Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 06:22 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az eddig ismert legrégibb izlandi viking települést áshatták ki
Az ősi hosszúház a település nyári lakhelye lehetett, egy későbbi épület alatt rejtőzött eddig. Az újabb, 2007-ben felfedezett hosszúház az eddigi leggazdagabb kincslelet, amelyet Izlandon valaha feltártunk, könnyen következtethetünk arra, hogy a törzsfőnöké volt - mondta el Bjarni Einarsson, az ásatás vezetője a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portálnak.

A hosszúházak keskeny facsarnokok voltak, hatméteres szélességükhöz akár 75 méter hosszúság is társulhatott, náddal vagy gyeppel borították őket. A házakat szobákra osztották, ahol több család is lakott. Kőkemencékben gyújtottak tüzet a csarnok közepén, az állatokat is elhelyezhették a házban, hogy a hidegtől megvédjék őket.

Mindkét hosszúház a sziget keleti részén, Stöd településen, Stödvarfjördur falu és fjord mellett került elő. Az újabb építmény 874-ből származik, ez az általánosan elfogadott időpontja a norvég I. Harald király elől menekülő vikingek letelepedésének.

A házban Skandinávia egyik leggazdagabb kincsleletére
velemenyezd, 2020. június 24. szerda, 15:11
Szent II. János Pál pápa máriás tanítása
sugallná: ne helyezzük Jézus fölé Máriát, hiszen Fia - aki pedig Isten Fia is! - maga is valóságosan meghalt a kereszten. Mária halálának feltételezését egyáltalán nem mondhatjuk minden katolikustól kötelező elfogadást követelő biztos tanításnak, még kevésbé a dogma ,,tartalmi kiegészítésének". A szent pápa sokkal inkább azt hangsúlyozta, hogy a halál mint az emberlét természetes velejárója (a bűn témájától függetlenül) egyáltalán nem összeegyeztethetetlen Mária elszenderülésének eddigi felfogásával. A szeplőtelenség kegyelmi ajándéka sem iktatja ki feltétlenül az ember - így az Istenszülő - életéből a természet rendjét, sokkal inkább megszenteli azt. Egy másik érdekes kérdés volt az az Egyház hagyományában is élő, népi hitű feltételezés, hogy a Feltámadott találkozhatott-e húsvét hajnalán Édesanyjával, netán elsőként köszönthette-e őt. E beszédére sokan felfigyeltek 1994
maroka, 2020. június 20. szombat, 13:49
Együttműködési megállapodást kötött a Hungaroring, a Groupama tanpálya és a Magyar Közút
A megállapodást a Hungaroring Sport Zrt. részéről Gyulay Zsolt vezérigazgató, a Tanpálya Vezetéstechnikai Centrum Kft. részéről Gazsi Júlia ügyvezető, míg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részéről Szilvai József Attila vezérigazgató írta alá.

A közleményben felidézik: a vállalatok korábban is számos alkalommal kooperáltak már egymással, a Magyar Közút sofőrjei rendszeresen részt vesznek például a téli munkagépek használatára vonatkozó vezetéstechnikai tréningeken a Hungaroringen. A megállapodással eddigi és jövőbeni projektjeiket szeretnék még jobban összehangolni.

A cégek nemcsak a hatékony információáramlást biztosítják majd egymás között, hanem erősítik és segítik egymás regionális és országos szintű közlekedésbiztonsági kampányait, és vállalják az egymás eseményein való aktív részvételt is - írják.
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 16:02
Ebben az országban nincs jövőnk
Imre Regina Mária: Szabadesés - Losonctól Kaliforniáig c. életrajzi regényét olvasom, melyet a Mosonvármegye Könyvkiadó adott ki 2019-ben.

A lebilincselően érdekes, izgalmas, sokszor szomorú, olykor vidám fordulatokkal teli történet két felvidéki magyar fiatal egymásra találásától, családdá válásától, a sokat szenvedett magyar szülőhely kényszerű elhagyásától tart az új otthon, a szabadság megtalálásáig.

A két főszereplő mindent megpróbált, hogy abban a magyar gyűlölő, kommunista párt által diktált Csehszlovákiában maradjon, dolgozzon, gyereket neveljen, ahova ők maguk és őseik is születtek. Tizenöt évük ment el erre, míg végül egy nemtelen eset kapcsán a házaspár egyformán azt gondolta már, hogy ebben az országban nincs tovább jövőjük és 1985-ben elhagyták Losoncot.

A 482 oldalas regény főbb fejezetei: Az esküvő, A kezdet kezdete, A nagy újság, A kihallgatás, Az újszülött, Házat építünk, Ebben az országban nincs jövőnk, California, Hétköznapi Amerika, Reng a föld,
azenujsagom, 2020. május 27. szerda, 09:07
Móra László: Az édesanya magyar költők verseiben
az életből. Ő adott először meleget, táplálékot. Az ő szeméből tanultam meg, mi a mosolygás, a szeretet, bánat, aggódás... Milyen a könnycsepp csillogása...

Ő rakta csodás, odaadó szeretettel sorban tarisznyádba a többi kincseket is: a beszédnek, édes magyar anyanyelvednek szépséges kincsét; az Isten nevét, az első imádságot, hazád és néped képét; - és mindent, mindent, amiből megformálódott a hatalmas épület, amelyet úgy hívnak: ember - vagy rövidebben: te!

S ha az eddigi pár szóban csak vázlatosan soroltam fel a temérdek kincset, amelyek édesanyánkra gondoláskor meleg színű szentképpé festődnek a lelkünkben, mennyiszer szebben, csodálatosabban és teljesebben tudták és tudják azt költőink kifejezni, megörökíteni. A költők, akiknek a szíve istenadta ajándék, egy zengő lant. Ennek a szív-lantnak Istentől felszerelt húrjai ki vannak feszítve mindenkoron s a legcsekélyebb lélek- és életmozdulásra megrezdülnek, muzsikálni kezdenek. S hangozhat-e rajta szebb dal, messze
menusgabor, 2020. május 23. szombat, 22:00
FruitVeB: átlagos lehet az idei szamócatermés, májusban várhatóan csökken az ára
Hunyadi István kiemelte, hogy az enyhe ősz és tél miatt téli fagykár nem sújtotta az ültetvényeket, a napsütésben gazdag február és március pedig nagyon is kedvező volt a növények fejlődése, a virágzatok, illetve virágkezdemények kialakulása szempontjából. A szamóca teljes mértékben öntözött kultúra, így fejlődését a tavaszi aszály sem befolyásolta negatívan. A szabadföldi állományok virágait ugyanakkor 20-30 százalékban megcsípte a fagy, bár az eddigi tavaszi fagykárok alapján nem számítanak drasztikus terméskiesésre.

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Hajtatott, azaz fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja május elejétől június közepéig tart.

A szakmai igazgató elmondta, hogy a termelői árak eddig kiegyensúlyozott szinten mozogtak, az előző évek hasonló időszakának megfelelően. A belföldön termesztett szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként a 2000-4000 forint
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 11:12
Koronavírus - Kína a továbbiakban beleszámolja a tünetmentes fertőzötteket az összesített esetszámba
A nyilvántartásra vonatkozó eddigi irányelvek szerint Kínában - bár a vírustesztet tünetek híján is sokakon elvégezték - az összesített esetszám, amely hétfőig 81 518 volt az ország szárazföldi részén, csupán a tüneteket is produkáló betegek számát tükrözte.

A bizottság ugyanakkor hangsúlyozta: a tünetmentes esetekről eddig szintén jelentési kötelezettsége volt az egészségügyi dolgozóknak.

A központi kormányzat Li Ko-csiang kínai miniszterelnök vezette, a járvánnyal kapcsolatos ügyekkel felelős testületének hétfői ülésén születetett határozatnak megfelelően a tisztviselőknek kiadták, hogy nagyobb figyelmet tulajdonítsanak a tünetmentes esetek elterjedtségének feltérképezésére.

A South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap a birtokába került, titkosított kormányzati dokumentumokra hivatkozva korábban arról írt, hogy február végéig több mint 43 ezer tünetmentes fertőzöttet diagnosztizáltak Kínában. Az ilyen esetek miatt egyre növekszik az aggodalom a járvány korábbi gócpontjának számító
velemenyezd, 2020. március 31. kedd, 13:51
Koronavírus - Sürgős forrásokkal segítik a rászorulók élelmiszer-vásárlását Olaszországban
Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át.Ezen kívül a polgári védelem forrásaiból további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között olyanok számára, akiket "ezzel a bevásárlásban segíthetnek". A tervek szerint a támogatást nem készpénzben, hanem utalványban kapják meg az ezt kérelmezők.

Conte kijelentette, a hetek óta tartó vészhelyzetben vannak olaszok, akik kezdenek anyagi nehézségbe kerülni. "Tudjuk, hogy vannak, akik nem kapták el a betegséget, mégis szenvednek (..) éreztetni akarjuk az állam konkrét segítségét" - mondta Conte hangsúlyozva, hogy egész Olaszország "egy csónakban evez", és szolidaritási láncra van szükség. "Senkit sem hagyunk magára" - tette hozzá.

Arra szólította fel a nagykereskedelmi láncokat, vállalatokat, termelőket, adományozni képes személyeket, segítsenek felajánlásaikkal.

A vasárnap reggeltől hatályos kormányrendeletet a belügyminiszter, Luciana Lamorgese sürgette, miután több
velemenyezd, 2020. március 28. szombat, 21:43
Tokaji Márton versei
cél?
Egyáltalában létezik?
A földi életet élni kell!
Az angyalokat a mennyben képezik.


Sorsfordító idő.

Homályba hal meg a lámpa fénye,
mint szép áloma hajnal tüzén.
Az éjszaka végtelen világában,
ketten vagyunk, Te meg én.
Mennyei légies nyugalomban,
szemem tükrében csodáld meg
magad.
A mindent felfaló idő, velünk is
tova szalad.
Számomra te vagy a földön
álmaim szépséges asszonya.
Akit eddigi életemben a kezem
nem ért el soha.
Pedig oltárt építettem a szívemben
ahol áldozok neked.
Szelíd mélységek örvényében,
a lelkem osztom meg veled.
Szedjük meg kedvesem a gyönyör fáját
oltsuk el a szív belső tüzét.
Az élet vitorlás hajóján nyargaljuk meg,
a sors tengerét.
A boldogság szígetén lehorgonyozva,
Élvezzük, az édeni élet édes örömét.
Tetteinkért, ha felelni kell, akkor majd
együtt vezeklünk
menusgabor, 2020. március 15. vasárnap, 22:30
Megújul a Gyulai Várszínház színpada és nézőtere
Görgényi Ernő polgármester elmondta, a beruházás egyszerre szolgálja a várszínház és a vár mint múzeumi kiállítótér érdekeit, az eddigi berendezést ugyanis mintegy három hét alatt szerelték össze és bontották el, az új eszköznél ez nagyjából egy hetet vesz majd igénybe. Így főszezonban a vár látogatói számára tovább áll rendelkezésre az udvar - húzta alá.

Hozzátette, hogy a székek cseréjére az önkormányzat saját forrást biztosít. Elek Tibor színházigazgató számításai szerint az további 15-18 millió forintba kerül majd.

Elek Tibor elmondta, hogy a nyári évadra megvalósuló beruházás egy folyamat első állomása, az önkormányzattal közösen keresik a pályázati lehetőségeket a tószínpad infrastruktúrájának, valamint az eszközpark műszaki-technikai megújításához is.

Szatmári Mihály, a teátrum műszaki vezetője elmondta, hogy a jelenlegi várszínházi nézőtér és színpad 15 éves, egyedi tervezésű szerkezet, sok ember kellett az össze- és szétszereléséhez, nehéz volt a tárolása. Az új színpad
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 12:52
Téli ifjúsági olimpia - Bíró Hanna szeretne a középmezőnyben végezni
nagyon, mert a görkorcsolyából jön, azaz helyezkedésben kifejezetten jónak számít. Bíró Hanna arról is beszélt, hogy a két sportot egyelőre párhuzamosan szeretné űzni, mivel a versenynaptárban nem ütköznek a viadalok.

"A megnyitó Lausanne-ban lesz, mi pedig 400 kilométerre, St. Moritz-ban versenyzünk majd, de remélem, ott leszünk a csütörtöki ünnepségen" - mondta Bíró.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának korábbi tájékoztatása szerint a küldöttség tíz szakágból áll össze, és a mostani az eddigi legnagyobb magyar létszám a téli ifjúsági játékok történetében. A 23 versenyzőt 13 edző kíséri el, emellett háromfős csapatiroda, két sportorvos és kétfős kommunikációs stáb egészíti ki a delegációt. A sportolókat két olimpiai faluban helyezik el, Bíró Hanna St. Moritz-ban, a többiek Lausanne-ban laknak.

A magyarok az előző két ifjúsági olimpián négy ezüst- és két bronzérmet szereztek.

A lausanne-i játékokon 8 sportág 16 szakágában, 81 versenyszámban avatnak bajnokot, 34 fiú és lány egyéni
velemenyezd, 2020. január 06. hétfő, 15:51
Csökkenő forgalomra számítanak a német repülőterek
A 22 nemzetközi és 9 regionális németországi repülőteret összefogó szervezet prognózisa szerint az utasok száma 0,7 százalékkal, a járatok száma 2,9 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbihoz képest.

Az utasok és a járatok számának csökkenése már a tavalyi második félévben elkezdődött. Az ADV legutóbbi, novemberi kimutatása szerint az utasok száma az egy évvel korábbihoz képest 3,7 százalékkal 17,4 millióra, a járatok száma 7,2 százalékkal 161 ezerre süllyedt.

A legutóbbi teljes évben, 2018-ban 244,7 millió utas fordult meg a németországi repülőtereken, és 2019 elején még azzal számoltak, hogy a növekedés folytatódik, és az induló és érkező utasok száma átlépi a 250 milliós határt.

Azonban míg az utóbbi éveket a kínálat bővülése és a légitársaságok közötti árverseny jellemezte, tavaly nyár végétől egyre inkább változik a piac, így az idén a kínálat csökkenése és a repülőjegyek drágulása lesz a jellemző. Több légitársaság radikálisan szűkítette a téli és a következő nyárra tervezett
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 12:41
1/72
Képek, videók
cach%2Bjardim1.jpg
norina61
2009. november 21. szombat, 17:03
•Harald Juhnke
csalogany13
2013. március 16. szombat, 23:48
MS_Kong_Harald_Geirang er.
skorpiolilike
2011. július 06. szerda, 17:20
Harald Oesterle képe
faciendum
2007. augusztus 02. csütörtök, 06:41
0 a Ismert kép.png
lovaszmarika
2019. július 17. szerda, 18:36
Senki nem ismert engem.
alvaro-hopihe
2016. június 04. szombat, 15:19
ismert-lengyel-politik uso
menusgabor
2016. január 03. vasárnap, 20:38
Amit még nem ismertél fel
sanci81
2015. május 19. kedd, 16:46
Teafajt_k%20ismertet_j e.j
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:24
A macsek magára ismert
agabor4
2013. szeptember 16. hétfő, 21:20
A Föld alig ismert helyei
mailona
2013. január 23. szerda, 13:25
kronográf ismertető
lacipecsenye
2012. augusztus 29. szerda, 19:22
fekete doboz ismertető
lacipecsenye
2012. augusztus 29. szerda, 19:19
fertődi leporelló ismerte
lacipecsenye
2012. augusztus 22. szerda, 22:38
Európaszerte ismert Dacia
wob
2012. május 09. szerda, 09:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.