Belépés
2020. január 28. kedd | 5. hét | 28. nap | 16:48 | Károly, Karola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szalagos fánk recept
finomliszt
3,5 dkg élesztő
kb 2,5 dl langyos tej
4 ek cukor
4 tojássárgája
0,5 dl rum
csipet só
1 citrom reszelt héja
8 dkg olvasztott vaj
sütéshez olaj
Tálaláshoz:

lekvár és porcukor
Elkészítése:

Felfuttatom az élesztőt kevés langyos, cukros tejben.

A maradék tejjel és a többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.

Kiolajozott tálban, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom.

Kézzel jó ujjnyi vastagra lapogatom a tésztát. Kiszaggatom fánkszaggatóval vagy pohárral, majd egy abrosszal letakarom az egészet és fél órát kelesztem.

Olajat melegítek egy nagyobb edényben. A fánkokat úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba és az ujjammal benyomom a közepüket.

Fedővel letakarva kb másfél percig sütöm, majd megfordítom és fedő nélkül is másfél percig sütöm.

Az olaj jó meleg
koszegimarika, 2020. január 22. szerda, 16:22
Meggyes - mákos kalács
dkg darált mák
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ízlés szerint (vagy meggydzsem)
Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog! Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe
koszegimarika, 2019. február 13. szerda, 09:09
Fonott-foszlos kalacs
/brios is lehet, vagy ha az embernek van kedve, akkor keverheti a teszta felet kakaoporral, es akkor kakaoskalacs lesz/





50dkg finomlisztbe belekeverunk 2,5-3dl langyos tejben, 1ek cukorral felfuttatott elesztöt, 5-6ek kristalycukrot, csipet sot, 3cs vaniliascukrot, 1db egesz tojast es egynek a sargajat. Jol kidolgozzuk vele, bar en nem szoktam tulzasba vinni, csak ugy lazan összedagasztom. Adunk hozza annyi mazsolat amennyit gondolunk, egy citrom reszelt hejat, majd ismet atdolgozzuk. Lagy lesz a teszta, de ilyennek kell lennie. Felolvasztunk 5dkg vajat/de nem forrora!/, majd a mar összedagasztott tesztaba dolgozzuk aprankent. Ettöl lesz foszlos. Lehet geppel is, de kezzel is megvan az egesz dagasztosdi ugy 15 perc alatt. Na itt mar a sajat kelesztesieljarasom szoktam alkalmazni, mert a nagyim 40 percig a ciha alatt szokta anno keleszteni, en meg kicsit felgyorsitom a dolgokat. A mosogatoba jo meleg vizet engedek, a talat beleteszem, a tesztat meghintem enyhen liszttel,
bkisseva, 2018. június 11. hétfő, 13:09
Mákos kalács
20 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek ízlés szerint (vagy meggydzsem)

Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk. Arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog! Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe
nanoka72, 2018. május 05. szombat, 07:23
Kacsazsíros, lila hagymás, baconös pogácsa
Kacsazsíros, lila hagymás, baconös pogácsa, valami elképesztően finom lett!
Írta: Ketkes - 2018-04-0439
Megosztás Mentés

A sajtos pogácsa már unalmas a számodra? Próbáld ki ezt a finomságot, ami tele van minden jóval! Nem lehet belőle annyit készíteni, hogy elég legyen!

Hozzávalók
liszt 50dkg
kacsa/libazsír 1 púpos ek
tej 1 dl
cukor 1 kk
élesztő 5 dkg
tojás 1 db (+1db a lekenéshez)
tejföl 2-3 dl
só 1.5 ek
lilahagyma 2-3 fej
kockázott bacon tetszés szerint
Elkészítés
A felaprított lilahagymát kevés kacsazsíron megfonnyasztom, beleteszem közbe a bacont is!
A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot, elmorzsolom benne az élesztőt és lisztet szórok rá (1ek) !
A lisztet a zsírral összemorzsolom, majd hozzáadom a többi hozzávalót is és összegyúrom! Kb duplájára kelesztem! Kinyújtom, hajtogatom! Majd pihentetem ismét kicsit! Kinyújtom, szaggatom, tojással lekenem, reszelt sajtot teszek rá és mehet a sütőbe!
tinka1951, 2018. április 26. csütörtök, 19:20
Tekerd kuglóf
Hozzávalók:1,5 dl langyos tej,15 dkg olv. vaj,csipet só,10 dkg cukor,
1 citrom ,vagy narancs héja,2 tojás,
1 tk. vanília kivonat,50 dkg liszt,3 dkg élesztő, 2 ek. kakaópor
5 dkg mazsola, lágy, fánktésztaszerű kelt tésztát dagasztok. Mikor kész ketté veszem, majd a felébe bele dolgozom a kakaóport és a mazsolát.
A tésztát duplájára kelesztem, majd jól meglisztezett felületre borítom először a sima tésztát. A kezemmel téglalap formára lapogatom. Ugyan így a kakaós tésztát is. Egymásrateszem őket, feltekerem, mint a ruhát, két végénél fogva ellentétes irányba megcsavarom.
Egy nagyobb szilikonos kuglóf formába teszem, hagyom hogy duplájára keljen.
180 fokos sütőben 45-50 percig sütöm, ha kell a tetejét félidőben egy fóliával letakarom.

(forrás facebook)
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 09:02
Pita kenyér
Recept:
4 dl langyos víz
3 dkg élesztő
50 dkg liszt (itt fele finomliszt, fele teljes kiőrzésű tönköly búzaliszt)
1 tk cukor
2 tk só
2 ek olivaolaj (én napraforgó olajjal készítettem.
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, duplájára kelesztem kb. 45-60 perc alatt, ekkorra duplájára kelt.. Ezután 8 részre vágom a tésztát, cipókat formáltam belőlük jó lisztezett deszkán, 5-10 percet pihentetem őket.
Kerek formára nyújtom, 2-3 mm vastagságúra. Nekem kb. 14 cm-esek lettek a körök. Ruhával letakarva úgy 30 percig hagyom pihenni.
Előmelegített 180 fokos sütőbe ráteszek a rácsra 2-3 darabot (nekem csak 2 fért el), és 5-6 perc alatt készre sütöm (nem kell forgatni). Ekkorra szépen felpuffad.
Ha az egyik végét levágom, látszik, hogy szép üreges a belseje, lehet beletölteni gyrost vagy falafelt, és paradicsomot, hagymát, uborkát, esetleg csalamádét (ki - hogyan szereti), meg lehet öntözni enyhén fokhagymás és fűszeres joghurt öntettel.
Ilike -konyhája
reifregina, 2018. január 04. csütörtök, 20:49
Karácsonyi receptek
dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Nincs Cím
kínáljuk.

.................................................................. .




Vanilia pudingos táska
Hozzàvalók;
Tészta:
60 dkg liszt
1 egész tojás
3 dl langyos víz
6 dkg olvasztott vaj
csipet só
10 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
1 csomag vaníliás puding + annyi tej amennyit a tasak ír
Tetejét megkenni:
1 tojás sárgája
2 kanál víz
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy kevés langyos vízzel felfuttatom, majd ha felfutott a többi hozzávalóval lágy tésztát gyúrok, és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt átgyúrom és 10 egyenlő részre osztom.
Megfőzöm a pudingot az előírás szerint, majd a tésztákból téglalapokat nyújtok.
Az egyik szélébe teszem a
dorotea55, 2017. november 29. szerda, 17:03
Krumplis pogácsák
gyúrótáblára szórjuk az átszitált lisztet, közepébe mélyedést vájunk,

amelybe beletesszük a kis darabokra vágott margarint. Hozzátesszük a tojásokat, a

gombakrémlevesport, az áttört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót és a borsot, majd apránként

langyos vízzel összedolgozzuk. Közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Gyorsan dolgozzunk,

nehogy a margarin túlságosan megolvadjon! Az egy cipóba formált tésztát lisztezett tálba

helyezzük, és betakarva duplájára kelesztjük. Ezután ismét átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra

kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőlemezre

tesszük, tetejüket kevés tejjel bekenjük, és az előmelegített, közepesen forró sütőben pirosra

sütjük.



Kitűnő krumplispogácsa

12 dkg lisztet 12 dkg zsírral 1 egész tojással, 1 cs. V.-sütőporral, ízlés szerinti sóval, csipetnyi

törött borssal, 15 dkg főtt, átpasszírozott
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
holland fahéjas tekercs!
tésztához:

50 ml meleg tej
200ml meleg víz
15 g cukor
10g só
1 tojás
500 g liszt
1 csomag száraz élesztő
25g vaj

szóráshoz
150g barna cukor
10-15 gramm fahé

szokásos módon kelt tésztát gyúrok az alapanyagokból, 10 részre osztom .
letakarom és duplájára kelesztem .
a gombócokból hosszúkás rudat formálok, megkenem ecsettel kevés vizzel,
a szóráshoz való cukrot, fahéjat összekeverem és eben megforgatom a rudakat .
csiga alakban feltekerem , 225 fokra előmelegitett sütőben megsütöm , 5 . 10 perc alatt .
ibolya58, 2017. március 17. péntek, 11:15
A tökéletes (meggyes)mákos kalács
dl tej
1 citrom reszelt héja meg a citrom felének facsart leve
meggy szemek (én meggydzsemmel készítettem)

Kenéshez:

1 tojás sárgája
kb 0,5 dl tej

Elkészítése:

Tészta:

A tejben felolvasztom a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beleteszem a cukrot, majd az élesztőt belemorzsolom és hagyom felfutni. A liszthez hozzáadom a sót, majd hozzáöntöm a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozom a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem a tésztát.

A mákot összekeverem a cukorral, majd a forró tejjel leöntöm. Amikor kihűlt belefacsarom a citrom levét és hozzákeverem a citrom reszelt héját.

Ha a tészta megkelt átgyúrjuk, majd két részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a töltelékkel, megszórjuk meggyel, majd feltekerjük.

A kalácsokat sütőpapírral
bkisseva, 2017. március 09. csütörtök, 13:30
1/22
Képek, videók
Szalagos magnó
eva6
2018. május 03. csütörtök, 11:41
cica fehér szalagos
kicsoda57
2017. október 13. péntek, 14:11
Szalagos bagoly 2016-02-0
margoboszi
2016. március 05. szombat, 14:20
Szalagos bagoly család 2
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:58
Szalagos bagolyfiókák 20
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fiókák 2
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fióka kuk
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
Szalagos bagoly fióka 20
margoboszi
2016. március 05. szombat, 10:54
szalagos fülgomba
lilagondolatok
2016. február 09. kedd, 10:41
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
A maradék idő.jpg
cipello
2018. május 18. péntek, 14:50
A maradék idő
irmus
2017. január 15. vasárnap, 09:45
a maradék
snbela44
2016. március 18. péntek, 08:47
maradék + édes burgonya
sarkadykati
2015. december 28. hétfő, 12:35
Katona Bálint - Maradék i
margoboszi
2015. november 24. kedd, 12:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.