Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 01:13 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kétéves gyermekvédelmi képzést indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Tóth Tamás elmondta: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központja és a Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet képzésére szeptemberben 42 hallgató iratkozott be.

Hozzátette: az MKPK szeretné, ha a jövőben minden katolikus iskolából lennének, akik elvégzik a képzést.

Tóth Tamás közölte azt is: októbertől működik az egyházmegyék szexuális visszaéléseket bejelentő rendszere, amely elérhető a püspöki konferencia honlapjáról is (https://katolikus.hu/gyermekvedelem/#LATIN).

Megjegyezte: mivel a visszaélési ügyek dokumentációja az egyházmegyéktől a Szentszékhez kerül, az MKPK titkársága nem tudja, érkeztek-e már bejelentések.

Tóth Tamás szólt arról: a Katolikus Karitász idén is elindította karácsonyi segélyakcióját Tárjátok ki a szíveteket! címmel. A segélyszervezet rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Elmondta, hogy évről évre növekszik az adományozók és a támogatott családok száma, így
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 13:01
Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt
A 11 éves hegedűs többek között Wieniawski d-moll hegedűversenyének első tételével aratott győzelmet, zongorán Arató Ágnes működött közre. Kelemen Gáspár a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola hallgatója, tanára Ácsné Szily Éva - közölte a fiatal muzsikus édesapja, Kelemen Barnabás hegedűművész kedden az MTI-vel.

A kiemelt első díjon felül a Szombathelyi Savaria Szimfonikusok egyik különdíját is neki ítélték, amelyben felkérést kap, hogy egy nagyzenekari versenyművet játsszon az együttes élén a következő évad egyik esti koncertjén.

Az 1974 óta háromévente megvalósuló verseny történetében először ítéltek oda kiemelt első díjat. Ugyanezen a versenyen 1989-ben Gáspár édesanyja, Kokas Katalin nyert szintén első díjat.
velemenyezd, 2019. december 03. kedd, 16:01
Ifjúsági koncertsorozat indul a Lázár Ervin Program keretében
Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke elmondta: a program célja, hogy minden egyes gyerek megkapja a kultúra üzenetét valamilyen formában. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyet Erkel Ferenc alapított 166 évvel ezelőtt - tette hozzá.

Elmondta, hogy két programjuk lesz elérhető a tanárok számára, negyedikes és hetedikes évfolyamoknak állítottak össze előadást, profi szakemberek, előadók, drámapedagógusok bevonásával.

Mint fogalmazott, az iskolákba nemcsak zenével, hanem egy performansszal érkeznek, amelynek a lényege, hogy kérdéseket tesznek fel, és a gyerekek maguknak kereshetik meg a válaszokat. Különböző eszközökkel érzékeltetik, hogy a magas művészet sokszor nehezen érthető, nehezen adja meg magát, de arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne féljenek tőle, mert nagyon sok érték van benne.

Lantos Mihály egyetemi tanár és tanulás-módszertani szakértő elmondta, hogy a hetedikes programban beszélnek a művészetekről, ezen belül a
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 12:21
A legeredményesebb egyetemi sportolókat díjazták
világbajnokságok magyar győztesei közül az Év egyetemi sportolója díjat kapta meg a birkózó Lőrincz Tamás (Testnevelési Egyetem), az úszó Kapás Boglárka (ELTE), a hosszútávúszó Rasovszky Kristóf (Pannon Egyetem), a párbajtőröző Siklósi Gergely (ELTE), a kajakozó Medveczky Erika (TE), Csipes Tamara (Edutus Egyetem), Gazsó Alida Dóra (ELTE), Bodonyi Dóra (Debreceni Egyetem) és Hagymási Réka (Edutus Egyetem), a kettesfogathajtó és az akrobatikus rock and roll csapat tagjai, a sporthorgász Gyulánszki Nikolett (Budapesti Metropolitan Egyetem), a paraúszó Illés Fanni (ELTE) és a paraatléta távolugró Ekler Luca (TE). Szintén ebben az elismerésben részesültek a nápolyi Universiadén győztes női vízilabdacsapat, valamint az ugyanott bronzérmet nyert férfi vízilabda-válogatott tagjai, továbbá a szintén harmadik Tóth Krisztián cselgáncsozó (TE).

Átadták az Év Legsportosabb Egyeteme díjakat is, amelyeket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem és a bajai Eötvös József
velemenyezd, 2019. november 21. csütörtök, 17:52
Vajda János-ősbemutatóval ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara
Az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elhangzott, hogy a zenekart Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzője indította útjára 1853 november 20-án. Az együttes mindig is nagy hangsúlyt fordított a magyar zenetörténet kincseinek bemutatására és ápolására.

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke a műsorban felidézte, hogy a zenekar története során rengeteg ősbemutatót tartott. Ezek között Kodály Zoltán Galántai táncok című művének bemutatóját és Gustav Mahler első szimfóniájának 1889-ben tartott világpremierjét említette Tóth László. Mint hozzátette, ezt a hagyományt folytatva a december elsejei koncertre Vajda János kortárs zeneszerzőtől rendeltek egy nyitányt.

Fejes Krisztina, a koncerten közreműködő zongoraművész beszámolt róla, hogy a hangversenyen a társaság elnök-karnagyi posztját 41 évig betöltő komponista, Dohnányi Ernő (1877-1960) Változatok egy gyermekdalra (Op. 25) című, "fantasztikusan karakteres" darabját adja majd elő.

Tóth László erről megjegyezte, hogy a
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 11:41
Az UTE-ben folytatja a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella
A lila-fehér klub csütörtöki közleményében kiemeli, hogy a versenyző így ismét egy csapatban készülhet gyerekkori párostársával, Kozák Danutával, akivel mindhárom ötkarikás aranyérmét nyerte.

"Danával korábban már sokszor bebizonyítottuk, hogy nemcsak a versenyeken vagyunk jó hatással egymásra, hanem a felkészülés alatt is. Vártam már, hogy újra együtt dolgozhassunk, erős csapatot fogunk alkotni hármasban Lucz Dórival" - mondta az UTE új versenyzője, aki 11 év után távozott a Budapesti Honvédtól.

Szabó Gabriella a riói játékokat követően több edzőnél is megfordult, az elmúlt három évben mégsem tudott bekerülni a magyar válogatottba. Új klubja színeiben szeretné visszaküzdeni magát a legjobbak közé. A felkészítéséért továbbra is Tóth László felel majd.

A 33 éves Szabó Gabriella 2012-ben Londonban négyesben, négy évvel később, Rio de Janeiróban négyesben és párosban lett olimpiai bajnok, emellett 2008-ban, Pekingben ezüstérmet szerzett, szintén a K-4-es versenyszámban.
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 15:32
November 4. - Schanda Tamás: senki sem vitathatja el tőlünk '56 dicsőségét
A politikus arra is emlékeztetett, hogy bár 1956. november 4-én kezdetét vette a kommunista hatalom véres megtorlása, ennek ellenére voltak, akik kitartottak a küzdelemben.

"Tudták, nem nyerhetünk. És mégis folytatták a harcot, ki-ki lehetősége szerint tovább éltette az ellenállást az ördögi hatalommal szemben" - mondta, és felidézte Mansfeld Péter sorsát, akit a 18. születésnapja után pár nappal végeztetett ki a kommunista diktatúra.

Schanda Tamás az Építsünk hidat! elnevezésű, a budapesti II. kerületi és XVI. kerületi kereszténydemokraták és civilek által szervezett rendezvény-pár budai ünnepségén szólalt fel.

A pesti megemlékezésen, Tóth Ilonka szobránál és szülőházánál a XVI. kerület alpolgármestere, Szász József mondott ünnepi beszédet.
velemenyezd, 2019. november 04. hétfő, 20:31
U23-as cselgáncs-Eb - Gőz Roland és Sipőcz Richárd aranyérmes
versenyeken ezüstérem jutott neki, ezúttal a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Gőz a fináléig bosnyák, fehérorosz és orosz riválisát egyaránt ipponnal verte, a döntőben vazarival kerekedett német ellenfele fölé.

A nehézsúlyban (+100 kg) szereplő Sipőcz mindhárom összecsapását ipponnal nyerte az aranyéremig vezető úton, egyik mérkőzése sem tartott két percig. A győriek judósa is jó évet zárt, elsőéves juniorként bronzérmes lett az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik legfontosabb versenyén, a budapesti Grand Prix-n, majd bronzérmet szerzett saját korosztályának világbajnokságán és Európa-bajnokságán is.

A női nehézsúlyúak (+78 kg) között induló Szigetvári Mercédesz ugyan első meccsén kikapott, a vigaszágon viszont egészen a bronzéremig menetelt.

Az izsevszki U23-as Európa-bajnokságon 33 ország 235 judósa lépett tatamira, a magyar válogatott három arany- (Gőz és Sipőcz mellett Özbas Szofi) és két bronzéremmel (Tóth Benedek, Szigetvári Mercédesz) a házigazda Oroszország (4, 3, 3) mögött
velemenyezd, 2019. november 03. vasárnap, 17:21
Átadták a Mindszenty-emlékérmeket a Parlamentben
A Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át az Országházban.

Lezsák Sándor köszöntőjében kiemelte: az ország, a Kárpát-medence és a világ magyarságának életében is lényeges a díjazottak munkássága, mindaz amit tettek, és amit tenni fognak.

Felidézte: Mindszenty József 63 évvel ezelőtt a Kossuth Rádióban elhangzott beszéde reményt adott a forradalom "feszültségekkel teli, zaklatott napjaiban". Másnap azonban megjelentek a tankok Budapesten, a körúton.

Lezsák Sándor megjegyezte, gyakran felteszi magának a kérdést, mit mondana Mindszenty József ma, harminc évvel a rendszerváltozás után, az "istentelenné váló Európában". Majd a főpapot idézte, aki szerint "minden egyénnek, minden nép minden egyes nemzedékének újra meg újra meg kell küzdenie a hitéért úgy, mint Jákobnak az Isten angyalával".

Kerényi Lajos piarista szerzetes "65 esztendei áldozatos és
velemenyezd, 2019. november 03. vasárnap, 15:11
Temetői programok
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. idén is gondoskodik arról, hogy a hozzátartozók méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről, ezért tartja meg ismét a két leglátogatottabb temetőben a világi és ökumenikus megemlékezéseit.
2019-ben az eseményen Cseke Péter szaval verseket, Tóth Vera és Mujahid Zoltán énekel. A közel egy órás műsort Vincze Kinga vezeti.
Három történelmi egyház (katolikus, evangélikus, református) képviselői várják közös imára az emlékezőket.
Idén is a két említett temető bejáratát belülről az alkalomhoz illő, kegyelet teljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

- Farkasréti temető Makovecz ravatalozó előtt november 1-jén 17:30 órakor.

- Új köztemető 53-as ,,szóró" parcellájában október 31-én 17:30 órakor.
maroka, 2019. október 31. csütörtök, 11:36
Halottak napja - A katolikusok az összes szentről és minden elhunytról megemlékeznek
Mindenszentek ünnepe kötelező ünnep, az egyház előírása szerint ilyenkor a híveknek kötelező szentmisén részt venniük - írták.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mindenszentek ünnepén, péntek délután ötkor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét, halottak napján reggel pedig a bazilika altemplomában celebrál misét az elhunyt főpásztorokért - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

A keleti egyház már 380-ban megtartotta mindenszentek ünnepét, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel - olvasható az MKPK közleményében.

III. Gergely pápa (731-741) bővítette az ünneplendők körét: "a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette mindenszentek
velemenyezd, 2019. október 30. szerda, 13:41
MSZP: a magyar emberek többsége nem részesül a gazdasági eredményekből
Tóth Bertalan azt mondta, azért sem tudják elfogadni a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, mert nem jók a számai: a kormány megtévesztette a parlamenti képviselőket.

Kifejtette, az Országgyűlés által csütörtökön tárgyalni kezdett javaslatban nem szerepelnek a Magyar Nemzeti Bank alapítványai, holott az EU statisztikai hivatalának állásfoglalása szerint azok is a kormányzati rendszer részei.

Ezért 2017-ben 0,4, a 2018-ban pedig 0,3 százalékkal volt magasabb az államadósság aránya a GDP-hez viszonyítva - tette hozzá, jelezve: a kormány nem javította ki a számokat.

Szerinte ráadásul az alapítványok állampapírt is vásároltak, több száz milliárd forinttal segítették ki a költségvetést, ez pedig ütközik az unió szabályaival, tiltott monetáris finanszírozást jelent.

Tóth Bertalan elmondta, a zárszámadást a kormány "torz társadalomképe" miatt sem tudják elfogadni, vagyis hogy azoknak juttatnak kedvezményeket, akiknek jobbak a jövedelmi viszonyai. Közölte, az
velemenyezd, 2019. október 24. csütörtök, 18:01
1/120
Képek, videók
Bethlen -Hága konferencia
agica2004
2017. június 12. hétfő, 20:01
Konferencia meghívó
azenujsagom
2017. március 27. hétfő, 04:50
Klebelsberg-konferenci a
furaila
2015. augusztus 22. szombat, 08:12
Nemzet és... konferencia
furaila
2015. június 21. vasárnap, 00:19
konferencia
janna53
2013. július 20. szombat, 23:41
országház konferencia f.
lacipecsenye
2012. augusztus 09. csütörtök, 21:57
Ori Feri Gold konferencia
sarkadykati
2012. június 12. kedd, 17:48
Ikebana konferencia.jpg
farkas1945
2011. május 11. szerda, 14:02
20110319libia konferenciá
agica2004
2011. március 22. kedd, 15:36
Jaltai konferencián
agica2004
2010. február 09. kedd, 16:13
Drávaszentes konferenciat
ludysi
2009. augusztus 25. kedd, 08:48
konferencián.jpg
kaposlogisztika
2008. október 11. szombat, 19:03
Gyermekvédelem
sanci81
2018. augusztus 05. vasárnap, 18:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.