Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 15:40 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Theresa May: helyrehozhatatlan politikai kárt okozna egy újabb népszavazás
Theresa May hétfő délután tájékoztatja a londoni alsóház képviselőit a múlt heti EU-csúcsértekezletről. Felszólalásában a Downing Street által előzetesen közzétett néhány részlet szerint nyomatékosan kitér az újabb EU-referendum egyre többször felmerülő kérdésére, kijelentve: ha a brit kormány ismét népszavazást írna ki az EU-tagságról, azzal azt üzenné a demokráciában bízó millióknak, hogy a demokrácia nem teljesíti a vele szembeni elvárásokat.

May szerint egy újabb referendum valószínűleg nem vinné előbbre az országot, mint a legutóbbi, viszont még mélyebb megosztottságot teremtene, éppen egy olyan időszakban, amikor az ország egyesítésén kellene dolgozni.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A konzervatív párti miniszterelnök a hétfői alsóházi felszólalásban arra inti azokat, akik újabb referendumot szorgalmaznak, hogy ne forduljanak szembe hitszegő módon a brit néppel, mert ha ezt egy második
velemenyezd, 2018. december 17. hétfő, 07:04
Brexit - Egyre indulatosabbak a viták az újabb népszavazásról
Vasárnap Theresa May konzervatív párti miniszterelnök is megszólalt az ügyben, szinte példátlanul erőteljes nyilatkozatban bírálva Tony Blairt, amiért a volt munkáspárti kormányfő az elmúlt napokban több, nagy feltűnést keltő beszédben szorgalmazta az újabb referendum kiírását. Blair hasonlóan erőteljes nyilatkozatban utasította vissza May bírálatát.

Tony Blair, aki 1997-től 2007-ig töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil szerveződés, a People's Vote pénteki londoni rendezvényén felszólalva kijelentette, hogy megítélése szerint immár 50 százalék feletti az esélye egy újabb népszavazás kiírásának a brit EU-tagságról.

Blair szerint még Theresa May számára is ésszerű megoldást kínálna a népszavazás kiírása, tekintettel arra, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről általa elért egyezményt a parlamenti többség nem hajlandó elfogadni.

A volt munkáspárti kormányfő a hétvégén
velemenyezd, 2018. december 16. vasárnap, 13:55
Huawei-ügy - Az amerikai és a kanadai külügyminszter egyetértett abban, hogy nem szabad átpolitizálni az ügyet
egyetértve kanadai kollégája álláspontjával - elfogadhatatlannak nevezte, hogy Kínában Meng Van-csou letartóztatása után két kanadai állampolgárt vettek őrizetbe és tartanak fogva. Pompeo az azonnali szabadon bocsátásukat követelte. A tárcavezető "törvénytelennek" nevezte a kanadaiak fogva tartását és - mint fogalmazott - "a világon mindenütt megfelelő bánásmódban kell részesíteni más nemzetek állampolgárait".

Az amerikai-kanadai tárgyalásokról szóló első amerikai kommentárok megjegyzik: az amerikai kormányzat most reagált először a kanadai állampolgárok letartóztatására.

Meng Van-csout, a kínai Huawei nagyvállalat pénzügyi igazgatóját december 1-jén tartóztatták le, miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt a kanadai Vancouverban. Az Egyesült Államok ügyészsége szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

Az Egyesült Államok az igazgató
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 21:27
Brexit - Blair: 50 százalék felett az újabb népszavazás esélye
Blair, aki 1997-től 2007-ig töltötte be a kormányfői tisztséget a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén, az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil szerveződés, a People's Vote pénteki londoni rendezvényén felszólalva kijelentette: még Theresa May konzervatív párti miniszterelnök számára is ésszerű megoldást kínálna a népszavazás kiírása. Blair szerint ugyanis May teljes joggal mondhatná, hogy a maga részéről mindent megtett, ám a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről általa elért egyezményt a parlament nem hajlandó elfogadni, ezért a parlament helyett döntsenek a választók.

Theresa May korábbi nyilatkozataiban határozottan elvetette az újabb EU-népszavazás kiírásának lehetőségét, azzal az érvvel, hogy a brit választók a 2016-ban tartott referendumon - amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe - már kifejezésre juttatták akaratukat.

A legutóbbi napokban ugyanakkor többször is kijelentette, hogy a Brexit feltételrendszeréről elért
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 19:14
EU-csúcs - Macron: legfeljebb tisztázni lehet, de újratárgyalni nem a brit kilépési megállapodást
Macron sajtóértekezletén kijelentette, létrejött egy megállapodás, az "egy igazán jó, az egyetlen lehető és legjobb megegyezés" mind a két fél számára, amelyet az unió már nem tud újratárgyalni annak ellenére, hogy sok aggodalmat kelt és a valóságtól eltérő sok elképzelés születik a szöveggel kapcsolatban.

Most a brit parlamenten a sor, hogy megtegye a következő és szükséges lépéseket a dokumentum elfogadásához - tette hozzá.

A francia kormány adópolitikája ellen hetek óta tartó, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárgamellényesek megmozdulásaival kapcsolatban elmondta, Franciaországnak nyugalomra, rendre van szüksége és arra, hogy visszatérjen a rendes működéséhez. Hozzátette, nem hiszi, hogy a francia demokrácia képes elfogadni olyan párbeszédet, amely csak a közterületek elfoglalásával működik erőszakos cselekmények által.

Macron csütörtökön Brüsszelben úgy nyilatkozott, nem léphetnek előre azok az országok, amelyekben a vezetés nem veszi
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 18:07
EU-csúcs - Theresa May üdvözölte a huszonhetek nyilatkozatát, de nem tartja elegendőnek
"szilárdabb biztosítékokat" vár az EU-tól, ő maga pedig folytatja a munkát a következő napokban is ennek érdekében, ugyanis ha formális tárgyalások nem is, de további egyeztetések, tisztázások még lehetségesek.

"Kristálytiszta voltam a tartalékmegoldással kapcsolatos garanciákat illetően. Mindkét félnek érdeke a megállapodás, míg a rendezetlen Brexit senkinek nem jó" - fogalmazott.

May azon véleményének adott hangot, hogy jogilag kötelező érvényű a huszonhetek elfogadott zárónyilatkozata.

A brit kormányfő arról is beszélt, hogy a vége felé mindig egyre keményebbek az ehhez hasonló tárgyalások, ez normális.

Végül pedig újságírói kérdésre válaszolva visszautasította azokat a felszólításokat, amelyek szerint a jelenlegi helyzetben le kellene mondania a posztjáról.

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy elhalasztják a másnapra tervezett parlamenti szavazást a Brexit-megállapodásról, ugyanis ha megtartják, akkor azt az alsóház elutasítaná, ezért előbb tárgyalni próbál
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 15:52
Brexit - Brit nagyvállalkozó: csődközeli helyzetbe sodorná Nagy-Britanniát a kemény Brexit
Sir Richard Branson, a több mint négyszáz vállalatból álló Virgin nemzetközi cégbirodalom alapítója a BBC televíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: Theresa May miniszterelnök is elismerte, hogy ha Nagy-Britannia az ő Brexit-stratégiája alapján lépne ki az EU-ból, az sem járna a brit EU-tagsághoz mérhető előnyökkel, és a kormányfő is azt vallja, hogy "a kemény Brexit teljes katasztrófa lenne" a brit nép számára.

Branson szerint a kemény Bexit a Virgin-csoport több tagvállalatát is "megtorpedózná", és hatalmas károkat okozna a konglomerátumnak.

A nagyvállalkozó kijelentette: reméli, hogy végül "a józan ész kerekedik felül".

A konzervatív párti brit kormány átfogó megállapodást ért el az Európai Unióval a Brexit feltételrendszeréről, ám az egyezmény jóváhagyásához messze nincs meg a többség a londoni alsóházban, elsősorban a tory frakció keményvonalas Brexit-táborának ellenállása miatt. E frakciócsoport azt a tartalékmegoldást ellenzi a leghevesebben, amely az ír-északír határon hosszú
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 13:52
EU-csúcs - Belga kormányfő: rendkívül kétséges a Brexit-megállapodás londoni jóváhagyása
Charles Michel elmondta, a bennmaradó huszonhetek vezetőit "nem győzte meg különösebben" brit kollégájuk előző esti beszámolója arról, hogy az Egyesült Királyság kormánya képes lesz elérni a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyását.

Hangsúlyozta, hogy ő maga jelenleg nem túl optimista, mivel "óriási a bizonytalanság", márpedig most már teljes mértékben a szigetország térfelén pattog a labda. Kiemelte: a rendezetlen kiválás Belgiumra nézve különösen súlyos következményekkel járna, ezért fel kell gyorsítani az erre való felkészülést.

Sebastian Kurz osztrák kancellár ennél derűlátóbbnak mutatkozott. Aláhúzta, hogy bár mindkét félnek határozottan érdeke a megegyezés, Theresa May brit kormányfőt nem érhette meglepetésként, hogy a bennmaradó országok nem hajlandóak a kiválási szerződés újratárgyalására. Leszögezte, hogy a brit belpolitikai konfliktus alapja, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó pótmegoldás "semmilyen körülmények között nem állandó, pusztán
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 12:22
EU-csúcs - Merkel: fel kell készülni a brit kiválási megállapodás elmaradására is
Merkel újságíróknak nyilatkozva elmondta, a Theresa May brit kormányfővel folytatott megbeszélést követően 27-es körben tartott ülésen az uniós vezetők hangsúlyozták, hogy politikai biztosítékokra van szükség a brit kilépést (Brexit) követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszakra vonatkozóan.

"Olyan jövőbeli kapcsolatot akarunk, amelyben mindkét fél szabadon fejlődhet" - fogalmazott a kancellár.

Elmondta: nem tudja megmondani, mikor lépne életbe az Egyesült Királyság és az EU közötti átfogó kétoldalú kereskedelmi megállapodás, de reményeik szerint még az átmeneti időszakban sor kerülhet erre. Hozzátette: a kilépési megállapodásba foglalt tartalékmegoldás célja, hogy közös vámuniós szabályozással elkerüljék az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező vámellenőrzés visszaállítását abban az esetben, ha a brit kilépés után tervezett átmeneti időszak végéig nem lép életbe a kereskedelmi megállapodás.

"Nem nevezhetünk meg más határidőt. Csak azt mondhatjuk, hogy mindkét félnek
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 07:05
EU-csúcs - Huszonhetek: nem tárgyalható újra a brit kiválási megállapodás
parlamenti szavazást a Brexit-megállapodásról, ugyanis ha megtartják, akkor azt az alsóház elutasítaná, ezért előbb tárgyalni próbál az uniós intézményekkel és a huszonhetekkel a képviselők nagy része által aggályosnak tartott elemekről.

Szakértők azonban kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a most elfogadott nyilatkozat elegendő lesz a londoni ratifikáció sikerre viteléhez.

Az EU-csúcs csütörtöki nyitónapjának munkavacsoráján a huszonhetek vezetői először meghallgatták a brit kormányfőt, kérdéseket tettek fel neki - ez közel egy órán át tartott -, majd szűkebb körben folyt tovább az egyeztetés.

Brit kormánytisztviselők szerint May "politikai és jogi biztosítékokat" kért annak kiküszöbölésére, hogy országa az ír-északír pótmegoldás nyomán esetleg végleg "beleragadjon" egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

A miniszterelnök rámutatott: a londoni parlamenti többség a rendezett kiválás pártján áll, megfelelő garanciákkal így még lehetséges lenne a kiválási szerződés
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 07:04
EU-csúcs - Brexit - Merkel: az unió meg fogja védeni érdekeit
dokumentumnak tartja brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, már elfogadott megállapodást, és nem lát esélyt arra, hogy az 27 tagállam újratárgyalja és megváltoztassa azt.

A kancellár örömét fejezte ki, hogy Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök megnyerte a saját pártja által ellene kezdeményezett, szerda este megtartott bizalmi szavazást, így konstruktív megbeszélés folytatható a csütörtök esti munkavacsorán.

Emmanuel Macron francia elnök érkezésekor kijelentette, a brit kormányfőn múlik a Brexit-megállapodás hazai elfogadtatása, majd leszögezte, a dokumentumot nem lehet újratárgyalni.

"Politikai vitát folytathatunk ugyan, de a megállapodás, amelyet már egyszer elfogadtunk, nem lehet megváltoztatni" - mondta.

Most a brit kormányfőn a sor, hogy elmondja, milyen politikai megoldásra törekszik, hogy többséget szerezzen a szöveg hazai elfogadásához - tette hozzá Macron.

Sebastian Kurz, az Európai Tanács soros elnöki tisztjét betöltő Ausztria kancellárja
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 16:22
EU-csúcs - Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben
Az ülés megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja ad tájékoztatást a korábbi döntések végrehajtásáról.

A délutáni munkaülésen a tagországok állam- illetve kormányfői először tartanak érdemi véleménycserét a 2021 és 2027 közötti többéves pénzügyi keretről.

Ezután a vezetők külügyekkel, többek között az Azovi-tengeri konfliktussal foglalkoznak, valamint megvitatják a dezinformációs kampányok problémáját. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök beszámol a minszki egyezmény végrehajtásának állásáról, ezzel kapcsolatban pedig az orosz szankciókról is szó lesz.

A munkavacsorán az Egyesült Királyság távozása után bennmaradó tagállamok vezetői Theresa May brit miniszterelnökkel tárgyalnak a Brexitről, majd a huszonhetek külön is egyeztetnek a kérdésről, illetve a rendezetlen kiválásra való
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 15:42
1/516
Képek, videók
Brexit theresa-may.jpg
megyerimihaly
2016. szeptember 02. péntek, 01:35
A Helyrehozhatatlan 01.jp
chillik
2018. március 25. vasárnap, 05:26
A Helyrehozhatatlan 02.jp
chillik
2018. március 25. vasárnap, 05:25
A Helyrehozhatatlan 03.jp
chillik
2018. március 25. vasárnap, 05:25
A Helyrehozhatatlan 04.jp
chillik
2018. március 25. vasárnap, 05:24
A Helyrehozhatatlan 05.jp
chillik
2018. március 25. vasárnap, 05:23
Helyrehozhatatlan.gif
scorpionsrose
2015. május 04. hétfő, 16:22
orban_nepszavazas16022 4_5
megyerimihaly
2016. február 25. csütörtök, 15:41
Népszavazás.jpg
tinka1951
2015. augusztus 05. szerda, 10:26
NATO-népszavazásról
furaila
2013. december 13. péntek, 07:07
Népszavazási törvény mani
furaila
2013. október 26. szombat, 17:11
Népszavazás és a nato
furaila
2012. július 27. péntek, 08:45
népszavazáskor.jpg
agica2004
2008. június 24. kedd, 15:36
Népszavazás papirok 5.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
Népszavazás papirok 4.jpg
fogmoni
2008. március 17. hétfő, 11:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.