Belépés
2020. június 05. péntek | 23. hét | 157. nap | 05:19 | Fatime
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mandula
legendája Portugáliában is ismert.

Az ókori Rómában és a középkori Európában a cukrozott mandula különleges ajándéknak számított. Esküvőkön az ifú pár irányába szórták, így kívántak termékeny, anyagi nehézségektől mentes házasságot.

Svédországban a karácsonyi rizspudingba tesznek egy szem mandulát. A hiedelem szerint aki megtalálja, az különösen szerencsés lesz a rákövetkező évben.

A Közel-Keleten a zöld mandulát egészben fogyasztják. A még puha héjú termés savanyúságát sós ízekkel ellensúlyozzák.



Hogyan vásároljuk és tároljuk?

A hámozatlan mandula sokáig eláll. Piacon gyakran találkozunk vele. A héj nem lehet felnyílt, penészes, vagy foltos. Rázzuk meg: ha zörög, a mandula kiszáradt. Keressünk másik árust.

Hámozás után a mandula könnyen megavasodik, ezért ne szégyelljük megkóstolni, ha erre lehetőségünk van. Az avas mandula belül sárgás, puha tapintású. Illata csípős, vagy kellemetlenül keserű.

Sötét, hűvös helyen,
eva6, 2018. november 17. szombat, 15:09
Paradicsomos cukkinikrém télire, ha ezt megkóstolod, többé n
körtebefőtt

Első nyári körte lesz tökéletesen jó a vörösboros körtéhez. Ehhez a befőtthöz apró, kemény körtéket választunk. Alaposan, megmossuk, meghámozzuk. Eltá...
Tovább: lásd Link



Savanyú uborka ecet nélkül, fenségesen finom, roppanós téli savanyúság!

Számtalan módon tehetünk el savanyúságot télire. Szeretek kísérletezni az ízekkel, ezért örömmel kipróbálom az ötletes recepteket. Ez az uborka nekünk ...
Tovább: lásd Link



Ropogós uborka



Savanyú uborka ecet
menusgabor, 2018. június 28. csütörtök, 16:30
Gulyáskrém házilag készítve
forralja újra a gulyáskrémet, majd töltse vissza az üvegbe és egy másik kupakkal lezárva újra tegye száraz dunsztba. Ha minden kupak szépen be van horpadva, akkor mehetnek a kamra polcára.

Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben, ahol egy-két hónapot ki kell bírnia, de ha megfelelő méretű üvegekbe töltöttük, akkor nem kell ennyi ideig felbontva állnia. A mi az erős paprikát illeti: mi kihagytuk, mert van egy 22 hónapos fiúnk, aki imádja az ilyen finomságokat, de a csípős ízekkel szegényke másnap mindig szenved, ezért inkább kihagyjuk amiből csak lehet. De természetesen ha hozzáadjuk, akkor még közelebb fog állni az igazi gulyás ízhez. Ha mégis tartósítószerrel szeretnénk eltenni, akkor nátrium benzoátot tegyünk hozzá a tasakon megjelölt adagolás szerint. Mi nem tettünk bele tartósítószert. Nekünk ezekből a hozzávalókból kicsit több, mint két liter házi gulyáskrémünk lett, amit 4 db 500 ml-es üvegbe tettünk el.

Megjegyzés a paprikához: mi kápia paprikát tettünk
horvathnemagdi, 2015. szeptember 09. szerda, 14:00
Gulyáskrém házilag tartósítószer nél
forralja újra a gulyákrémet, majd töltse vissza az üvegbe és egy másik kupakkal lezárva újra tegye száraz dunsztba. Ha minden kupak szépen be van horpadva, akkor mehetnek a kamra polcára.
Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben, ahol egy-két hónapot ki kell bírnia, de ha megfelelő méretű üvegekbe töltöttük, akkor nem kell ennyi ideig felbontva állnia. A mi az erős paprikát illeti: mi kihagytuk, mert van egy 22 hónapos fiúnk, aki imádja az ilyen finomságokat, de a csípős ízekkel szegényke másnap mindig szenved, ezért inkább kihagyjuk amiből csak lehet. De természetesen ha hozzáadjuk, akkor még közelebb fog állni az igazi gulyás ízhez. Ha mégis tartósítószerrel szeretnénk eltenni, akkor nátrium benzoátot tegyünk hozzá a tasakon megjelölt adagolás szerint. Mi nem tettünk bele tartósítószert. Nekünk ezekből a hozzávalókból kicsit több, mint két liter házi gulyáskrémünk lett, amit 4 db 500 ml-es üvegbe tettünk el.

Megjegyzés a paprikához: mi kápia paprikát tettünk bele,
tinka1951, 2015. augusztus 29. szombat, 07:37
Influenza és megfázás: természetes gyógymódok
Méz, fokhagyma
Méz a legtöbb háztartásban van (de fontos, hogy egy éves kor alatt nem adható a gyerekeknek). Ha megbolondítjuk egy kis fokhagymával (amelyet természetes antibiotikumnak is hívnak), máris olyan mixet kapunk, ami nagyon hasznos "gezemice" lesz. Persze gyerekeknél óvatosan bánjunk a fokhagymával, a csípős ízekkel elriaszthatjuk a kicsiket.

Azt is megtehetjük, hogy megsütjük a fokhagymát és pirítósra kenjük, zöldséggel adjuk a kicsiknek, így szívesebben megeszik.
Gyömbér
A szintén csípős, de legalább ennyire hasznos - és a fokhagymánál kellemesebb ízű - gyömbér szintén fontos élelmiszer a szervezet természetes védekezőképességének növelésében. Készíthetünk belőle teát, mézbe reszelhetünk egy keveset vagy ételhez is adhatjuk. Segíthet abban is, hogy a csillapodjon a köhögés, torokfájás.
Cékla
Jótékony hatásairól már sok szó esett. A hirtelen lila zöldség nagyon hasznos tápanyagokat
klementinagidro, 2015. augusztus 22. szombat, 20:01
Képes Géza: Szeptember
megadjuk-e egymásnak?
Erre feleljünk, emberek!


SZABÓ LŐRINC: ŐSZI ÉJSZAKA

Éjfélen az óramutatók! - És távol: fekete erdők!
Rothadni ázott bokrok alatt, különös ízekkel a szánkban!
Hangyák! és édesen hámlik a hús! hűs záporok énekelnek -
Óh, néma giliszták! őszi csönd! jácint szellők suhogása!

Mert ősz van és agyam-kezem már igazán belefáradt
a pénzszerzésbe... - Barátaim, hát ennyi, csak ennyi az élet? -
Csönd, őszi csönd, és vége. És szomorú, hogy ez a vég,
szomorú, hogy az egészből egy szomorú vers marad csak.

Egy szomorú vers, mely tétován s gyűrötten röpdös a szélben,
mint a piros ősz
kannalidia, 2013. szeptember 25. szerda, 16:54
Csatnik
Zöldséglekvárok (chutney)

Hogy mi is az a chutney?
A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint:

Chutney: indiai eredetű étel, zöldségekből, gyümölcsökből készített, erős fűszerezésű ízesítő. Inkább hasonlít egy erősen fűszerezett befőtthöz. Igen népszerű Amerikában és Kanadában. Az eredeti indiai chutney sokkal fűszeresebb és erősebb, mint az amerikai változat, itt kicsit módosították a helyi ízlés és étkezési szokások szerint. Rengeteg változata létezik, a legmeghökkentőbb ízekkel.
Íme néhány példa!
Készülhet sütőtökből szárított barackkal, narancsból tormával, mangóból, szilvából zöldparadicsommal, körtével és hagymával, meggyel és rozmaringgal, almával és mentával, céklával és hagymával, fügével és datolyával, barackból fahéjjal, paradicsomból mustármaggal, padlizsánból csilivel, sárgarépával és mandulával, gesztenyével és gyömbérrel, uborkával és
nanoka72, 2013. augusztus 18. vasárnap, 12:59
Főzz a csillagjegyed szerint!
szokványos, de természetes alapanyagokat is szívesen alkalmazza. A hagyományos konyhát ugyanúgy szereti, mint az egzotikus ízeket. Vendégeit is a sokféleséggel próbálja elkápráztatni.

A Bak konyhája

Az elképzeléseihez kitartóan, már-már makacsul ragaszkodó Baktól idegenek a túlzások, a mértéktelenség és a kicsapongás - kulináris területen is. A hagyományos, egyszerű ételek állnak hozzá a legközelebb, az egzotikus összetevőkkel óvatosan bánik.

A legkönnyebb a házias, hazai ízekkel elcsábítani. A Bak szülöttek jó vendéglátók és szívesen hívnak át magukhoz néhány barátot, akikkel nemcsak az ételeket osztják meg, hanem a gondolataikat is. A jó beszélgetés náluk a vacsora része, az olaszos összejöveteleket viszont csak vendégként élvezik.

A Vízöntő konyhája

A független, szabadságvágyó és intuitív Vízöntő hajlamos arra, hogy össze-vissza egyen valamit, ami - valljuk be -, hosszútávon nem túl egészséges. Még akkor sem, ha a modern életvitelünk ezt
horvathnemagdi, 2011. november 01. kedd, 05:20
Gyógyulj az öt ízzel.........
Gyógyulj az öt ízzel!

Néha gondban vagyunk, ha meg kell mondani egy étel ízét, ez mégis közelebb visz minket az étel mindenre kiterjedő gyógyászati alkalmazásának megértéséhez.

Az öt elem összefüggései értékesek, csakhogy az étrenddel való gyógyításnál az ízekkel is meg kell ismerkednünk. Ismernünk kell termikus tulajdonságukat (melegít/hűt), változatos gyógyhatásukat (nedvesít, szárít, összehúz, tisztít, antibakteriális, eloszlat, erősít stb.), tudnunk kell, hogy a testen belül merre irányul az energiájuk, hogyan gyógyítják a különböző szervrendszereket, nem csak azt, amelyhez az ötelem-rendszerben elsősorban közük van. A gyermekláncfű keserű íze például mind a meleg, mind a nedves állapotot enyhíti, különösen azokon a területeken, amelyekre a máj, a lép-hasnyálmirigy, a tüdő és a szív hat. A többi keserű étellel együtt általában befelé és a test alsó részébe irányítja az energiát.

Azt az ízrendszert, amelyet az alábbiakban bemutatunk, a kínai hagyományos
maca23, 2011. október 02. vasárnap, 18:18
A kínai konyha
A kínai konyha

Kína hatalmas ország, így éghajlati sokszínűségének köszönhetően az élelmiszerek széles tárházát megtalálhatjuk. Az ételek fűszerezése, elkészítési módja, a kínai ételreceptek tartományról tartományra változnak, mindenhol új ízekkel találkozhatunk. A négy legelkülönülőbb gasztronómiai terület: Peking és Észak-Kína, Sanghaj és Kelet-Kína, Kanton és Dél-Kína, Szecsuan és Nyugat-Kína.

A kínai emberek naponta többször, keveset esznek. Részben ez lehet a titka annak, hogy ritkán látunk elhízott kínait. Az étkezések történhetnek szépen terített asztal mellett, porcelán étkészletből pálcikával; de az utcán, vagy vonaton utazva kézzel is. Népszerűek a gyorsan elkészíthető ételek, szárított-füstölt húsok, halak és a friss gyümölcsök, amit minden utcasarkon kosarakból árulnak.

Az európai ember azt gondolja, hogy a kínaiak mindig rizst esznek, holott a tészta legalább olyan jellemző köret a kínai konyhában. Sőt egyes tartományokban, például Sanghaj környékén a tészta
margoka59, 2011. augusztus 22. hétfő, 16:05
Újhagymás koreai palacsinta...
A hagymás palacsinták igazán jól mennek egy könnyed, délutáni baráti beszélgetéshez. Ezért mindenképpen egy könnyű bort kerestünk ehhez az ételhez, melyben igazából a fűszerek jelentik az igazi kihívást a bor választásakor, hiszen hagyma, chilli és gyömbér is van az ételben, a hozzá kínált ecetes-szójás öntet pedig tovább nehezíti a dolgunkat.

Az öntet savassága és sóssága miatt egyértelműen fehér borok között keressük a megoldást, hiszen a vörös borok tanninjai a sós és savas ízekkel kellemetlenek lehetnek. A fehér borok közül is fűszeresebb fajták felé nézelődjünk. A Viognier csodálatos társa a gyömbérnek, viszont a szósz miatt inkább egy savban gazdagabb fajtát javasolnék, vagyis egy Sauvignon Blanc vagy egy Szürkebarát lenne az ideális választás. A Colterenzio pincészet Classic Line Pinot Grigio-jában minden megvan amit keresünk. Diszkrét, de érezhető gyümölcsösség, mely a barack, sárgadinnye aromáit hozza és kellemes savasság, mely jól megy a palacsintákhoz kínált szószhoz. A
maca23, 2011. március 21. hétfő, 12:47
1/2
Képek, videók
virágzó-mandulafa-hl05 -72
liliana01
2020. március 28. szombat, 17:23
Mandulafa virágzik
dandej
2020. március 13. péntek, 21:04
én_mandula fánál1019.jpg
maroka
2019. október 20. vasárnap, 23:48
szerk_mandulafa_havi hegy
maroka
2019. október 20. vasárnap, 23:37
grét_mandulafa0320_6.j pg
maroka
2019. március 20. szerda, 18:34
grét_mandulafa0320_5.j pg
maroka
2019. március 20. szerda, 18:34
grét_mandulafa0320_4.j pg
maroka
2019. március 20. szerda, 18:33
grét_mandulafa0320_3.j pg
maroka
2019. március 20. szerda, 18:33
grét_mandulafa0320_2.j pg
maroka
2019. március 20. szerda, 18:33
grét_mandulafa0320.jpg
maroka
2019. március 20. szerda, 18:33
Mandulatej.jpg
pacsakute
2019. március 12. kedd, 21:47
Banán - mandula.jpg
pacsakute
2018. december 27. csütörtök, 15:04
Rómában
sanci81
2017. december 25. hétfő, 16:29
Nyárdélutáni Hold Rómában
chillik
2016. július 26. kedd, 05:36
San Angelo híd Rómában.jp
pacsakute
2016. május 20. péntek, 18:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.