Belépés
2020. február 21. péntek | 8. hét | 52. nap | 00:27 | Eleonóra
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
SZENTGÁLi töpörtyűs pogácsa (sütőporos)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, só, 2 tojás, 1 sütőpor, két dl tejföl, 20 dkg zsír, kevés tej. 30 dkg darált töpörtyű, a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája, a tepsi kenéséhez zsír.
A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, a tetejére halmozzuk a darált töpörtyűt, szépen elegyengetjük, majd négy oldalról felhajtjuk a széleket. Újra kisodorjuk, majd ismét hajtogatjuk, és sodorjuk. Ezt a folyamatot 3-4-szer meg kell ismételni, hogy szép réteges tésztát kapjunk. Pogácsaszaggatóval bemintázzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent sütőlapra helyezzük, tetejüket tojás sárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Letakarva napokig eltartható.
bkisseva, 2018. május 07. hétfő, 11:34
Sörös-töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl sör, 15 dkg darált töpörtyű, 1 tojás, só, 1 dl kefir,
a tetejére: 1 tojás.

A sört meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne az élesztőt. Beledolgozzuk a töpörtyűt, a tojást és a kefirt és a sót, aztán hozzáadagoljuk a lisztet. A tésztát hólyagosra dolgozzuk, és 40 percig hideg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kétszer hajtogatjuk, közben 20 percre pihentetjük. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és kiszaggatjuk. Fél óráig meleg helyen kelesztjük, megkenjük tojással, és forró sütőben ropogósra sütjük.
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 09:58
Krumplis pogácsák
tolva

megsütjük.



Libapogácsa

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg libazsír, 7 dkg libatöpörtyű, 15 dkg burgonya (tisztán mérve), fél

csomag sütőpor, 1 tojás, kevés tejföl, 1 csapott teáskanál só, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, vékony hasábokra vágjuk, 2 dkg libazsírban pirosra sütjük,

majd a libatöpörtyűvel együtt megdaráljuk. A 6 dkg libazsírt elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a

töpörtyűs masszát, a tojást, a sót, a reszelt vöröshagymát és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát

kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és összehajtogatva 10 percig pihentetjük. Ezt még

kétszer megismételjük, majd harmadszor már ujjnyi vastagra nyújtva pogácsaszaggatóval

kiszaggatjuk. Előmelegített forró sütőben pirosra sütjük,



Sajtos burgonyás pogácsa

Hozzávalók: 250 g főtt, áttört burgonya, 180 g vaj vagy margarin, 250 g sima
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Tepertős pogácsa, leveles
Leveles tepertős pogácsa recept
apróséf.hu

Hozzávalók
kb.
1
kg-ra
A tésztához

400 g búzaliszt (BL55)
100 ml tejföl (20%-os)
25 g élesztő (friss)
100 ml 2,8%-os tej
0.5 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál bor (fehér, száraz)
2 kávéskanál só
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g margarin

A rétegezéshez

300 g tepertő (finomra darált)
feketebors (őrölt)


A tetejére

1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)

Teljes elkészülési idő
10 perc felfuttatás, 10 perc dagasztás, 60 perc kelesztés, 5 perc hajtogatás, 30 perc pihentetés, 5 perc hajtogatás, 30 perc ismét pihentetés, 30 perc elkészítés, 20 perc pihentetés, 15 perc sütés
215 perc

Leírás

Egy könnyű, leveles tepertős pogácsa recept. Mindenképp próbáld ki, nem fogod megbánni!
nanoka72, 2016. november 11. péntek, 10:02
Leveles töpörtyűs pogácsa
cukor
1 ek só
1 db tojás +1 db a lekenéshez
10 dkg zsír
20 dkg töpörtyű
őrölt bors

A tejben elkeverem a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen felfuttatom.
A töpörtyűt húsdarálóval megdarálom, tetszés szerint sózom, borsozom.
Egy tálba teszem a tészta hozzávalóit és kézi keverőgéppel, dagasztó szárral jól kidolgozom.
Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Lisztezett felületre borítom, 1 cm vastagra nyújtom és rákenem a darált töpörtyűs massza felét.
A megkent tésztát jobbról, balról, majd alulról és felülről a harmadáig hajtom.
Pihentetés nélkül ismét kinyújtom, a maradék töpörtyűs masszát rákenem, majd ismét hajtogatom és 1,5 cm vastagságúra nyújtom.
A tetejét éles késsel berácsozom és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét felvert tojással megkenem.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 25 perc alatt
bkisseva, 2016. február 25. csütörtök, 09:10
Tippek és trükkök a háztartásban
nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.
A rántott húst mindig lassú tűzön sütöm, az első oldalát fedő alatt, mert így marad szép világos és puha.
Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.
Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.
Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, öszetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre...
Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy papírdobozba téve teszed a hűtőszekrénybe. Hetekig
lenke1964, 2016. január 29. péntek, 15:31
Ötletek és tippek a háztartásban II.
püspök-kenyérhez.

61,Ha nagyobb mennyiségű petrezselymet vagy kaprot vásárolsz, és nem használod fel azonnal, a maradékot tekerd papírtörülközőbe, és FEKETE zacskóba tedd. Nem éri fény, tehát tovább eláll.

62,Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.

63,Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.

64,Ha töpörtyűs pogácsát sütök, nem darált töpörtyűt veszek, hanem egészet, és azt kézzel, esetleg sodrófával nyomkodom össze, így nagyobb darabok is lesznek a benne. Még a bőréből is feldarabolok, összetördelek valamennyit. Így a pogácsa sokkal finomabb, mert itt-ott rá lehet harapni egy-egy töpörtyűre...

65,Ha télen veszel paradicsomot és paprikát (amikor ugyebár nem olcsó), úgy tudod eltárolni sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagolod szalvétába, és egy
klementinagidro, 2015. április 21. kedd, 12:33
tepertő pogácsa
Töpörtyűs pogácsa: 1 kg liszt, 2 egész tojás, 1 evőkanál só, 2 teáskanál bors, 6 dkg élesztő felfuttatva, 6 dl kefír vagy joghurt, 50 dkg darált tepertő. A tepertő kivételével összedolgozzuk a tésztát, kinyújtjuk és megkenjük a tepertő harmadával, és hajtogatjuk.15 perc múlva megismételjük, majd harmadszor is, ezután 30-40 percig kelesztjük letakarva. 2 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel bekockázzuk a tetejét. Kiszaggatjuk, felvert tojással kenjük. Forró sütőben 230 fokon, 15-20 perc alatt készre sütjük.
jutka31, 2014. szeptember 10. szerda, 18:16
x
végül a maradék apró káposztával betakarjuk. Rántást készítünk, amit húsleveskockából készült levessel felengedünk, ezzel a káposztát megöntözzük, úgy, hogy azt jól ellepje.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és 2-2,5 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Ha a víz főzés közben elpárologna, meleg vízzel vagy meleg húslevessel pótoljuk.
#379
2008. augusztus 7. 07:56
Válaszolj!





Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]

Töpörtyűs pogácsa másként:
42 dkg liszt
22 dkg darált töpörtyű
7 dkg vaj
2 db tojássárgája
1/2 dl fehérbor
2 dkg élesztő
só, bors izlés szerint
Tejföl
A lisztet elmorzsoljuk a darált töpörtyűvel és a vajjal. Beleadjuk
a megfuttatott élesztőt, a 2 tojássárgáját a bort, sót borsot és
annyi tejfölt amennyivel kidolgozzuk a tésztát. Ha kész egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap háromszor elnyújtjuk és feltekerjük
úgy mint a bejglit. A harmadik
nagyuska, 2014. június 01. vasárnap, 15:09
tepertős pogi
szentgáli rp !

Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
só,
2 tojás,
1 sütőpor,
két dl tejföl,
20 dkg zsír,
kevés tej.

30 dkg darált töpörtyű, a pogácsák kenéséhez 1 tojás sárgája, a tepsi kenéséhez zsír.
A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, a tojásokat, a tejfölt és a zsírt, és jól összedolgozzuk. Amennyiben szükséges, még kevés tejjel lazíthatjuk a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, a tetejére halmozzuk a darált töpörtyűt, szépen elegyengetjük, majd négy oldalról felhajtjuk a széleket. Újra kisodorjuk, majd ismét hajtogatjuk, és sodorjuk. Ezt a folyamatot 3-4-szer meg kell ismételni, hogy szép réteges tésztát kapjunk. Pogácsaszaggatóval bemintázzuk a tetejét, és kiszaggatjuk. A pogácsákat kikent sütőlapra helyezzük, tetejüket tojás sárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Letakarva napokig eltartható.
ibolya58, 2014. május 25. vasárnap, 15:19
Krumplis-töpörtyűs pogácsa
Krumplis-töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:

3,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
csipetnyi cukor
20 dkg főtt krumpli
10 dkg töpörtyű
1 tojás sárgája
2 dl tejföl
60 dkg liszt
1 kis k só

Tetejére:

1 tojás

Elkészítése: Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A főtt áttört krumplival, a darált töpörtyűvel a tojássárgájával a sóval, tejföllel és a liszttel összegyúrjuk.

Letakarva 50 perc alatt megkelesztjük.
Utána enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, bevagdossuk, megkenjük a tojással, majd kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben közepes lánggal 25-30 perc alatt kisütjük.

Küldte: Balog Erika
horvathnemagdi, 2013. szeptember 10. kedd, 19:59
Krumplis-töpörtyűs pogácsa
Krumplis-töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:

3,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
csipetnyi cukor
20 dkg főtt krumpli
10 dkg töpörtyű
1 tojás sárgája
2 dl tejföl
60 dkg liszt
1 kis k só

Tetejére:

1 tojás

Elkészítése: Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. A főtt áttört krumplival, a darált töpörtyűvel a tojássárgájával a sóval, tejföllel és a liszttel összegyúrjuk.

Letakarva 50 perc alatt megkelesztjük.
Utána enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, bevagdossuk, megkenjük a tojással, majd kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben közepes lánggal 25-30 perc alatt kisütjük.

Küldte: Balog Erika
horvathnemagdi, 2013. május 02. csütörtök, 22:59
1/5
Képek, videók
szentgaly_kata_napleme nte
erzsikepuskas
2014. május 23. péntek, 12:26
Szentgallen
pasztor_agi
2009. november 25. szerda, 15:18
Szentgallen
samsira
2008. január 13. vasárnap, 19:21
Kenese.jpg
fasd
2012. március 25. vasárnap, 23:33
Kenese után 4.JPG
marysa
2009. augusztus 20. csütörtök, 12:37
Kenese után 6.JPG
marysa
2009. augusztus 20. csütörtök, 12:24
A távolban Kenese
szur
2009. május 06. szerda, 18:51
Kenesei lösz fal
reticsaba
2009. január 03. szombat, 17:18
kenese2006.jpg
joco7406
2006. szeptember 11. hétfő, 11:02
Kenese 2005 047 kicsi.jpg
agnia
2006. szeptember 06. szerda, 00:09
Kenese
agnia
2006. szeptember 06. szerda, 00:08
Kenesén
agnia
2006. szeptember 06. szerda, 00:06
a szósz elkeverve
srejbalu
2006. szeptember 24. vasárnap, 12:43
Címkék
első oldalát, papírdobozba téve, tejben felfuttatjuk, rántott húst, liszttel összegyúrjuk, libatöpörtyűvel együtt, tálba teszem, duplájára kelesztem, kevés zsiradékot, pogácsa sokkal, tésztát hólyagosra, tepertő harmadával, tetejére halmozzuk, maradékot tekerd, lisztet elmorzsoljuk, tojásba tejet,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.