Belépés
2019. június 20. csütörtök | 25. hét | 171. nap | 01:31 | Rafael
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyula krumpl - Lagzis krumpli
hevesi lagzik népszerű étele, többféle néven is emlegetik mint például: Gyula krumpli (a lagzik szakácsáról elnevezve), Lagzis krumpli. De hivatalos neve a sajtos burgonya.

Hozzávalók
Az alaphoz

2 kg burgonya
200 g margarin

A tejfölös keverékhez

450 g tejföl (20%-os)
1 csapott evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
1 apró csipet só

A tetjére

100 g gouda sajt (reszelt)

Kb. egyforma méretű burgonyákat hámozás után sós vízben meg főzzük. Amint a burgonyák megfőttek picit hűlni hagyjuk őket. Ez idő alatt ki margarinozunk egy közepes méretű tepsit.
A tejfölt kikavarom ételízesítővel, és sóval ízlés szerint.
A megfőtt burgonyából egy ujjnyi réteget reszelünk a tepsi aljába nagy lyukú reszelővel.
A fűszeres tejföllel megkenjük a burgonyát a tepsi egész felületén, majd a margarinból reszelünk rá.
Ezután ujabb burgonyás tejfölös réteg következik és ezt addig folytatjuk amíg
bkisseva, 2016. március 23. szerda, 19:18
Krumplis tészta (Gránátos kocka) recept
Hozzávalók:

2 mk só
4 db tojás
60 dkg liszt
2 dl víz
1 db paradicsom
4 fej vöröshagyma
90 dkg burgonya
1 csipet bors
1 db paprika (tv)
3 ek pirospaprika

Elkészítés:

A burgonyákat héjában megfőzzük. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre pároljuk. A tűzről levéve pirospaprikával ízesítjük. Ha a burgonyák megfőttek, melegen törjük össze burgonya nyomóval és adjuk hozzá a pirospaprikás hagymához. Ízesítsük ízlés szerint sóval és borssal. Készítsük el a kocka tésztánkat. A lisztből, tojásból, sóból és vízből gyúrjunk egy tésztát és felezzük el. Így könnyebben ki tudjuk majd nyújtani. Pár percet hagyjuk pihenni, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtsuk ki. A kinyújtott tészta tetejét lisztezzük le. A képen látható formában vágjuk csíkokra a kinyújtott tésztát, ezután kockázzuk fel. A kockákat szedjük szét, egy kicsit "rázogassuk" össze. Egy nagyobb edényben forraljunk vizet. A vízbe tegyünk olajat és sót is. Én ezt
kovacs_zsoka, 2013. február 10. vasárnap, 11:39
Egy finom fő étel..
Sajtos rakott krumpli

hozzávalók 4 főre
90 dkg burgonya
9 db tojás
20-25 dkg füstölt kolbász
5-6 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
sóelkészítés
A tojásokat és a burgonyákat megfőzzük.
Míg főnek, addig a kolbászt egy percig folyóvíz alá tartjuk, majd lehúzzuk a bőrét, felkarikázzuk. A tejfölt elkeverjük némi sóval.
Miután megfőttek a krumplik és a tojások, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk.
A sütőt előmelegítjük, majd egy tűzálló tálba elkezdjük a rétegezést: krumpli - só - kolbász - tojás - tejföl. Ezt még egyszer megismételjük, és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
Kb. 30-40 percig letakarva sütjük, majd fólia / fedő nélkül grillre váltva pirosodásig sütjük.Egy finom fő étel..
bordat, 2012. november 15. csütörtök, 20:29
Szilvás burgonyagombóc recept
Hozzávalók:

1 kg burgonya
20 dkg liszt
1 evőkanál búzadara
2 evőkanál olaj
1 db tojás
0,5 kg szilva fagyasztott is lehet
5 dkg Rama margarin
10 dkg porcukor
10 dkg zsemlemorzsa

fahéj

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk és puhára főzzük. Miután megfőttek, áttörjük őket, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a búzadarát, valamint egy csipetnyi sót, majd összegyúrjuk a masszát.Amikor ezzel elkészültünk, a tésztát tetszőleges vastagságú és méretű kis kockákra vágjuk.
Ezek közepébe tegyünk fahéjas szilvát. Majd gombócot formázunk a burgonyás tésztából.Forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére.
Amíg a gombócok főnek, 5 dkg Rama margarint olvasztunk és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát, amelyet porcukorral ízesítünk.A burgonyagombócot végül ebben a pirított porcukros zsemlemorzsába forgatjuk bele.
jamborlulu, 2012. október 06. szombat, 18:50
ír receptek !
Fodorkeles burgonyapüré (Colcannon)

Hozzávalók: 2 kg burgonya, fél kiló fodorkel v. kelkáposzta, 3 dkg vaj, 2,5 dcl tej, 6 szál karikára vágott újhagyma

Elkészítése:

A burgonyákat megfőzzük, és gondosan összetörjük. A tejhez hozzáadjuk a felkarikázott újhagymákat, és felforraljuk, majd hozzákeverjük a tört burgonyát, és habosra keverjük. Egy másik edényben kevés vízben megpároljuk a vékonyra szeletelt kelt/kelkáposztát, ha készen van, a burgonyapürébe belekeverjük a vajat és a fodorkelt. Főtt vagy sült sonka mellé tálaljuk.

ĺr gulyás (Irish stew)


Hozzávalók:

1,5 kg bárány- vagy marhahús, 4 db bacon szalonnaszelet, 1 ek. zsír, 1 kg burgonya, 3 sárgarépa, 3 vöröshagyma, őrölt bors, 2 csésze leves, kávéskanálnyi kakukkfű, petrezselyemzöld

Elkészítése:

A zsíron megpirítjuk a szalonnacsíkokat, majd kivesszük a serpenyőből, és a felkockázott húst is alaposan megfuttatjuk a zsiradékban. A felkarikázott krumpli,
ibolya58, 2012. január 08. vasárnap, 12:03
Fogyókúrás burgonya
Vegetáriánus ételek
Hozzávalók:
2 nagy megfőtt burgonya
13 dkg szemcsés túró
8 dkg joghurt
5 szem retek
metélőhagyma
2 teáskanál olaj
3 szál petrezselyem
1 evőkanál citromlé
fekete bors

alufólia

Elkészítés:
A burgonyákat megmossuk, és forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Ha megfőttek, megtöröljük, és két megfelelő méretű és olajjal kikent fóliába beletekerjük. A sütőt előmelegítjük 225 fokosra, és rátesszük a rácsra.
Ezután 45 percig sütjük a burgonyákat. A petrezselymet és a hagymát megmossuk, lerázzuk és leveleiket összeaprítjuk. (néhányat a díszítéshez félreteszünk). A retket is megtisztítjuk és felkarikázzuk, de néhány szeletet ebből is félre teszünk, a többit vékony csíkokra vágjuk.
A túrót a joghurttal simára keverjük, majd a petrezselymet és a hagymát is beletesszük. Ezután sóval és borssal ízesítjük.
A burgonyákat kivesszük a sütőből, keresztben bevágjuk és ,,kinyitjuk".
Megsózzuk,
angyalka___, 2010. szeptember 09. csütörtök, 21:51
Sajtos rakott krumpli
hozzávalók 4 főre

* 90 dkg burgonya
* 9 db tojás
* 20-25 dkg füstölt kolbász
* 5-6 dl tejföl
* 20 dkg reszelt sajt
* só
elkészítés

1. A tojásokat és a burgonyákat megfőzzük.
2. Míg főnek, addig a kolbászt egy percig folyóvíz alá tartjuk, majd lehúzzuk a bőrét, felkarikázzuk. A tejfölt elkeverjük némi sóval.
3. Miután megfőttek a krumplik és a tojások, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk.
4. A sütőt előmelegítjük, majd egy tűzálló tálba elkezdjük a rétegezést: krumpli - só - kolbász - tojás - tejföl. Ezt még egyszer megismételjük, és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
5. Kb. 30-40 percig letakarva sütjük, majd fólia / fedő nélkül grillre váltva pirosodásig sütjük.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 27x21 cm
bubszi, 2010. augusztus 12. csütörtök, 21:47
Sajtos rakott krumpli
hozzávalók 4 főre

* 90 dkg burgonya
* 9 db tojás
* 20-25 dkg füstölt kolbász
* 5-6 dl tejföl
* 20 dkg reszelt sajt
* só

elkészítés

1. A tojásokat és a burgonyákat megfőzzük.
2. Míg főnek, addig a kolbászt egy percig folyóvíz alá tartjuk, majd lehúzzuk a bőrét, felkarikázzuk. A tejfölt elkeverjük némi sóval.
3. Miután megfőttek a krumplik és a tojások, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk.
4. A sütőt előmelegítjük, majd egy tűzálló tálba elkezdjük a rétegezést: krumpli - só - kolbász - tojás - tejföl. Ezt még egyszer megismételjük, és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
5. Kb. 30-40 percig letakarva sütjük, majd fólia / fedő nélkül grillre váltva pirosodásig sütjük.

sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 27x21 cm
tundihugi, 2010. augusztus 06. péntek, 13:51
Sajtos rakott krumpli
* 90 dkg burgonya
* 9 db tojás
* 20-25 dkg füstölt kolbász
* 5-6 dl tejföl
* 20 dkg reszelt sajt
* só

elkészítés

1. A tojásokat és a burgonyákat megfőzzük.
2. Míg főnek, addig a kolbászt egy percig folyóvíz alá tartjuk, majd lehúzzuk a bőrét, felkarikázzuk. A tejfölt elkeverjük némi sóval.
3. Miután megfőttek a krumplik és a tojások, megpucoljuk őket, és felkarikázzuk.
4. A sütőt előmelegítjük, majd egy tűzálló tálba elkezdjük a rétegezést: krumpli - só - kolbász - tojás - tejföl. Ezt még egyszer megismételjük, és a tetejére szórjuk a reszelt sajtot.
5. Kb. 30-40 percig letakarva sütjük, majd fólia / fedő nélkül grillre váltva pirosodásig sütjük.

sütési hőfok: 180 °C
klerierzsi, 2010. augusztus 06. péntek, 12:33
Receptek.
Fokhagymás burgonya

Hozzávalók:

- 1 kiló burgonya, 6-8 gerezd fokhagyma,
- fokhagyma-krém,
- só, bors, 15 dkg reszelt trappista sajt, olaj.

Elkészítése:

A burgonyákat sós vízben félig megfőzzük.
Egy nagyobb serpenyőben, egy kis olajon megpirítom az apróra vágott fokhagymákat, és teszek hozzájuk egy evőkanál fokhagyma-krémet is.
Ha a krumplik félig megfőttek, akkor leszűröm őket, és ebben a fokhagymás olajban, összeforgatom a fokhagymával őket.
Egy tűzálló tálat kikenek olajjal, és beleöntök mindent, a serpenyőből, és megborsozom, megsózom.
A tetejére reszelem a sajtot, és mehet a forró sütőbe.
Addig kell sütni, amíg a sajt el nem kezd pirúlni.
mamucika, 2010. július 16. péntek, 14:08
A Krumplis sajtgolyó receptje:
Hozzávalók: 2 db burgonya;
5 dkg liszt;
4 dkg vaj vagy margarin;
7 dkg reszelt sajt;
1 egész tojás;
1 gerezd fokhagyma;
1 mokkáskanál törött fekete bors;
1 púpozott mokkáskanál só;
zsemlemorzsa a bundázáshoz;
olaj a sütéshez.
Elkészítés: A burgonyákat megmossuk, héjában megfőzzük. Amikor megfőttek, a héját leszedjük, és áttörjük. az áttört, főtt burgonyával összegyúrjuk a megpuhított vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, a felvert tojást, a szétzúzott fokhagymát, a reszelt sajtot és a fűszereket. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrunk, majd zsemlemorzsában megforgatva, bő, forró olajban, erős lángon aranybarnára sütjük. A kész sajtgolyókat papoírtörölközőre szedjük, hogy leitassuk róla a felesleges zsiradékot, majd egy fogvájót szúrunk bele. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom. A fogvájóra szúrhatunk még zöldségeket vagy kenyérkockát.
ujjozsef, 2010. április 16. péntek, 19:36
Mozzarellás burgonya
Hozzávalók:
4 közepes burgonya
20 dkg füstölt mozzarella
2 dkg vaj
kakukkfű
őrölt bors


Elkészítés:
A burgonyákat megmossuk, sós forró vízben puhára főzzük őket. Ha megfőttek, leszűrjük, meghámozzuk. Amikor kihűltek, vízszintesen 3 részre vágjuk őket, óvatosan, nehogy szétessen a krumpli. A rétegek közötti részt enyhén megsózzuk, és a burgonyaszeletek közé 1-1 szelet füstölt mozzarellát helyezünk. Az így keletkezett burgonya-mozzarella-burgonya-mozzarella-burgony "szendvicset" fogvájóval keresztülszúrjuk, hogy ne csússzon szét. Húsevők körbetekerhetik a burgonyát egy-egy szelet szalonnával vagy sonkával, és utána tűzzék össze a fogvájóval. Kivajazott tűzálló tálba ültetjük őket, a nem húsos verzió esetében meg kell kenni a burgonyák tetejét egy kis olívaolajjal. Ezután megsózzuk, borsozzuk, és beszórjuk a kakukkfűvel. A burgonyák mellé is szórjunk a kakukkfűből, és 220 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük. Forrón tálaljuk.
moncsika77, 2009. május 21. csütörtök, 13:17
1/2
Képek, videók
Krumpliba rózsahajtás
pacsakute
2018. október 21. vasárnap, 22:18
Rakott krumpli.png
cipello
2018. május 18. péntek, 13:29
TÖLTÖTT KRUMPLI
vorosrozsa66
2018. május 15. kedd, 10:06
Töltött krumpli
irmus
2018. április 17. kedd, 17:26
grétipaprikás krumpli03.0
maroka
2018. március 03. szombat, 12:00
krumpli zöldséggel.jpg
taszat
2018. január 27. szombat, 19:12
Rakott krumpli
irmus
2018. január 23. kedd, 18:09
krumpli gombőc.jpg
snbela44
2017. június 28. szerda, 09:30
Zsák krumpli
sanci81
2017. június 25. vasárnap, 15:36
A frissensültek szakácsa
ujnemarika
2011. június 26. vasárnap, 07:36
A nap szakácsa.bmp
szalai0913
2010. január 24. vasárnap, 07:16
A szakácsaim
zolee1228
2006. november 05. vasárnap, 15:16
sajtos-toltott-burgony a.j
kis-vakond
2012. augusztus 21. kedd, 14:52
sajtos-töltött-burgony a.j
bubszi
2010. augusztus 09. hétfő, 07:29
Burgonyás-sajtos háromszö
oldlady38
2009. augusztus 02. vasárnap, 07:22
Címkék
burgonyát egy-egy, közepes méretű, vékonyra szeletelt, burgonyákat kivesszük, fokhagymás olajban, tetejére szórjuk, kinyújtott tésztát, gombócok főnek, fűszeres tejföllel, burgonyás tésztából, tűzálló tálat, kész sajtgolyókat, burgonyák mellé, evőkanál fokhagyma-krémet, tejfölt elkeverjük, burgonyákat megfőzzük,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.