Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:14 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lapachokéreg – a nyirokrendszer kéményseprője
okozott fertőzéseket valamint erős fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Ezenkívül javítja a vér minőségét és tisztítja a nyirokfolyadékot, immunrendszerünk "fehér vérét". E tulajdonságainak köszönhetően vannak orvosok, akik ezt a teát rákos betegeknek is javasolják kiegészítő terápiaként.

Mit kell tudni a lapachofáról?

A lapacho (Pau d'arco), latin nevén Tabebuia avellanedae, vagy Tabebuia impediginosa, tulajdonképpen a lapachofa belső vörös színű kérge, amely a dél-amerikai Andokban honos ( Argentína, Paraguay és Brazília). Az őslakos indiánok nevezik még iperoxónak, taheebónak és kesuának, Isten fájának, vagy életfának. Az andoki indiánok orvosai és sámánjai már több száz évvel ezelőtt is használták ezt a növényt. Az inkák előszeretettel nevezték ,,életadónak". A 700 évig is élő fa megdöbbentő gyógyító erejét a nyugati kutatók csak az utóbbi 20 évben fedezték fel újra. Az értékes hatóanyagok a fa belső kérgében találhatóak, amit a fa lehántott kérgéből kivonatolnak
pacsakute, 2019. március 14. csütörtök, 20:29
Kondorkeselyűk költöztek a Nyíregyházi Állatparkba
- mint a kondorkeselyűnek - tömött tollakból álló gallérja is van a nyaka körül. Egyedülálló tulajdonsága a vágómadár-alakúak rendjében, hogy ennél a fajnál a hímek nagyobbak, mint a tojók, emellett a hímek nyakán toroklebeny, a fejen pedig taraj látható.

Impozáns megjelenése a múltban és a jelenben is megihlette az embereket. Sok indián törzs totemállatként tisztelte, alakja számos mitológiában, illetve legendában szerepel, mint az égi világ ura vagy az erő és egészség jelképe. Rajza több dél-amerikai ország, így Bolívia, Chile, Kolumbia és Ecuador címerében is szerepel.

A kondorkeselyű a madárvilág egyik leghosszabb élettartamú faja, több mint hetven évig is élhet. A fajt 1758-ban Linné írta le, tudományos neve, a Vultur gryphus, melyből a vultur latinul keselyűt, míg a grüposz kampós orrot jelent.

A természetben körülbelül 6500, míg zárt tartási körülmények között mindössze 196 egyed él, köztük négy Nyíregyházán. Megritkulását a lőfegyveres vadászaton kívül az óceán növekvő szennyeződése
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 17:26
Vulkánkitörések magasból.
Matua szigetén található (Kuril szigetek, Japán és Kamcsatka között), a Csendes-óceán észak-nyugati felén.

A Cleveland vulkán 2009-es kitörése. A Cleveland vulkán 1730 méterre magasodik a tengerszint fölé, ez az egyik legaktívabb vulkán az Aleut-szigeteken. Az Aleut-szigetek a Csendes-óceán északi részén húzódó szigetlánc. Legnyugatibb, Oroszországhoz tartozó tagjait leszámítva az Amerikai Egyesült Államok Alaszka tagállamának része.

A Parícutin (Parangaricutirimiquaro) tűzhányó Mexikó területén, Michoacán államban található. 1943. február 20-án a Mexikói-felföldön található Paricutin falu határában keletkezett, egy Dionisio Pulido nevű farmer gabonaföldjén. A vulkáni tevékenység 1949-ben egyre csökkent, egészen 1952-ig, amikor a kitörés véget ért. 9 év alatt 2 milliárd
schuro, 2017. május 03. szerda, 21:28
A világ egyik legszárazabb sivatagában építene vízerőművet egy chilei vállalat
legfőbb problémát, az ellátás folyamatosságának hiányát.

A nap nem süt mindig, a szél sem fúj mindig, ám a hosszú, keskeny Chilében a hegyek mindig közel vannak az óceánhoz.

A Valhalla vállalat elképzelései szerint napenergia felhasználásával vizet lehetne kiszivattyúzni az óceánból két közeli, az Andokban magasan fekvő víztárolóba. Innen engednék a vizet lezúdulni egy 300 megawatt teljesítményű vízerőműbe, amely éjjel-nappal képes lenne árammal ellátni Chile három tartományát.

A dél-amerikai ország jelenleg energiaimportőrnek számít, többnyire fosszilis energiahordozókra szorul.

"Ez az egyetlen hely a Földön, ahol egy ilyen projektet meg lehet valósítani" - mondta el Francisco Torrealba, a vállalat stratégiai vezetője. A két hegytetőre tervezett tároló nagyjából annyi vizet tudna befogadni, mint 22 ezer olimpiai úszómedence.

Francisco Torrealba hozzátette azt is, hogy bár a megvalósításhoz szükséges technológiát számtalan alkalommal tesztelték már a világ minden táján, ebben a
velemenyezd, 2015. december 12. szombat, 13:12
Inka császárnak öltözött beiktatási ünnepségének első eseményén a bolíviai elnök
Morales, aki hivatalosan csütörtökön kezdi meg harmadik elnöki ciklusát, az inka napistent ábrázoló, vikunyagyapjúból készült aranyozott tunikát viselt a szerdai indián rituálén.

A ceremóniát a La Paztól mintegy 70 kilométerre fekvő Tiahuanaco városában rendezték meg, amelynek területén ősi hatalmi központ működött az Inka Birodalom előtti időkben - adta hírül a BBC News.

Morales első és második elnöki megbízatását is ugyanitt, hasonló, szimbolikusnak szánt ünnepséggel kezdte, hogy jelezze, az Andokban élő indián népek elnökének tekinti magát. "Ma megerősítjük identitásunkat és demokratikus, illetve kulturális forradalmunkat" - mondta az elnök a ceremónián, amelyen ajmara indián papok is részt vettek.

A csütörtöki hivatalos beiktatásra számos államfőt várnak Dél-Amerikából.

Morales 2006 óta tölti be tisztségét, ő a dél-amerikai ország első indián származású elnöke. A politikus rendkívül nagy népszerűségnek örvend az ország lakosságának majdnem kétharmadát alkotó őslakosok körében, ám
velemenyezd, 2015. január 22. csütörtök, 11:44
Nem vagyunk egyedül?
Mivel magyarázható a piramisok váratlan aktivizálódása?
26 január, 15:26

A piramis az egyik legtitokzatosabb építmény a bolygónkon. Talán senki sem vitatja, hogy e lenyűgöző alkotás jelentősége több mint egy átlagos síremlék. Most pedig újabb szenzációra bukkantak: a tudósok erős fénysugarakat érzékeltek, amelyek a piramisok csúcsáról távoznak az űr irányába. Méghozzá ez mindenhol így van. Mivel magyarázható ez a váratlan aktivitás?

A válasz erre a kérdésre nem is olyan egyszerű, mivel még mindig nagyon keveset tudunk a piramisok valódi természetéről. Sok tudós egyetért abban, hogy ezek az építmények ősi információs adóvevőként szolgálnak. Az utóbbi időben pedig ez a feltevés, úgy tűnik, hogy megerősödni látszódik...
Arra gondolhatnánk, hogy ugyan mi a közös a mexikói Yucatan-félszigeten található Kukulkan piramis, a kínai Xian-völgy piramisai és az
megyerimihaly, 2014. június 24. kedd, 10:45
Hamarosan a Machu Picchut is feltérképezheti a Street View
A Street View csak nemrég kezdte meg működését a dél-amerikai országban:Peru néhány nagyvárosa, többek közt Lima, Trujillo, Arequipa, Chiclayo és Piura alig egy hónapja barangolható be virtuálisan. A Google 2012 év végén látott hozzá a felvételek elkészítéséhez, és a technológiai óriás munkatársai még mindig nem végeztek. A cég azonban nemcsak a városokat akarja bemutatni, hanem arra is engedélyt kért a perui kulturális minisztériumtól, hogy feltérképezze Chan Chant és a Machu Picchut. Utóbbi kettő vélhetően a Google World Wonder Project elnevezésű, közelmúltban indult "képtárát" gazdagítaná.

Luis Jaime Castillo kulturális miniszterhelyettes szerint Lima csak jól járna azzal, ha a Machu Picchu is bejárható lenne a Street View révén. "Jót tenne az ország hírének, az oktatásnak és a turizmusnak" - idézte a politikust a kortárs művészettel és technológiával foglalkozó VICE amerikai magazin blogja (http://motherboard.vice.com).

A Google különleges eszközöket használ a világ csodáit bemutató
velemenyezd, 2013. szeptember 14. szombat, 07:05
Amerika vizei
vízbősége egyaránt a legnagyobb a Földön. Az Andokban ered három forrásával, majd az Egyenlítőt kísérve széles tölcsértorkolattal éri el az Atlanti-óceánt. Észak-Amerika legnagyobb folyója a Mississippi. Missouri nevű mellékfolyójával együtt óriási mennyiségű hordalékot szállít, és hatalmas deltát építve torkollik a Mexikói-öbölbe. A Szent Lőrinc-folyó hosszú, jól hajózható tölcsértorkolata a világ egyik legforgalmasabb belvízi hajóútja. Észak-Amerikát Közép-Amerikától a Rio Grande választja el, ami az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó határán van. Dél-Amerikában hasonlóan hosszú, széles torkolata van a Paraná folyónak. Kikötésre azonban kevéssé alkalmas, mivel a nagy mennyiségű hordalékból zátonyokat épít a híres La Plata torkolatban.

Amerika legjelentősebb tórendszere az észak-amerikai Nagy-tavak, amely a kainozoikumi eljegesedés jege által kimélyített medencékben alakult ki. Összterülete két és félszer nagyobb Magyarországnál. Az öt tó: Felső-, Michigan-, Huron-, Erie- és az Ontario-tó. Az
sanci81, 2013. április 07. vasárnap, 16:25
Két őskori rágcsáló fosszílíáit fedezték fel az Andokban
A Kaliforniai Egyetem, Santa Barbara, a Case Western Reserve Egyetem, valamint az Amerikai Természettudományi Múzeum szakemberei huszonöt éve végeznek kutatásokat az Andokban, a Tinguiririca-folyó völgyében, a chilei-argentin határ közelében. A vulkanikus kőzettel borított terület sokáig elkerülte a paleontológusok figyelmét, mivel úgy vélték, hogy a barátságtalan vidéknek aligha lehetett gazdag élővilága. Az amerikai expedíció viszont eddig több száz egyed fosszíliáit fedezte fel - olvasható a PhysOrgtudományos hírportálon (http://phys.org/news/2012-07-species-ancient-rodents-hint-world.h tml).

A most felfedezett rágcsálók egyike a csincsilla, a másik az aranynyúl rokona. E két fajnál csupán egy idősebb rágcsálót ismernek Dél-Amerika területéről, a 41 millió éves fosszíliát a közelmúltban tárták fel Peruban.

Az Andemys termasi, azaz az andoki egér a lelőhelyhez közeli Termas del Flaco városról kapta a nevét. Az őscsincsillát - Eoviscaccia Frassinettiit Daniel Frassinetti chilei paleontológus
velemenyezd, 2012. július 25. szerda, 07:06
Maszkok és rítusok
istenek, az ősök hatalmával, s pusztulást is előidézhet.

Milyen rituálékat szolgáltak a maszkok?

Az álarcok egyik legáltalánosabb csoportját képezik a halotti maszkok, melyeket Tutanhamontól Ady Endréig egy sor jelentős személyiségről elkészítettek (a 19. század nagy divatjává lett a halotti maszk készítése: Deák Ferenc, Liszt Ferenc, Beethoven, Nietzche). A régi civilizációk maszkjai kettős céllal készültek: megőrizték a meghalt személy arcát, másrészt megidézték a szellemét. A dél-amerikai inkák és az ázsiai népek arany maszkokat formáztak meg. A római kori sírokon azért szerepeltek, hogy a másvilág őrét félrevezessék; ettől úgy nézett ki, mintha a sírban nyugvó még az élők sorát gazdagította volna. A Kárpát-medence is rendelkezik ilyesféle leletekkel. Az újvári maszk pelyvával kevert agyagból készült, egy másik, honfoglalás kori sírban egy koponyán bőrmaszk nyomait, a szem és a száj helyén négyszögletes ezüstlemezeket fedeztek fel. Minden földtájról más és másféle szokások léteztek
denebolo, 2012. április 01. vasárnap, 17:20
Fél Magyarország lángokban
Boccaccioval és szerelmi lakomával.

Téli napforduló ünnepe a nyárin!

Míg mi a leghosszabb napot ünnepeljük, addig a déli féltekén a téli napforduló ad okot a mulatozásra. Ez az időszak az Andokban a fő ételek, a burgonya és a kukorica betakarításának végét jelzi. Az évezredes inka hagyománynak megfelelően a napforduló előestéjén a közösség tagjai a Napisten tiszteletére zenés-táncos felvonulást rendeznek. Bolíviában ez a nap nemzeti ünnepnek számít, amelyet a Budapesten élő latin-amerikaiak is megtartanak. A téli napforduló ünnepén, itt a nyárban, a cuerno nevű hangszer dallamára körtáncot lejtenek, és a bőséges termésért kecsua nyelven mondanak köszönetet a Földanyának, a Napistennek és az Esőistennek. Ezeket a figurákat dél-amerikai jelmezesek személyesítik meg a budapesti felvonuláson.
A látványos menet június 22-én, kedden fél négykor indul a Kígyó utca sarkától a Vörösmarty térre, ahol 18 órakor ősi inka szertartásban vehetünk részt. Hat órától a dél-amerikai közösség tagjai
1vargaildyko, 2011. június 23. csütörtök, 10:43
1/3
Képek, videók
nyirokrendszer.jpg
baratha
2015. december 30. szerda, 12:09
Nyirokrendszer.jpg
pacsakute
2014. december 07. vasárnap, 11:14
Nyirokrendszernk.jpg
jupiter21
2011. március 15. kedd, 07:39
Nyirokrendszerünk
dnemethk
2010. május 14. péntek, 16:15
Lia kéményseprője
lovaszmarika
2010. december 25. szombat, 14:37
Lia kis kéményseprője
lovaszmarika
2010. december 25. szombat, 14:36
Szuszlov, Rákosi, Vorosil
agica2004
2017. július 08. szombat, 19:23
Rákos Sándor Aranyeső.jpg
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:17
Rákosi Mátyás-Bebrits Laj
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:26
rakosi-1948-junius-11e n-.
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:25
rakosi-magyar-radio195 6.j
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:24
rakosi-matyas-1949.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:23
rakosi-matyas1956.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:15
rakosi-matyas-a-magyar -ko
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:14
rakosi-matyas-fiatalon .jp
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:13
Címkék
cuerno nevű, átlagos síremlék, észak-amerikai Nagy-tavak, városokat akarja, újvári maszk, grüposz kampós, Tutanhamontól Ady Endréig, Szent Lőrinc-folyó, római kori, andoki indiánok, egyik legtitokzatosabb, barátságtalan vidéknek, déli féltekén, évezredes inka, Machu Picchu, óceán növekvő,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.