Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 04:47 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Végső búcsút vettek az észak-írországi lövöldözés újságíró áldozatától
tucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le a rendőrökre, ám Lyra McKee-t találta el.

A fiatal nőt kórházba szállították, ahol belehalt sérüléseibe.

Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték.

Az ügyben eddig három embert vettek őrizetbe, de mindhármukat vádemelés nélkül szabdon engedték.

Kedden, egy észak-írországi hírportálnak küldött kódolt üzenetben az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett az újságírónő halálát okozó lövöldözés felelőseként.

A csoport részvétét fejezte ki Lyra McKee halála miatt, és közölte: a támadás az "ellenség" ellen irányult, és a fiatal nő azért vesztette életét, mert "az ellenséges erők közelében állt" az incidens pillanatában.

Az "új IRA" 2012-ben alakult, és eddigi legsúlyosabb terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet három éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen.
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:03
Újságíró halt meg egy észak-írországi lövöldözésben
Az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnok-helyettese, Mark Hamilton pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a második legnagyobb északír városban, Londonderryben történt éjszakai incidensért valószínűleg az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus terrorcsoportot terheli a felelősség.

Hamilton szerint a rendőrség a támadás előtt a városban több helyszínen házkutatásba kezdett fegyvereket keresve, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakcselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén.

A rajtaütések helyszínein több tucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le a rendőrökre, ám a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót találta el.

A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték.

Michelle O'Neill, a britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártja, a Sinn Féin alelnöke, a
velemenyezd, 2019. április 19. péntek, 11:31
Vádat emeltek egy volt brit katona ellen az észak-írországi "véres vasárnap" ügyében
nyitottak az északír katolikus polgárjogi mozgalom által a bírósági végzés nélküli internálások ellen szervezett - a hatóságok által betiltott - tüntetés résztvevőire, és 13 felvonulót, köztük hat fiatalkorút megöltek, 17-et súlyosan megsebesítettek.

Az egyik sérült hónapokkal később, kórházban halt bele sebesülésébe, így a halálos áldozatok száma összesen 14.

A korabeli első brit vizsgálat szerint a hadsereg csak viszonozta a tüzet, amikor a tüntetők közül az egykori legnagyobb észak-írországi britellenes fegyveres milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) tagjai lőni kezdtek a brit katonákra.

Az 1998-ban kezdődött, 2010-ben befejeződött újabb hivatalos vizsgálat azonban - amely a leghosszabb és a legköltségesebb volt a brit politikatörténetben - megállapította, hogy a lelőtt tüntetők egyikénél sem volt lőfegyver, és az első lövést a helyszínre vezényelt brit ejtőernyős egység katonái adták le.

David Cameron akkori konzervatív párti brit miniszterelnök a vizsgálat lezárulta után a
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 13:21
Az IRA nevében jelentkezett egy csoport a Nagy-Britanniában talált gyújtószerkezetek küldőjeként
A Scotland Yard tájékoztatása szerint a csoport még előző nap, egy észak-írországi médiaorgánumnak küldte üzenetét, olyan kódolással, amelyet az észak-írországi felekezeti villongások évtizedeiben a britellenes katolikus mozgalom rendszeresen használt.

A kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek A4-es méretű, ír bélyeggel ellátott fehér postai borítékokban érkeztek egy dublini címről múlt kedden és szerdán két londoni repülőtér, a Heathrow és a City irodaközpontjaiba, a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójába, illetve a glasgow-i egyetemre.

A szerkezetek a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak.

A Heathrow irodaházába érkezett küldeményt egy alkalmazott kinyitotta, és ezután a boríték részben elégett, de személyi sérülés sem itt, sem a többi helyszínen nem történt.

A rendőrség a glasgow-i egyetemre érkezett küldeményt ellenőrzött robbantással semmisítette meg.

A Scotland Yard keddi tájékoztatása szerint
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 14:27
Brexit - Theresa May: a kilépés halasztása nem oldana meg semmit
konzultáción mindaddig, amíg May nyilvánosan és hivatalosan ki nem zárja a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Theresa May azonban a szerdai vitanapon bírálta Jeremy Corbynt, amiért a személyes meghívás ellenére nem hajlandó tárgyalni vele a Brexit-folyamatról, jóllehet a múltban előfeltételek nélkül leült a tárgyalóasztalhoz a Hezbollah libanoni síita szervezettel, a Gázában hatalmon lévő Hamász palesztin radikális csoporttal, vagy az egykori Ír Köztársasági Hadsereggel (IRA), amely a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban.

Válaszában Corbyn kijelentette: az alsóházban többséget kaphatna egy olyan megoldás, amelynek alapján Nagy-Britannia egyfajta vámunióban maradna az Európai Unióval, és ezt a brit üzleti szektor is támogatná. A munkáspárti vezető feltette a kérdést, hogy Theresa May miért nem támogatja ezt a lehetőséget.

A kormányfő szerint ugyanakkor az EU-val elért, az alsóházban viszont leszavazott megállapodás is lehetővé tenné a bürokratikus
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 17:01
Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében
legsúlyosabb terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet három éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. A pokolgép, amelyet az áldozat gépkocsijának aljára rögzítettek, részlegesen robbant csak fel, de az 52 éves Adrian Ismay így is súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

A rendezési folyamat kiteljesedéseként a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az IRA egykori politikai szárnyának tartott Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - több évig együtt kormányozta Észak-Írországot, korábban
velemenyezd, 2019. január 20. vasárnap, 15:41
Szakácskönyvet jelentet meg karácsonyra Gerry Adams
Adams döntését a komolytalannak tűnő könyv megjelentetéséről, mondván, hogy még mindig sok a kérdés a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett, az 1960-as évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó észak-írországi felekezeti erőszakkal kapcsolatban.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt Gerry Adams soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja volt.

A politikus 1983-tól évtizedekig állt az Írországban és Észak-Írországban egyaránt jelen lévő Sinn Féin élén. Tisztségében februárban váltotta Mary McDonald.Gerry Adams, aki kommentárok szerint egykor az angol-ír politika egyik legrettegettebb alakja volt, az utóbbi években imázst váltott. A Twitteren például kirándulás vagy házimunka közben készült fotókat tett közzé
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 11:29
Nagy-Britanniában mérsékelték az észak-írországi vonatkozású terrorkészültséget
rendőrségnek, ha bármiféle gyanús tevékenységet észlel.

Nem sokkal az Észak-Írországhoz kapcsolódó terrorkészültség csütörtöki mérséklése előtt, február 10-én Mary Lou McDonald személyében új elnököt választott a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin, amely az általánosan elfogadott hatósági nézet szerint az észak-írországi brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején.

A Sinn Féin új elnöke megválasztása után határozott utalást tett arra, hogy a korábbi évtizedek fegyveres erőszakhulláma immár végképp a múlté. Mary Lou McDonald első pártelnöki felszólalásában kijelentette: a múltbeli csaták újbóli megvívása semmiféle értéket nem teremtene, "a háború rég véget ért", és a múltnak soha nem szabad megismétlődnie.

Az IRA terrorhadjáratában becslések szerint háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg, köztük hétszáz brit katona. A
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 15:52
Új elnök és alelnök a Sinn Féin élén
felszólalásában kijelentette: a múltbeli csaták újbóli megvívása semmiféle értéket nem teremtene, "a háború rég véget ért". Hozzátette: nem kell mindenkinek mindenkivel egyetértenie a múltbeli események megítélésében, de abban egyetértésre kell jutni, hogy a múltnak soha nem szabad megismétlődnie.

Általánosan elfogadott az a nézet, hogy a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt párt eddigi elnöke, Gerry Adams soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja lett volna.

Az IRA terrorhadjáratában becslések szerint háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg, köztük hétszáz brit katona. A brit elhárító szolgálatok meggyőződése szerint Adams néhai helyettese, Martin McGuinness - aki az 1970-es évek közepéig az IRA katonai tanácsának egyik parancsnoka volt - az 1969-ben kezdődött merényletsorozat jelentős részében
velemenyezd, 2018. február 10. szombat, 17:46
Részleges kormányátalakításba kezdett a brit miniszterelnök
David Davis, a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalássorozatot brit részről irányító minisztérium vezetője is.

James Brokenshire lemondása ugyanakkor váratlan hír. Az északír-ügyi miniszter hétfőn bejelentette: tüdőoperációnak kell alávetnie magát, és utána várhatóan hosszas lábadozási időszak kezdődik.

Észak-Írországban éppen egy éve nem működik a brit fennhatóságot pártoló többségi protestáns közösség legnagyobb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a britellenes katolikus mozgalom vezető pártja, a Sinn Féin alkotta felekezetközi önkormányzat, miután tavaly januárban - névleg a megújuló fűtőanyag-források használatának ösztönzését célzó, ám pénzügyi botrányba fulladt támogatási program miatt - súlyos vita robbant ki a két párt között.

Az azóta is tartó belpolitikai válság hosszabb ideje orvosolatlan egyéb feszültségeket is a felszínre hozott; ezek közé tartozik például az ír nyelv észak-írországi hivatalos használatáról szóló régi vita. A DUP és a Sinn
velemenyezd, 2018. január 08. hétfő, 17:13
Távozik jövőre a Sinn Féin éléről Gerry Adams
parlamentben egyaránt jelen lévő Sinn Féin elnöki tisztségéért.

Adams, aki Belfastban született, és jövőre 70 éves lesz, a Sinn Féin szombati kongresszusán közölte: a vezetőknek tudniuk kell, hogy mikor jött el a váltás ideje. Hozzátette: az ő esetében ez az idő most érkezett el.

A Sinn Féin az általánosan elfogadott hatósági álláspont szerint a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, de Adams ezt soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja lett volna.

Gerry Adams személyében rövid időn belül az észak-írországi republikánus mozgalom második történelmi vezető figurája távozik.

Márciusban elhunyt a Sinn Féin alelnöke, Martin McGuinness volt észak-írországi miniszterelnök-helyettes. Róla Köztudott volt - ezt maga is elismerte -, hogy legalábbis az 1970-es évek közepéig az Ír Köztársasági Hadsereg katonai tanácsának egyik
velemenyezd, 2017. november 19. vasárnap, 07:03
Csőbombát találtak egy észak-írországi háborús megemlékezés helyszínén
volt, amelyet a felvonulás tervezett útvonala mellett találtak.

George Hamilton, a PSNI főparancsnoka közölte: a vizsgálat még korai szakaszában tart, de "az egyik erőteljes nyomozati szál" az Észak-Írországban még mindig aktív militáns szakadár republikánus erőkhöz vezet.

A veteránok felvonulását végül módosított útvonalon megtartották.

Omagh volt a helyszíne az észak-írországi konfliktus legvéresebb merényletének. A pokolgépes akciót 1998 augusztusában hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát "igazi IRA"-ként azonosította, és amelynek tagjai jórészt az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak. Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 embert ölt meg, köztük kilenc gyermeket és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós.

A robbanásban 220-an sebesültek meg.

A pusztítás a szakadár csoportot is megrendítette: a szervezet nem sokkal később bejelentette, hogy "elnézést kér" az emberéletben okozott
velemenyezd, 2017. november 12. vasárnap, 20:34
1/4
Képek, videók
írországi.jpg
durcimarcika
2013. február 10. vasárnap, 12:54
Irországi.jpg
agica2004
2008. június 23. hétfő, 13:48
Engesztelés áldozata
sacimama
2016. március 06. vasárnap, 23:33
A sztlinizmus áldozatai
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 15:45
Krisztus áldozata
sacimama
2013. április 15. hétfő, 01:37
a vízszennyezés áldozata.
vojtiera
2012. július 01. vasárnap, 10:15
A virágok áldozata
gyuzi
2011. december 14. szerda, 20:10
Móvári sortűz áldozatai 5
bodajne
2011. november 10. csütörtök, 13:10
I.világh. áldozatai.jpg
drozdikata
2011. október 30. vasárnap, 02:34
A virágok áldozata
lovaszmarika
2011. október 26. szerda, 14:04
express lift áldozatai
juditmama
2011. január 23. vasárnap, 12:30
Sztalin áldozatai.jpg
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:54
A kábítószer áldozata!.bm
bongyi53
2010. július 26. hétfő, 20:08
A virágok áldozata.jpg
margoboszi
2010. május 07. péntek, 11:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.