Belépés
2020. július 12. vasárnap | 28. hét | 194. nap | 07:44 | Izabella, Dalma
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
"Szuperimmunitásuk" révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírust a denevérek
A koronavírusok, köztük a MERS, a SARS és a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 eredeti hordozóinak a denevéreket tartják.

Ám míg ezek a kórokozók a denevérekre nézve ártalmatlanoknak tűnnek, addig az embereknél súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségeket okoznak - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

"A denevérek nem szabadulnak meg a vírustól, de mégsem betegednek meg. Azt akartuk kideríteni, hogy a MERS vírus miért nem iktatja ki a denevérek immunválaszát, ahogy teszi azt az embereknél" - mondta Vikram Misra, az USask mikrobiológusa.

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók elsőként mutatták be, hogy egy rovarevő barna denevér sejtjei hónapokon át fertőzöttek lehetnek a MERS vírussal az állat szervezete és a kórokozó együttműködése révén.

"Ahelyett, hogy elpusztítaná a denevér sejtjeit, ahogy azt az emberi sejtekkel teszi, a MERS koronavírus hosszú távú kapcsolatba lép a gazdaszervezettel, amelyet a denevér egyedi
velemenyezd, 2020. május 07. csütörtök, 15:32
A ©kocjan-barlangrendszer
barlangban

A terem 308 méter hosszú és 146 méter mély, ezzel Európa legnagyobb és a világ egyik legnagyobb földalatti kamrája. A barlangon belüli gyalogutak, lépcsők, kapaszkodók elkészítésében számos helyi lakos is részt vett. Az ő keze munkájuknak is köszönhető az a 12.000 méternyi gyalogút, ami közel a kétszeres a barlang teljes hosszának.

A barlang hatalmas tereinek köszönhetően tekintélyes denevér populáció él a sötétség mélyén, valamint található itt számos egyedi biológiai organizmus valamint egy olyan halfajta, aki soha nem látott még napvilágot.

Természetes híd és a barlangok bejárata

A barlangok körüli terület archeológiai szempontból rendkívül gazdag, 10 000 éves leletektől napjaink emlékeiig mindenféle tárgyat rejt itt a föld. Értékes, a
schuro, 2018. április 16. hétfő, 15:54
A Kállai Kettős eredeti változata is szerepel a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi műsorán
Minden évben december 30-án, a Zene-Bor ünnepén nagyszabású gálakoncertet ad a 100 Tagú Cigányzenekar a Budapest Kongresszusi Központban. Kétrészes műsoruk repertoárján Strauss, Rossini, Brahms, Bizet, Liszt és Csajkovszkij közismert dallamai, továbbá olyan népzenei művek szerepelnek, amelyeket különleges és egyedi hangszerelésben tolmácsol a zenekar. Az est vendégszólistája idén Kállai Ernő, Junior Prima-díjas hegedűművész lesz - mondta el Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Az est különlegessége, hogy koncert előtt a közönség néptáncbemutatóval egybekötött borkóstolón ismerkedhet meg Magyarország boraival, a műsor alatt pedig a földszinten ülő vendégek vacsora kíséretében élvezhetik a Lendvay Csócsi József vezette koncertet.

A műsor első részében felcsendül többek közt Hacsaturján Kard tánca, Brahms VI. és V. Magyar tánca, Kodály Háry János operájának Intermezzo tétele, a Monti Csárdás, illetve Kodály Zoltán Kállai Kettőse és néhány
velemenyezd, 2016. december 27. kedd, 17:02
Olaszországban vendégszerepel a debreceni Csokonai Színház
A fesztiválon három, a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Nemzeti Színház művészeivel közösen színpadra állított produkciót mutatnak be: Lehár Ferenc A víg özvegy, Johann Strauss A denevér és Kálmán Imre Marica grófnő című darabjait viszik színre.

Az előadásokat Tasnádi Csaba, valamint Kerényi Miklós Gábor rendezte, a zenekart Somogyi Tóth Dániel és Makláry László vezényli.

A ravennai fesztivál 26 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt Európában az egyik legrangosabb összművészeti esemény lett. A fesztivál programjai közt egyaránt megtalálhatóak a legkülönlegesebb komolyzenei produkciók és a látványos, könnyedebb előadások is.

A debreceniek olyan művészek társaságában lépnek fel idén, mint a hamburgi filharmonikusok, a moszkvai Bolsoj Színház szólistái vagy a Peter Greenaway-filmekből is ismert világhírű zeneszerző, Michael Nyman.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere szerint a Csokonai Színház művészeinek bemutatkozása az egyik
velemenyezd, 2016. október 13. csütörtök, 16:21
Maja horoszkóp
Denevér (július 26.-augusztus 22.)

A maják úgy tartották, hogy a Denevér-szülötteknek annyira kifinomultak az érzékszerveik, hogy még azt is meghallják, amit mások csak gondolnak. Ennek köszönhetően úgy jellemezték őket, hogy nincs szükségük különösebb erőfeszítésekre ahhoz, hogy elérjék, amit akarnak, és hogy mindannyian szép eredményeket tudnak felmutatni. Hatodik érzékük kiválóan működik, és a legrosszabb, amit egy Denevér tehet, hogy nem hallgatja meg, amit a belső hangja súg - merthogy ez mindig helyes útmutatással szolgál számára. Nem is szeret hosszan tipródni egy-egy döntéshozatal előtt, legtöbbször a megérzéseire hallgat és ezt a későbbiekben sem bánja meg. Kiváló emberismerő, belelát mások fejébe, ezért nem könnyű félrevezetni vagy becsapni a Denevéreket. Higgadtságukat az élesebb helyzetekben is megőrzik, ezért remek vezető válhat belőlük, méghozzá olyan, akire beosztottjai fölnéznek és akiről tisztelettel beszélnek. Határozott és korrekt személyiség, komoly elvárásai vannak
faciendum, 2016. augusztus 23. kedd, 01:19
Denevérgyűrűzés a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban
A nyári estéken erdeinkben gyakran láthatjuk a cikázó röptű denevéreket. A víz - különösen ebben az időszakban - kiemelt jelentőségű az erdőben lakó élőlények számára - olvasható a közleményben.

Ugyanis egy erdei kis tó, vagy egy bő vizű dagonyázó hely nemcsak nagyobb rovarbőséget, hanem ivóhelyet is biztosít a denevérek számára.

A tó körül felállított denevérfogó függönyhálók segítségével a nemzeti park szakemberei megpróbálják felmérni a vízhez érkező denevérek mennyiségét és faji hovatartozását. Ugyanakkor a hálózás remek lehetőség a különböző denevérfajokkal való találkozásra, esetleg a főbb határozójegyek megismerésére is.

Az érdeklődőket Szokolya-Királytréti látogatóközpontnál várják, a Hiúz házban este 7 órától fél nyolcig és innen indulnak a tóhoz.

A program gyerekeknek 6 éves kortól ajánlott, előzetes bejelentkezés szükséges - közölte a nemzeti park.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis- a Visegrádi- és a Börzsöny-hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat
velemenyezd, 2016. július 20. szerda, 11:11
Érdekességek a világból
mielőtt a szegények sírjába temették.
41. Vin Diesel valódi neve: Mark Vincent.
42. Bár Norvégia területe 27-ed része az Egyesült Államokénak, Norvégiának mégis hosszabb a tengerpartja.
43. Az eddigi legerősebb földrengés Chilében volt, 1960. május 22-én.
44. Andorrában 0% a munkanélküliek aránya.
45. Az arany fülbevalónak, melyet a kalózok és tengerészek viseltek, gyakorlati haszna volt. Bárhol is halt meg viselője, az ékszer fedezte egy tisztességes temetés költségeit.
46. A denevérek repülés közben, a levegőben párzanak.
47. 1968-ban a franciaországi Lapleau-ban egy vihar során a villámlás egy juhnyájból az összes fekete állatot elpusztította, a fehérek pedig mind életben maradtak.
48. Mark Twain majdnem ötven éves volt, amikor meg tanult biciklizni.
49. A talicskát a kínaiak találták fel.

50. A legnagyobb gyémánt, amit eddig találtak, 3106 karátos.
51. Casanova gyerekkorában rendszeres orrvérzéstől szenvedett. Végül egy boszorkány gyógyította
klementinagidro, 2015. szeptember 01. kedd, 21:19
Tapolcai Tavasbarlang
nyilvánították, majd 1982-től fokozott védelem alá helyezték. Az ide áramló hideg karsztvíz és a mélyből feltörő meleg víz összekeveredve oldják a mészkövet. Kezdetben keskeny járatok, majd kisebb-nagyobb gömbfülkék alakultak ki, melyek igen hosszú idő alatt termekké, folyosókká szélesedtek. A több méter vastag vízzáró agyagos zóna miatt cseppkövet nem találunk a barlangban, csak a barlangi levegőből kivált meszes képződmények (borsókő, aragonit) fordulnak elő néhol. A zárt terekbe nem juthatnak be a denevérek, ezért a legnagyobb gerinces élőlény, az alig tíz centiméteres hal, a fürge cselle, amely a Malom-tó felől juthat be a járatokba. A télen-nyáron 20°C hőmérsékletű, csaknem 100%-os páratartalmú, Ca-ionokban gazdag barlangi levegőt a közelben -- az e barlanggal szerves egységet képező, városi kórház alatti járatokban -- légúti betegségek gyógyítására használják. A levegő radon tartalma semmilyen hatással nincs a látogatókra.
A barlang víz alatti ágait több lépésben tárták fel a felfedezés után, majd
snbela44, 2015. augusztus 23. vasárnap, 06:19
Tudtad Te ezt?
mielőtt a szegények sírjába temették.
41. Vin Diesel valódi neve: Mark Vincent.
42. Bár Norvégia területe 27-ed része az Egyesült Államokénak, Norvégiának mégis hosszabb a tengerpartja.
43. Az eddigi legerősebb földrengés Chilében volt, 1960. május 22-én.
44. Andorrában 0% a munkanélküliek aránya.
45. Az arany fülbevalónak, melyet a kalózok és tengerészek viseltek, gyakorlati haszna volt. Bárhol is halt meg viselője, az ékszer fedezte egy tisztességes temetés költségeit.
46. A denevérek repülés közben, a levegőben párzanak.
47. 1968-ban a franciaországi Lapleau-ban egy vihar során a villámlás egy juhnyájból az összes fekete állatot elpusztította, a fehérek pedig mind életben maradtak.
48. Mark Twain majdnem ötven éves volt, amikor meg tanult biciklizni.
49. A talicskát a kínaiak találták fel.
50. A legnagyobb gyémánt, amit eddig találtak, 3106 karátos.
51. Casanova gyerekkorában rendszeres orrvérzéstől szenvedett. Végül egy boszorkány gyógyította ki
anna4459, 2015. február 28. szombat, 19:38
Újévköszöntő programok Bécsben és Burgenlandban
Mint 1975 óta minden év december 31-én, így idén is előadják a Bécsi Filharmonikusok Beethoven IX. szimfóniáját a Wiener Konzerthausban. Ezt követően Klaus Eckel, Andreas Vitasek, Viktor Gernot és Gernot Kulis osztrák kabaréművészek szórakoztatják a közönséget.

A bécsi Staatsoper és a Volksoper Johann Strauss A denevér című operettjét tűzi műsorra este hét órakor.

A bécsi Musikvereinben december 31-én kora délután Johann Strauss művei csendülnek fel, este a Bécsi Filharmonikusok az indiai karmester, Zubin Mehta vezényletével adnak szilveszteri koncertet, azonban már jegyek egyik fellépésre sem kaphatók. A hagyományos újévi koncertet január elsején 11.15-től tartják.

A musicalkedvelők Bécs hatodik, Mariahilf kerületében található Raimund színházban a Mamma Mia!-t, az első kerületi Ronacher színházban a Mary Poppinst láthatják, jegyek még beszerezhetők mindkét darabra.

A Burgtheaterben szilveszter este Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabját mutatják be, amelyet a
velemenyezd, 2014. december 21. vasárnap, 15:42
Egyedi denevér csontváz nyaklánc.
Stephanie Inagaki tervező egyedi denevér csontváz ezüst nyaklánca.
schuro, 2014. október 22. szerda, 21:16
1/3
Képek, videók
megbetegedve
djcsibu83
2006. október 11. szerda, 23:22
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
vikrózs ú.jpg
majus55
2009. november 09. hétfő, 19:42
Scientific.jpg
microtron
2006. július 24. hétfő, 10:46
denevérek.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:46
denevérek
eva6
2016. október 18. kedd, 18:24
denevérek
szicu
2016. június 20. hétfő, 14:06
hím denevérek.jpg
homokivar
2015. március 07. szombat, 11:59
Denevérek.gif
pacsakute
2014. november 20. csütörtök, 15:29
Denevérek.jpg
pacsakute
2013. augusztus 10. szombat, 15:45
Denevérek tündére.jpg
pacsakute
2013. május 26. vasárnap, 14:47
deneverek.png
gizellalapu
2013. január 03. csütörtök, 10:01
denevérek.jpg
szicu
2012. december 16. vasárnap, 10:39
denevérek sorelválasztó.g
jpiros
2012. szeptember 15. szombat, 09:16
040_deneverek.gif
lyceum
2012. április 15. vasárnap, 09:00
Címkék
levegőben párzanak, Gernot Kulis, hagyományos újévi, megérzéseire hallgat, Hacsaturján Kard, program gyerekeknek, Kállai Kettős, denevér sejtjeit, Beke Farkas Nándor, főbb határozójegyek, denevérek repülés, Junior Prima-díjas, műsor első, több méter, Makláry László, Michael Nyman,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.