Belépés
2019. május 25. szombat | 21. hét | 145. nap | 01:58 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Március 15. - Böröcz: most szavazatokkal kell megküzdeni Európa és Magyarország jövőjéért
A Fidelitas elnöke a budapesti Petőfi-szobornál azt hangsúlyozta, hogy a május 26-ai EP-választáson az "általunk ismert Európa" megmaradása a tét. Szerinte ahogy 171 éve elképzelhetetlen vállalkozásnak tűnt szembeszállni Béccsel, úgy ma is sokan azt mondják, reménytelen megfordítani az őshonos európai népek demográfiai folyamatait és nincs más jövő, csak a tömeges migráció.

Úgy vélte azonban, hogy ami egy adott történelmi pillanatban elképzelhetetlennek tűnik, az évszázados távlatból visszatekintve egészen természetes is lehet. Példaként említette, hogy Petőfiék 1848-ban egy akkoriban németül beszélő várost, Pestet tüzeltek fel a magyar szabadságért.

Nem szabad belenyugodni abba, hogy majd jönnek mások, és mi gyerekeink és unokáink helyett inkább rájuk bízzuk hazánk sorsát. Nem mondhatunk le a magyar jövőnkről - hangoztatta.

Borbély Ádám a Fidelitas budapesti elnöke arról beszélt, hogy a szabadságharc hősei és a márciusi ifjak mára a szabad Magyarország szimbólumává váltak.

Virágh
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 22:02
Október 23. - Boross Péter: 1956 egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt
erkölcsi kötelességgé kell, hogy tömörüljön mindenki lelkében.Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke az egykori 56-os diákok nevében kijelentette: azt a két hetet most is élete legszebb időszakának tekinti.

A kárpátaljai magyar egyetemistákat külön is köszöntötte, majd közölte, az idén jelentős számú szlovák egyetemista is csatlakozott az ünnephez. Az idén minden eddiginél több egyetemista vesz részt a forradalomra emlékező programokon - tette hozzá.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora felidézte: 1956. október 22-én azért gyülekeztek az intézményben a tanárok, dolgozók, hallgatók, hogy egy békés nagygyűlésen fejezzék ki az őket feszítő érzéseket. A 62 évvel ezelőtti fővárosi eseményeknek kiindulópontja volt a Műegyetem - mutatott rá a rektor.

Ami akkor történt, azt a külföld, a történelmileg nálunk szerencsésebb Nyugat hol értette, hol nem - jegyezte meg a rektor, aki szerint napjaink Európájában "csak úgy maradhatunk hűek
velemenyezd, 2018. október 22. hétfő, 17:22
Az 1956-os forradalom és szabadságharc
A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritás kinyilvánítására. A követelések között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió.

A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok kivonását. A zászlókból kivágták a szovjet mintájú címert, így lett a lyukas zászló a forradalom jelképe. Aznap este Gerő Ernő, a Magyar Dolgozók Pártjának (MDP) első titkára - akit júliusban állítottak Rákosi helyére - rádióbeszédében a megmozdulást ellenségesnek, sovinisztának, nacionalistának minősítette, és minden engedményt elutasított. A beszéd elhangzása
velemenyezd, 2018. október 21. vasárnap, 10:01
Március 15. - Számos programra várják a családokat
különböző vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon lehet részt venni.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban idén is Forradalmi forgatag címmel rendezik meg az ünnepi programokat. Ott is lesz táncház, színházi előadást, csatabemutatót is tartanak, ágyúlövés is lesz.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a kétszáz éve született Görgei (Görgey) Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét lehet megismerni.

A Budapesti Történeti és Vármúzeumban 10 órakor kezdődnek a programok, történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Csütörtöktől húsvétig lehet megtekinteni a Szépművészeti Múzeum felújított Román csarnokát, amelyet több mint hetven év után láthatnak újra az érdeklődők. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét megidéző terem falfestményeinek megújításán egy éven át mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 07:04
A nap, amikor lyukas lett a magyar zászló
1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-i kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.
A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek ezek nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritás kinyilvánítására. A követelések között szerepelt a szovjet csapatok kivonása Magyarországról, új kormány létrehozása Nagy Imre vezetésével, a magyar-szovjet kapcsolatok felülvizsgálata, általános, titkos, többpárti választások, teljes vélemény- és szólásszabadság, szabad rádió.A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok
bordat, 2017. október 23. hétfő, 16:49
Október 23. - Simicskó: '56 az igaz ügyek melletti kiállás jelképe
létezése a keresztény értékeinek köszönhető, azokat mégis szisztematikusan számolják fel - mondta.

A miniszter kiemelte: napjainkban is meg kell védenünk szabadságunkat, önrendelkezésünket, szuverenitásunkat. Ehhez erőt ad az '56-os szellemiség, amely egyben kötelezi is a mai nemzedékeket - fűzte hozzá.

"Ma a magyarság szabad", Magyarország demokratikus ország. Olyan ország, amely megvédi értékeit, kultúráját, nyelvét, állampolgárait és határait - szögezte le Simicskó István.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora köszöntőjében arról beszélt, hogy a nemzet emberek millióinak közös emlékezete a múltról és a közös terve a jövőről. Az 1950-es években ez a közös emlékezet háborúról, megszállásról, és központilag erőszakolt jövőképről szólt, amely ellen lázadni kellett - idézte fel a rektor. A külföld, a Nyugat hol értette ezt, hol nem, de idővel szélesedett ez a megértés - mondta.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy szövetségüknek
velemenyezd, 2017. október 22. vasárnap, 17:32
Amatőr színházi fesztivált rendeznek szeptemberben Sopronban
kilenc előadását, amelyeket a Lucie Malkova cseh rendező, Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező és Katona Péter dramaturg alkotta zsűri bírál majd el.

A versenyprogramban szerepelnek az olaszországi civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszói, a lengyelországi Bielsko-Bialából a Mlodziezowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu "eF"bábszínház, a Srí Lanka-i Colombóból a Red Apple Theatre Gathering társulat, a németországi Lipcséből a Compania Sincara, a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat, a budapesti Vörösmarty Gimnázium, a celldömölki Soltis Lajos Színház, a deszki Deszka Színház és az inárcsi KB35 társulat.

A versenyprogramon kívül lesz látható a Soproni Petőfi Színház két előadása, Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója című darabja, valamint Visky András Megöltem az anyámat című művéből készült monodráma.

A Kleberlberg Kamaraszínház a magyar dráma napjára emlékezve adja majd elő Zrínyi Ilona című darabját, de a versenyprogramon kívül mutatja majd be a szerbiai Kupuszinából
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 16:43
Március 15. - Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen 2
nemtetszésüket, emiatt több helyen dulakodás alakult ki. A rendőrség hat esetben intézkedett. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a múzeumkerti ünnepségen húszezer békés ünneplő mellett 55-60 rendzavaró jelent meg.

Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke szerint a márciusi ifjak bátorsága és szenvedélyes szabadságszeretete azt jelzi a kései utódoknak, hogy érdemes ambiciózus célokat meghatározniuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence a budapesti Bem téren tartott megemlékezésen arról beszélt: ahhoz, hogy a nemzetek ki tudjanak magukért állni, államférfiaknak és nem báboknak kell az élükön állniuk.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Pest megyei Márianosztrán rendezett megemlékezésen rámutatott: a szabadság és a hazaszeretet ünnepe március 15., és az 1848-as hősök emléke megérdemli, hogy méltó és méltóságteljes ünneplést kapjanak.

A baloldali pártok szónokai arról beszéltek rendezvényeiken, hogy ismét meg kell védeni a
velemenyezd, 2017. március 15. szerda, 18:34
Március 15. - Ünnepi rendezvények a forradalom és szabadságharc évfordulóján
miniszterelnök-helyettes a Délvidéken, Bácskossuthfalván és Szabadkán vesz részt ünnepségen, a Vajdasági Magyar Szövetség rendezvényein. A KDNP parlamenti frakcióvezetője, Harrach Péter a Pest megyei Márianosztrán mond ünnepi beszédet a fél 11-kor kezdődő ünnepségen a Virág Benedek Általános Iskolánál.

Az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány díját 11 órától adják át a fővárosban. Köszöntőt mond Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke.

A Jobbik "Még kér a nép!" mottóval tart megemlékezést a budapesti Petőfi-szobornál, a Március 15. téren. Az ünnepségen felszólal Vona Gábor pártelnök, Z. Kárpát Dániel és Fülöp Erik alelnök és Varga-Damm Andrea jogász. A rendezvény délután fél 2-kor kezdődik.

Az LMP tagjai tíz órától a Pilvax Kávéházban emlékeznek az 1848-49-es eseményekre, a két társelnök, Szél Bernadett és Hadházy Ákos beszédével.

A Demokratikus Koalíció elnöksége fél 11-kor a Pilvax kávéház előtt tartja rendezvényét, amelyen beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök.

A
velemenyezd, 2017. március 15. szerda, 07:04
Meghalt Torgyán József
MKDSZ mintájára - megalakította a Kisgazda Polgári Egyesületet, így a Fidesz színeiben indulhattak a választásokon.

Az utolsó botrány 2002 februárjában tört ki, ugyanis a párt - bár visszavásárlási joggal - eladta Belgrád rakparti székházát Szeremlei Huba vállalkozónak. Az országos listán Torgyán József elnök, Gyimóthy Géza főtitkár, G. Nagyné Maczó Ágnes alelnök, Gidai Erzsébet közgazdászprofesszor (2002-ig MIÉP képviselő) és Béres Béla alelnök állt az első öt helyen. A budapesti lista élén Korényi Attiláné budapesti elnök, országos főtitkárhelyettes állt. Az FKgP 0,75%-os listás eredményével 2002-ben már nem jutott be a Parlamentbe, és bár Torgyán József újfent elindult a mátészalkai választókerületben, az ott elért 7,95%-os első fordulós választási eredménye mindössze a harmadik hely megszerzésére volt elegendő.

Budapest, 2001. 02. 15.
Orbán Viktor miniszterelnök több politikussal folytatott egyeztetést a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
tinka1951, 2017. január 22. vasárnap, 18:23
Egy 1956-os ünnepi műsor forgatókönyve
ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,
a száj elé hulltan
pisszt jelző ujjban,
ott zsarnokság van
nemcsak a rács-szilárdan
fölrakott arcvonásban
s e rácsban már szótlan
vergődő jajsikolyban,
a csöndet
növelő néma könnyek
zuhatagában,
kimeredt szembogárban....
De ahogy 1848 március idusán történt, most is a fiatalok vették kézbe sorsukat, nem tudatosan, mint Petőfiék, de érezték ez így nem jó, spontán tüntetésen hallatták hangjukat, 56. október 23-i budapesti felvonulásukon a lengyel Október mellett - a Petőfi- és a legendássá vát Bem-szobornál, jelszavuk tömören fejezte ki a magyarok követelését: "Lengyelország példát mutat, kövessük a magyar utat!"
És a terror gépezete válaszolt.
Október 23-án este a Rádiónál géppuskasortűz, október 24-én Hadügyminisztériumnál golyószóró és páncélosroham, október 25. déli 12 óra Kossuth tér- a véres csütörtök kezdete, több száz halott, ugyanezen a napon Győrben összetűzés a börtön előtt,
otvenhatosemlekev2016, 2016. november 07. hétfő, 01:56
Október 6.: megemlékezések a nemzeti gyásznapon
Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezve.
A Honvédelmi Minisztérium által szervezett központi rendezvénysorozat délelőtt 9 órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra engedik Magyarország lobogóját. A megemlékezők innen átvonulnak a Batthyány-örökmécseshez, ahol az állami protokoll tagjai, a Budapesti Katonai Attasétestület képviseletében a doyen, az '56-os, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői elhelyezik az emlékezés mécseseit. Ezt követően bárki leróhatja kegyeletét gyertyagyújtással az egykori miniszterelnök vesztőhelyénél, ahol délután 4 óráig katonai díszőrség áll.
A Pest megyei Ócsán, a Halászy Károly honvédszázados tiszteletére rendezett megemlékezésen Áder János köztársasági elnök mond beszédet és helyez el koszorút.
Konferencia a
vicus54, 2016. október 06. csütörtök, 20:24
1/4
Képek, videók
köszönöm a szavazatokat.g
flammerne
2009. március 02. hétfő, 00:37
Köszönet a szavazatokért
puszikett
2008. április 30. szerda, 05:44
magyarország szeretlek012
maroka
2019. január 21. hétfő, 10:10
Magyarország
dandej
2019. január 09. szerda, 13:04
BUÉK Magyarország.jpg
menusgabor
2018. december 30. vasárnap, 19:22
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Borbélyné Horváth Zsuzsan
jucinenadov
2017. január 11. szerda, 21:50
névnap borbélyné gizustol
zsokica45
2015. november 24. kedd, 16:25
BORBÉLY GIZUS
1vargaildyko
2015. augusztus 15. szombat, 12:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.