Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 18:35 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Részeges pogácsa
kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3 arányban hajtogatjuk : fölülről, majd alulról, majd balról jobbra, illetve jobbról balra.
A hajtogatott tésztát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára vagy pár órára, majd azt követően fél óránként háromszor hajtogatjuk.
Utána kb. 2 cm vastagra sodorjuk, késsel rácsosan bevagdossuk.
A
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Csokoládé torta
cukort, és kemény habbá verem az egészet. Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön.

Rászitálom a sütőporos lisztet (kakaós esetén a kakaós sütőporos lisztet), elkeverjük alaposan.

Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát.

Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk.

Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény.

175 fokon süssük, míg szép
irmus, 2018. április 17. kedd, 17:36
Tompa Mihály - Pogány-kút
maradna
A bérc arany-leve:
Gondoskodott felőle
Sok gazda eleve;
Hegyalja emberének,
Ugy most, mint akkor, a
Legféltőbb kincse lévén
Hatalmas ó bora.
Pogánykútnál a bércen,
A bortermő vidék
Legjobb pincéi voltak
Azon időbe' még.
De mind elpusztulának,
Mert régi a dolog!
- Ma is még néhol a föld
Oly hangosan dobog;
Elég az hozzá, borral
Mind telve voltanak;
Egyszer csak ugy gurúlt le
Hordó meg átalag,
A hegynek oldaláról,
S az aljig meg sem állt...
Holott a gazda számos
Mély gödröket kapált;


És a forrás vidékén,
A bokrok közt, sokan,
A hordót földbe ásták
Nagy fáradságosan.

A rút pogány, dühében,
Pusztíta, égete,
- Gyászos lett mindenütt a
Vidék tekintete. -
Bércekre, hegyre mászott,
Az erdőt felveré;
- Magát mutatni, még csak
Egy lélek sem
chillik, 2018. február 20. kedd, 04:51
Karácsonyi receptek
eldolgozzuk. Meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott, vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy, hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
Villanysütőnél 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat. Sütési idő: 25-35 perc.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy, hogy
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Meggyes mákos sütemény - Meggyes fantázia
tojás sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral a lisztel, és tejjel elsúroljuk, folytonos keverés mellett megfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük, a kihabosított vajhoz.

A meggyről öntsük le a levét, a meggyet tegyük félre, a léhez öntsük hozzá a vizet és forraljuk fel, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zseléket és hagyjuk, hogy oldódjon fel. Közben keverjük meg, amikor a zselé kezd keményedni, adjuk hozzá a meggyet, hagyjuk összeállni addig, amíg próbát véve, a tésztára öntve nem fut le az oldaláról.

A tésztalapot vágjuk kettőbe, az alsó lapra simítsuk rá a vaníliás krémet,erre óvatosan rásimítjuk a meggyzselét, majd fedjük be a másik tésztalappal.

A tetejét vonjuk be vízgőzön olvasztott csokoládéval.

Eltértem az eredeti recepttől,én a meggyzselé helyett,mivel nem volt éppen otthon meggyzselém, egyszerűen a meggylében megfőztem egy vaníliás pudingot 5 evőkanál cukorral,hozzátettem a meggyszemeket és kihűlés után rákentem a vaníliás krémre.Nekem ez a módszer
bkisseva, 2017. január 27. péntek, 11:14
Kenyér
Éva)
Régen a gazdasszonyok este elkészítették a kovászt, hajnali kettőkor fölkeltek, begyúrták a tésztát, majd visszafeküdtek. Öt óra tájban átgyúrták, dagasztották, és elkezdték fűteni a kemencét. Majd szakajtóban kelesztették és reggelre kész volt a kenyér. Mi ennél azért kényelmesek vagyunk, délután 4-5 óra fele sütünk kenyeret. Ehhez reggel készítem el a kovászt. A kovász készítéséhez először is az előző sütésből maradt ,,vakarékot" (miután a teknőt vagy edényt nem használom tovább az oldaláról lekapargatom a maradék tésztát, kiszárítom, a következő sütésig üvegbe rakom), sót, kicsi cukrot, kicsi élesztőt vízbe beáztatom. Mikor az élesztő feloldódott és a tészta darabjai is felpuhultak (pár perc), annyi lisztet keverek bele, hogy egy tejföl sűrűségű masszát kapjak (tapasztalataim szerint a felhasznált víz és a liszt űrtartalma megegyezik). Majd leborítom, nem túl meleg helyre teszem (sőt, inkább hűvös szobába) és hagyom, hogy kovász legyen belőle. Ez idő alatt kelni fog, hólyagosodni, azok a
lenke1964, 2017. január 14. szombat, 09:59
Látogatások, meghívások
kést fogjuk jobb kezünkbe, hogy a vágás határozottabb legyen vele, a villát pedig a balba. Mindkét evőeszközt a hüvelyk, a mutató és a középső ujjunk között tartjuk. Könnyedén használjuk a kést, nem ízléses a mutató ujjunkat a villa ágára, vagy a kés pengéjére helyezni. Ha étkezés közben a kést nem használjuk, helyezzük a tányér szélére. Ha az étkezést befejeztük, az evőeszközöket a tányérra helyezzük, egymással párhuzamosan, a nyelük jobbra nézzen.

KANÁL HASZNÁLATA

Ne a kanál oldaláról szippantsuk fel a levest, ne szürcsöljünk. Hegyével fordítsuk magunk felé a kanalat, úgy közelítsünk vele a szájunkhoz. Ne az egész kanalat kapjuk be. Kanalazás közben ne döntsük meg a tányért. Étkezés befejeztével a kanalat lenyalás nélkül helyezzük a tányérra. Főzeléket, húst, tésztát ne kanállal együnk.

Kenyeret az asztalnál törjük, ne harapjuk.Ha a kenyeret megkenve szolgálják fel, akkor nem törjük, és a szendvicseket is harapjuk.
Ha a levest csészében tálalják, akkor bal kezünkkel a
lenke1964, 2016. április 10. vasárnap, 14:40
Tortás alapok · Vajkrémek
receptek:

Svájci vajkrém

5 tojás fehérje
200 g porcukor
226 g vaj
1 tk vanília kivonat

Elkészítés:

A tojások fehérjét a porcukorral egy fém tálban egy nagyon picit elkeverjük. Vízgőz fölé tesszük.
A lábasban a víz éppen hogy csak gyöngyözzön, ne forrjon!
Itt kezdődik a türelem játék, mert nem kevés idő lesz mire megkapjuk a kívánt eredményt.
Kevergetni nem kell, én olykor azért belekevertem habverővel, a tál oldaláról pedig leszedtem a felkenődött folyadékot.

A fém tál lényeges, mert tartja a hőt, és ne is öntsük át másik edénybe, ez is fontos!
Jöhet a habverő, legalább 15 perc a legnagyobb fokozaton. Krémesnek, ragacsosnak, nagyon fehérnek kell lennie.

Végül a szobahőmérsékletű vaj is belekerülhet, kisebb adagonként, ügyelve hogy a robotgép legkisebb fokozatán keverjük és minden egyes vaj mennyiségnél alaposan keverjük el.
FONTOS!!!
A fém tálat ellenőrizzük, bár ennyi keverés
irmus, 2016. április 05. kedd, 07:46
Szalagos farsangi fánk, ahogy a nagyi tanította
élesztőt, majd felfuttatjuk. Egy nagyobb tálban (amiben lesz elég hely a tésztának megkelnie) beleszitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a zsiradékot. Hozzáadjuk a 4 egész tojást, a vaníliás cukrot, az egy kanál cukrot, a pici sót, és belereszeljük a citrom héját.
Az egészet összedolgozzuk a közben felfutott élesztővel, majd kézzel jól kidolgozzuk. Ez a művelet az egyik legfontosabb része a fánksütésnek. Határozott mozdulatokkal, olyan simára ,,verjük" a tésztát, hogy az leváljon az edény oldaláról. Szép nagy cipót formálunk belőle, és körülbelül fél óráig langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ismét megdolgozzuk, majd 15-20 percig letakarva pihentetjük. A sok pihenést megszolgálja a tészta, mert így lesz majd könnyű, levegős.
Kisodorjuk hozzávetőleg 1 centi vastagra, majd kiszaggatjuk. A kiszaggatott formákat ismét pihentetjük körülbelül 15 percig, majd forró olajban kisütjük (egyszer félúton megforgatjuk). Porcukorral, baracklekvárral
lenke1964, 2016. január 13. szerda, 16:19
A tökéletes kenyérlángos receptje
(kacsa) zsír
fél tk só
fél mk cukor

Feltétnek:

2 dl tejföl
1 nagy gerezd fokhagyma
pár tekerésnyi bors
1 nagy hagyma
25 dkg húsos szalonna

Elkészítés

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzákeverjük a sót. Mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a felolvasztott (de nem forró) zsírt és az élesztős vizet. Megdagasztjuk, míg minden eltűnik az edény oldaláról, pár percre félretesszük pihenni. Egy 20×30-as tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, vagy kikenjük zsírral és megszórjuk liszttel. Lisztezett deszkán tepsiméretűre nyújtjuk a tésztát, belefektetjük. Fél órát kelesztjük, addig elkészítjük a feltéteket. A fokhagymát belenyomjuk a tejfölbe, megborsozzuk. A szalonnát felcsíkozzuk, egy serpenyőben félkészre sütjük. A hagymát nem túl vékonyan felszeleteljük. Megkenjük a tésztát a tejföllel, elosztjuk rajta szalonnát és a hagymát, 200 fokos sütőben
taltos1, 2015. november 26. csütörtök, 23:54
Nagy karácsonyi recept gyűjtemény
téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a
legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal
megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott,
vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy,
hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a
közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre
fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A
koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
Villanysütőnél 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat. Sütési idő: 25-35 perc.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy,
bkisseva, 2015. október 22. csütörtök, 14:44
1/8
Képek, videók
reszeges-jeromos.jpg
yvett789
2015. február 01. vasárnap, 20:16
20334_reszeges-epres_t uro
erzsikepuskas
2014. február 15. szombat, 10:28
részeges csirke.jpg
erzsikepuskas
2014. január 18. szombat, 08:47
Részeges egérkét
sanci81
2013. december 31. kedd, 21:43
Részeges csirke.bmp
pircsi09
2013. szeptember 21. szombat, 18:15
RESZEGES IMA.jpg
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:21
RESZEGES IMA másolata.jpg
jozso2ro
2013. június 20. csütörtök, 13:20
Részeges csirke
pircsi09
2013. január 13. vasárnap, 20:05
Részeges elf
mbartis
2012. június 11. hétfő, 21:32
Részeges csirke.jpg
vorosrozsa66
2011. február 20. vasárnap, 18:25
részeges_.jpg
agica2004
2010. szeptember 28. kedd, 09:49
kis részeges.jpg
agica2004
2010. szeptember 27. hétfő, 10:51
Lisztet örlö Nö.png
farkas1945
2011. február 11. péntek, 15:55
Erre szórjuk a lisztet
dorist
2006. november 24. péntek, 23:47
Címkék
hideg vajat, robotgép legkisebb, léhez öntsük, meggylében megfőztem, tészta keménynek, koszorút ismét, étkezést befejeztük, tészta darabjai, bérc arany-leve, élesztőt felfuttatjuk, oldaláról lekapargatom, kanalat lenyalás, fokhagymát belenyomjuk, élesztő feloldódott, egész kanalat, tésztát addig,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.