Belépés
2019. június 17. hétfő | 25. hét | 168. nap | 01:43 | Laura, Alida
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Új templomot kapott Derekegyház
között fekvő község a régészeti leletek tanúsága szerint már az Árpád-korban egyházas falu volt. A település a tatárjárás pusztítása után néhány évtizeddel újra benépesült, majd a 16. század második felében a török három alkalommal is feldúlta, ennek következtében teljesen megsemmisült. A pusztává vált területet Károlyi Sándor 1722-ben megvásárolta, majd Károlyi Antal az 1760-as években uradalmi központtá fejlesztette.

A Károlyi-család barokk-copf stílusban épült kastélyának melléképületében, az eredetileg nagykonyhának szánt teret alakították át ideiglenesen kápolnává. Derekegyház római katolikus híveinek, az új templom megépítéséig ez volt a temploma.

A Szentháromság-templom alapkövének szentelésére, az Árpád-kori kápolna lerombolását követő 777. évben, 2018-ban kerülhetett sor. A templom tervezője Váncza László, Ferenczy Kinga és Ránki Soma építészek voltak, az 160 millió forintos beruházás kivitelezését az Építészmester Zrt. végezte.

Az új templom a kastély előtti park ligetes kertjében, a
velemenyezd, 2019. június 15. szombat, 23:22
NAPTÁR - 2019. június 16.
emléknapjaként ünnepeljük. Ezen a napon emlékezünk Nagy Imrére és mártírtársaira, valamint a forradalmat követő megtorlás valamennyi áldozatára.APÁK NAPJA - Az apák megünneplését az Egyesült Államokban kezdeményezték a 20. század elején. Június harmadik vasárnapján tartják.

JÚNIUS 16-ÁN TÖRTÉNT:1850. Kossuth Lajos az emigrációból ismertette a Duna menti népekre vonatkozó konföderációs tervét.1885. Megalakult az Újpesti Torna Egylet (ÚTE).1911. New York államban bejegyezték az IBM számítástechnikai céget, eredetileg Computing-Tabulating-Recording Company (CTR) név alatt.1919. Eperjesen kikiáltották a Szlovák Tanácsköztársaságot, amely július 7-én elbukott. (100 éve)1944. Budapest polgármestere, Farkas Ákos kiadta azt a rendeletet, amelyben a zsidó lakosságnak kijelölte új lakhelyét. (75 éve)1958. Budapesten - törvénysértő ítélet után - kivégezték Nagy Imrét, az 1956. évi forradalom és szabadságharc törvényes miniszterelnökét, valamint Maléter Pált, a forradalom honvédelmi miniszterét és Gimes Miklós
velemenyezd, 2019. június 14. péntek, 08:01
Irodaházat adott át Kolozsváron a magyarországi Kész csoport
A Hexagon offices irodaházban összesen 21 600 négyzetméter hasznos felületen kínálnak irodahelyiségeket vállalatok számára. A beruházás értéke meghaladja a 20 millió eurót.

Az átadó ünnepségen Szalados László, a Kész Holding Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a kolozsvári irodaház a cég legnagyobb külföldi beruházása.

Felidézte: az épületet eredetileg kórháznak tervezték, de a projekt pénzügyi okok miatt elakadt. A Kész Románia - amely a kórházprojekt kivitelezője volt - megvásárolta a félkész épületet, és irodaházzá alakította át.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestereúgy fogalmazott: a Kész csoport jókor volt jó helyen, mert Kolozsváron nagy az igény a korszerű irodahelyiségekre.

Hozzátette: a város erejét az egyetemek padjairól kikerülő jól képzett munkaerő jelenti. Az Eurostat felmérését is idézte, mely szerint a Kelet-Közép-Európa nagyvárosai közül Prága után Kolozsváron a legkönnyebb elhelyezkedni.

Albu István a Kész Románia igazgatója elmondta: a Kész
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 21:11
A tervezettnél tovább tarthat, akár 2025-ig is elhúzódhat a berlini Pergamon Múzeum felújítása
Az ókori világ nyolcadik csodájának is nevezett Pergamon-oltárnak otthont adó múzeum rekonstrukciója ugyan az eltervezett menetrend szerint halad, de meglehet, hogy adódik egy legfeljebb 19 hónapos csúszás, így a munkát 2023 nyara helyett csak 2025-ben fejezik be, de a 477 millió eurós (155 milliárd forint) költségvetést nem lépik túl - idézte a BZ című berlini lap csütörtökön a beruházás vezetőit.

A munka befejezését eredetileg 2019-re tervezték, és az első költségvetés 385 millió euróról szólt. A terveket 2016-ban kellett módosítani. Az akkor kitűzött 2023-as céldátum elsősorban a feladat rendkívüli összetettsége miatt kerülhet veszélybe.

A felújítást azért kell igen körültekintően kell végezni, mert az időszámítás előtti második században Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén alkotott Pergamon-oltár és a múzeum gyűjteményének számos további pótolhatatlan kincse az építési terület része, az egyik épületszárny pedig továbbra is nyitva tart, folyamatosan fogadja a látogatókat. Ráadásul a
velemenyezd, 2019. május 02. csütörtök, 20:33
Sikeres volt az Alteo zártkörű részvénykibocsátása
Az Alteo március 13. és 19. között zajló, zártkörű részvénykibocsátása során a befektetők közel 2,8 milliárd forint összértékben nyújtottak be előzetes kötelezettségvállalási nyilatkozatokat, míg az eredetileg megcélzott jegyzési érték 1,5 milliárd forint volt. Túljegyzés maximum 2 milliárd forintig volt elfogadható. A befektetők elsősorban hazai intézményi és belföldi jogi személyek voltak.

A befektetőknek minimum 100 ezer euró kibocsátási értékű új részvény megvásárlására kellett kötelezettséget vállalniuk. Az új részvények végleges kibocsátási árát az igazgatóság 670 forintban,a 660-670 forintos ársáv felső határán állapította meg. A túljegyzés során a nagyobb összegű befektetésre kötelezettséget vállalók előnyt élveztek.

A forrásbevonás azért vált szükségessé, mert az Alteo olyan kedvező megtérülésű projekteket lát a hazai piacon, amelyek finanszírozásához rövidesen nagyobb mennyiségű saját tőkére lehet szüksége. A projektlehetőségek javarészt megújuló energetikai beruházások,
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 18:40
A General Motors 1,8 milliárd dolláros beruházást hajt végre az Egyesült Államokban
A detroiti székhelyű autógyártó óriás az összeg egy részét az egyik michigani üzemének fejlesztésére fordítja: az Orion Township városkában lévő üzemben készül a Chevrolet új elektromos autója, itt 400 új munkahelyet teremtenek.

Az új elektromos autókat a GM eredetileg az Egyesült Államokon kívül tervezte gyártani, de változtatott korábbi döntésén. Ezt az iparági és vállalati logika következményeként magyarázta, és nem említette meg Donald Trump nevét.Az amerikai elnök többször is nyilvánosan bírálta a nagyvállalatot, és arra sürgette, hogy ne külföldön, hanem az Egyesült Államokban hajtson végre beruházásokat. Legutóbb e hét szerdáján, az ohiói Lima városában tartott nagygyűlésen hozta szóba a General Motorst.

Az autógyár a múlt ősszel jelentettebe, hogy bezárja az ohói Lordstownban lévő üzemét, megszüntetve ezzel 1500 munkahelyet. Trump szerdán a lordstowni gyár újranyitására szólította fel a GM vezetését.

"A GM továbbra is folytatja beruházásait az amerikai üzemeiben,
velemenyezd, 2019. március 22. péntek, 21:22
A parlament elfogadta Románia költségvetését
A román kormány eredetileg 2,55 százalékos államháztartási hiányt tervezett, de csütörtökön a parlament megszavazta az ellenzéknek a gyermekenként megítélt családi pótlék megemelésére vonatkozó indítványát, amit a deficit növelésével fedeznek.

A költségvetést 272 törvényhozó szavazta meg, 122-en ellene voksoltak 2 tartózkodás mellett. A tervezetet a román kormánykoalíció pártjai mellett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is támogatta.

A parlamenti vitán Viorica Dancila miniszterelnök elmondta, hogy a költségvetés 5,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, a kormány optimizmusát pedig azzal indokolta, hogy fejlődik a gazdaság, összesen 50 milliárd lejt (10,5 milliárd eurót) irányoztak elő közberuházásokra, ami megteremti a kormány által remélt növekedés feltételeit.

Dancila a beruházások mellett prioritásként jelölte meg az oktatást, amelynek évi költségvetése mintegy 48 százalékkal lesz nagyobb az előző évhez képest, az egészségügyre is 15 százalékkal többet fordítanak. A
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 13:21
Az RMDSZ a költségvetés-tervezet támogatásáról döntött, miután a bukaresti kormánykoalíció elfogadta több módos
Ezzel elhárulni látszik a veszélye annak, hogy a hét végén esedékes voksoláson a - képviselői távozása miatt meggyengült - PSD-ALDE koalíciónak ne legyen elegendő szavazata a költségvetési törvény elfogadásához.

Kelemen Hunor rámutatott: az RMDSZ-nek komoly fenntartásai voltak azzal a költségvetés-tervezettel szemben, amelyet a kormány kidolgozott, de az utóbbi napok során az RMDSZ-nek több olyan módosító indítványt sikerült elfogadtatnia, amelyek az eredetileg előirányzottnál több forrást juttatnak a helyi önkormányzatoknak és bővültek a helyi és országos jelentőségű infrastruktúra-fejlesztésre szánt források is, köztük az észak-erdélyi, illetve az Erdélyt és Moldvát összekötő autópálya-projektre szánt összegek.

Az RMDSZ elnöke szerint a koalíció tervezetének legnagyobb hibája az, hogy több hónapos késéssel került a parlament elé, és emiatt legalább két hónapos késésbe került minden idei állami és önkormányzati beruházás. Ezen már nem lehetett segíteni, de éppen ezért fontos mielőbb lezárni a
velemenyezd, 2019. február 14. csütörtök, 14:32
Az Európai Unió 517 millió euróval finanszírozza a bukaresti metróhálózat kibővítését
Az Európai Bizottság szerdai közleménye emlékeztetett, hogy a beruházási terv része a nagy infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó ágazati operatív programnak. Az uniós támogatást egy 6 kilométeres szakasz megépítésére fordítják, amely része az összesen 14 kilométeres szakasznak.

Az unió által támogatott szakaszon hat állomás épül meg, amelyek a már meglévő 1 Mai és a Baneasa kereskedelmi központnál megépülő Tokyo megálló között teremt összeköttetést. A támogatásból 12 metrószerelvényt is vásárolnak.

Az Európai Bizottság közölte, hogy ez a projekt 1,8 millió állampolgárnak a közlekedését könnyíti meg. A beruházás átadását 2023-ra tervezik, az építkezési munkálatokvárhatóan az év második felében kezdődnek el.

A teljes, 14 kilométeres szakaszon összesen 12 megálló lesz, a terv teljes költségét 1,391 milliárd euróra becsülte a román közlekedési minisztérium.

A metróhálózat kibővítését Románia eredetileg a 2020-as Európa-bajnokságra ígérte meg az Európai Labdarúgó Szövetségnek
velemenyezd, 2019. február 13. szerda, 16:22
Elfogadta a román kormány az idei költségvetés-tervezetet
Eugen Teodorovici pénzügyminiszter a kormány pénteki ülése után elmondta, még aznap elküldik a parlamentnek a költségvetést, és bízik benne, hogy a törvényhozói testület gyorsan elfogadja.

A miniszter kiemelte: amennyiben bekövetkezik az 5,5 százalékos növekedés, a román költségvetés először fogja meghaladni az 1000 milliárd lejt, hiszen becslésük szerint a bruttó hazai termék (GDP) értéke eléri az 1022 milliárd lejt (215 milliárd euró). Ez 33 százalékkal nagyobb a 2016-os 765 millió lejes GDP-hez képest, azóta van ugyanis kormányon a jelenlegi szociálliberális koalíció - emlékeztetett a miniszter.

Teodorovici felhívta a figyelmet arra, hogy az államháztartási hiánycélt csak akkor sikerül elérni, ha a beruházások megvalósulnak, ezeket nem kell elodázni bürokratikus akadályok miatt, ezért azt ígérte, a kormány szigorúan nyomon követi a közberuházásokat.

A költségvetés a tervezett bér- és nyugdíjemeléseket is tartalmazza, így a közszférában az alapbérek a 2018-2020 közötti időszakra
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 16:11
Merkel: az álhírterjesztés az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kihívás
Kiemelte: az internet nagyon alkalmas az információk terjesztésére, és "valamennyien tudjuk, hogy ezek az információk gyakran manipulatívak", féligazságot tartalmaznak vagy "célzott állami propaganda" révén jelennek meg.

Ilyen félrevezető, manipulatív információk az úgynevezett hibrid - katonai erő mellett más eszközökkel is folytatott - háború részeként terjesztettek álhírek (fake news) is, amelyek ellen meg kell tanulni védekezni, ez az egyik legfontosabb feladat Németország biztonsága és társadalmi összetartása megőrzésének érdekében - fejtette ki Angela Merkel.

"Saját élményeim alapján mondom, az ember gyakran nem is akarja elhinni, hogy mi mindent terjesztenek", de "szembe kell nézni a valósággal", és cselekedni kell - jegyezte meg a német kancellár, hangsúlyozva, hogy a BND-nek kiemelt szerepe van a fake news elleni védekezésben.

A külföldi hírszerzéssel foglalkozó nemzetbiztonsági szolgálat új központja a berlini belváros egyik legnagyobb épületegyüttese, 260 ezer négyzetméteres,
velemenyezd, 2019. február 08. péntek, 13:52
Európai Számvevőszék: alighanem túlbecsülték a Juncker-terv keretében mozgósított beruházások összegét
A kedden közzétett értékelés szerint egyes megítélt támogatások pusztán más uniós, illetve az Európai Beruházási Bank által nyújtott finanszírozást váltottak ki. A források egy része olyan projektekhez került, amelyek más magán- vagy közfinanszírozáshoz is hozzájuthattak volna, noha nem biztos, hogy azonos feltételek mellett.

Az EFSI felállítása óta eltelt időben jóváhagyott projektek végrehajtásához összesen körülbelül 69 milliárd eurót ítélt meg a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint ezzel négy év alatt 360 milliárd eurót mozgósítottak az EU tagállamaiban, 1,4 millió munkahely létrejöttét segítve.

A számvevők azonban megkérdőjelezték a reálgazdaságban ténylegesen mozgósított többletberuházások összegét, kiemelve, a használt számítási módszerek esetenként a valósnál nagyobbnak tüntették fel ezek mértékét. Nem vették figyelembe, hogy bizonyos támogatások csupán más finanszírozási eszközöket váltottak ki, és a projektgazdák időnként csak azért
velemenyezd, 2019. január 29. kedd, 11:01
1/39
Képek, videók
Derekegyház.jpg
basikele
2012. november 11. vasárnap, 07:40
Derekegyháza
brozsika
2008. július 09. szerda, 08:25
Derekegyház magasságadata
derekegyhaz
2007. augusztus 11. szombat, 21:35
Az első Derekegyházi nő
derekegyhaz
2007. augusztus 11. szombat, 21:32
Derekegyház
derekegyhaz
2007. augusztus 11. szombat, 21:29
Károlyi Amy_Weöres Sándor
2kovijuli
2017. május 19. péntek, 16:15
DSCN0219Károlyi kastély,
irmus
2018. június 14. csütörtök, 06:56
DSCN0217Károlyi kastély,
irmus
2018. június 14. csütörtök, 06:55
Károlyi kastély, Parádsas
irmus
2018. június 12. kedd, 07:01
károlyi mihály.png
chillik
2017. november 08. szerda, 12:55
Károlyi Sámuel sírkövére.
chillik
2017. október 03. kedd, 05:17
károlyi ferdinanda.png
chillik
2016. május 24. kedd, 17:38
Károlyi Lajoshoz.jpg
chillik
2016. február 19. péntek, 05:29
N.Karolyi rom.kat.templom
borigit
2015. március 28. szombat, 11:23
N,Karolyi rom.kat.templom
borigit
2015. március 28. szombat, 11:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.