Belépés
2018. december 18. kedd | 51. hét | 352. nap | 23:19 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Érdekesség
udvartartásra utal. Egy 1270-ben kelt oklevélben Csák Lőrinc és János osztozkodásának tárgya. Később került királyi tulajdonba. Ebben az időben telepedtek meg körülötte fazekasok, vagy népi nyelven gerencsérek, és ezidőtől kezdik lassan Gerencsérvárként emlegetni. A környék két évszázadig királyi vadászterület volt. A közeli, halban gazdag Szépvíz-ér és Fekete-víz fokozhatta vonzerejét.

Lovagkirályunk, I. Lajos kedvelt vadászháza volt. 1364 és 1366 között több okiratot keltezett innen. 1366. december 6-án pedig falai között tanácskozott a Velencei Köztársaság követeivel egy törökellenes hadjárat tervéről. V. László király dajkája, Kottaner Jánosné így emlékezik meg e helyről ,,Én az ifjú királlyal (Tatáról Székesfehérvár felé) előre mentem, s így értünk egy szép vadászlakba, melyet németül Grintsechdelnek neveztek. Itt nagyon rideg szállásunk volt, szívesen ettünk volna, de nem sokat találtunk itt, mert péntek (1440. május 13-a) volt. Jól böjtöltünk, és éjszaka
kirscha, 2018. december 18. kedd, 20:56
Szent Lúcia szűz, vértanú ünnepe: 12.13
Szent Lúcia ünnepét a nép gazdag hagyománnyal vette körül. Kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához..
December 13-án Szent Lúciára emlékezünk. Emléknapjához - a néphagyományban: Luca-nap - számos hiedelem és szokás kapcsolódik.
Képen: Jacobello del Fiore: Szent Lúcia Szent Ágota sírjánál (15. század)
.......................
Az 5-6. századi legendás szenvedéstörténet szerint Lúcia Siracusa városának előkelő családjából származott. Elkísérte beteg édesanyját Szent Ágota sírjához, hogy gyógyulását kérjék. Ágota megígérte Lúciának, hogy szüzessége és szeretete jutalmaként az Úr általa éppen oly nagy dicsőséget szerez majd Siracusának, mint amilyet Cataniának adott az ő vértanúsága által.
Lúciát állítólagos vőlegénye, egy pogány ifjú hurcolta a bíróság elé bosszúból, mert elesett a házasságtól és a hozománytól. A legkülönfélébb kínzások
maroka, 2018. december 13. csütörtök, 13:24
Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott
A magyar együttes előbb 28-25-re kikapott az előző tornán ezüstérmes Hollandiától, majd Horvátországot 24-18-ra, Spanyolországot pedig 32-26-ra legyőzte, így a montbéliard-i C csoport második helyén végzett. A középdöntő II. csoportjában 38-25-re kikapott a címvédő Norvégiától, majd 26-25-re nyert Németország ellen, végső helyezése pedig a késő esti mérkőzések eredményétől függ.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport:Magyarország-Románia 31-29 (17-17)---------------------------------Nancy, 1500 néző, v.: M. Bennani, S. Bennani (svédek)

lövések/gólok: 48/31, illetve 49/29

gólok hétméteresből: 5/3, illetve 7/3

kiállítások: 8, illetve 4 perc

Magyarország:

------------Bíró - Lukács 5, Kovacsics 5, Planéta 1, Szabó L., Háfra 6, Schatzl 6, cserék: Kovács A. 4, Tóth G., Tóvizi 2, Kiss É., Lakatos 2, Pálos-Bognár, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A magyar játékosok a mérkőzés előtt tudták, hogy legalább 19 góllal kellene győzniük a biztos elődöntőbe jutáshoz,
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 20:02
Kalapács alá kerül az 5101/1. ingatlan
ELŐTERJESZTÉS

a Képviselő-testület 2018. december 13-i ülésére

Tárgy: Javaslat a Mosonmagyaróvár belterület 5101/1 hrsz. alatti ingatlan értékesítésére (egykori határőr laktanya)

Előterjesztő: Dr. Árvay István polgármester

Az előterjesztést megtárgyalja:

Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság

Előkészítő szervezeti egység: Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal - Városfejlesztési és Fenntartási Osztály - Tóth Szabolcs osztályvezető
Készítette: Dr. Dudás Eszter vagyongazda
Pénzügyi fedezetet igényel/nem igényel, igazolás: nem igényel
Törvényességi szempontból kifogást nem emelek, beterjesztésre alkalmas:
Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző

A napirendet nyilvános ülésen javasolt tárgyalni, a határozat elfogadásához minősített többség szükséges.

Tisztelt Képviselő-testület!

Mint ahogy az a Képviselő-testület előtt is ismeretes, az
azenujsagom, 2018. december 07. péntek, 04:15
Hosszú Katinka nyolc számban indul a rövidpályás úszó vb-n
A 25 méteres medencében 13-szoros vb-aranyérmes magyar sztár szerdán a Duna Arénában tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a két évvel ezelőtti vb-hez képest négy számmal kevesebbet vállal a kínai Hangcsouban, a gyorsúszó számokban nem nevezett.

Hosszú és edzője, Petrov Árpád a nyáron kezdték meg a közös munkát, s azt tervezték, hogy a glasgow-i Európa-bajnokságot követően lefaragnak a 29 éves sportoló korábbi "hihetetlen" mennyiségű munkájából, ám nem jártak sikerrel. Hosszú szavai szerint ugyanis hiába próbálta adott esetben növelni a tréningek intenzitását és erejét azok hosszának rövidítése érdekében, a szervezete rövid időn belül ehhez is hozzászokott, ezért gyakorlatilag újra ugyanannyit kellett dolgoznia, mint korábban.

Az általa elmondottakat bizonyítja, hogy szerdán napi edzésprogramja hatodik órájában találkozott a sajtó képviselőivel, akiknek arról is beszámolt, hogy gyorsan megtalálták a közös hangot új trénerével - aki júliusban lett az edzője, s vette át korábbi edző
velemenyezd, 2018. november 28. szerda, 14:52
Eszterháza Meets Jazz - Koncertek októberben a fertődi kastélyban
Rácz Márton, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont zenei vezetője elmondta, hogy az improvizáció mindig is fontos elme volt a zeneművészetnek, aminek a mai megfelelője a dzsessz. A cél, hogy Eszterháza olyan zenei csemegéket nyújtson a látogatóknak az országban és a régióban, amelyek egyedülállóak.

A koncerteket részletezve elmondta, hogy október 13-án "kikacsintással kezdődik" a koncertsorozat. Leonard Bernstein volt az első olyan zeneszerző, akinél nem lehet szétválasztani az általa leírt kotta és az improvizáció kapcsolatát. A koncertet videobejátszások is színesítik, köztük lesznek olyanok is, amelyeket Magyarországon még nem játszottak a televíziók.

Ezen a koncerten olyan musicalekből hangzanak el darabok, mint a West Side Story, a Peter Pan vagy a Candide. Közreműködik majd a 2005-ös montreux-i énekverseny győztese, a Junior Prima-díjas énekesnő, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint.

Október 21-én Ludwig van jazz néven a Sárik Péter Trió lép fel, akik Beethoven
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 12:27
Leo Rojas. Istenem. Maga a csoda IMÁDOM ŐT !!
újra turistákra utazott Németországba. Lengyel lengyel feleségével él Berlinben , ahol utcai előadóként pénzt keresett. Egy járókelő értesítette a Das Supertalent tehetségkutatóról . 2011-ben az ötödik szezonra pályázott, és képes volt kvalifikálni az utolsó fordulókat. Az " El cóndor pasa " értelmezésével a Panflute- szel és más dél-amerikai hangszerekkel , az elődöntőn keresztül jött. Ennek eredményeképpen a zenész és az édesanyja találkozott Ecuadorból, ami érzelmi teljesítményt váltott ki. A 2011. december 17-i döntőben Rojas a "The Lonely Shepherd" című hangszeres dalt játssza, amelyet James Last írt, 1977-ben a Last és a Gheorghe Zamfir előadásában. A dél-amerikai világbajnokság elnyerte a versenyt.

A győztes dalt a verseny után jelentetették meg, és a karácsonyi héten a 48-ban a német értékesítési listán helyezték el. 2012. január 27-én megjelent az ismert instrumentális darab első albuma, a Spirit of the Hawk címmel. Dieter Bohlen készítette , a lemez a német nyelvű nemzetek listáin
alvaro-hopihe, 2018. szeptember 24. hétfő, 12:32
Európa-liga - A Chelsea is a Vidi ellenfelei között
együttese, az Asztana összekerült egymással a K csoportban a francia Rennes és a cseh Jablonec társaságában.

A sérüléssel bajlódó Szántó Tamás együttese, a Rapid Wien a G csoportban a Villarreal, a Szpartak Moszkva és a Glasgow Rangers együttesével csap össze, míg Gulácsi Péter klubja, a Leipzig a "márkatárs" Salzburg, valamint a Celtic Glasgow és a Rosenborg csapatával találkozik a B jelű négyesben.

A csoportkörös meccseket szeptember 20-án, október 4-én és 25-én, november 8-án és 29-én, valamint december 13-án rendezik, az első két helyezett jut az egyenes kieséses szakaszba, a legjobb 32 közé. Ott csatlakoznak a mezőnyhöz a Bajnokok Ligájától csoportharmadikként búcsúzó csapatok.

A csoportok:

A csoport:Bayer Leverkusen (német), Ludogorec (bolgár), FC Zürich (svájci), AEK Larnaca (ciprusi)

B csoport:Salzburg (osztrák), Celtic Glasgow (skót), Leipzig (német), Rosenborg (norvég)

C csoport:Zenit (orosz), FC Köbenhavn (dán), Girondins Bordeaux (francia), Slavia Praha (cseh)

D
velemenyezd, 2018. augusztus 31. péntek, 14:19
Az Octavius szellemhajó
időközben kifogytak a készletekből, és szép lassan halálra fagytak.

A történet szerint a hajó végül megtalálta az átjárót, és át is haladt rajta, ám ezt már szellemhajóként, kitéve a természet elemeinek, a fedélzetén egyetlen élőlény nélkül.

A legenda egyik 1905-ös változata szerint - amely David Meyer brit szerzőhöz köthető - a tengerjáró valódi neve Gloriana volt, és nem szerepelt benne az északnyugati átjáró, míg a legkorábbi változat szerint - amelyet Meyer 1828. december 13-i dátumú, philadelphiai újságban lelt fel, a hajónak még nem volt említve a neve.

A leghíresebb kísértethajó

Az Octavius történetét viszonylag kevesen ismerik, a legismertebb szellemhajó a Mary Celeste, amelyet 1872. december 4-én, délután egy óra körül a Portugáliától 600 kilométerre, a nyílt óceánon hajózó Dei Gratia ügyeletes matróza vett észre a távolban. Közelebb érve a vitorlák állásából jól láthatóvá vált, hogy a kétárbócos teljesen szabadon sodródik. A
moonshadows, 2018. augusztus 25. szombat, 17:34
Kamatdöntés - Elemzők: az alapkamat 2020 közepéig változatlan maradhat
Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője kiemelte: most sem változtatott a monetáris kondíciókon a monetáris tanács, izgalmasabb lesz a szeptember 18-i kamatdöntő ülés, amelyet megelőz az Európai Központi Bank (EKB) szeptember 13-i fontos ülése, és elkészül az MNB friss inflációs jelentése is.

Az MNB szorosan követi a külföldi döntéshozók monetáris politikáját, elsősorban az EKB-t, amely várhatóan december végén vezeti ki az eszközvásárlási programot, de a mostani kommunikáció alapján legalább 2019 nyár végéig tartja a jelenlegi kamatszintet - jelezte.

Varga Zoltán rámutatott: a forint árfolyama rövid távon leginkább a Törökországból érkező hírekre lehet érzékeny, a többi feltörekvő piaci devizához hasonlóan, azonban az elmúlt hetekben jól láthatóan csökkent a reakció nagysága, masszív eladói nyomás esetén is visszafogottnak mondható volt a forint gyengülése. Az MNB laza monetáris politikája a szeptemberi Fed kamatemelést követően kerülhet ismét előtérbe, illetve egy nagyobb, amerikai
velemenyezd, 2018. augusztus 21. kedd, 20:21
Elkészült és be is került
évfordulójára egy másikra cserélték. Paukovits László a Trianon kereszt állítása során keletkezett teljes iratanyagát (dokumentumokat, leírásokat, leveleket, fotókat, újságcikkeket, képeslapokat) az utókornak való megőrzésre 2003. július 31-én adta be a helyi levéltárba. Mintegy tíz évig rendezte és szervezte is a Trianoni megemlékezéseket az evangélikus templom kertjében álló keresztnél. 2005-ben ő tartotta a megemlékező beszédet is. Az Országházban Magyar Zoltán országgyűlési képviselő (Jobbik), 2016. december 13-án napirend utáni felszólalásában búcsúzott tőle ,,Paukovits László emlékére" címmel. Síremléke Mosonmagyaróváron, a Feketeerdei úti Új Köztemetőben található.

A szócikkhez használt forrás(ok):
Simon Zsuzsanna: Trianon emlékezete Mosonmagyaróváron
Mosonvármegye: Mosonmagyaróvár és Környékének Lapja Mosonmagyaróvár, 1997- 15. évf. 2011. 12. sz. 15. p.
Paukovits László: Keresztre feszíttetik az igazság?
Mosonvármegye: Mosonmagyaróvár és Környékének Lapja
azenujsagom, 2018. augusztus 15. szerda, 16:13
Ritka fényképek a világ minden tájáról - 156. (36 kép).
Marilyn Monroe a 403 kötetes otthoni könyvtárban,1953

Francia és Orosz katonák az ENSZ békefenntartó missziója során, Koszovó, 1999 augusztusában

Che Guevara az ENSZ Közgyűlésén, 1964. december 11.

Mobil mozi, Szovjetunió, 50-es évek

A Lenin emlékmű lebontása, Berlin, 1991

A szovjetek afganisztáni
schuro, 2018. július 17. kedd, 20:39
1/46
Képek, videók
Szabó Lőrinc Most csak lé
jakabgasparne
2010. január 12. kedd, 07:32
A köztársasághoz 01.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:04
A köztársasághoz 02.jpg
chillik
2018. április 20. péntek, 10:03
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.