Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 13:28 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Részeges pogácsa
kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban hajtogatjuk : fölülről, majd alulról, majd balról jobbra, illetve jobbról balra.
A hajtogatott tésztát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára vagy pár órára, majd azt követően fél óránként háromszor hajtogatjuk.
Utána kb. 2 cm vastagra sodorjuk, késsel rácsosan bevagdossuk.
A
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Csokoládé torta
cukort, és kemény habbá verem az egészet. Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.

Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet), elkeverjük alaposan.

Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát.

Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.

Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.

175 fokon süssük, míg szép
irmus, 2018. április 17. kedd, 17:36
Tompa Mihály - Pogány-kút
maradna
A bérc arany-leve:
Gondoskodott felőle
Sok gazda eleve;
Hegyalja emberének,
Ugy most, mint akkor, a
Legféltőbb kincse lévén
Hatalmas ó bora.
Pogánykútnál a bércen,
A bortermő vidék
Legjobb pincéi voltak
Azon időbe' még.
De mind elpusztulának,
Mert régi a dolog!
- Ma is még néhol a föld
Oly hangosan dobog;
Elég az hozzá, borral
Mind telve voltanak;
Egyszer csak ugy gurúlt le
Hordó meg átalag,
A hegynek oldaláról,
S az aljig meg sem állt...
Holott a gazda számos
Mély gödröket kapált;


És a forrás vidékén,
A bokrok közt, sokan,
A hordót földbe ásták
Nagy fáradságosan.

A rút pogány, dühében,
Pusztíta, égete,
- Gyászos lett mindenütt a
Vidék tekintete. -
Bércekre, hegyre mászott,
Az erdőt felveré;
- Magát mutatni, még csak
Egy lélek sem
chillik, 2018. február 20. kedd, 04:51
Karácsonyi receptek
eldolgozzuk. Meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott, vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy, hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
Villanysütőnél 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat. Sütési idő: 25-35 perc.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy, hogy
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Meggyes mákos sütemény - Meggyes fantázia
tojás sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral a lisztel, és tejjel elsúroljuk, folytonos keverés mellett megfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük, a kihabosított vajhoz.

A meggyről öntsük le a levét, a meggyet tegyük félre, a léhez öntsük hozzá a vizet és forraljuk fel, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zseléket és hagyjuk, hogy oldódjon fel. Közben keverjük meg, amikor a zselé kezd keményedni, adjuk hozzá a meggyet, hagyjuk összeállni addig, amíg próbát véve, a tésztára öntve nem fut le az oldaláról.

A tésztalapot vágjuk kettőbe, az alsó lapra simítsuk rá a vaníliás krémet,erre óvatosan rásimítjuk a meggyzselét, majd fedjük be a másik tésztalappal.

A tetejét vonjuk be vízgőzön olvasztott csokoládéval.

Eltértem az eredeti recepttől,én a meggyzselé helyett,mivel nem volt éppen otthon meggyzselém, egyszerűen a meggylében megfőztem egy vaníliás pudingot 5 evőkanál cukorral,hozzátettem a meggyszemeket és kihűlés után rákentem a vaníliás krémre.Nekem ez a módszer
bkisseva, 2017. január 27. péntek, 11:14
Kenyér
Éva)
Régen a gazdasszonyok este elkészítették a kovászt, hajnali kettőkor fölkeltek, begyúrták a tésztát, majd visszafeküdtek. Öt óra tájban átgyúrták, dagasztották, és elkezdték fűteni a kemencét. Majd szakajtóban kelesztették és reggelre kész volt a kenyér. Mi ennél azért kényelmesek vagyunk, délután 4-5 óra fele sütünk kenyeret. Ehhez reggel készítem el a kovászt. A kovász készítéséhez először is az előző sütésből maradt ,,vakarékot" (miután a teknőt vagy edényt nem használom tovább az oldaláról lekapargatom a maradék tésztát, kiszárítom, a következő sütésig üvegbe rakom), sót, kicsi cukrot, kicsi élesztőt vízbe beáztatom. Mikor az élesztő feloldódott és a tészta darabjai is felpuhultak (pár perc), annyi lisztet keverek bele, hogy egy tejföl sűrűségű masszát kapjak (tapasztalataim szerint a felhasznált víz és a liszt űrtartalma megegyezik). Majd leborítom, nem túl meleg helyre teszem (sőt, inkább hűvös szobába) és hagyom, hogy kovász legyen belőle. Ez idő alatt kelni fog, hólyagosodni, azok a
lenke1964, 2017. január 14. szombat, 09:59
Látogatások, meghívások
kést fogjuk jobb kezünkbe, hogy a vágás határozottabb legyen vele, a villát pedig a balba. Mindkét evőeszközt a hüvelyk, a mutató és a középső ujjunk között tartjuk. Könnyedén használjuk a kést, nem ízléses a mutató ujjunkat a villa ágára, vagy a kés pengéjére helyezni. Ha étkezés közben a kést nem használjuk, helyezzük a tányér szélére. Ha az étkezést befejeztük, az evőeszközöket a tányérra helyezzük, egymással párhuzamosan, a nyelük jobbra nézzen.

KANÁL HASZNÁLATA

Ne a kanál oldaláról szippantsuk fel a levest, ne szürcsöljünk. Hegyével fordítsuk magunk felé a kanalat, úgy közelítsünk vele a szájunkhoz. Ne az egész kanalat kapjuk be. Kanalazás közben ne döntsük meg a tányért. Étkezés befejeztével a kanalat lenyalás nélkül helyezzük a tányérra. Főzeléket, húst, tésztát ne kanállal együnk.

Kenyeret az asztalnál törjük, ne harapjuk.Ha a kenyeret megkenve szolgálják fel, akkor nem törjük, és a szendvicseket is harapjuk.
Ha a levest csészében tálalják, akkor bal kezünkkel a
lenke1964, 2016. április 10. vasárnap, 14:40
Tortás alapok · Vajkrémek
receptek:

Svájci vajkrém

5 tojás fehérje
200 g porcukor
226 g vaj
1 tk vanília kivonat

Elkészítés:

A tojások fehérjét a porcukorral egy fém tálban egy nagyon picit elkeverjük. Vízgőz fölé tesszük.
A lábasban a víz éppen hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon!
Itt kezdődik a türelem játék, mert nem kevés idő lesz mire megkapjuk a kívánt eredményt.
Kevergetni nem kell, én olykor azért belekevertem habverővel, a tál oldaláról pedig leszedtem a felkenődött folyadékot.

A fém tál lényeges, mert tartja a hőt, és ne is öntsük át másik edénybe, ez is fontos!
Jöhet a habverő, legalább 15 perc a legnagyobb fokozaton. Krémesnek, ragacsosnak, nagyon fehérnek kell lennie.

Végül a szobahőmérsékletű vaj is belekerülhet, kisebb adagonként, ügyelve hogy a robotgép legkisebb fokozatán keverjük és minden egyes vaj mennyiségnél alaposan keverjük el.
FONTOS!!!
A fém tálat ellenőrizzük, bár ennyi keverés
irmus, 2016. április 05. kedd, 07:46
Szalagos farsangi fánk, ahogy a nagyi tanította
élesztőt, majd felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban (amiben lesz elég hely a tésztának megkelnie) beleszitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a 4 egész tojást, a vaníliás cukrot, az egy kanál cukrot, a pici sót, és belereszeljük a citrom héját.
Az egészet összedolgozzuk a közben felfutott élesztővel, majd kézzel jól kidolgozzuk. Ez a művelet az egyik legfontosabb része a fánksütésnek. Határozott mozdulatokkal, olyan simára ,,verjük" a tésztát, hogy az leváljon az edény oldaláról. Szép nagy cipót formálunk belőle, és körülbelül fél óráig langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ismét megdolgozzuk, majd 15-20 percig letakarva pihentetjük. A sok pihenést megszolgálja a tészta, mert így lesz majd könnyű, levegős.
Kisodorjuk hozzávetőleg 1 centi vastagra, majd kiszaggatjuk. A kiszaggatott formákat ismét pihentetjük körülbelül 15 percig, majd forró olajban kisütjük (egyszer félúton megforgatjuk). Porcukorral, baracklekvárral
lenke1964, 2016. január 13. szerda, 16:19
A tökéletes kenyérlángos receptje
(kacsa) zsír
fél tk só
fél mk cukor

Feltétnek:

2 dl tejföl
1 nagy gerezd fokhagyma
pár tekerésnyi bors
1 nagy hagyma
25 dkg húsos szalonna

Elkészítés

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzákeverjük a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felolvasztott (de nem forró) zsírt és az élesztős vizet. Megdagasztjuk, míg minden eltűnik az edény oldaláról, pár percre félretesszük pihenni. Egy 20×30-as tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük zsírral és megszórjuk liszttel. Lisztezett deszkán tepsiméretűre nyújtjuk a tésztát, belefektetjük. Fél órát kelesztjük, addig elkészítjük a feltéteket. A fokhagymát belenyomjuk a tejfölbe, megborsozzuk. A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyőben félkészre sütjük. A hagymát nem túl vékonyan felszeleteljük. Megkenjük a tésztát a tejföllel, elosztjuk rajta szalonnát és a hagymát, 200 fokos sütőben
taltos1, 2015. november 26. csütörtök, 23:54
Nagy karácsonyi recept gyűjtemény
téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a
legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal
megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott,
vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy,
hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a
közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre
fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A
koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
Villanysütőnél 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat. Sütési idő: 25-35 perc.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy,
bkisseva, 2015. október 22. csütörtök, 14:44
1/8
Képek, videók
reszeges-jeromos.jpg
yvett789
2015. február 01. vasárnap, 20:16
20334_reszeges-epres_t uro
erzsikepuskas
2014. február 15. szombat, 10:28
részeges csirke.jpg
erzsikepuskas
2014. január 18. szombat, 08:47
Részeges csirke.bmp
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:15
RESZEGES IMA.jpg
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:21
RESZEGES IMA másolata.jpg
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:20
Részeges csirke
pircsi09
2013. január 13. vasárnap, 20:05
Részeges elf
mbartis
2012. június 11. hétfő, 21:32
Részeges csirke.jpg
vorosrozsa66
2011. február 20. vasárnap, 18:25
részeges_.jpg
agica2004
2010. szeptember 28. kedd, 09:49
kis részeges.jpg
agica2004
2010. szeptember 27. hétfő, 10:51
részeges cica.gif
nagyiful
2010. szeptember 17. péntek, 18:21
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
Címkék
legmagasabb fokozaton, zselé kezd, tésztának megkelnie, tojások fehérjét, meggyről öntsük, tészta keménynek, tökéletes kenyérlángos, lisztet tálba, citrom héját, mutató ujjunkat, forrás vidékén, vaníliás cukrot, levest csészében, kívánt eredményt, tányérra helyezzük, meggylében megfőztem,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.