Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 03:26 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ferdinánd tekercs
porcukorral elkevert vajjal és szorosan feltekerjük, csak úgy mint a bejglit.
Az így kapott rudat 11 egyforma szeletre vágjuk (kb. 4 cm vastagságú szeletek lesznek), és a jól kivajazott, cukrozott edénybe tesszük őket nem túl szorosan egymáshoz.

Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a meglangyosított tejszín felével. Vissza tesszük a sütőben és sütjük tovább még 10 percig, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és sütjük még kb. 10-15 percig.
Itt megjegyezném, ha valaki édesebben szereti, akkor a tejszínbe tehet 2-3 ek cukrot, és úgy locsolja meg a kalácsot.

A sütőből kivéve, pár perc után egy tálra borítjuk, különben a cukor megkeményedik és elég nehézkes lenne kivenni a kalácsot az
suzymama, 2019. április 23. kedd, 20:36
Részeges pogácsa

5 dkg élesztő
1 pohár tejföl
1 egész tojás
1,5 dl tej
1 mokkáskanál cukor
1.kávéskanál ecet
2 cl szilvapálinka
dió nagyságú zsír (lehet hájzsír is)
25 dkg vaj (hideg állapotban, hogy reszelni lehessen)
1 tojássárgája + egy mokkáskanál tej a kenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk, ahova az alábbi hozzávalókat adagoljuk: a tejföllel összekevert 1 egész tojást, a cukorral meglangyosított, tejben felfuttatott élesztőt, a fehérbort (vagy ecetet) és a pálinkát.

A fenti hozzávalókat rétestészta állagúra összedolgozzuk.
Ha a tészta keménynek tűnik, egy kis langyos vizet vagy kevés tejfölt adunk hozzá.
A tésztát addig dolgozzuk, amíg el nem válik a kezünktől, az edény oldaláról, és hólyagos nem lesz. Ezt a tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra sodorjuk, s erre
rászeleteljük vagy ráreszeljük a hideg vajat.

Miután ezzel végeztünk, a tésztát 1/3
suzymama, 2019. március 11. hétfő, 21:46
Túrós pogácsa
vendégeimnek, egy nagyobb adagot gyúrtam be szombat reggel. Felét kisütöttem még aznap, úgy időzítve, hogy a vendégek érkezésére legyen kész, másik felét hűtőben pihentettem másnapig.
Hozzávalók:

1 kg liszt
25 dkg vaj
2 tojás
0,5 kg túró (házival az igazi)
1,5 ek. só
5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl

Összeállítottam a tésztát, mindent a hűtőből vettem ki, hideg hozzávalókkal dolgoztam. A tejfölt egy nagyon picit meglangyosítottam, majd egy tk. cukorral elkevertem és belemorzsoltam az élesztőt. Pihentettem, míg előkészítettem a többit. Először a margarint elmorzsoltam a liszttel, ezután belekevertem a sót, majd a túrót. Beleütöttem a 2 tojást és hozzáadtam az élesztőt és még annyi tejfölt, hogy rugalmas, de ne túl lágy tásztát kapjak. Kettévettem, egyik felét becsomagoltam és ment a hűtőbe. Másik felét hajtogattam, majd a hideg kamrába tettem egy órára. Ezután ismét hajtogattam, megint pihent a kamrában. Végül ujjnyi vastagra
nanoka72, 2017. december 12. kedd, 10:18
Krumplis pogácsák
őket.

Egy kis ideig még pihentetjük, majd erős lángon megsütjük.



Élesztős krumpli-pogácsa

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 40 dkg tisztán mért, héjában főtt és meghámozott, áttört krumpli,

25 dkg sütőmargarin, 1 db egész tojás, 6 evőkanál tej, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál

törött fekete bors, 1 dkg élesztő, 1 mokkáskanál kristálycukor.

Egy bögrébe beleszórom a szétmorzsolt élesztőt, rászórom a cukrot és ráöntöm a

meglangyosított tejet. Jól összekeverve hagyom felfutni. Közben egy gyúrótáblára készítem a

lisztet, amelybe mélyedést vájok. A mélyedésbe belerakom a tojást, a szeletekre vágott

margarint, a sót és a borsot beleszórom, majd az áttört burgonyával, meg a beleöntött élesztővel

együtt tésztává gyúrom. A cipóvá formált tészta tetejét kevés liszttel meghintem, és langyos

helyen legalább fél óráig hagyom pihenni. Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom, tetejét
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Káposztás pogácsa
káposzta, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej (langyos), 0,5 teáskanál cukor, 1 ek só, bors ízlés szerint, 1 ek napraforgóolaj, 1 tojás (felvert, a kenéshez).

Elkészítése: a friss káposztát lereszeljük, besózzuk, majd fél órán át állni hagyjuk. Fél óra elteltével kicsavarjuk, majd kevés olajon odatesszük párolódni. Ugyanúgy kell eljárnunk, mintha káposztás tésztát szeretnénk készíteni. Mikor a káposzta megpárolódott (ami kb. 15-20 perc alacsony lángon), hagyjuk kihűlni. Az élesztőt 1 kk cukorral a meglangyosított tejben felfuttatjuk. Miután minden alapanyag előkészítésével elkészültünk, egy nagy tálban összedolgozzuk a hozzávalókat: liszt, só, tejföl, zsír, élesztő, káposzta. Ízlés szerint borsozhatjuk. Ezután alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük. Másnap reggel lisztezett gyúródeszkán másfél ujjnyira kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük. Közepes lángon kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
bkisseva, 2017. január 25. szerda, 10:13
3 mákos guba reept
tálaljuk.

Mákosguba-felfújt

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

3 ek. cukor
4-5 dl tej
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
15 dkg mák
4 (szikkadt) kifli

Hab:

2 ek. cukor
forma kikenéséhez vaj
2 tojásfehérje
forma kikenéséhez zsemlemorzsa
fél üveg (kb. 20 dkg) meggybefőtt

Elkészítése:

A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.

A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle. 180 fokos sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával
faciendum, 2016. december 18. vasárnap, 00:43
Ferdinánd tekercs
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
40 dkg finomliszt (de a fele lehet graham liszt is, néha azzal készítem)
egy csipet só
2 csapott evőkanál kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő

A töltelékhez:
10 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor

A körbekenéshez:
4 dkg vaj

A locsoláshoz:
2 dl főzőtejszín
1-2 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor

1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított cukros tejbe morzsolom, felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, belekeverem a sót, beleöntöm a tejes élesztőt, majd a tojások sárgájával és a vajjal összegyúrom, dagasztom. Kelesztőtálban kelni hagyom kb. 45-50 percig. (De lehet összegyúrni/dagasztani a kenyérsütőgépben is.)
2. A töltelékhez a vajat a kétféle cukorral habosra keverem.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. 7mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtom, majd a cukros vajjal egyenletesen megkenem. Ezután felcsavarom
suzymama, 2016. november 24. csütörtök, 18:08
Lángos
1.

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.
Elkészítése: Fél dl langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt és belekeverjük a cukrot.
Beleöntjük egy nagy bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztő "felfut" a bögre tetejére. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel, és annyi meglangyosított tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai robotgép keverőjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belőle, tetejét liszttel meghintjük. Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely
szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt
shr, 2016. november 14. hétfő, 07:04
Húsvéti recept gyűjtemény
keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és salátával bélelt tálba szedjük. Díszítsük retek- és tojáskarikákkal.

Ínyenc sonkás kenyér
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb főtt, kicsontozott füstölt hús), 15 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 5 dkg margarin, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, fokhagymapor, só, pástétomfűszer és törött fekete bors, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dl szódavíz.
Előkészítés: az elmorzsolt élesztőt fél dl meglangyosított, cukros tejbe keverem és felfuttatom. (Akkor futott fel az élesztő, ha a bögréből - amiben összekevertem az élesztőt és a tejet - ki akar futni.) Közben a sonkát ledarálom. Az átszitált lisztet, a még langyos burgonyát, a langyos margarint, a sót, a fűszereket és a felfutott élesztőt összedolgozom a megmaradt langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tészta legyen.
Elkészítése: a tésztát egy mély edényben jól kidolgozom, végül a darált sonkát is beledagasztom. Lisztezett mély
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
diókrémes mézes szelet
díszítéshez:
2 tasak vaníliás pudingpor
6 dl tej
80 g+200 g porcukor
250 g darált dió
250 g vaj/margarin
4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
1 bionarancs reszelt héja + 1 narancs
6 ek. rum
2 ek. vágott pisztácia

1. A vajat/margarint és a mézet szelíd tűzön felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a fahéjjal. A szalakálit feloldjuk a meglangyosított tejben.

2. A vaj/margarin-méz elegyben egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalakális tejet, több részletben a liszthez adjuk, és a robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra). Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2 cipóra osztjuk, és liszttel behintett két sütőpapírlap között mindkettőt kb. 32x32 cm-es lapokra nyújtjuk. A papírral
faciendum, 2015. december 14. hétfő, 21:35
Fahéjas csiga
Hozzávalók (25-28 darabhoz): 50 dkg finomliszt, 3 evőkanál cukor, csipet só, 2 tojás sárgája, 2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez: 10 dkg olvasztott vaj, 2 csapott evőkanál őrölt fahéj, 15 dkg porcukor
A tetejére: 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel a kissé meglangyosított tejben, majd adjuk hozzá a liszthez a cukorral, a megolvasztott vajjal, a tojások sárgájával és a sóval együtt, majd jól gyúrjuk össze a tésztát. Egy órán keresztül kelesszük szobahőmérsékletű helyen. Utána nyújtsuk ki 2-3 mm vastag lapra, majd kenjük meg olvasztott vajjal, szórjuk meg a fahajas porcukorral, és jó szorosan csavarjuk fel. Vágjunk a felcsavart részből körülbelül 1, 5 cm vastag részeket, és fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Itt hagyjuk kelni még körülbelül egy fél óra hosszát. Ezután előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Míg forró, kenjük meg a tetejét jó bőven vaníliás tejjel.




Forrás:
janna53, 2015. december 01. kedd, 21:11
Virágkonyha
elmúlt május, akkor se sajnáljuk, mert lesz jövőre is, és ha szép lesz a nyár, augusztus végén egy szép másodvirágzással örvendeztet meg a bodza - akkor pedig mindenképp meg kell sütni Szép Ilonka bodzafánkját!

Hozzávalók:

3 dl tej,
3 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
5 dkg vaj,
5 evőkanál cukor,
2 tojássárgája,
csipetnyi só,
8 tenyérnyi bodzavirág,
a sütéshez olaj, a tetejére porcukor

Az élesztőt kevés cukorral ízesített, meglangyosított tejben megfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A cukorral, a vajjal, a tojások sárgájával és csipetnyi sóval összedolgozzuk. A lecsipkedett virágokat is beledagasztjuk, majd letakarva a kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkán másfél cm vastagra elnyújtjuk és egy közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (Én egy szép nagy virágformájúra esküszöm). Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük, majd azon melegében, porcukorral megszórva
taltos1, 2015. május 26. kedd, 23:45
1/12
Képek, videók
ferdinánd tekercs.jpg
veronika74
2009. május 21. csütörtök, 16:51
Oreós-tejszínes krémes.jp
vorosrozsa66
2018. október 22. hétfő, 15:52
eperkremes-tejszines-k ock
vorosrozsa66
2018. május 15. kedd, 11:09
kivis tejszines.jpg
zsokica45
2018. április 16. hétfő, 19:31
Tejszines-torta
irmus
2018. március 29. csütörtök, 11:55
Tejszines_mezes.jpg
vorosrozsa66
2018. március 27. kedd, 20:11
Tejszínes-sonkás rakott c
irmus
2018. március 18. vasárnap, 09:49
Tejszínben sült kakukkfűv
dnemethk
2012. október 17. szerda, 23:11
eper tejszínben.jpg
veronika74
2008. szeptember 03. szerda, 20:50
sütőből kivéve
katusom
2007. december 19. szerda, 13:09
Hó borítja
sanci81
2015. június 06. szombat, 11:59
vastagon borítja a vizet
peterimajoridozsahe
2010. május 06. csütörtök, 09:11
csókjaid borítják.gif
_marcsi_
2007. augusztus 29. szerda, 18:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.