Belépés
2020. február 22. szombat | 8. hét | 53. nap | 09:07 | Gerzson
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Újjáalakult az észak-írországi önkormányzatiság
kinevezték Észak-Írország miniszterelnökének Arlene Fostert.

Foster az észak-írországi brit fennhatóságot pártoló többségi protestáns közösség legnagyobb politikai ereje, a DUP vezetője, és a helyi önkormányzatiság három évvel ezelőtti összeomlása előtt is ő állt az észak-írországi kormány élén.

Szombaton kinevezett helyettese Michelle O'Neill, a Sinn Féin észak-írországi tagozatának vezetője.

A helyi kormányzat összeomlásának közvetlen előzményeként a Sinn Féin - az észak-írországi britellenes katolikus mozgalom legnagyobb politikai ereje - 2017 januárjában kilépett az észak-írországi kormánykoalícióból, és Martin McGuinness, a Sinn Féint képviselő addigi miniszterelnök-helyettes lemondott.

McGuinness néhány héttel később elhunyt, és az ő utódja a Sinn Féin észak-írországi szervezetének élén - valamint szombattól az észak-írországi miniszterelnök-helyettesi tisztségben - Michelle O'Neill.

A katolikus párt annak idején azellen tiltakozott, hogy Arlene Foster - aki a Sinn Féin
velemenyezd, 2020. január 11. szombat, 16:41
Újjáalakulhat az észak-írországi önkormányzatiság
sarkalatos jelentőségű, az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás alapján ugyanis Észak-Írországban csakis a protestáns és a katolikus közösséget képviselő pártok koalíciója kormányozhat, egyoldalú kormány nem alakítható.

A 22 évvel ezelőtti rendezési megállapodással elindult megbékélési folyamat átütő sikerét jelzi, hogy egészen a 2017 januárjában kirobbant kormányválságig a DUP és a Sinn Féin, vagyis a protestáns britpárti és az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje együtt kormányozta Észak-Írországot, az újkori európai politikatörténet egyik legvalószínűtlenebb koalíciós egyezsége alapján, olyan egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedekben teljesen elképzelhetetlen lett volna.

A mostani rendezési terv közös elfogadása nyomán ugyanez a felekezetközi kormány alakulhat újjá Észak-Írországban.

Észak-Írország nem része az Anglia, Skócia és Wales alkotta Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 21:52
A Brexitről és az önkormányzatiság helyreállításáról tárgyal Észak-Írországban az új brit kormányfő
tartalékomegoldást.

Boris Johnson belfasti tárgyalásainak másik központi eleme a felekezeti hatalommegosztásra alapuló önkormányzatiság helyreállítása. A tárgyalások felújításáról még tavasszal állapodott meg Theresa May és Leo Varadkar ír miniszterelnök, a májusban kezdődött folyamatban a brit és az ír kormány mellett az összes nagy észak-írországi politikai párt is részt vesz.

A 21 évvel ezelőtti nagypénteki egyezmény által elindított megbékélési folyamat eredményeként a Demokratikus Unionista Párt és a britellenes katolikus mozgalom vezető pártja, a Sinn Féin évekig együtt kormányozta Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.

A felekezeti hatalommegosztásra alapuló önkormányzatiság azonban 2017 januárja óta nem működik, mivel súlyos vita robbant ki a két nagy koalíciós párt között, névleg a megújuló fűtőanyag-források használatának ösztönzését célzó, ám pénzügyi botrányba fulladt támogatási program miatt. A viszály hosszabb ideje orvosolatlan egyéb
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 11:51
Végső búcsút vettek az észak-írországi lövöldözés újságíró áldozatától
tucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le a rendőrökre, ám Lyra McKee-t találta el.

A fiatal nőt kórházba szállították, ahol belehalt sérüléseibe.

Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték.

Az ügyben eddig három embert vettek őrizetbe, de mindhármukat vádemelés nélkül szabdon engedték.

Kedden, egy észak-írországi hírportálnak küldött kódolt üzenetben az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett az újságírónő halálát okozó lövöldözés felelőseként.

A csoport részvétét fejezte ki Lyra McKee halála miatt, és közölte: a támadás az "ellenség" ellen irányult, és a fiatal nő azért vesztette életét, mert "az ellenséges erők közelében állt" az incidens pillanatában.

Az "új IRA" 2012-ben alakult, és eddigi legsúlyosabb terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet három éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen.
velemenyezd, 2019. április 24. szerda, 21:03
Újságíró halt meg egy észak-írországi lövöldözésben
Az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnok-helyettese, Mark Hamilton pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a második legnagyobb északír városban, Londonderryben történt éjszakai incidensért valószínűleg az "új IRA" nevű szakadár britellenes katolikus terrorcsoportot terheli a felelősség.

Hamilton szerint a rendőrség a támadás előtt a városban több helyszínen házkutatásba kezdett fegyvereket keresve, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakcselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén.

A rajtaütések helyszínein több tucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le a rendőrökre, ám a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót találta el.

A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték.

Michelle O'Neill, a britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártja, a Sinn Féin alelnöke, a
velemenyezd, 2019. április 19. péntek, 11:31
Vádat emeltek egy volt brit katona ellen az észak-írországi "véres vasárnap" ügyében
nyitottak az északír katolikus polgárjogi mozgalom által a bírósági végzés nélküli internálások ellen szervezett - a hatóságok által betiltott - tüntetés résztvevőire, és 13 felvonulót, köztük hat fiatalkorút megöltek, 17-et súlyosan megsebesítettek.

Az egyik sérült hónapokkal később, kórházban halt bele sebesülésébe, így a halálos áldozatok száma összesen 14.

A korabeli első brit vizsgálat szerint a hadsereg csak viszonozta a tüzet, amikor a tüntetők közül az egykori legnagyobb észak-írországi britellenes fegyveres milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) tagjai lőni kezdtek a brit katonákra.

Az 1998-ban kezdődött, 2010-ben befejeződött újabb hivatalos vizsgálat azonban - amely a leghosszabb és a legköltségesebb volt a brit politikatörténetben - megállapította, hogy a lelőtt tüntetők egyikénél sem volt lőfegyver, és az első lövést a helyszínre vezényelt brit ejtőernyős egység katonái adták le.

David Cameron akkori konzervatív párti brit miniszterelnök a vizsgálat lezárulta után a
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 13:21
Az IRA nevében jelentkezett egy csoport a Nagy-Britanniában talált gyújtószerkezetek küldőjeként
A Scotland Yard tájékoztatása szerint a csoport még előző nap, egy észak-írországi médiaorgánumnak küldte üzenetét, olyan kódolással, amelyet az észak-írországi felekezeti villongások évtizedeiben a britellenes katolikus mozgalom rendszeresen használt.

A kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek A4-es méretű, ír bélyeggel ellátott fehér postai borítékokban érkeztek egy dublini címről múlt kedden és szerdán két londoni repülőtér, a Heathrow és a City irodaközpontjaiba, a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójába, illetve a glasgow-i egyetemre.

A szerkezetek a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak.

A Heathrow irodaházába érkezett küldeményt egy alkalmazott kinyitotta, és ezután a boríték részben elégett, de személyi sérülés sem itt, sem a többi helyszínen nem történt.

A rendőrség a glasgow-i egyetemre érkezett küldeményt ellenőrzött robbantással semmisítette meg.

A Scotland Yard keddi tájékoztatása szerint
velemenyezd, 2019. március 12. kedd, 14:27
Brexit - Theresa May: a kilépés halasztása nem oldana meg semmit
konzultáción mindaddig, amíg May nyilvánosan és hivatalosan ki nem zárja a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét.

Theresa May azonban a szerdai vitanapon bírálta Jeremy Corbynt, amiért a személyes meghívás ellenére nem hajlandó tárgyalni vele a Brexit-folyamatról, jóllehet a múltban előfeltételek nélkül leült a tárgyalóasztalhoz a Hezbollah libanoni síita szervezettel, a Gázában hatalmon lévő Hamász palesztin radikális csoporttal, vagy az egykori Ír Köztársasági Hadsereggel (IRA), amely a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban.

Válaszában Corbyn kijelentette: az alsóházban többséget kaphatna egy olyan megoldás, amelynek alapján Nagy-Britannia egyfajta vámunióban maradna az Európai Unióval, és ezt a brit üzleti szektor is támogatná. A munkáspárti vezető feltette a kérdést, hogy Theresa May miért nem támogatja ezt a lehetőséget.

A kormányfő szerint ugyanakkor az EU-val elért, az alsóházban viszont leszavazott megállapodás is lehetővé tenné a bürokratikus
velemenyezd, 2019. január 23. szerda, 17:01
Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében
legsúlyosabb terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet három éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. A pokolgép, amelyet az áldozat gépkocsijának aljára rögzítettek, részlegesen robbant csak fel, de az 52 éves Adrian Ismay így is súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg - amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban - már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét.

A rendezési folyamat kiteljesedéseként a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és az IRA egykori politikai szárnyának tartott Sinn Féin - a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő britellenes katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje - több évig együtt kormányozta Észak-Írországot, korábban
velemenyezd, 2019. január 20. vasárnap, 15:41
Szakácskönyvet jelentet meg karácsonyra Gerry Adams
Adams döntését a komolytalannak tűnő könyv megjelentetéséről, mondván, hogy még mindig sok a kérdés a brit politikában szemérmesen csak Bajok (The Troubles) néven emlegetett, az 1960-as évek végétől az 1998-as nagypénteki megállapodásig tartó észak-írországi felekezeti erőszakkal kapcsolatban.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt Gerry Adams soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja volt.

A politikus 1983-tól évtizedekig állt az Írországban és Észak-Írországban egyaránt jelen lévő Sinn Féin élén. Tisztségében februárban váltotta Mary McDonald.Gerry Adams, aki kommentárok szerint egykor az angol-ír politika egyik legrettegettebb alakja volt, az utóbbi években imázst váltott. A Twitteren például kirándulás vagy házimunka közben készült fotókat tett közzé
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 11:29
Nagy-Britanniában mérsékelték az észak-írországi vonatkozású terrorkészültséget
rendőrségnek, ha bármiféle gyanús tevékenységet észlel.

Nem sokkal az Észak-Írországhoz kapcsolódó terrorkészültség csütörtöki mérséklése előtt, február 10-én Mary Lou McDonald személyében új elnököt választott a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin, amely az általánosan elfogadott hatósági nézet szerint az észak-írországi brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején.

A Sinn Féin új elnöke megválasztása után határozott utalást tett arra, hogy a korábbi évtizedek fegyveres erőszakhulláma immár végképp a múlté. Mary Lou McDonald első pártelnöki felszólalásában kijelentette: a múltbeli csaták újbóli megvívása semmiféle értéket nem teremtene, "a háború rég véget ért", és a múltnak soha nem szabad megismétlődnie.

Az IRA terrorhadjáratában becslések szerint háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg, köztük hétszáz brit katona. A
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 15:52
Új elnök és alelnök a Sinn Féin élén
felszólalásában kijelentette: a múltbeli csaták újbóli megvívása semmiféle értéket nem teremtene, "a háború rég véget ért". Hozzátette: nem kell mindenkinek mindenkivel egyetértenie a múltbeli események megítélésében, de abban egyetértésre kell jutni, hogy a múltnak soha nem szabad megismétlődnie.

Általánosan elfogadott az a nézet, hogy a Sinn Féin a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, jóllehet ezt párt eddigi elnöke, Gerry Adams soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja lett volna.

Az IRA terrorhadjáratában becslések szerint háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg, köztük hétszáz brit katona. A brit elhárító szolgálatok meggyőződése szerint Adams néhai helyettese, Martin McGuinness - aki az 1970-es évek közepéig az IRA katonai tanácsának egyik parancsnoka volt - az 1969-ben kezdődött merényletsorozat jelentős részében
velemenyezd, 2018. február 10. szombat, 17:46
1/4
Képek, videók
Írások az önkormányzati ú
furaila
2019. június 27. csütörtök, 11:03
írországi.jpg
durcimarcika
2013. február 10. vasárnap, 12:54
Irországi.jpg
agica2004
2008. június 23. hétfő, 13:48
John Foster - Minden gyön
sanci81
2018. február 16. péntek, 17:26
Fosters Gold.jpg
lacigame
2015. június 03. szerda, 17:02
Jodie Foster Életmü-ért k
farkas1945
2013. február 25. hétfő, 10:49
Jodie Foster.BMP
agica2004
2011. augusztus 11. csütörtök, 15:16
Jodie Foster-.BMP
agica2004
2011. augusztus 11. csütörtök, 15:16
Jodie Foster 49.jpg
farkas1945
2011. február 28. hétfő, 18:03
Jodie Foster,szinésznö.jp
farkas1945
2010. november 08. hétfő, 18:24
Jodie Foster,szinésznö.3.
farkas1945
2010. november 08. hétfő, 18:24
Jodie Foster,szinésznö.2.
farkas1945
2010. november 08. hétfő, 18:24
Jodie Foster,szinésznö.1.
farkas1945
2010. november 08. hétfő, 18:24
Pink Tulips ? Kent Foster
diana68
2009. december 23. szerda, 06:56
pixie_foster_500.jpg
koalaszem
2009. augusztus 03. hétfő, 01:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.