Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 11:33 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tudtátok ezt a színes borsról ?
keletje. Ugyanis sajátos édeskés aromája van: emlékeztet a fahéjra, a szerecsendió-virágra, a tömjénre. Igen magas arányban tartalmaz éteri olajokat, használatával vigyázni kell, mert lényegesen erősebb, mint az egyszeri bors. Ne próbálkozzunk az őrlésével, szívósan ellenáll.

Mozsárban kell törni.

Felhasználás
Csípősségének köszönhetően alkalmas gulyások, pácok, húsok ízesítésére, a húsleves nélkülözhetetlen fűszere. Használható gyümölcsök, édességek ízesítésére is.
A borsot egészben, finomra őrölve vagy durvára darálva használják ételek pikáns fűszerezésére. Az egészben hagyott borsszemek levegőtől elzárva hűvös és száraz helyen tárolva bármeddig eltarthatók; megőrzik aromájukat. Egész borsot akkor teszünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni: van idő arra, hogy íze, aromája az ételbe kerüljön.
A legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája. Ha tároljuk, az őrölt bors apránként veszít
pacsakute, 2019. január 23. szerda, 20:14
Somlyó György
csendből, ahogy
az érzékeny mérleg egy milligramm
súlyra. De az tündöklik. Színarany.

S elég, hogy az egész tájat bevonja:
fényes lesz tőle házfal, víz, fa lombja,
s a szíved is pontosabban dobog.


CSAK EGY SZONETT

Ha mindent is - magad mégsem raboltad
El tőlem - s magam önmagamtól én sem
Félbe-hasított faként is egészben
Maradtunk mind a ketten kiraboltak

Mért is tudtál volna te lenni jobbnak
Mint ahogyan lehet e Téridőben
A közöttünk mindegyre terjedőben
Mely a számunkra mindegyre fogyó jav

S téged se raboltalak el magamtól
Bennem mindig akkor marad az akkor
Én maradok az állandó jelennél

Nem házalok se jövőnél se múltnál
Mindent megőrizek ami lehetnél
És mindent elfelejtek ami voltál
menusgabor, 2018. december 29. szombat, 20:00
Eperkrémleves
Eperkrémleves hozzávalói:

40 dkg eper
2 db alma
1/2 citrom héja
2 cm-es gyömbér (v. 1 mk őrölt)
ízlés szerint cukor v. méz
1 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
3 db szegfűszeg
5 dl víz
2 dl főzőtejszín

Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint adjunk hozzá mézet vagy cukrot, tegyük bele az egészben hagyott gyömbért, a vékonyan lehámozott citromhéjat, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, és az őrölt fahéjat.

Ezután addig főzzük, még az alma teljesen megpuhul, ekkor vegyük ki a gyömbért, a citromhéjat, és a szegfűszeget.

Az eperből tegyünk félre pár szemet a tálaláshoz a többit pedig vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a puhára főtt almához. Öntsük fel a tejszínnel, majd turmixoljuk le. (v. botmixerrel pépesítsük)

Végül hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt tálalnánk.
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:12
Emlékirat
tette,
s, hogy lobogásra gyúljak
irántad: az a nász, amelyben
aranyzománcos szemeid megfogantak,
meg az a tűz, mely az
egymásért- szenvedés asztagaiból
tör fel az égig, s edzi szívünket."

Az egyik legszebb szerelmes vers, szerelmi vallomás a mai létben, a XXI. század palettáján. Az a csodálatos, hogy minden embernek más a megközelítése mindenhez, így a versekhez is, és a szavak, az érzetek, az üzenetek is mást, és mást jelenthetnek. Hiszen ez a gyönyörű az egészben. Érzelmileg másként érinti meg a szívet - lelket, más hatást vált ki.

Ihász - Kovács Éva:
ÉGI RONDÓ
,, Áldassák Isten világa:
Az élet:
Éledező áldás a puha bibéknek,
A föld - alatti krókuszoknak,
Akik kilobbannak maholnap,
A tengerzöld famohának,
A fenyők ünnepi csúcsának:
Ahol jelkép a betlehemi - csillag,
A megújuló holnapoknak..."

A hit, a föld, a természet csodája, a jövő szépségének várományosaként
cserhat3, 2018. augusztus 08. szerda, 17:52
A tojásreggeli a legjobb reggeli – akár vegánul is!
eldolgozom.

vegetáriánus, húsmentes, vegán, reggeli
OMLETT, KICSIT MÁSKÉPP

Egy serpenyőben a felaprított gombát közepes lángnál hevített olajon kakukkfűvel megpirítom, majd mikor már a levét elfőtte sózom, majd az apróra vágott zöldhagymával és a negyedekbe vágott koktélparadicsomokkal még két percet pirítom. A szétaprított fokhagymát hozzáadom és csak addig kevergetem, amíg meg nem érzem, hogy elkezd lepirulni - ekkor hozzáadom a felvert tojásokat, alaposan elkeverem az egészet, majd hozzáadom az egészben hagyott tojásokat. Ekkor majdnem takarékra állítom a lángot és lefedem az ételt. Nagyjából 5-6 perc kell, hogy elkészüljön, ezért mikor már majdnem elérte a tökéletes állapotot - ez mindenkinél más: van aki keményen szereti, van aki kicsit lágyabban - akkor megszórom a reszelt sajt maradék felével, borsozom, pirospaprikával is megszórom, majd az apróra vágott petrezselyemmel díszítem! Amennyiben jól készült el az étel, akkor szépen egyben ki lehet csúsztatni a
tinka1951, 2018. augusztus 01. szerda, 07:59
Arató menü
KASZÁSLEVES

Hozzávalók: 30 dkg füstölt hús, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, citromlé vagy borecet, 4 dkg rizs, 1 tojás sárgája, bors, só

A húst előző este beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leöblítjük, apró kockákra vágjuk, leöntjük 1,5 liter hideg vízzel, hozzáadjuk a megtisztított, egészben hagyott hagymát, a fokhagyma gerezdeket, néhány szem borsot, és fedő alatt puhára főzzük. a hagymát és a fokhagymát a végén kivesszük belőle.
A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a megmosott, lecsepegtetett rizst ízlés szerint savanyítjuk, és lassú forralással addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.
Levesszük a lábast a tűzről, és a leveshez adjuk a 2-2 evőkanál levessel elhabart tojássárgáját, de ezzel már nem forraljuk fel.
Tanács: A sóval óvatosan bánjunk, mert a füstölt hústól a leves elegendően sós.
Tipp: Rizs helyett kínálhatjuk vajon pirított zsemlekockákkal.

ARATÓPOGÁCSA

Hozzávalók:
lizawolf, 2018. június 26. kedd, 12:51
Sörben sült ropogós bőrös karaj
másik - természetesen nekünk). Ha a nagy sörfrász után kicsit lenyugodtunk szépen vagdossuk be a karajon a bőrt. Amire vigyázzunk, hogy NE VÁGJUK BE A HÚSIG! Azaz csak magát a bőrkét és a zsírréteg egy részét vágjuk be, így sütés közben nem fognak leesni a bőrke-kockák. Én mindig akkora kockákra vágom, amekkora szeletekre szeretném majd vágni sütés után.
Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, hadd melegedjen, míg mi végzünk az előkészítéssel. A sörből 4 decit öntsünk egy tűzálló tálba. Tegyük hozzá az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a babért, a szétnyomkodott borókabogyót és a koriandermagot. Ezzel szépen meg is ágyaztunk a husinak. Most jön egy kicsit nehezebb rész, készüljünk tehát fel a jéghideg sörből való kortyokkal rá. Tehát a karajt szépen dörzsöljük be sóval, de vigyázva, hogy a bőrkére semmi ne jusson, hiszen akkor nem lesz ropogós! Ha ezzel megvagyunk ültessük bele a besózott húst az előkészített fürdőbe -azaz a fűszeres sörbe- bőrével felfelé.A maradék sörből spricceljünk a bőrkére, majd
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 10:31
Receptek az 1930-as évekből
tüznél a sütőben puhára sütjük. Amikor a pliról kiboritjuk rögtön egy csokoládé krémmel megkenjük és gyorsan összetekerjük vigyázva, hogy a vége az alján legyen. Akkor hülni hadjuk és felszeleteljük: Töltelék: 10 dkg vajat, 15 dkg vaniliás czukorral és 10 dkg csokoládé porral jól elkeverjük."

Diós-kenyér:

"6 tojás fehérjéből habot verünk, hozzá teszük a 6 tojás sárgáját és 1/4 kg porczukrót és ˝ óráig keverjük. Akkor folytonos keverés közben beleteszünk 1/4 kg lisztet és egy marék egészben hagyott dióbelet. Kikent püspökkenyér formában közepes tüznél sütjük meg."

Csokoládé máz - tortára:

"20 dkg reszelt csokoládét és 15 dkg porczukrót 2 deci vizzel folytonos kevergetés közben fözünk sürüre, vagyis addig mig a tányérra csepentett csepp nem folyik szét. Akkor keverjünk el benne egy mogyorónyi vajat és öntsük a torta tetejére és oldalára. Vizes késsel simítsuk egyenletesre."

Mandulás Gesztenye- torta:

"6 tojás sárgáját 28 dkg czukorral jól
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:36
Roma konyha
köretnek pedig leggyakrabban kovásztalan kenyeret vagy nokedlit (galuskát) készítettek. Édesség - desszert - nem sokszor került az asztalra, jobbára kelt tésztát, kalácsot készítettek, de ha igazán fi nomat akartak enni, akkor pl. rácsos linzert sütöttek. Az egyetlen eredeti cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony titkos szerelmének emlékére kreált rigójancsi - érdemes kipróbálni!

Csirkehúsleves gazdagon
Hozzávalók: egy csirke, egy kis fej hagyma egészben, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kk. só, 5 szem egész bors, levestészta. A megtisztított, félbe- vagy négyfelé vágott csirkét langyos vízben feltesszük főni. Lassú forralással fél óráig főzzük, majd besózzuk, beletesszük a zöldségeket és a borsot, s ugyancsak lassú forralással, félig lefedve további egy órát hagyjuk főni. A tésztát sós vízben külön kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük. A kész levest is leszűrjük, a húst lebőrözzük, leszedjük a csontokról, felkockázzuk. A tésztát és a húst
bkisseva, 2018. január 17. szerda, 14:37
Európa elvesztése
országban a migráns belépett az EU-ba.

És nem számít az EU legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Európai Tanács sem, hiszen ha az nem hozza meg az EU (és a tagállamok) vezetői többségének szája íze szerinti döntést, hát legfeljebb kikerülik, és egy alsóbb szintű fórumon átverik. És a becstelenségek, jogtalanságok, szabálytalanságok hosszú sorának legvégén ott áll az Európai Bíróság, amely szentesíti mindezt.

Szentesíti Európa végső tönkretételét.

Persze van ebben az egészben valami sorsszerű, valami isteni igaz­ságtétel. Hiszen Európa nyugati felének országai történelmük egy adott szakaszában hatalmas gyarmatbirodalmat hoztak létre. Ilyen volt Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Belgium, s jóval kisebb mértékben még Olaszország is. Ezek az országok elfoglalták a világ egy részét (olykor hatalmas részét), az ott lévő kultúrát és civilizációt elpusztították, az ott élő népeket kiirtották vagy megtizedelték, és az ott lévő kincseket, nyersanyagokat,
menusgabor, 2017. szeptember 22. péntek, 20:00
Meggyes piskótatallér torta
tej
15 dkg margarin
1 evőkanál keserű kakaópor
2 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló
színes szórócukor A piskótatallérból 60 dekányit elnegyedeltem, a többiből raktam egy sort a tortaforma aljába.
A tejet melegíteni kezdtem, hozzáadtam a margarint és a kakaóport is, egyneművé főztem.
Miután levettem a tűzről, hozzáadtam és elkevertem benne a negyedelt tallérokat.
A massza felét a tortaformába öntöttem-egyengettem, ráraktam még egy sor egészben hagyott piskótatallért, majd erre öntöttem a massza másik felét, tetejét szépen elegyengetve, elsimítva.
Amikor kihűlt, letakarva egy éjszakára a hűtőbe tettem.
Másnap egy éles késsel körben meglazítottam a formát, majd lepattintottam róla.
A tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habot vertem, ezzel díszítettem a torta tetejét, végül - a meggy okán - piros szórócukorral díszítettem
bkisseva, 2017. május 26. péntek, 11:12
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
pikáns almával

4 csirkecomb
4 evőkanál olaj
5 dkg vaj
8 mogyoróhagyma
8 alma
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál körtepálinka
1 kávéskanál őrölt koriander
5 dkg mandulaforgács
őrölt bors


Elkészítés:
A combokat olajjal bekenjük, sóval, borssal meghintjük, meleg sütőben pirosra sütjük, majd 2 percig grillezzük. Közben a hagymákat a vajban puhára pároljuk. (Akkor jó, ha kissé barna lesz.) A meghámozott, kimagozott almákat egészben a hagymához adjuk. Az egészet a cukorral megszórjuk, és nagylángon forraljuk, közben időnként megforgatjuk. Kissé karamellesre pirítjuk, majd a pálinkával meglocsoljuk, sóval, borssal, korianderrel ízesítjük, és 10 percig pároljuk. Amikor kész, tűzálló tálba öntjük, a mandulaforgáccsal megszórjuk, és 1-2 percig grillezzük, míg a mandula aranyszínűre pirul. A csirkecombok mellé, forrón tálaljuk.



Csirkecsíkok aszalt barackos szószban

1 csirkemellfilé,
15 dkg aszalt
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
1/36
Képek, videók
tudtatok-hogy-csiga-bi ga-
taszat
2017. november 11. szombat, 23:23
itt nincs erőmü! tudtátok
sztana45
2011. március 23. szerda, 10:56
Színes bors
pacsakute
2015. március 31. kedd, 12:04
szines borsok
iraziviki
2009. augusztus 29. szombat, 23:46
Az-egyszeri-papa-ember t-i
menusgabor
2015. január 26. hétfő, 23:33
egyszeri-befektetes.pn g
dnemethk
2012. május 18. péntek, 20:43
Az egyszeri férfi 1..jpg
anci-ani
2012. február 20. hétfő, 13:44
Van, ami nélkülözhetetlen
vuky20
2007. január 23. kedd, 11:54
nélkülözhetetlen kellékke
kopornyikcsilla
2006. szeptember 17. vasárnap, 15:35
egeszben-sult-csirke-. jpg
szelidszeder
2014. december 21. vasárnap, 11:26
egeszben-sult-sullok-1 50x
sarkadykati
2011. december 24. szombat, 05:23
fogas egészben.jpg
maroka
2011. augusztus 11. csütörtök, 10:29
Kardinális egészben
magdi06
2009. október 18. vasárnap, 16:46
Az a szép virág egészben
sarkadykati
2009. július 31. péntek, 06:07
Anita és Anett egészben
mberkics
2008. június 20. péntek, 16:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.