Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 19:20 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
MOGYE-ügy - Magyar oktatók: beláthatatlan következményekkel jár a beiskolázási számok csökkentése
Az erdélyi magyar hírportál azzal kapcsolatban kérdezte az egyetem oktatóit, hogy a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóság (ARACIS) a magyar tagozat 200-as beiskolázási számát 120-ra csökkentette. Az állami hatóság tavasszal végezte el a magyar tagozat átvilágítását, de csak most született döntés, így akkreditálták a képzést, ugyanakkor csökkentették a beiskolázási számot. Ezzel párhuzamosan a román tagozaton a helyek számát 270-ről 300-ra növelték.

A magyar oktatók a kettős mércét nehezményezik, hiszen a román tagozaton az oktatói lefedettség 66,55 százalék, a magyar tagozaton 62,84 százalék.

"Nem értjük, hogy ha a román tagozaton az akkreditáció átmegy, akkor nálunk miért nem, mert a lefedettségünk nagyjából hasonló" - mondta Nagy Előd rektorhelyettes.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője úgy véli, hogy az egyetemtől az is szép teljesítmény lesz, ha ezek után száz tandíjmentes helyet ad a maximális 120-ból. A tagozat vezetője szerint a "piszkos munkát" mindig
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 16:21
Húszezer tanuló dolgozott a nyári szezon első hetében
Hozzátette: ez óriási előrelépés, mivel tavaly egész nyáron 29 ezer diák dolgozott a diákmunka program révén.

Mint elmondta, a július 1. és augusztus 30. közötti diákmunka program az ország egész területét lefedi, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgoznak a legtöbben a program révén. A diákok legnagyobb része területi önkormányzatokkal kötött szerződést, tíz százalékuk pedig a versenyszférában dolgozik - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a Pénzügyminisztérium a program támogatására idén 3,6 milliárd forintos keretet biztosít.

A helyettes államtitkár részletezte, a programban az állam az önkormányzatoknál 6 órás diákfoglalkoztatást támogat a minimálbér, illetve a garantált bérminimum és járulékai mértékéig. Az üzleti céllal foglalkoztató versenyszférában a diákok 8 órát dolgozhatnak, de ebben az esetben is az állam csak 6 órás foglalkoztatást áll, napi 2 órának a munkadíját pedig a munkáltatónak kell biztosítania.

Marczinkó Zoltán úgy vélte, hogy a
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 12:52
Díjazták az év egyetemi sportolóit
kiemelkedő eredményt értek el két olyan területen, amelyek életünk legjobb befektetései, ezek a sport és a tanulás" - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd kiemelte, hogy a versenysport egyre nagyobb kihívás elé állít mindenkit, ezért a napi edzések után még nagyobb terhelést jelent a tanulás, a szellem edzése.

"Legyenek büszkék arra, hogy máris példaként állíthatók a jövő generációi elé" - folytatta, egyúttal köszönetet mondott a szülőknek, edzőknek és a tanároknak, akik "segítik a diákok kettős pályáját".

A díjazottak között volt Burján Csaba és Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint Kovács Sarolta és Földházi Zsófia csapatban világ- és Európa-bajnok öttusázó.

Az eseményen elismerésben részesültek a hazai öttusa és kajak-kenu egyetemi világbajnokság szervezői, köztük Bretz Gyula és Kármán Sándor, az öttusaszövetség elnöke, illetve versenyigazgatója, Horváth József, az öttusa-vb-nek otthont adó Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) főtitkára, illetve
velemenyezd, 2018. november 22. csütörtök, 17:19
1956.Október 23-a Mire is emlékezünk e napon?!
1956.Október 23-a Mire is emlékezünk e napon?!

956.Október 23-án a Szabadságharcosok emlékezünk,kik a vérüket ontották a hazáért.
Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tün­te­té­ssel kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.
Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpárti rendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 23:05
1956-os forradalom
Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én.

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásának megkezdéséhez vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 16:54
Október 23. - Németh Zsolt: a rendszerváltozás nem értelmezhető 1956 nélkül
A kormánypárti politikus - a nagyrészt határon túlról érkezett diákok előtt tartott - ünnepi beszédében kifejtette, a szuverenitás megszerzésére nem egy pillanatként, hanem hosszabb folyamatként kell tekinteni, ilyen értelemben pedig sem az 1848-49-es, sem az 1956-os forradalom nem tekinthető bukásnak, hiszen előbbi az 1867-es kiegyezéshez, utóbbi az 1989-90-es változásokhoz vezetett, amelyek egyaránt jelentős fejlődést eredményeztek az országnak.

Kiemelte, a napjainkban zajló európai viták is azt bizonyítják, hogy a szuverenitás megszerzése egy folyamat, továbbá azt is, hogy a forradalmakban elért nagyobb fokú függetlenség el is veszíthető, ahogy az történt többször is.

Németh Zsolt szerint a magyar útként is nevezhető kormányzati politika lényege éppen ezért, hogy egyszerre erősítse a szuverenitás külső és belső összetevőit, vagyis növelni tudja az ország nemzetközi mozgásterét és ezzel egy időben segítse a magyar társadalom minél hatékonyabb megerősödését.

A Fidesz politikusa a
velemenyezd, 2018. október 22. hétfő, 12:11
A székelyudvarhelyi RMDSZ szerint kettős mércét alkalmaz a román oktatási minisztérium
Nagy-Romániáé. A szervezet leszögezte: teljes mértékben támogatja a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolát, annak vezetőit és pedagógusait.

A román oktatási minisztérium ellenőrző testülete azt követően vizsgálódott Székelyudvarhelyen, hogy a művészeti iskola és magyarországi testvériskolája diákjai Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Az ellenőrző testület megállapította: a programon részt vett tanárok és az iskola vezetői felelősek azért, hogy a diákokat politikai-szeparatista tevékenységbe vonták be, és úgy vélte: az iskolai rendezvény mind törvényes, mind pedig erkölcsi szempontból kifogásolható.

Az ellenőrző testület javasolta a tanfelügyelőségnek: vegye figyelembe az igazgató és aligazgató tevékenységének kiértékelésekor, hogy engedélyezték a diákoknak a "politikai-szeparatista" jellegű rendezvényen való részvételt. Az ellenőrző testület azt is javasolta, hogy a tanfelügyelőség utasítsa az iskola igazgatótanácsát fegyelmi eljárás
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 09:26
Aki épp érettségi, vagy valamilyen vizsga előtt áll esetleg tudna segíteni Ady verselemzésben?
Kedves Sungwoo :
Javaslatom : az általános verselemzés alapján biztosan menni fog :
A VERSELEMZÉS
Kedves Középiskolás Diákok!
Az alábbi tömör és lényegre törő jegyzetet szeretettel és segítő szándékkal készítettem a
számotokra. Könnyen áttekinthető, egyszerűbb támpontokat adok a kezetekbe a verselemzéshez.
Egyedül üdvözítő módszer nincs, ezek csupán ötletek és kiindulópontok. A cél az, hogy ne
meghatározott sorrend szerint elemezzétek a verseket, hiszen a lírai művek sokszínűsége, formai
gazdagsága lehetőséget nyújt arra, hogy más-más szempont, jellemző kiemelésével, részletesebb
bemutatásával közeledjünk egy-egy vershez. Bízom benne, hogy hasznotokra lesz ez a jegyzet.
Jó tanulást és sikeres érettségit kíván:
Deák Hajnalka
középiskolai tanár
Veszprém, 2001. július
- Többször olvassuk el a verset. Első benyomásainkat azonnal rögzítsük.
- A költői művek értelmezésének előfeltétele a szöveg megértése. Amíg nem értettük meg
pacsakute, 2018. április 25. szerda, 23:25
Bolondok napja Április elseje a bolondság, a tréfálkozás
tekintettel a kettős költségre - az április elseji ajándékozgatás átalakult: értékes meglepetések helyett inkább tréfákat küldtek, s végül kialakult az a szokás, hogy a hamis évkezdetet hamiskodással, vagyis bolondozással ünnepelték meg.

Szent György havának első napja a bolondok, bolondozók és másokat bolonddá tevők ünnepe. Nem új divat az ugratás: régen is szokás volt a gyerekeket boltba küldeni szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért vagy hegedűbillentyűért. Ma pedig: van iskola, ahol a diákok tanárrá, a tanárok pedig diákká alakulnak; máshol elárasztják az utcákat a kifestett, rikító ruhába öltözött emberek.

Április bolondja

Április bolondja az, akit általános népszokás szerint április 1.-én tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják.
A szokás mondást is ihletett — áprilist járat valakivel —, amelyről a 17. századi források is szóltak már.

Április elsején sok minden megengedhető, és az ötletes tréfákon nem
koszegimarika, 2018. április 01. vasárnap, 08:59
2018. évi történelmi évfordulók 02. 21.
író, irodalomtörténész, műkritikus, szerkesztő (* 1939)
2017 - Burger Barna magyar fotóművész (* 1965)

Ünnepek, emléknapok, világnapok
Az anyanyelv nemzetközi napja. Banglades javaslatára az ENSZ (UNESCO) 1999-ben február 21-ét nemzetközi anyanyelvi nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen. Ekkor a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek.
A bangladesiek akkor az anyanyelv napjává nyilvánították a napot.

Idegenvezetők nemzetközi napja (International Tourist Guide Day). 1985 óta számos országban megünneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék.
Damiani Szent Péter ünnepe a katolikus
ametiszt54, 2018. február 21. szerda, 12:31
2018. évi történelmi évfordulók 02. 21.
irodalomtörténész, műkritikus, szerkesztő (* 1939)
2017 - Burger Barna magyar fotóművész (* 1965)

Ünnepek, emléknapok, világnapok
Az anyanyelv nemzetközi napja. Banglades javaslatára az ENSZ (UNESCO) 1999-ben február 21-ét nemzetközi anyanyelvi nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen. Ekkor a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek.
A bangladesiek akkor az anyanyelv napjává nyilvánították a napot.

Idegenvezetők nemzetközi napja (International Tourist Guide Day). 1985 óta számos országban megünneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék.
Damiani Szent Péter ünnepe a katolikus
skorpiolilike, 2018. február 21. szerda, 12:28
Semjén: felemelő érzés, hogy az ország háza ad otthont a Kárpát-medencei fiatalok vetélkedésének
A politikus a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által Kárpát-medencei középiskolás diákoknak meghirdetett, Demokrácia 1x1 elnevezésű vetélkedő döntőjének megnyitóján, a Parlamentben felidézte: a kettős állampolgárságról szóló törvény célja az volt, hogy "nemzettársaink polgártársaink lehessenek", az Országház pedig az egyetemes magyarság háza.

Azóta a Ház falai között sok esemény történt ennek szellemében, itt indult újra a Magyar Állandó Értekezlet és itt tette le a Szent Korona előtt esküjét a félmilliomodik honosított állampolgár, Böjte Csaba ferences szerzetes - mondta, hozzátéve, most pedig a Parlament a Kárpát-medencei fiatalok vetélkedésének ad otthont.

Kitért arra, volt időszak, amikor a tanulmányi, műveltségi vetélkedőket - a diákok túlterheltségére hivatkozva - igyekeztek kiiktatni az oktatásban, szerencsére - jegyezte meg - ez ma már másként van. Ennek szellemében hirdette meg az NVI a középiskolásoknak szóló vetélkedősorozatát
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 10:32
1/19
Képek, videók
Következmények.jpg
pacsakute
2013. március 01. péntek, 17:40
A búcsú következményeként
manka13
2006. június 12. hétfő, 15:09
Vérnyomás csökkentésére.j
pacsakute
2013. február 20. szerda, 18:45
BMW (a nagy elődök).jpg
evamama0108
2010. május 22. szombat, 23:02
Csepeli Szabó Béla és Bar
liliana01
2019. január 24. csütörtök, 18:02
gy_szabo_bela.jpg
deaktibor
2008. október 11. szombat, 18:46
Szabó Béla.jpg
imi001117
2007. április 17. kedd, 11:05
Alaprajz fénykép-számokka
domig
2018. augusztus 23. csütörtök, 23:13
Római számok.jpg
pacsakute
2018. március 18. vasárnap, 09:08
Számok egy papíron...
cuppika59
2017. szeptember 02. szombat, 17:29
A számokról 01.jpg
chillik
2017. március 09. csütörtök, 07:19
A számokról 02.jpg
chillik
2017. március 09. csütörtök, 07:18
Karma számok.jpg
pacsakute
2017. január 06. péntek, 21:23
számok.jpg
sz719eszter
2016. június 03. péntek, 08:45
BUÉK számok.jpg
kicsoda57
2015. január 02. péntek, 21:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.