Belépés
2019. március 20. szerda | 12. hét | 79. nap | 20:45 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Uniós szóvivő: a Brexit halasztásához a bennmaradó országok hozzájárulása szükséges
A szóvivő hangsúlyozta, Nagy-Britanniának minden esetben indokolnia kell döntését, akkor is, ha az uniós tagsága megszűnésének hónap végén esedékes elhalasztásáról határoz.

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő tanács feladata, hogy megvizsgálja az ilyen irányú kérést, annak okait és a lehetséges halasztás időtartamát. A tanács tagjainak azonban döntésükben elsőbbséget kell biztosítaniuk az uniós intézmények zavartalan működésének - emelte ki.

A londoni alsóház csütörtök esti szavazásán támogatta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) elhalasztását célzó kormányzati beterjesztést. A brit kormány várhatóan június 30-ig kéri a hosszabbítást.

Theresa May kormányfő 2017. március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. A cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, amelyre alapesetben - ha a felek korábbi dátumban nem állapodnak meg - kétévi időtávlatot biztosít. Ennek alapján a határidő idén március 29-én lejár, és a jelenlegi törvényi helyzet alapján aznap a
velemenyezd, 2019. március 14. csütörtök, 22:52
Évértékelő - Csillapodott a válsághangulat idén az EU-ban, de maradtak még problémák és nézetkülönbségek
legalábbis kétesélyesnek látszik, hogy ez sikerül-e. A londoni parlamenti szavazást decemberben elhalasztották, miután nyilvánvaló lett, hogy a többség nemmel szavazna a képviselők egy jelentős része által aggályosnak tartott elemek, elsősorban az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás miatt.

May a december közepi EU-csúcson egyeztetni próbált az uniós intézmények vezetőivel és a huszonhetekkel egy olyan megoldásról, amely megkönnyítené a jóváhagyást, a bennmaradó országok állam- és kormányfői azonban leszögezték, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a dokumentum.

Emellett viszont rámutattak, hogy a pótmegoldás csakis biztosítékként szolgál, esetleges aktiválása esetén is csak addig lenne életben, amíg szigorúan szükséges, a cél ráadásul az, hogy egyáltalán ne is legyen szükség a használatára.

Szakemberek szerint ugyanakkor kétséges, hogy ez a nyilatkozat elegendő lesz-e a ratifikáció sikerre viteléhez. Az EU ezért fokozta a felkészülést célzó
velemenyezd, 2018. december 31. hétfő, 07:21
EU-csúcs - Belga kormányfő: rendkívül kétséges a Brexit-megállapodás londoni jóváhagyása
Charles Michel elmondta, a bennmaradó huszonhetek vezetőit "nem győzte meg különösebben" brit kollégájuk előző esti beszámolója arról, hogy az Egyesült Királyság kormánya képes lesz elérni a Brexit-megállapodás parlamenti jóváhagyását.

Hangsúlyozta, hogy ő maga jelenleg nem túl optimista, mivel "óriási a bizonytalanság", márpedig most már teljes mértékben a szigetország térfelén pattog a labda. Kiemelte: a rendezetlen kiválás Belgiumra nézve különösen súlyos következményekkel járna, ezért fel kell gyorsítani az erre való felkészülést.

Sebastian Kurz osztrák kancellár ennél derűlátóbbnak mutatkozott. Aláhúzta, hogy bár mindkét félnek határozottan érdeke a megegyezés, Theresa May brit kormányfőt nem érhette meglepetésként, hogy a bennmaradó országok nem hajlandóak a kiválási szerződés újratárgyalására. Leszögezte, hogy a brit belpolitikai konfliktus alapja, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó pótmegoldás "semmilyen körülmények között nem állandó, pusztán
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 12:22
Brexit - Donald Tusk a brit kormányfőnek: ideje munkához látni a károk mérséklése érdekében
ezekkel csak az időt vesztegetik.

"A Szovjetunió a börtönökről, a gulágokról, a határokról és a falakról szólt, az állampolgárok és a szomszédos országok elleni erőszakról. Az Európai Unió ezzel szemben a szabadságról, az emberi jogokról, a virágzásról, a békéről, a félelem nélküli életről, a demokráciáról és a pluralizmusról, valamint egy, belső határok vagy falak nélküli kontinensről" - fogalmazott.

A tanács elnöke mindemellett leszögezte, az uniós tárgyalódelegáció feladata, hogy védje a bennmaradó huszonhét tagállam érdekeit, és bár rendkívül sajnálják az Egyesült Királyság távozását, emiatt nem fogja feladni a közösség az alapvető értékeit és érdekeit.

Az Európai Unió kezdetektől fogva a lehető legszorosabb kapcsolatokra törekszik a szigetországgal, nem pusztán olyan szabadkereskedelmi megállapodást ajánlottak, amilyet Kanadával kötött az EU, hanem annál jóval mélyebb, például kül- és biztonságpolitikai kérdésekre is kiterjedő "Kanada-plusz-plusz-plusz" egyezményt - közölte.

Tusk a
velemenyezd, 2018. október 04. csütörtök, 23:43
EU-csúcs - Tusk: októberben döntenek arról, hogy lesz-e rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs
A találkozót lezáró sajtótájékoztatón Tusk közölte: a bennmaradó huszonhét tagállam vezetőinek ülésén teljes egyetértés volt abban, hogy ugyan a jelenlegi brit javaslatoknak vannak pozitív elemei, de a kereskedelmi kapcsolatrendszerre vonatkozó tervezet "nem fog működni".

Hozzátette, kissé derűlátóbb a kiválási megállapodás megkötésének esélyeit illetően, mint korábban.

Tusk hangsúlyozta, hogy az október 18-19-i EU-csúcsig a lehető legnagyobb előrehaladást kell elérni, és ha szükség van rá, akkor össze lehet hívni a rendkívüli csúcstalálkozót a november 17-ei hétvégére a megállapodás "véglegesítése és formába öntése" érdekében.

Mint mondta, az ír-északír határellenőrzés kérdése továbbra is elsődleges fontosságú, melyben az EU-nak "nem csak jó szándékra, hanem kemény, világos és precíz biztosítékokra (...), szilárd, működőképes, jogilag kötelező érvényű megoldásra van szüksége". Amennyiben nincsen előrelépés ezen a téren, akkor nem lehet rendkívüli EU-csúcsot sem összehívni - tette
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 16:53
EU-csúcs - Donald Tusk rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot fog összehívni november közepére
Brexit-tárgyalások, és bár a rendezetlen kiválás veszélye még mindig nem múlt el, Theresa May brit kormányfő egyes javaslatai pozitív változást mutatnak London hozzáállásában.

Ugyanakkor más területeken, például az ír-északír határellenőrzés ügyében még átdolgozásra szorul a brit álláspont, további egyeztetések szükségesek - mondta.

"Ma talán reménytelibb a helyzet, de ami biztos, hogy az idő egyre fogytán van" - közölte, hozzátéve, hogy még az ősszel le kell zárni a tárgyalásokat, ezért csütörtökön a bennmaradó tagállamok vezetőinek ülésén javaslatot fog tenni egy rendkívül EU-csúcs összehívására.

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló kedd este azt mondta, hogy az EU kész valamelyest "javítani" az egyik legfőbb vitás kérdésének számító ír-északír határra vonatkozó megoldási javaslatán. "Folyik a munka, tisztázni fogjuk, hogy az Egyesült Királyság többi részéből Észak-Írországba érkező áruk mely köre szorulna ellenőrzésre, és hogy ezt hol, mikor és kik végezhetnék el" - közölte Barnier,
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 17:02
EU-csúcs - A huszonhetek elfogadták tárgyalási irányelveiket a jövőbeli EU-brit kapcsolatokra vonatkozóan
A tájékoztatás szerint a huszonhetek emellett elvi jóváhagyásukat adták a szigetország kilépését követő átmeneti időszakhoz, amelynek feltételeiről néhány napja állapodtak meg a felek főtárgyalói.

Az irányelveket részletező dokumentum szakértők szerint nem tartalmaz meglepetéseket.

Az Európai Tanács mindenekelőtt üdvözölte a felek tárgyalódelegációi által a hét elején elért megállapodást, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizonyos kérdésekben még nem sikerült megegyezésre jutni, ezért fel kell gyorsítania az egyeztetést a fennmaradó ügyekben.

Mint írták, az EU a lehető legszorosabb viszonyra törekszik a jövőben az Egyesült Királysággal, a gazdasági és kereskedelmi partnerség mellett egyéb területeken is együttműködésre van szükség, például a terrorizmus elleni harcban, illetve a kül-, a biztonság- és a védelempolitikában.

Ugyanakkor figyelmeztettek: a brit álláspont korlátozza a "jövőbeli partnerség mélységét", ugyanis elkerülhetetlenül zavarok fognak keletkezni a kereskedelemben, ha az
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 13:31
EU-csúcs - Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők találkozója Brüsszelben
Oroszország a felelős.

Uniós források szerint nyitott kérdés, hogy az EU is kifejezetten Moszkvának tulajdonítja-e a majd támadást, és egyelőre újabb szankciók sincsenek napirenden.

A zárónyilatkozat kiszivárgott tervezete szerint ugyanakkor "határozottan" el fogják ítélni Törökország "törvénytelen akcióit", azaz, hogy nemrég török hadihajók próbafúrásokat akadályoztak meg Ciprus közelében a Földközi-tengeren.

A péntek reggeli ülésen Theresa May brit miniszterelnök már nem lesz jelen, csak a bennmaradó tagállamok vezetői. A "huszonhetek" áttekintik a Brexit-tárgyalások állását és várhatóan irányelveket fogadnak el a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerre vonatkozóan. Tusk szerdán azt közölte: javasolni fogja a résztvevőknek, hogy adják elvi jóváhagyásukat a szigetország kilépését követő átmeneti időszakhoz, amelynek feltételeiről néhány napja állapodtak meg a felek főtárgyalói.

Végül eurócsúcsot tartanak a valutaövezeti országok vezetőinek részvételével, a fő téma a gazdasági és monetáris
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 16:12
EU-csúcs - Megkezdődött az uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozója Brüsszelben
A szokásos kétnapos csúcsértekezlet helyett a résztvevők ezúttal csak pénteken ülnek össze. A brit miniszterelnök nem lesz jelen, mindössze az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése után bennmaradó országok állam- és kormányfői.

A találkozó megnyitását követően az uniós vezetők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament (EP) elnökével egyeztetnek, ezután pedig munkaebéd keretében tanácskoznak az intézményi kérdésekről.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közölte, első napirendi pontként az Európai Parlament megváltozó összetételéről lesz szó. Szerinte az EP javaslata, melynek értelmében 751-ről 705-re csökkentenék a képviselők számát, jól tükrözi a demográfiai változásokat, a fennmaradó helyeket pedig a jövőbeli bővítésekre tarthatnák fenn.

A második napirendi pont a 2014-ben először kipróbált, úgynevezett csúcsjelölti rendszerrel kapcsolatos, amelynek keretében az európai pártok megneveznék a saját listavezetőiket, akiket az Európai Bizottság
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 13:02
Fazekas Sándor: Magyarország gazdabarátabb közös agrárpolitikát támogat
Fazekas Sándor elmondta, Magyarország számára kedvező, hogy a tagállamok többsége egyetért abban, hogy kellő pénzügyi háttérrel rendelkező erős közös agrárpolitikára van szükség, amely egyszerűbb a gazdák számára, könnyebb hozzáférést tesz lehetővé az uniós forrásokhoz, ugyanakkor biztosítja, hogy az Európai Unió területén az élelmiszertermelés folyamatos legyen, és az EU el tudja látni az exportpiacokat megfelelő mennyiségű és minőségi élelmiszerrel.

Az agrártámogatás rendszerével és azok tagállami kiegészítésével kapcsolatban aláhúzta, fontos, hogy egy-egy tagállam ne tudja közvetlenül támogatni saját gazdáit. Abban az esetben ugyanis, ha egy gazdag tagállam konkrét támogatást nyújt saját gazdái számára, a kevesebb pénzügyi kerettel rendelkező országok termelői súlyosan hátrányos helyzetbe kerülnek. Magyarország ezt a megoldást nem támogatja - húzta alá.

Kiemelte ugyanakkor, Magyarország egyetért azzal, hogy egy tagállam az uniós költségvetésbe fizessen be többet, megemelve az
velemenyezd, 2018. január 29. hétfő, 16:29
EU-csúcs - Tusk: "drámaian nehéz" lesz a Brexit-tárgyalások második szakasza
Az ülést lezáró sajtóértekezleten Tusk úgy vélekedett, hogy a jövőbeli kapcsolatrendszerről szóló egyeztetések bizonyosan nehezebbek lesznek, mint a kiválás főbb kérdéseiről folytatott eddigi tárgyalások, s bár elméletileg lehetséges, "drámain nehéz" lesz megegyezni a kilépés tervezett, 2019. márciusi dátumáig.

Elmondta, a bennmaradó tagállamoknak belső előkészítő egyeztetéseket kell kezdeniük, illetve előzetes kapcsolatfelvételre van szükség Londonnal, hogy világosabbá váljanak a brit kormány elképzelései a jövőről. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a "valódi tárgyalások" márciusban fognak megkezdődni a második szakasz keretében.

Hozzátette: bízik benne, hogy a folyamat során továbbra is sikerül majd megőrizni a huszonhetek egységét, amely nélkül nem lett volna lehetséges a továbblépés.

Újságírói kérdésre válaszolva a volt lengyel kormányfő megerősítette korábbi véleményét a kötelező uniós menekültügyi kvótákról, miszerint azok "hatástalanok" és "megosztóak". Rámutatott, igaz, hogy a
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 17:09
Brexit - Tusk: tíz napon belül előrehaladásra van szükség a decemberi továbblépéshez
Lehetséges elegendő előrehaladást elérni a december 14-15-i EU-csúcsig, de mindenesetre "komoly kihívást" jelent - írta a tanács elnöke a Twitteren.

Eközben May rövid sajtóértekezletet tartott, amelynek során "rendkívül pozitívnak" nevezte a Tuskkal folytatott kétoldalú megbeszélését, és úgy vélekedett, hogy történt előrelépés, azonban elismerte, "még vannak megoldásra váró kérdések".

Hozzátette, mindkét fél őszintén szeretne előrelépni és megkezdeni a jövőbeli kapcsolatrendszerrel szóló egyeztetéseket.

May korábban kitért azon kérdések elől, hogy kormánya hajlandó-e megemelni az EU-val szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségek rendezésére szánt összeget, ami szakértők szerint kulcsfontosságú lenne a továbblépéshez, és ezúttal is mindössze annyit mondott, hogy a szigetország "eleget fog tenni a kötelezettségeinek".

A brit miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral is beszélt, a találkozót a londoni kormányfői hivatal "nagyon konstruktívnak" minősítette.

A kétoldalú
velemenyezd, 2017. november 24. péntek, 19:33
1/2
Képek, videók
térképészeti hozzájárulás
lacipecsenye
2013. július 06. szombat, 10:47
Brexit theresa-may.jpg
megyerimihaly
2016. szeptember 02. péntek, 01:35
Lisszaboni függőhíd
fulopzsolt27
2011. szeptember 27. kedd, 16:02
Lisszaboni emlékmű
dnemethk
2009. október 18. vasárnap, 20:20
TRIANONI ORSZÁGOK--343354
furaila
2019. március 20. szerda, 16:35
tovább jutó országok.jpg
maroka
2017. május 12. péntek, 15:08
Vannak orszagok...
borigit
2016. június 21. kedd, 11:08
Brics országok.jpg
megyerimihaly
2015. november 23. hétfő, 19:38
Vannak orszagok....
borigit
2014. október 27. hétfő, 10:32
országok.jpg
maroka
2013. január 22. kedd, 14:32
országok - adók ....jpg
dnemethk
2013. január 11. péntek, 19:13
utazásaim más országokba
csilla663
2010. augusztus 29. vasárnap, 11:13
O.V. szóvivő.png
agica2004
2015. január 05. hétfő, 18:32
Peszkov az elnök szóvivőj
megyerimihaly
2014. július 13. vasárnap, 18:30
Mint szóvivő, a megnyiton
wob
2012. május 09. szerda, 09:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.