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe kerüljön.
A legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája. Ha tároljuk, az őrölt bors apránként veszít
pacsakute, 2019. január 23. szerda, 20:14
ccCcc
beírom azt a szót, bizonyos mondatok és megfogalmazások terén megvizsgálom, a szövegkörnyezet által, hogy kellene helyesen leírni. Általában az egybeírás és különírás szokott komolyabb próblémát okozni, a betűk felcserélésének több oka van, fő ok egyébként a figyelmetlenség.

Ez az "egész", csupán "félig" hiteles, hiszen van lehetőség utólag módosítgatni ezt-azt, egy régebbi virtuális ablakban, vagy minek is nevezzem, halmazban...

Még így is tudok valamennyire töltődni, az a poén az egészben, csak ez sokszor a figyelem, a koncentráció és egyebek rovására megy, szervi károsodás is lehet, az energia részbeni hiánya miatt ami csökkenőben van, kicsit visszább töltődik, ismét csökken, de énnálam még nem tud éber tudatállapotban "teljes" mértékben úgy vissza töltődni, hogy a fizikális test ne jelezne itt-ott amott fájdalmat...

Mert a nagyon kimerült állapot is tud fájni, ugyanúgy mint például az üres gyomor esetében az éhségnek az érzékelése, mint fájdalom, az is egyfajta fájdalom,
eposz, 2019. január 22. kedd, 20:41
Somlyó György
csendből, ahogy
az érzékeny mérleg egy milligramm
súlyra. De az tündöklik. Színarany.

S elég, hogy az egész tájat bevonja:
fényes lesz tőle házfal, víz, fa lombja,
s a szíved is pontosabban dobog.


CSAK EGY SZONETT

Ha mindent is - magad mégsem raboltad
El tőlem - s magam önmagamtól én sem
Félbe-hasított faként is egészben
Maradtunk mind a ketten kiraboltak

Mért is tudtál volna te lenni jobbnak
Mint ahogyan lehet e Téridőben
A közöttünk mindegyre terjedőben
Mely a számunkra mindegyre fogyó jav

S téged se raboltalak el magamtól
Bennem mindig akkor marad az akkor
Én maradok az állandó jelennél

Nem házalok se jövőnél se múltnál
Mindent megőrizek ami lehetnél
És mindent elfelejtek ami voltál
menusgabor, 2018. december 29. szombat, 20:00
Eperkrémleves
Eperkrémleves hozzávalói:

40 dkg eper
2 db alma
1/2 citrom héja
2 cm-es gyömbér (v. 1 mk őrölt)
ízlés szerint cukor v. méz
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
3 db szegfűszeg
5 dl víz
2 dl főzőtejszín

Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá mézet vagy cukrot, tegyük bele az egészben hagyott gyömbért, a vékonyan lehámozott citromhéjat, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, és az őrölt fahéjat.

Ezután addig főzzük, még az alma teljesen megpuhul, ekkor vegyük ki a gyömbért, a citromhéjat, és a szegfűszeget.

Az eperből tegyünk félre pár szemet a tálaláshoz a többit pedig vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a puhára főtt almához. Öntsük fel a tejszínnel, majd turmixoljuk le. (v. botmixerrel pépesítsük)

Végül hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt tálalnánk.
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:12
Emlékirat
tette,
s, hogy lobogásra gyúljak
irántad: az a nász, amelyben
aranyzománcos szemeid megfogantak,
meg az a tűz, mely az
egymásért- szenvedés asztagaiból
tör fel az égig, s edzi szívünket."

Az egyik legszebb szerelmes vers, szerelmi vallomás a mai létben, a XXI. század palettáján. Az a csodálatos, hogy minden embernek más a megközelítése mindenhez, így a versekhez is, és a szavak, az érzetek, az üzenetek is mást, és mást jelenthetnek. Hiszen ez a gyönyörű az egészben. Érzelmileg másként érinti meg a szívet - lelket, más hatást vált ki.

Ihász - Kovács Éva:
ÉGI RONDÓ
,, Áldassák Isten világa:
Az élet:
Éledező áldás a puha bibéknek,
A föld - alatti krókuszoknak,
Akik kilobbannak maholnap,
A tengerzöld famohának,
A fenyők ünnepi csúcsának:
Ahol jelkép a betlehemi - csillag,
A megújuló holnapoknak..."

A hit, a föld, a természet csodája, a jövő szépségének várományosaként
cserhat3, 2018. augusztus 08. szerda, 17:52
A tojásreggeli a legjobb reggeli – akár vegánul is!
eldolgozom.

vegetáriánus, húsmentes, vegán, reggeli
OMLETT, KICSIT MÁSKÉPP

Egy serpenyőben a felaprított gombát közepes lángnál hevített olajon kakukkfűvel megpirítom, majd mikor már a levét elfőtte sózom, majd az apróra vágott zöldhagymával és a negyedekbe vágott koktélparadicsomokkal még két percet pirítom. A szétaprított fokhagymát hozzáadom és csak addig kevergetem, amíg meg nem érzem, hogy elkezd lepirulni - ekkor hozzáadom a felvert tojásokat, alaposan elkeverem az egészet, majd hozzáadom az egészben hagyott tojásokat. Ekkor majdnem takarékra állítom a lángot és lefedem az ételt. Nagyjából 5-6 perc kell, hogy elkészüljön, ezért mikor már majdnem elérte a tökéletes állapotot - ez mindenkinél más: van aki keményen szereti, van aki kicsit lágyabban - akkor megszórom a reszelt sajt maradék felével, borsozom, pirospaprikával is megszórom, majd az apróra vágott petrezselyemmel díszítem! Amennyiben jól készült el az étel, akkor szépen egyben ki lehet csúsztatni a
tinka1951, 2018. augusztus 01. szerda, 07:59
Arató menü
KASZÁSLEVES

Hozzávalók: 30 dkg füstölt hús, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, citromlé vagy borecet, 4 dkg rizs, 1 tojás sárgája, bors, só

A húst előző este beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leöblítjük, apró kockákra vágjuk, leöntjük 1,5 liter hideg vízzel, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a fokhagyma gerezdeket, néhány szem borsot, és fedő alatt puhára főzzük. a hagymát és a fokhagymát a végén kivesszük belőle.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a megmosott, lecsepegtetett rizst ízlés szerint savanyítjuk, és lassú forralással addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.
Levesszük a lábast a tűzről, és a leveshez adjuk a 2-2 evőkanál levessel elhabart tojássárgáját, de ezzel már nem forraljuk fel.
Tanács: A sóval óvatosan bánjunk, mert a füstölt hústól a leves elegendően sós.
Tipp: Rizs helyett kínálhatjuk vajon pirított zsemlekockákkal.

ARATÓPOGÁCSA

Hozzávalók:
lizawolf, 2018. június 26. kedd, 12:51
Sörben sült ropogós bőrös karaj
másik - természetesen nekünk). Ha a nagy sörfrász után kicsit lenyugodtunk szépen vagdossuk be a karajon a bőrt. Amire vigyázzunk, hogy NE VÁGJUK BE A HÚSIG! Azaz csak magát a bőrkét és a zsírréteg egy részét vágjuk be, így sütés közben nem fognak leesni a bőrke-kockák. Én mindig akkora kockákra vágom, amekkora szeletekre szeretném majd vágni sütés után.
Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, hadd melegedjen, míg mi végzünk az előkészítéssel. A sörből 4 decit öntsünk egy tűzálló tálba. Tegyük hozzá az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babért, a szétnyomkodott borókabogyót és a koriandermagot. Ezzel szépen meg is ágyaztunk a husinak. Most jön egy kicsit nehezebb rész, készüljünk tehát fel a jéghideg sörből való kortyokkal rá. Tehát a karajt szépen dörzsöljük be sóval, de vigyázva, hogy a bőrkére semmi ne jusson, hiszen akkor nem lesz ropogós! Ha ezzel megvagyunk ültessük bele a besózott húst az előkészített fürdőbe -azaz a fűszeres sörbe- bőrével felfelé.A maradék sörből spricceljünk a bőrkére, majd
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 10:31
Receptek az 1930-as évekből
tüznél a sütőben puhára sütjük. Amikor a pliról kiboritjuk rögtön egy csokoládé krémmel megkenjük és gyorsan összetekerjük vigyázva, hogy a vége az alján legyen. Akkor hülni hadjuk és felszeleteljük: Töltelék: 10 dkg vajat, 15 dkg vaniliás czukorral és 10 dkg csokoládé porral jól elkeverjük."

Diós-kenyér:

"6 tojás fehérjéből habot verünk, hozzá teszük a 6 tojás sárgáját és 1/4 kg porczukrót és ˝ óráig keverjük. Akkor folytonos keverés közben beleteszünk 1/4 kg lisztet és egy marék egészben hagyott dióbelet. Kikent püspökkenyér formában közepes tüznél sütjük meg."

Csokoládé máz - tortára:

"20 dkg reszelt csokoládét és 15 dkg porczukrót 2 deci vizzel folytonos kevergetés közben fözünk sürüre, vagyis addig mig a tányérra csepentett csepp nem folyik szét. Akkor keverjünk el benne egy mogyorónyi vajat és öntsük a torta tetejére és oldalára. Vizes késsel simítsuk egyenletesre."

Mandulás Gesztenye- torta:

"6 tojás sárgáját 28 dkg czukorral jól
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:36
Roma konyha
köretnek pedig leggyakrabban kovásztalan kenyeret vagy nokedlit (galuskát) készítettek. Édesség - desszert - nem sokszor került az asztalra, jobbára kelt tésztát, kalácsot készítettek, de ha igazán fi nomat akartak enni, akkor pl. rácsos linzert sütöttek. Az egyetlen eredeti cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony titkos szerelmének emlékére kreált rigójancsi - érdemes kipróbálni!

Csirkehúsleves gazdagon
Hozzávalók: egy csirke, egy kis fej hagyma egészben, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kk. só, 5 szem egész bors, levestészta. A megtisztított, félbe- vagy négyfelé vágott csirkét langyos vízben feltesszük főni. Lassú forralással fél óráig főzzük, majd besózzuk, beletesszük a zöldségeket és a borsot, s ugyancsak lassú forralással, félig lefedve további egy órát hagyjuk főni. A tésztát sós vízben külön kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük. A kész levest is leszűrjük, a húst lebőrözzük, leszedjük a csontokról, felkockázzuk. A tésztát és a húst
bkisseva, 2018. január 17. szerda, 14:37
Európa elvesztése
országban a migráns belépett az EU-ba.

És nem számít az EU legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Európai Tanács sem, hiszen ha az nem hozza meg az EU (és a tagállamok) vezetői többségének szája íze szerinti döntést, hát legfeljebb kikerülik, és egy alsóbb szintű fórumon átverik. És a becstelenségek, jogtalanságok, szabálytalanságok hosszú sorának legvégén ott áll az Európai Bíróság, amely szentesíti mindezt.

Szentesíti Európa végső tönkretételét.

Persze van ebben az egészben valami sorsszerű, valami isteni igaz­ságtétel. Hiszen Európa nyugati felének országai történelmük egy adott szakaszában hatalmas gyarmatbirodalmat hoztak létre. Ilyen volt Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, s jóval kisebb mértékben még Olaszország is. Ezek az országok elfoglalták a világ egy részét (olykor hatalmas részét), az ott lévő kultúrát és civilizációt elpusztították, az ott élő népeket kiirtották vagy megtizedelték, és az ott lévő kincseket, nyersanyagokat,
menusgabor, 2017. szeptember 22. péntek, 20:00
1/36
Képek, videók
Egyszer mindenkinek nyíln
menusgabor
2019. június 13. csütörtök, 20:04
Nem sok mindenkinek megy.
alvaro-hopihe
2018. szeptember 26. szerda, 08:09
A mesére mindenkinek szük
irmus
2018. július 30. hétfő, 14:02
Mindenkinek szüksége van
anna4459
2018. július 05. csütörtök, 19:47
Mindenkinek szép napot :)
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:49
Bölcs napot mindenkinek!
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:19
Mindenkinek Nagyon szépen
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 10:12
0 jó éjt mindenkinek.png
lovaszmarika
2018. április 16. hétfő, 15:03
szep_hetveget_mindenki nek
vorosrozsa66
2018. április 07. szombat, 14:10
Húsvétra Mindenkinek.gif
borigit
2018. április 05. csütörtök, 12:28
baranyi ferenc valami min
liliana01
2017. november 17. péntek, 15:36
Baranyi Ferenc Sárga r
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 19:58
baranyi ferenc.png
chillik
2016. október 25. kedd, 12:23
baranyi ferenc 003.png
chillik
2016. szeptember 13. kedd, 16:20
baranyi ferenc 002.png
chillik
2016. szeptember 13. kedd, 16:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.