Belépés
2019. január 20. vasárnap | 3. hét | 20. nap | 18:19 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Közönséges bojtorján gyógyhatásairól
A közönséges bojtorján (Arctium lappa) a fészekvirágzatúak családjához tartozó, hazánkban is előforduló gyógynövény. A gyógynövény szinte bárhol megteremhet, felbukkanhat. Találkozhatunk vele kerítések és vasúti sínek mentén, gyomtársulásokban, erdőkben, mezőkön és vágásokban. Népies elnevezései: lapu, bogáncs, ragadvány, útszéli lapu, keserűlapu, buzogáncs, ragadáncs és nagybojtorján.

A növény akár a másfél méteres magasságot is elérheti. Bíborszínű, csöves virágai júliusban és augusztusban adnak némi színt ennek a rendkívül jellegtelen kinézetű, de annál hatásosabb gyógynövénynek. A növény fészekpikkelyei horgas végűek, a fészekvirágok pedig hosszú nyelűek. A növény gyökerei ehetők, és a legtöbb hatóanyagot ez a része tartalmazza: nyálkaanyagokat, cukrot, inulint, keserűanyagokat, kávésavszármazékokar és illóolajat. A gyógynövény csíraölő, izzasztó, vizelethajtó és antibiotikus
pacsakute, 2018. április 24. kedd, 21:46
Kamilla - orvosi székfű
népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt képes orvosolni. Az orvosi székfűt használhatjuk megfázásnál, de az emésztési panaszokat is orvosolni tudja. Eredményesen alkalmazható fekély és gastritis esetén, hiszen gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásokkal bír. Emellett erősíti a
pacsakute, 2018. január 30. kedd, 15:19
A gyulladáscsökkentő római kamilla
A gyulladáscsökkentő római kamilla


A római kamilla (Chamaemelum nobile) őshazája Európában és Afrikában van. A gyógynövény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az évelő növénynek aromás, kellemes illata van. Levelei molyhosak, a nyeles virágai fehérek, míg a csöves virágai sárga színben pompáznak. A virágok júniustól augusztusig nyílnak. Gyógyászati célokra a gyógynövény virágait használhatjuk fel, amelyek fűszeres illattal és kesernyés ízvilággal rendelkeznek. A római kamilla hatóanyagai a kumarinok, a flavonoidok, a fitoszterolok és az illóolaj. Az illóolaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Népiesen nemesi pipitérnek is nevezik.

A gyógynövényből készülhet tea, amely gyulladásgátló, antibakteriális és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A tea bevethető gyomorgörcsök és légúti panaszok ellen. A gyógynövényből készült főzetet lehet használni még arcgőzölésre,
taltos1, 2017. szeptember 06. szerda, 23:18
A gyulladáscsökkentő római kamilla
Római kamilla (Chamaemelum nobile) apró virágai.
A római kamilla (Chamaemelum nobile) őshazája Európában és Afrikában van. A gyógynövény az őszirózsafélék családjába tartozik. Az évelő növénynek aromás, kellemes illata van. Levelei molyhosak, a nyeles virágai fehérek, míg a csöves virágai sárga színben pompáznak. A virágok júniustól augusztusig nyílnak. Gyógyászati célokra a gyógynövény virágait használhatjuk fel, amelyek fűszeres illattal és kesernyés ízvilággal rendelkeznek. A római kamilla hatóanyagai a kumarinok, a flavonoidok, a fitoszterolok és az illóolaj. Az illóolaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Népiesen nemesi pipitérnek is nevezik.

A gyógynövényből készülhet tea, amely gyulladásgátló, antibakteriális és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A tea bevethető gyomorgörcsök és légúti panaszok ellen. A gyógynövényből készült főzetet lehet használni még arcgőzölésre,
pacsakute, 2017. március 10. péntek, 20:51
Sétányrózsa
fácskának nevelt és bokros változatai is. Metszéssel tetszőleges alakúvá nevelhető.

Gyökérrendszere erőteljes; gyorsan fejlődik.

Átellenes, egyesével álló redőzött, hosszúkás, sötétzöld levelei közvetlenül a sudár ágak mentén nőnek. A levelek és a hajtások is szőrösek. A hajtáscsúcsokon fejlődnek és késő tavasztól késő őszig nyílnak a verbénáéhoz hasonlító, domború virágzatok, amiket a pillangók és a méhek is igen kedvelnek. Mindegyik virág apró csöves és központi szemes. Levelei és virágai egyaránt átható, citromos illatot árasztanak.

Majdnem fekete, lilás-bordó bogyótermése éretlenül, zölden, mérgező. Legjellemzőbb mérgező alkaloidjai a lantadin A és B. Az érett magok bordó színűek.

Számos növényt nem tűr meg a közelében (allelopata), de a rokon vasvirágokkal vagy a petúniákkal összeültethető. Sok rovart is elriaszt.
Termesztése

Forrás
sarkadykati, 2016. augusztus 22. hétfő, 17:38
Szabó Lőrinc versei
az,
ami valami tűntén kezd csak sejleni,
valami árny hűs rejtelem,
valami, ami újul szüntelen,
valami gyors, lőtt seb a szívemen

Szabó Lőrinc: Valami örök
VARÁZSKERT

Szemeim fáradtak, de tiszták,
ragyogva nézik: lelkem erejét
egy egész kert virágai hogy isszák.

Én vagyok az a kert: virágok, ágak
nőnek körém és fölém lombosodnak
élő lugasnak, gyümölcskoronának.

Örök kertemben, napfényes lugasban,
álmodó kertész, nézek szanaszét:
kint ősz és tél, itt bent mégis tavasz van!

Ellenségeim, irígy viharok vad
rohamai, rázzátok fáimat:
hulljon a férges, kell a
menusgabor, 2016. február 18. csütörtök, 18:00
Kasvirág /Echinacea
Gyógyhatását már az indiánok is ismerték.
Európában először dísznövényként terjedt e, amíg rá nem jöttek, hogy gyógyhatása is van.
A kasvirág nemzettségének 17 faja ismert.
Tőlevelei nyelesek és szőrösek, a keskenylevelűé keskenyebb és enyhén fűrészfogas, a bíborlevelűé pedig tojásdad alakú.
Virágzás: július és szeptember között. Színe sötétlila, halványrózsaszín, fehér vagy sárga. Fészekvirágzata 3-5 cm-es, a szár és az oldalágak végén nő, és amelyet lándzsás fészekpikkelyek fedik be. Virágai nyelves és csöves részekből állnak, börösbarnák és csúcsuk hegyes, alul hártyás fészekpelyvák tövében ülnek. A virágok formája kúpszerű, középen kissé sötétebb, talán ezért nevezik tévesen kúpvirágnak. A virágpor színe a leggyakrabban sárga, de lehet fehér is.
Népiesen kúpvirágnak vagy bíbor kúpvirágnak nevezik. Évelő, gyöktörzzsel rendelkező növény. Megtalálható füves réteken és száraz erdőkben.
Fény és melegkedvelő, jól tűri a fagyot is. A meszes, jó vízelvezetésű talajt kedveli.
szicu, 2015. március 28. szombat, 11:10
Nagylevelű császárfa
fotóNagylevelű császárfa - Paulownia tomentosa

Kínában honos 10-20 méteres, széles koronájú fa, hatalmas szív alakú levelekkel.
Erős, könnyű faanyagáért és szép viráguk miatt Kínában már 3000 éve ültetik, valamint kérgéből, leveleiből, és virágából gyógyszer is készül.
Termése egy száraz, barna kapszula négy rekesszel, amelyben több ezer apró mag található.Császárfa virágzás

A császárfa 8-10 éves kora körül kezd virágozni. Liláskék nagyon illatos virágai a lombfakadás elött április - májusban felálló kúpos bugákban nyílnak, a kék virágok csövesek 3-5 cm hosszúak.
Virágzáskor feltűnően szép, kedvelt szoliter fa.
Gyümölcse ovális kapszula, melyben apró magjait tárolja.A kapszulák kezdetben ragacsos zöldek, majd köpenye megszáradva barna száraz. A szárnyas magok a szél szórja szét.

A császárfa hazája Kína. A kínai hagyományban a szülők ültettek egy császárfát, amikor lányuk megszületett. Amikor a
dorotea55, 2015. január 28. szerda, 08:41
Várnai Zseni: Rózsa
fedi.

A hegy boltozatin néma homály borong.
Bíbor thyrsusain nem mosolyog gerezd.
Itt nemrég az öröm víg dala harsogott:
S most minden szomorú s kiholt.

Oh, a szárnyas idő hirtelen elrepül,
S minden míve tünő szárnya körül lebeg!
Minden csak jelenés; minden az ég alatt,
Mint a kis nefelejcs, enyész.

Lassanként koszorúm bimbaja elvirít,
Itt hágy szép tavaszom: még alig ízleli
Nektárját ajakam, még alig illetem
Egy-két zsenge virágait.

Itt hágy, s vissza se tér majd gyönyörű korom.
Nem hozhatja fel azt több kikelet soha!
Sem béhunyt szememet fel nem igézheti
Lollim barna szemöldöke!

(1804
kannalidia, 2014. november 20. csütörtök, 13:17
Vérelhulló fecskefü:
Vérehulló fecskefű - Chelidonim majus

Aranyfűnek, arannyal versengőnek, cinandónak, gódircnak, kódavérének, kecsketejnek, mennyeiajándékank, rántófűnek, vérhullatófűnek is nevezik. A mákfélékhez tartozó vérehulló fecskefű legszívesebben erdőszéleken, cserjésekben , falak, kerítések, házak mentén fordul elő. Áprilistól októberig virít. A gyökértörzsből akár 80 cm magas elágazó csöves, szögletes szár nyúlik fel, sárga virágai egyenként ülnek a levelek hónaljában, vagy ernyőben állnak. A növénynek narancssárga tejnedve van a szárban és a gyökértörzsben is. Levelei - melyek hasonlítanak a tölgyfáéhoz - szeldeltek, a szárnyak csipkések. A növény gyökerét tavasszal és ősszel gyűjtjük; a növényt virágzás idején, egész nyáron át. A régi füveskönyvekben az áll, hogy a fecskék kis levéldarabkájával kenik be s fiókáik szemét.

Vértisztító és vérképző hatású. Csalánnal és bodza hajtással fehérvérűség, leukémia ellen hatásos, ha naponta legalább 2 litert iszunk belőle. Frissen préselve
inrid77, 2014. augusztus 20. szerda, 19:53
Csodaszép!
Csodaszép!

Már a sétányrózsa látványa is csodálatba ejti az embereket, hiszen a virágai valódi színválásra képesek. A csöves virágok a félgömb alakú fejjel májustól októberig díszítik kertjeinket és megannyi virágzó színt visznek a környezetünkbe, mint például narancs, sárga, vörös, vagy akár a fehér és rózsaszín árnyalata is megtalálható.tt bővebben olvasható, képekkel!
gabfe, 2014. augusztus 12. kedd, 19:31
1/3
Képek, videók
Alma gyógyhatásai.jpg
pacsakute
2017. szeptember 27. szerda, 22:52
Közönséges bojtorján .jpg
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:43
Petőfi Sándor családja-sz
menusgabor
2019. január 01. kedd, 17:10
ronaldo családjával1013.j
maroka
2018. október 13. szombat, 21:18
Katalin családja.png
agica2004
2018. szeptember 14. péntek, 21:45
Vilmos családja.png
agica2004
2018. szeptember 14. péntek, 21:39
henike családja.jpg
zsokica45
2018. július 14. szombat, 10:48
Vilmos és családja.jpg
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:56
péter családja0513.jpg
maroka
2018. május 14. hétfő, 12:06
szamák henike családja,,.
zsokica45
2018. április 28. szombat, 21:15
M J F . Családja.
alvaro-hopihe
2018. január 01. hétfő, 14:24
Vilmos családja.jpg
agica2004
2017. december 27. szerda, 20:04
józsef attila és családja
chillik
2017. november 22. szerda, 14:10
Címkék
virágai valódi, közönséges bojtorján, virágok júniustól, félgömb alakú, Várnai Zseni, virágok formája, római kamilla, növénynek narancssárga, kapszulák kezdetben, Szent Iván, oldalágak végén, szívemenSzabó Lőrinc, bíborlevelűé pedig, virágpor színe, császárfa hazája, gyógynövényből készült,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.