Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 14:21 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meggyes - mákos kalács
dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ízlés szerint (vagy meggydzsem)
Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog! Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe
koszegimarika, 2019. február 13. szerda, 09:09
Fonott-foszlos kalacs
/brios is lehet, vagy ha az embernek van kedve, akkor keverheti a teszta felet kakaoporral, es akkor kakaoskalacs lesz/





50dkg finomlisztbe belekeverunk 2,5-3dl langyos tejben, 1ek cukorral felfuttatott elesztöt, 5-6ek kristalycukrot, csipet sot, 3cs vaniliascukrot, 1db egesz tojast es egynek a sargajat. Jol kidolgozzuk vele, bar en nem szoktam tulzasba vinni, csak ugy lazan összedagasztom. Adunk hozza annyi mazsolat amennyit gondolunk, egy citrom reszelt hejat, majd ismet atdolgozzuk. Lagy lesz a teszta, de ilyennek kell lennie. Felolvasztunk 5dkg vajat/de nem forrora!/, majd a mar összedagasztott tesztaba dolgozzuk aprankent. Ettöl lesz foszlos. Lehet geppel is, de kezzel is megvan az egesz dagasztosdi ugy 15 perc alatt. Na itt mar a sajat kelesztesieljarasom szoktam alkalmazni, mert a nagyim 40 percig a ciha alatt szokta anno keleszteni, en meg kicsit felgyorsitom a dolgokat. A mosogatoba jo meleg vizet engedek, a talat beleteszem, a tesztat meghintem enyhen liszttel,
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 13:09
Mákos kalács
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ízlés szerint (vagy meggydzsem)

Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog! Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe
nanoka72, 2018. május 05. szombat, 07:23
Kacsazsíros, lila hagymás, baconös pogácsa
Kacsazsíros, lila hagymás, baconös pogácsa, valami elképesztően finom lett!
Írta: Ketkes - 2018-04-0439
Megosztás Mentés

A sajtos pogácsa már unalmas a számodra? Próbáld ki ezt a finomságot, ami tele van minden jóval! Nem lehet belőle annyit készíteni, hogy elég legyen!

Hozzávalók
liszt 50dkg
kacsa/libazsír 1 púpos ek
tej 1 dl
cukor 1 kk
élesztő 5 dkg
tojás 1 db (+1db a lekenéshez)
tejföl 2-3 dl
só 1.5 ek
lilahagyma 2-3 fej
kockázott bacon tetszés szerint
Elkészítés
A felaprított lilahagymát kevés kacsazsíron megfonnyasztom, beleteszem közbe a bacont is!
A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, elmorzsolom benne az élesztőt és lisztet szórok rá (1ek) !
A lisztet a zsírral összemorzsolom, majd hozzáadom a többi hozzávalót is és összegyúrom! Kb duplájára kelesztem! Kinyújtom, hajtogatom! Majd pihentetem ismét kicsit! Kinyújtom, szaggatom, tojással lekenem, reszelt sajtot teszek rá és mehet a sütőbe!
tinka1951, 2018. április 26. csütörtök, 19:20
Tekerd kuglóf
Hozzávalók:1,5 dl langyos tej,15 dkg olv. vaj,csipet só,10 dkg cukor,
1 citrom ,vagy narancs héja,2 tojás,
1 tk. vanília kivonat,50 dkg liszt,3 dkg élesztő, 2 ek. kakaópor
5 dkg mazsola, lágy, fánktésztaszerű kelt tésztát dagasztok. Mikor kész ketté veszem, majd a felébe bele dolgozom a kakaóport és a mazsolát.
A tésztát duplájára kelesztem, majd jól meglisztezett felületre borítom először a sima tésztát. A kezemmel téglalap formára lapogatom. Ugyan így a kakaós tésztát is. Egymásrateszem őket, feltekerem, mint a ruhát, két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarom.
Egy nagyobb szilikonos kuglóf formába teszem, hagyom hogy duplájára keljen.
180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, ha kell a tetejét félidőben egy fóliával letakarom.

(forrás facebook)
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 09:02
Pita kenyér
Recept:
4 dl langyos víz
3 dkg élesztő
50 dkg liszt (itt fele finomliszt, fele teljes kiőrzésű tönköly búzaliszt)
1 tk cukor
2 tk só
2 ek olivaolaj (én napraforgó olajjal készítettem.
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, duplájára kelesztem kb. 45-60 perc alatt, ekkorra duplájára kelt.. Ezután 8 részre vágom a tésztát, cipókat formáltam belőlük jó lisztezett deszkán, 5-10 percet pihentetem őket.
Kerek formára nyújtom, 2-3 mm vastagságúra. Nekem kb. 14 cm-esek lettek a körök. Ruhával letakarva úgy 30 percig hagyom pihenni.
Előmelegített 180 fokos sütőbe ráteszek a rácsra 2-3 darabot (nekem csak 2 fért el), és 5-6 perc alatt készre sütöm (nem kell forgatni). Ekkorra szépen felpuffad.
Ha az egyik végét levágom, látszik, hogy szép üreges a belseje, lehet beletölteni gyrost vagy falafelt, és paradicsomot, hagymát, uborkát, esetleg csalamádét (ki - hogyan szereti), meg lehet öntözni enyhén fokhagymás és fűszeres joghurt öntettel.
Ilike -konyhája
reifregina, 2018. január 04. csütörtök, 20:49
Karácsonyi receptek
dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Nincs Cím
kínáljuk.

.................................................................. .




Vanilia pudingos táska
Hozzàvalók;
Tészta:
60 dkg liszt
1 egész tojás
3 dl langyos víz
6 dkg olvasztott vaj
csipet só
10 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
1 csomag vaníliás puding + annyi tej amennyit a tasak ír
Tetejét megkenni:
1 tojás sárgája
2 kanál víz
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy kevés langyos vízzel felfuttatom, majd ha felfutott a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrok, és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt átgyúrom és 10 egyenlő részre osztom.
Megfőzöm a pudingot az előírás szerint, majd a tésztákból téglalapokat nyújtok.
Az egyik szélébe teszem a
dorotea55, 2017. november 29. szerda, 17:03
Krumplis pogácsák
gyúrótáblára szórjuk az átszitált lisztet, közepébe mélyedést vájunk,

amelybe beletesszük a kis darabokra vágott margarint. Hozzátesszük a tojásokat, a

gombakrémlevesport, az áttört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót és a borsot, majd apránként

langyos vízzel összedolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Gyorsan dolgozzunk,

nehogy a margarin túlságosan megolvadjon! Az egy cipóba formált tésztát lisztezett tálba

helyezzük, és betakarva duplájára kelesztjük. Ezután ismét átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra

kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőlemezre

tesszük, tetejüket kevés tejjel bekenjük, és az előmelegített, közepesen forró sütőben pirosra

sütjük.



Kitűnő krumplispogácsa

12 dkg lisztet 12 dkg zsírral 1 egész tojással, 1 cs. V.-sütőporral, ízlés szerinti sóval, csipetnyi

törött borssal, 15 dkg főtt, átpasszírozott
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
holland fahéjas tekercs!
tésztához:

50 ml meleg tej
200ml meleg víz
15 g cukor
10g só
1 tojás
500 g liszt
1 csomag száraz élesztő
25g vaj

szóráshoz
150g barna cukor
10-15 gramm fahé

szokásos módon kelt tésztát gyúrok az alapanyagokból, 10 részre osztom .
letakarom és duplájára kelesztem .
a gombócokból hosszúkás rudat formálok, megkenem ecsettel kevés vizzel,
a szóráshoz való cukrot, fahéjat összekeverem és eben megforgatom a rudakat .
csiga alakban feltekerem , 225 fokra előmelegitett sütőben megsütöm , 5 . 10 perc alatt .
ibolya58, 2017. március 17. péntek, 11:15
A tökéletes (meggyes)mákos kalács
dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)

Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

Elkészítése:

Tészta:

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.

Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.

A kalácsokat sütőpapírral
bkisseva, 2017. március 09. csütörtök, 13:30
Krumplis pogácsa
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kg sós vízben főtt, áttört krumpli, 25 dkg margarin, 5 dkg friss élesztő, 1,5 dl tej, 2 teáskanál cukor, 1-1,5 evőkanál só, 2 db tojás a tésztába, + 1 felvert tojás a kenéshez. A főtt, áttört krumplit egy nagy tálba teszem, rákockázom a margarint és hagyom hűlni. Amikor már langyos, a tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt. A lisztet rászitálom a krumpli-margarinra, rászórom a sót, ráütöm a két tojást. A felfutott élesztős tejet ráöntöm és jó alaposan összegyúrom, letakarom és langyos helyen kb. egy órát kelesztem. Amikor duplájára kelt, finoman átgyúrom, 1,5-2 cm vastagra nyújtom, berácsozom, szaggatom. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatom, megkenem a felvert tojással, előmelegített sütőben kb. 180 fokon kb. 30 percig sütöm. Én hagyományos gázsütőben készítettem. Vigyázni kell, ne süssük sötétre, mert akkor nagyon hamar kiszárad.

facebook, Konyhatündérek csoportja, Szabó Gézáné receptje
bkisseva, 2017. január 16. hétfő, 18:12
1/22
Képek, videók
Meggyes mázas kalács.jpg
bubszi
2010. október 25. hétfő, 04:23
meggyes kalács
iraziviki
2009. július 15. szerda, 11:17
meggyes kalács .JPG
bb71
2009. június 22. hétfő, 14:05
meggyes-marcipános kalács
limara
2008. január 15. kedd, 13:04
Túrós-meggyes kalács
limara
2007. április 16. hétfő, 14:10
a bazaltkúp felénél
ibolya58
2010. október 21. csütörtök, 18:16
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
hozzáadott paradicsommal
srejbalu
2006. szeptember 24. vasárnap, 12:49
Szinek keveréke.jpg
farkas1945
2013. április 20. szombat, 11:23
Színek keveréke.png
farkas1945
2011. május 11. szerda, 13:31
keverékeli
biharijudit
2006. november 13. hétfő, 12:17
5 Összekeverjük.jpg
jozsef_olah_9843
2015. július 08. szerda, 13:20
összekeverve
bezsa
2007. október 13. szombat, 13:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.