Belépés
2020. május 31. vasárnap | 22. hét | 152. nap | 21:37 | Angéla, Petronella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
AM-államtitkár: 3,5 milliárdos program keretében népszerűsíti az agrártárca a magyar borokat
borokat.

Kifejtette: Magyarországon 65 ezer hektáron 22 borvidéken termelnek borszőlőt, a mintegy 20-30 százalékban exportra kerülő hazai borok pedig az "ország gasztronómiai nagyköveteinek" számítanak. Éppen ezért - tette hozzá - a magyar kormány az elmúlt időszakban sokat tett a magyar borászatok megújulása, technológiai fejlesztése érdekében is.

A díjra utalva kiemelte, fontos a borászatok, pincészetek között zajló egészséges verseny, hiszen ezzel fokozható a minőség mind a vendéglátás, mind a borkészítés területén.

A díj idei nyertese, Günzer Tamás úgy vélekedett, a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést.

A pincészet 66 hektáron gazdálkodik, kizárólag classic és prémium száraz borokat készít széles palettán, ami több mint 20 borfajtát és borcsaládot jelent.

A borász közölte: éves szinten félmillió palackozott bort értékesítenek, a 15-20 százalékuk exportra kerül.
velemenyezd, 2019. október 09. szerda, 14:12
Érdekességek
működött tovább a huta.

Óbánya és Kisújbánya az üvegolvasztó műhely távozása után sem néptelenedett el,
a hátramaradt irtásfalvak lakossága mezőgazdaságból, illetve különböző háziipari tevékenységből próbált megélni, ekkor alakult ki az óbányai fazekasság is.
A kelet-mecseki üveghutákban a környékbeli lakosság használati eszközei mellett elsősorban a pécsváradi apát és a pécsi püspök részére készítettek üvegtárgyakat.
Nagy felvevőpiacot jelentettek a borvidékek is,
ahol a borkészítésben sokféle üvegtárgyra volt szükség. A hutatelepülések élén a hutamester állt, ő bérelte az erdőt és az üveggyártás jogát az uradalomtól. Övé volt a település legnagyobb háza, körülötte egyszerű kis házikókban laktak a hutában dolgozó munkások a családjukkal.
Az üvegesek útján
Az Óbányai-völgyön is áthaladó Üvegesek útja elnevezésű tanösvény tábláit olvasgatva sok érdekes dolgot lehet megtudni az egykori üveghuták életéről. A Kisújbányai Baráti Kör Alapítvány által alapított Üvegesek útja
kirscha, 2018. július 24. kedd, 10:01
Krónika 4. rész (borgazdálkodás)
LMP: stratégiai szemléletváltásra van szükségSallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka jónak tartotta a javaslat alapvető irányait, de szerinte ez nem oldja meg a borágazat problémáit, ezért átfogó újragondolást, stratégiai szemléletváltást sürgetett. Hozzátette: évtizedek óta csökken a szőlő termőterület, és emiatt több ezer munkahely szűnt meg vidéken, aminek az alternatívája a közmunka vagy külföldi munka lett. Ugyanakkor hangsúlyozta: LMP szerint szőlő és a borkészítés jobban hozzájárulhatna a vidéki munkahelyek fejlesztéséhez.

Egyetértett a művelés nélküli parcellák problémájának a javaslatban vázolt kezelésével, ugyanakkor jelezte, az LMP módosító indítványban kezdeményez majd a kényszernövényvédelem elrendelelésének lehetőségét is.Kónya: támogatható az előterjesztés

Kónya Péter (független) támogathatónak tartotta az előterjesztést és üdvözölte, hogy arról egyeztettek az érintettekkel az előterjesztők.

Beszámolt arról is, hogy konzultált az a különböző
velemenyezd, 2016. november 09. szerda, 12:22
ETTEM SZŐLŐT MOST ÉRIK... SZÜRET idejére
A szüret kemény munka és ünnep egyszerre. A szőlő kapálása, metszése és oltása után ekkor köszönt be a borkészítés ideje.
A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de mai jelentése kiterjedt a többi gyümölcs betakarításának elnevezésére is.
Nyelvünkben már a honfoglalás előtt megjelentek a szőlőtermeléssel kapcsolatos szavak. És persze hazánk területén már a régi rómaiak is termesztették és élvezték a szőlőt. A középkorban is igen magas szintű szőlőművelés folyt.
Sok hagyomány ma is él, s ezekhez - mint például a szüret kezdetének időpontjához - ragaszkodnak az emberek.

A szüret első napja egyes területeken neves dátumokhoz kapcsolódik. Eger vidékén szeptember 29. -

Szent Mihály napja, Miskolc környékén október 18. - Lukács napja, a Dunántúlon október 15. -
Szent Teréz napja a szüret kezdete.

Jellemző, hogy a rég kialakult napokhoz kötődik a szüret kezdete, ez az időpont azonban régiókként változott. Ennek
lenke1964, 2016. szeptember 27. kedd, 20:39
Észak Dunántúl - Szlovákia
Lehár Ferenc. Ezután továbbutaztunk Ógyallára, ahol megtekintettük a Csillagvizsgálót és a Feszty kastélyt. A város szülötte Feszty Árpád, a felújított, a magyar honfoglalást ábrázoló hatalmas Magyarok bejövetele körkép festője. Tovább utazva Martos településre az 1975-ben megnyitott falumúzeumot tekintettük meg, majd a nemzetközi hírű Neszmélyi Hiltop borászatot kerestük fel, ami az ország egyik legnagyobb reduktiv pincészete, ahol vacsorával egybekötött borkóstoláson vehettünk részt és egyben a borkészítés technológiai folyamatába nyerhettünk bepillantást.

Következő nap Bábolnára buszoztunk. A település a lótenyésztéséről és a mezőgazdaságáról méltán híres. A bábolnai versenylovak nem csak Magyarországon, de az európai pályákon is kiváló eredményekkel öregbítették a ménes hírnevét. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok látogatása során lehetőségünk volt a Lovasmúzeum, a Ménesudvar, a Lovarda és a Kocsimúzeum megtekintésére is. Ezt követően győri séta következett a belvárosban. Győr Magyarország hatodik
menusgabor, 2016. szeptember 06. kedd, 18:00
A borászat a magyar milliárdosok játszóháza
A magyar milliárdosok között nagyon menő borásznak lenni, vagy legalább a borkészítésbe invesztálni. Annak ellenére, hogy megtérüléssel csak hosszú idő után lehet számolni, egyre többen bukkannak fel közülük e presztízságazatban, nem egy nevére is veszi a pénznyelő pincészetet. Ipari bárók és bankárok, ingatlanmágnások, szemétcsászárok és élelmiszeripari nagymenők öntik a pénzt a feneketlen borászatokba.
Milliárdos forgalmú, évi kétmillió palack bort készítő vállalkozássá nőtte ki magát a bankár Csányi Sándor villányi borászata, a Csányi Pincészet Zrt. (A társaság a Csányi Sándor élelmiszer-gazdasági cégeit tömörítő Bonafarm-csoport tagja.) A pincészet 2002 decembere óta működik Csányi neve alatt, korábban Villányi Borászat Rt. volt a neve, amelynek jogelődje a Pannonvin Borgazdasági Kombinát villányi egysége, a Szőlő-Bor Kft. volt - írja a Napi.hu. A borászat ültetvényei a villányi borvidék legjobb dűlőin helyezkednek el (például Kopár, Csillagvölgy, Hársos); összesen 370 hektáron
foldinefehereva, 2015. december 27. vasárnap, 23:10
10 legizgalmasabb elhagyatott hely Magyaroroszágon
10. Gyönyörű elhagyatott présház

A hihetetlen panorámával rendelkező, tárva-nyitva álló présház feltehetőleg a '20-as években épült. Az évek óta elhagyatottan álló épületben, máig szinte minden eszköz megtalálható: prések, hordók, daráló, sőt, a borkészítéshez is használatos eszközök és vegyszerek is.

Az, hogy az épület máig megőrizte a szépségét és állagát annak köszönhető, hogy nagyon eldugott, csendes helyen van. Az épületet körüljárva persze már szembetűnik az elmúlás és az enyészet: a vakolat potyog, a fal omlik, az ablakok pedig kitörve.

A présházról szóló teljes anyag ide kattintva elérhető:
sanci81, 2015. november 19. csütörtök, 16:33
Hol készítettek először bort?
vadon él. Tudományos neve Vitis vinifera. A Kaukázus-hegységben 1700 méter magasságig is előfordul, és 15-16 centiméter vastag vesszejével még a legmagasabb fák csúcsaira is felkapaszkodik. A szőlő egyik őshazája tehát Eurázsia. De a vadszőlő Európában is honos. Ez az úgynevezett Vitis silvestris. Kaukázusi rokonaitól csak a magja különbözik. A harmadik szőlőcsoport Amerikában virul.

A szőlő őshazáját tehát pontosan meghatározni nem tudjuk. Egy azonban bizonyos, hogy a szőlőtermesztés és a borkészítés valahol Európa és Ázsia határán kezdődött.

Hogy ki és mikor készítette az első bort, nem tudjuk. Ezt ugyanis nem lehet megállapítani. Valószínűleg nem egy helyütt jöttek rá a borkészítés lehetőségére. Tény az, hogy 4200 esztendővel ezelőtt már boroztak az emberek. Hammurabi babilóniai király egy kőbe vésett rendelete fennmaradt, eszerint a kereskedőknek szigorúan megtiltja, hogy a bort a kiszabott árnál drágábban mérjék, és részeg embereket kiszolgáljanak. E rendelkezés megszegőit halállal
sanci81, 2015. november 14. szombat, 20:12
A bor szó eredete és rövid története
Ami a görögöknél Dionüszosz, a rómaiaknál Bacchus az a magyaroknál Bor Tengri, a hely amely az áldozatot és egyben a Föld és az Újjászületés Istenét jelképezi.

A szőlő a vitis vinifera őshazája Ázsia területén a mai Irán, Türkmenisztán területére helyezik a kutatók. Nem hiába a mondás "Ex oriente lux", vagyis a világosság keletről jön. Perzsa és sumér legendák beszámolnak a borkészítésről és az emberre gyakorolt hatásáról. Így biztosan kijelenthetjük a Gilgames eposz tudatában is, hogy a bor az emberi történelem, kultúra alakulásában, fejlődésében rendkívül fontos szerepet kapott. És ez így volt a hunoknál-magyaroknál is. Hiszen Anonymus a XII-i krónikában beszámol, hogy az ősi szkíta hazában az ősök szívesen fogyasztottak húst, halat, tejet, fűszereket és bort. Az étkezés melletti borfogyasztás már az ősidők óta végig kísérte a magyarságot.

Amennyiben borral
cologne53, 2014. november 04. kedd, 17:27
Szőlészeti-borászati világkonferencia kezdődött Tokajban
A terroir kifejezés a latin terra szóból ered, amely földet, talajt, termőhelyet jelent. A szőlőtermesztésben és borászatban kiemelt jelentőségű a talaj és a termőhely szerepe, de a terroir fogalma ennél többet mond a fogyasztóknak: nem csak az adott területet jelöli, hanem magában foglalja a klimatikus adottságokat, a szőlőfajtákat, a termesztéstechnológiát, a borkészítés módszerét, sőt a szőlész-borász személyét is.

A konferencia főszervezője a szőlész, illetve borász szakmérnök képzését biztosító Budapesti Corvinus Egyetem, amelynek rektora, Rostoványi Zsolt a megnyitón egyebek mellett azt mondta: Tokaj egyedülálló terroirral rendelkezik, s az esemény rendkívüli lehetőséget kínál a Tokaji Borvidéknek arra, hogy egyedi adottságait és eredményeit, valamint filozófiáját az országhatárokon kívül is ismertté tegye.

A konferencia célja a terroir kutatás legújabb eredményeinek megvitatása, valamint a termőhely-felmérés területén a Magyarországon, és ezen belül a tokaji, valamint az egri borvidéken
velemenyezd, 2014. július 07. hétfő, 12:04
Francia borokat bemutató szalvétáimhoz kis ízelítő:
kombinációja uralja egyensúlyban lévő hosszú és elegáns lecsengését.

Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke. Az ország keleti felében, Lyontól északra elterülő tartomány két régió - Rhône-Alpes és Burgundia - egy egy megyéjének - Rhône és Saône-et-Loire - dombos vidékét foglalja magában. Közigazgatásilag a világ egyik legváltozatosabb borvidékének, Burgundiának legdélibb része, de nemzetközileg önállóan is elismert, nagy múltú bortermelő vidék. Egyedi borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül. A beaujolais-i borok az Appellation d'origine contrôlée (AOC), azaz ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott borok közé tartoznak; a legmagasabb minőségi fokozatot képviselik. Fő alapanyaguk egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlő, a gamay; bora jellemzően könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor. A vidék teljes bortermelésének mindössze 1%-át kitevő fehérborok jellemzően chardonnay és aligoté
venci76, 2014. május 13. kedd, 20:24
Folytatódik a tokaji borvidék fejlesztése
amelyből térinformatikai módszerek segítségével minden felmért földdarabról több tucat féle szempont alapján lehet majd akár 20-szor 20 centiméter pontosságú térképeket készíteni.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a termőhely-felmérés csak az egyik eleme a Tokaj Kereskedőház Zrt. által meghirdetett "tokaji minőségi forradalomnak", ennek részeként a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a céggel együttműködve, még tavaly október végén módosította a borvidéki rendtartást, a szőlőtermesztésre és a borkészítésre vonatkozó előírások szigorításával erősítve meg a tokaji borok eredetvédelmét.

Az új rendtartás - egyebek mellett - az aszúbor készítését is újraszabályozta, garantálva, hogy a jövőben Tokaji Aszú néven csak prémium minőségű termékek készülhessenek ki a piacra a borvidékről. Szintén lényeges változtatás, hogy ez év július 31-től a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülő borokat kizárólag helyben lehet majd palackozni.

A cég azt is közölte, hogy a borvidék különleges adottságainak eddiginél
velemenyezd, 2014. május 13. kedd, 11:02
1/3
Képek, videók
Az államtitkár
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 10:11
allamtitkarok cseréje.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:36
Nyitrai Zsolt államtitkár
agica2004
2011. február 03. csütörtök, 15:30
népszerűség.jpg
dnemethk
2016. december 28. szerda, 14:17
népszerűség
tvally
2006. november 19. vasárnap, 16:53
gunz nRoses.jpg
agica2004
2017. április 22. szombat, 16:03
gunz7-qv1PHax0kln0Q-s4 znm
boszi0604
2015. augusztus 10. hétfő, 16:07
Boróka.jpg
pacsakute
2015. szeptember 27. vasárnap, 14:04
Boróka bokor
kicsoda57
2015. július 28. kedd, 16:21
A boróka, dísz.png
rochlitzne
2014. november 02. vasárnap, 19:34
boróka
taltos1
2014. május 06. kedd, 15:49
boróka0831.jpg
maroka
2012. augusztus 31. péntek, 20:52
Boróka
pacsakute
2012. augusztus 23. csütörtök, 08:50
Benyák Boróka Blanka.jpg
blackfeet
2010. november 02. kedd, 11:41
boróka&termése
peterimajoridozsahe
2010. szeptember 24. péntek, 15:34
Címkék
borkészítés jobban, egri borvidéken, hutatelepülések élén, vadszőlő Európában, kereskedőknek szigorúan, jövőben Tokaji, elmúlt időszakban, borkészítés módszerét, üveggyártás jogát, Újjászületés Istenét, egykori üveghuták, borkészítés lehetőségére, borvidéki rendtartást, borkészítésbe invesztálni, hátramaradt irtásfalvak, 1975-ben megnyitott,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.