Belépés
2019. november 14. csütörtök | 46. hét | 318. nap | 18:33 | Aliz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A vanillin nem vanilia!
különbség vanília és vanillin között?

Mi a vanília?

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje gyümölcse. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Réunion szigetén termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A vaníliarúd egy orchideaféle hosszúkás, csőszerű toktermése, amely virága sárgásfehér vagy zöldes színű, meglehetősen kicsi, beporzásukat a természetben kolibrik végzik.

A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. A beporzás után 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú toktermések, amelyeket szintén kézzel, féléretten gyűjtenek be. A még zöld termést blansírozzák, majd fermentálják, végül szárítják, ami az erjedés alatt változik barnásfeketévé és akkor alakul ki jellegzetes aromája is. A tárolásra is kényes, légmentes helyen
pacsakute, 2019. április 08. hétfő, 21:52
A darazsakat utálják, a méheket szeretik az emberek, bár egyformán hasznosak
Az eredmények azt mutatják, a darazsak a "legkevésbé kedvelt" rovarok közé tartoznak - írta a BBC hírportálja.

A résztvevőktől azt kérték, értékeljék a rovarokat egy tízes skálán, mely -5-től +5-ig terjedt. A túlnyomó többség a méheket +3-ra vagy annál többre, a darazsakat -3-ra vagy annál kevesebbre értékelte annak alapján, hogy milyen érzést vált ki belőle a rovar.

Amikor arra kérték őket, keressenek szavakat, amelyek a méhekkel kapcsolatosak, a leggyakoribb szavak a méz, a virágok és a beporzás lettek. A darazsakról leginkább a szúrás, a bosszantó és a veszélyes szavak jutottak a többség eszébe.

A darazsak azonban éppúgy beporozzák a virágokat és elpusztítják a kártékony rovarokat.

A kutatást vezető Seirian Sumner, a University College London tudósa szerint az a probléma, hogy a darazsaknak "rossz a sajtója", a közvélemény nyűgként tekint rájuk, pedig fontos ökológiai szerepet játszanak.

"Bár azt gondolnánk, a sörünket vagy a lekváros kenyerünket akarják, sokkal inkább kisebb
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 13:21
Selyemkóró, a veteményesek ádáz ellensége
lehetetlen.

Wikimedia Commons

Ennyi rossz tulajdonság után felmerül a kérdés, hogy akkor ki és miért lobbizik érte, egyesek odáig menve, hogy hungarikumként, kultúrnövényként említik?

Hát a méhészek.

A selyemkóró ugyanis elsőrangú mézet ad, íze intenzív, egyedi, és nemcsak magában használható, hanem gyengébb minőségű mézek feljavítására is kiváló. Ördögi kör, hogy a selyemkóróra állított méhek tevékenysége nyomán a növény az erőteljes beporzás miatt gyorsabban terjeszkedik, így állítva szembe egymással a méhészeket és a gyom ellen küzdő gazdákat.

A selyemfűméz nem csupán ízletes, hanem jótékony élettani hatásokkal is bír. Pollentartalma alacsony, így allergiások számára is fogyasztható, vérnyomás-szabályozó hatása is ismert, általános roborálószerként is kiváló, és klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a mézek közül a selyemfű
anna4459, 2018. június 17. vasárnap, 20:49
Stratégiai megállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete
megbízott elmondta, hogy a kormány stratégiai partnerként tekint a méhészekre, az őket összefogó egyesületre. Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, és több mint 1,2 millió a méhcsaládok száma. Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban Spanyolország és Románia után - ismertette.

Nagy István kifejtette: a méhészet kicsi, de kulcsfontosságú ágazat. A nemzetgazdasági jelentősége 1 százalék, míg az állattenyésztésben 3,6 százalékot tesz ki, de a méhek tevékenysége, a beporzás nélkülözhetetlen a mezőgazdaság számára.

Hozzátette, az elmúlt években nagyon sok kihívással nézett szembe az ágazat, és ezek szoros szövetséget kovácsoltak a méhészek és a magyar kormány között. Példaként említette többek között a fő "méhlegelő", az akácfák megvédését és a hamisított mézek kivonását a piacról.

Az összefogás eredményének nevezte azt is, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a méhcsaládok száma: míg 2010-ben 997 ezer méhcsalád volt Magyarországon, 2016-ra már 1,225
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 14:11
Így néz ki 12 ismert növény, mielőtt a boltokba kerülne
környezetükben növekednek.

Datolya

A datolya a datolyapálma bogyós gyümölcse. A datolya bogyója a magtokban kapcsolódik a fához Egy datolya fürt 500-2000 bogyóból állhat Amikor teljesen megérik a datolya akkor aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és egy viaszos réteg borítja be A beporzás napjától számítva 200 nap kell a beérésig
3 fontos mozzanata van a datolya növekedésének és beérésének, és minden fokozatnak saját neve van: Khalaal, Rutab és Tamr - ez utóbbi már a beérési szint.

Kapribogyó

A tövises kapri, vagy egyszerűen kapri (Capparis
schuro, 2018. január 21. vasárnap, 20:47
Tárkony: az erdélyi konyha kincse
Ismerjük meg a népszerű fűszert!
Már a legkorábbi magyar receptgyűjtemények is megemlítik, a hagyományokat legjobban őrző erdélyi gasztronómiának pedig máig kedvelt fűszere. Érdemes újra felfedezni!

Ismerjük meg!
A tárkony (Artemisia dracunculus) széles körben kedvelt, jellegzetes aromájú, évelő fűszernövény, a fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Magyar nyelvterületen esztragon és sárkánynövény néven is ismerik. Két változata van, a gazdagabb illatanyagú francia és a könnyebben termeszthető, fagytűrő orosz tárkony. Hazánkban a francia az ismertebb, ennek termesztése terjedt el. Hatvan-nyolcvan centiméter magasra nő, lágy, de idővel fásodó szárú, dús gyökérzetet, gyökértörzset, gyökértarackot is nevelő, fészkesvirágzatú növény, sárga vagy barnásvörös virágai vannak, termése bóbita nélküli kaszattermés. Az ép szélű szálas-lándzsás levelek a száron szórtan helyezkednek el.
Észak- és Közép-Ázsia, a Kaukázus és a Távol-Kelet területén őshonos, hazánkban vadon nem fordul
anna4459, 2017. december 02. szombat, 07:51
A vanília
tartalmaz.

A toronákok mitológiája szerint egy király leánya Xanat hercegnő nem akart előre eltervezett házasságban élni és más férfiba szeretett bele, mint akit kiválasztottak számára. Így apja a király mindkét szerelmest lefejeztette. Ahol a szerelmesek vére a földre hullt ott bújt ki a földből a vanília. Miután az aztékok leigázták a toronák őslakosokat a vanília titkának egyedüli tudói lettek. Nevezetesen, hogy a vanília orchidea csak egy napig virágzik, és a beporzását a méhek egyedüli módon végzik. Az aztékok a kakaóbabból készült csokoládét ízesítették vaníliával és igencsak kedvelték, mint édesítőszert. A XV. században tomboló földrajzi felfedezések azonban Európával is megismertették ezt a fűszer csodát. Mint tudjuk Spanyolország és Portugália között hatalmi verseny bontakozott ki India és a környező területek megszerzéséért. A cél a fűszernövényekben gazdag területek megszerzése
schuro, 2017. április 16. vasárnap, 23:21
15 furcsa növény, amelyekről talán nem is hallottál.
gyümölcsei.

Óriás bűzvirág (Rafflesia kerrii) a világon az egyik legnagyobb méretű virágúnak tatott faj.

A titánbuzogány (Amorphophallus titanum) melyet egyszerűen óriáskontyvirágnak is hívnak. A virág magassága elérheti a 3 métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilogrammot. Maga körül erős bűzt, dögszagot áraszt, ezzel vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, el is riaszt vele sok kártevőt, az embert is. Szumátrán a föld alatti gumóját élelmiszerként használják.

Amorphophallus paeoniifolius vagy elefánt láb yam a Titánbuzogány közeli rokona. Az erős bűzt árasztó virág gumója a harmadik legnépszerűbb élelmiszer forrás Indonéziában
schuro, 2016. október 16. vasárnap, 21:15
Vári Attila: Az ájtatos manó
sáskáról, s Robert mindezt a krómfelületen nézte, keresve azt a helyet, természetesen a motor mindkét oldalára gondolva, ahová a tetoválóval, aki járművekre is festett fantasztikus vonalakat, ábrákat, sárgászöld árnyalatú lakkal megfesteti ezt a túlvilági szörnyecskét.

A gesztenyefák látomásos csodái után a füvek kalászait nézte. Már növekvő magjaik hajlították meg a hosszúra nőtt pázsitfüveket, a pipacsok virágszoknyái helyén apró mákgubók zöld mellbimbóit látta, és mindenik faj túl volt már a beporzás korán, magkezdeményekkel volt tele a rét. A bogáncsok lilás virágai mellett már mogyoró nagyságú kis sünökkel voltak teli a gyermekkar vastagságú növények.

Eszébe jutott, hogy Sárát, a barátnőjét vitte az alföldi poros utakon, s leheveredtek egy csupa virág réten. Borvörös volt a mező a virágzó vadszegfűktől, s nekik sikerült szeretkezés közben bekeveredniük a bogáncsosba, hogy aztán órákig tépegessék egymás hajából a bojtorjánt.

Hirtelen jutott ahhoz az összeghez, amely
gabfe, 2016. március 04. péntek, 17:51
Dinnye, tök nevelése
sérüljenek. Amikor nő a szár, ideális helyre kell irányítani. Ott félre húzzuk a mulcsot, és segítünk a szárnak legyökerezni. A visszacsípéseket úgy kell elvégezni, hogy maradjon szár. Ezeknek kis lyukat ásunk és, beleállítjuk. Gyakran gyökereket eresztenek ezek is, és tovább gazdagítják tápanyaggal, nedvvel a növényeket. Ez a módszer bevált az összes dinnyénél, uborkánál, töknél. Ha legyökereznek több víz nem kell nekik. Az eső ideje alatt nem csak lehűl az idő, nem rajzanak a méhek, ez által nincs beporzás. A dinnye virága csak egy napig nyílik, és ha addig nem porozták be, várhatjuk a következő virágzást. Ha megtörtént a beporzás, 30 nap múlva már szedhetjük a finom dinnyénket, több hullámban, folyamatosan, heti két alkalommal is. Ha túl sok a dinnye, kell savanyúságnak is. Zölden leszedjük, hogy a jobb helyen levők kifejlődhessenek. A kései termést sem kell eldobni, neveljük ameddig lehet, aztán megy a vödrös savanyúságba, a zöldje pedig a komposztba. Ha nem járnak rovarok, puha ecsettel mi is
relaxa2008, 2014. november 25. kedd, 12:45
Mi a teendő az őszi allergia esetén?
Ha az ősz beálltával sűrűn elkezdünk tüsszenteni, könnyezik a szemünk és folyik az orrunk, jó eséllyel allergiás rhinitis, vagyis szénanátha kerülget. Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója az allergénekre, mint például a pollen, a háziporatka, az állati szőrantigének stb.

Az ősszel jelentkező allergiák leggyakoribb oka a gabonarozsda vagy a káka. Ez a növény augusztusban kezdi a beporzást, hatása késő ősszel is érződik, és nagy távolságokra kiterjed. Egyetlen növény akár egymilliárd pollenszemcsét is képes termelni.

Az allergiadiagnózist kizárólag szakorvos állíthatja fel, aki különböző tesztek elvégzése után dönt a lehetséges kezelési módszerekről. A különböző központok 800-1000 féle anyagra, allergénre végeznek tesztelést. A leggyakoribb allergén csoportok a pollenek, ételek, atka, penész, rovarmérgek, fémek, gyógyszerek, tartósítószerek, kozmetikumok, fogászati anyagok.

A leggyakoribb vizsgálat, ami egy vérvételt feltételez, ugyanakkor említhetjük a Prick
radvanszki_jozsef, 2014. október 22. szerda, 09:08
A halhatatlanság gyógynövénye
készítése: 1l vízhez egy maréknyi tealevelet tegyünk. A leveleket 80 fokos vízzel öntsük le, hagyjuk állni 5-15 percig, majd szűrjük le. A legtöbb teafélével ellentétben nem lesz erősebb, ha hosszabb ideig áll, édeskés íze viszont annál intenzívebbé válik.

gulan

A Gulan termesztése

Maga a növény kétlaki. Egy-egy példányon vagy porzós vagy termős virágok fejlődnek. Így, ha magot szeretnénk szedni róla, akkor mindenképpen két, ellentétes nemű egyedre lesz szükségünk. A beporzást rovarok végzik. A növény júliustól augusztusig virágzik, leveleit (évelő növényről lévén szó) télre lehullajtja. Egyes éghajlati területeken egynyári növényként fejlődik. Napos (esetleg félárnyékos) helyre ültessük, mert az árnyékot nem preferálja.

A jiaogulan télálló növény. A magyarországi teleken a föld feletti része elfagy, de tavasszal, a jó idő beköszöntével újra kihajt. Ha tehetjük, neveljük cserépben. Ha szobában neveljük, akkor egész évben fejlődik, ha szabadban tartjuk, akkor
horvathnemagdi, 2014. június 26. csütörtök, 16:24
1/5
Képek, videók
Narancs-vanillia mécsesem
dnemethk
2012. október 27. szombat, 00:43
kv-vanillia mécses.jpg
dnemethk
2012. augusztus 30. csütörtök, 22:03
milli vanilli momento ftr
lacipecsenye
2012. január 21. szombat, 15:23
Szölő torta vanillia pudi
daybreak
2009. március 12. csütörtök, 15:45
pepsi vanillia
ruddi
2008. július 13. vasárnap, 19:49
Diddl és Vanillivi
betticus
2007. november 21. szerda, 21:33
az_eletfa_gyumolcsei.j pg
menusgabor
2019. október 12. szombat, 18:19
Isten lelkének gyümölcsei
dandej
2019. június 10. hétfő, 11:01
A csend gyumolcse...
borigit
2018. július 01. vasárnap, 14:09
csend gyümölcse0201.jpg
maroka
2018. február 01. csütörtök, 19:29
Az ősz gyümölcsei
anna4459
2017. november 07. kedd, 21:49
A csend gyümölcse az ima.
borigit
2016. október 04. kedd, 12:03
A Lélek gyümölcsei
dandej
2016. szeptember 20. kedd, 07:33
Lélek gyümölcsei
dandej
2016. május 15. vasárnap, 11:38
Lélek gyümölcsei
sacimama
2016. január 21. csütörtök, 10:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.