Belépés
2018. november 19. hétfő | 47. hét | 323. nap | 06:15 | Erzsébet
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mandula
éghajlatú területein. A portugál, spanyol és arab konyha szívesen használja.

A középkorban a ,,liszt" gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett.

Hazánk a mandula északi határa. Ismertebb termőhelyei a Balaton-felvidék és a Budai-hegység.Élettani hatásai

A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére.

Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.

Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.

Remek rézforrás: elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.

Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.

Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.

A belőle készült
eva6, 2018. november 17. szombat, 15:09
Őszi szüret erdőn-mezőn
dunsztoljuk.
Hegyvidéki erdőkben bükkösök és fenyvesek kísérő fája. Narancsvörös, apró, fürtben álló termését nemcsak a madarak, az emberek is kedvelik, hiszen hagyományosan sok helyen főznek belőle lekvárt, szörpöt, pálinkát. Teáját pedig a népi orvoslásban alkalmazzák.

Legjobb szeptember végén, októberben gyűjteni, a fürtöket egészben vágjuk le a fáról. Húsa sok pektint és C-vitamint tartalmaz, enyhe vizelethajtó, hashajtó. Viszont hosszan főzve a hashajtó hatásért felelős anyag lebomlik benne.Csipkebogyó (Rosa canina)

A vadrózsa termését óriási - a narancshoz képest hússzoros - C-vitamin tartalma miatt évszázadok óta gyűjtik. A Dunántúlon tömegesen nő. Erdők szélén, rétek és sövények mellett él. A bogyók akkor lesznek ízletesek és fogyaszthatók, ha megcsípi őket a fagy, csakúgy, mint a kökénynél. Ekkor szedhetjük, és néhány napig hideg vízbe áztatva finom italt készíthetünk belőle. Ha forró vízzel öntjük le, a benne lévő C-vitamin (aszkorbinsav) hő
eva6, 2018. november 17. szombat, 15:07
Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító 11.15
- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Betölti őt a bölcsesség és értelem lelkével.
Aki Istent féli, jót cselekszik, és aki kitart az igazság mellett, el is nyeri azt. Az igazság elébe siet, mint tiszteletreméltó anya, és mint ifjú hitves, úgy fogadja őt.
Táplálja őt az élet és értelem kenyerével, és a bölcsesség üdvöt adó vizével itatja. Az istenfélő támaszra talál a bölcsességben, és meg nem inog, benne reménykedik és meg nem szégyenül. A bölcsesség felmagasztalja őt az emberek előtt.
Amikor megnyitja száját a gyülekezetben, betölti őt a bölcsesség és az értelem, és a dicsőség ruháját adja reá. Elárasztja örömmel és ujjongással, és örök hírnévvel ajándékozza meg.
Ez az Isten igéje. Sir 15,1-6

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Minden írástudó kincseiből újat és régit hoz elő.
Abban az időben ezt mondta Jézus a tömegnek:
A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a
maroka, 2018. november 15. csütörtök, 17:10
A vajtökről - sütőtök
Alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így fogyókúrában is remekül használható, zsírtartalma is alacsonytök1
Nagy mennyiségű ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot, foszfort és cinket tartalmaz
tök
Magas a béta-karotin tartalma, mely az egészséges látáshoz szükséges A-vitamin előanyaga, és egyben remek antioxidáns is
tök1
A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen hatékony megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében
tök
A benne lévő sok kálium szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet, a magnéziumtartalma is keringéstámogató és idegrendszert védő hatású. Káliumtartalma miatt fogyasztása azoknak ajánlott, akik magas vérnyomással küzdenek. Csökkenthető vele az érelmeszesedés, és a szív-és érrendszeri problémák kialakulása is megelőzhető
tök1
Sok benne a C-vitamin is, elsősorban nyers állapotában, bár nyersen ritkán fogyasztjuk. Érdemes nyersen leturmixolni, hiszen ivóléként is nagyon finom, és
lovaszmarika, 2018. november 15. csütörtök, 15:51
A római Pantheon
...............
Pantheonnak hívjuk nevezetes személyiségek mauzóleumát, sírkertjét, szoborparkját. A római Pantheon, a város legjobban megtartott antik épülete, egykor pogány templom volt (1. ábra), nevét a benne tisztelt összes ókori istenről kapta.
Krutsay Miklós dr.: írása

- Wikpedia oldalon
A Pantheont i. e. 27-ben emeltette Marcus Vipsanius Agrippa, valószínűleg a korabeli Róma minden istenének együttes tiszteletére. A Pantheon név az ógörög πάνθειον (pántheion) szóból ered, aminek jelentése ,,minden isten". A legtöbb ókori szerző a görögös Pantheon formában emlékezik meg róla.

- Hetedhét ország oldalon
A Pantheon a legjobb állapotban megmaradt ókori épületek
maroka, 2018. november 12. hétfő, 17:24
Nagyanyáink bölcsessége – antibiotikum nélkül!
Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.

Fokhagyma

Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és
ízét is adja.

TIPP
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.

Cékla

A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és
vorosrozsa66, 2018. november 09. péntek, 19:57
Rudolf Steiner
látással a szellemi világban kellene keresnünk. Ez sem fizikai, sem étertestükkel nincs összekapcsolva.

Végül eljutunk azokhoz a lényekhez, akiket archéknak, őskezdeteknek, őserőknek, vagy a személyiség szellemeinek nevezünk. Itt már csak fizikai testüket rajzolhatjuk alulra, összes többi részük fent van a szellemi világban. Egy ilyen fizikai test csak a tűzben tud élni. Csak a tűz lángjában észlelhetik az archék fizikai testét. Valahányszor a villám cikázó tüzét látják, elmondhatják, hogy van benne valami az archék testéből, de fent a szellemi világban tisztánlátó szemmel megtalálható a hozzá tartozó szellemi kép, mely ez esetben a fizikai testtől el van választva.

A személyiség szellemeivel kapcsolatban a szellemi látó képességnek aránylag könnyű dolga van. Azon a területen élnek, mely az asztronómiai Merkúrig, vagyis a misztériumi bölcsesség szerint a Vénuszig terjed. Tegyük fel, hogy valaki eljutott odáig, hogy meg tudja figyelni a Merkúron folyó fejlődést: akkor észlelni tudja
eposz, 2018. november 07. szerda, 21:36
Egy 1990-es években játszódó kamaszkori fejlődésregény kapta a Goncourt-díjat
városszéli tóparton töltik abban reménykedve, hogy "történik valami".

A regénye főhőse, Anthony, akinek apja volt gyári munkásként a napjait kertészkedéssel, ivással és gyűlölködéssel tölti. A regény azt sugallja, hogy az illúziók elvesztése után a kamaszokra is hasonló sors vár.

"Arról a világról akartam mesélni, ahonnan származom. Ez egy irodalmi és politikai kísérlet. Amint arról beszélünk, hogyan élnek az emberek, hogyan szeretnek, politikai tettet hajtunk végre. Természetesen kicsit én is benne vagyok a regényben. Megpróbáltam rekonstruálni a jelen időt, megérteni, hogyan is élünk. Ez a részleteken keresztül történik, a lehető legjobban beillesztve a valóságba" - mondta a szerző.

A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Valérie Manteau-nak ítélte Le sillon (A barázda) című regényéért, amely a 2007-ben meggyilkolt Hrant Dink örmény származású török újságíróról szól.

A zsűri különdíjat adományozott Philippe
velemenyezd, 2018. november 07. szerda, 15:21
Vác hét kápolna kegytemplom
Mária nevére szentelték fel. A forrás vizéből sok búcsús orvosságnak visz haza. A zarándokok egy része éjjel a kápolnában virraszt. Éjfélkor kisebb csoportok gyertyás keresztúti ájtatosságot végeznek. A búcsú idején szokásos nagy kirakodóvásárt a város egy másik pontján tartják meg.
A kegykápolnán kívül, a szentély mögötti fülkében a híres bajor búcsújáró hely, Wies barokk kegyszobrának a mása látható: az oszlophoz kötözött Krisztus börtönében. A kápolna alatt a kövekkel kirakott ősi forrás van, benne a Szeplőtelen Szűz fehér szobrával. Közel a templomhoz áll az 1848-49-es honvédek obeliszkje, amelyet a váci csatában elesett honvédeknek emeltek (1868).
A Vác város címerében szereplő Boldogasszony az ősi Máriatiszteletre utal.
Németh Lászlónak az Alsóvárosi búcsú című regénye itt játszódik Vácon. Ebben nagy beleéléssel mutatja be a hétkápolnai búcsú atmoszféráját, s különösen szépen ír az offerálás, a viasz fogadalmi tárgyak felajánlásának szokásáról.
Vác gyorsan elérhető
maroka, 2018. november 07. szerda, 09:53
2018. november 7., szerdai Napiszöveg
nagy dolgokat akarsz? Hát ne akarj!
Mert hamarosan veszedelmet hozok mindenkire - ez Jehova kijelentése -,
neked azonban zsákmányul adom az életed, ahová csak mész.).

János apostol is hasonlóra
figyelmeztetett, amikor arról írt,
hogy ha valaki a világban lévő
dolgokat szereti - mint amilyen
,,a test kívánsága, a szem kívánsága
és az életben birtokolt javak
látványos fitogtatása" -, akkor
,,nincs meg benne az Atya szeretete"
(1János 2:15, 16NW Ne szeressétek a világot, se a világban levő dolgokat! Ha valaki szereti a világot, nem szereti az Atyát.16Mert semmi sem az Atyától származik, ami a világban van:sem a test kívánsága, sem a szem kívánsága, és az sem, hogy az ember dicsekszik azzal, amije van. Ez mind a világtól származik.). Vagyis
folyamatosan figyelnünk kell a
szívünket, hogy vajon nem érzünk-e
csábítást a világi szórakozás,
társaság vagy öltözködési stílusok
charlotteani, 2018. november 07. szerda, 02:44
A dióról
Gazdag omega-3 zsírsavakban és nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat más ételeknél - a dió rendszeres fogyasztása a szervezet működésének számos területén fejthet ki jótékony hatást.
A dió tömegének 65 százaléka zsír, ennek megfelelően magas a kalóriatartalma, ami által energiadús ételként tartják számon. Egyes kutatások ráadásul azt mutatják, ez a finomság így sem növeli az elhízás veszélyét. Olyan fontos ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók benne, mint a folsav, foszfor, magnézium, B6 és E-vitamin, valamint további komplex bioaktív összetevők.

A csonthéjas gyümölcs fogyasztásához több egészséges hatást is társítanak, így például egyes szívbetegségek előfordulási kockázatának csökkenését, az agyfunkciók javítását, illetve lehetséges eszközként vizsgálják a rákmegelőzés kapcsán.

Termése mellett a diófa levelének felhasználása is igen sok lehetőséget rejt magában.

Szívesen
lovaszmarika, 2018. november 06. kedd, 10:11
Almaecet gyógyhatásai
almából készítenek. Ezt a folyadékot évszázadok óta használják többek között savanyúságok készítéséhez, gyomirtáshoz, kávégépek tisztításához, páncélzat fényezéséhez, salátaöntetek készítéséhez. Az almaecet az egyik legnépszerűbb konyhai hozzávaló, ráadásul rengeteg gyógyhatása van.

Az almaecet 10 legfontosabb gyógyhatása:
1, Szabályozza a vércukrot
Az almaecet gazdag olyan ásványokban, mint a kálium, a nátrium, a klór, a foszfor, a kalcium, a magnézium, a réz és a fluor, de található benne A, B1, B2, B6, C és E-vitamin, bioflavonoid és pektin is. Az almaecet jótékony hatása a benne lévő rengeteg tápanyagnak köszönhető.

A testünk inzulint termel, hogy szabályozza a vérben lévő cukor szintjét. Az almaecet anti-glikémiás hatásai fokozzák az inzulinérzékenységet. Azok az emberek, akik inzulinrezisztensek, javíthatnak az állapotukon, ha minden étkezéshez fogyasztanak almaecetet is. Keverjünk egy teáskanál almaecetet egy pohár szűrt vízbe és fogyasszuk háromszor naponta! Ezzel
pacsakute, 2018. november 04. vasárnap, 19:38
1/1339
Képek, videók
Áztatott mandula.jpg
pacsakute
2017. augusztus 31. csütörtök, 17:44
Mandula
sanci81
2017. április 30. vasárnap, 16:54
Mandula
irmus
2017. február 20. hétfő, 17:18
Mandula
szicu
2016. május 13. péntek, 09:50
Diós-mandulás torta.JPG
pacsakute
2015. október 04. vasárnap, 23:03
Vincent Van Gogh -Mandula
pacsakute
2015. június 18. csütörtök, 22:27
mandula kép.jpg
dnemethk
2015. február 13. péntek, 14:36
mandulás kifli.jpg
drciccancs
2014. november 17. hétfő, 18:15
Mandula szelet.jpg
zsokica45
2014. november 09. vasárnap, 16:33
Mandula.jpg
pacsakute
2014. október 09. csütörtök, 14:37
mandulás
szecsianna
2014. szeptember 28. vasárnap, 20:55
mandula.jpg
snbela44
2014. március 22. szombat, 06:49
MagE1nyosan20fogyaszto tta
kpista64
2009. október 05. hétfő, 16:34
Címkék
egyik legnépszerűbb, illúziók elvesztése, oxigén szállítását, archék testéből, narancshoz képest, világban levő, kápolna alatt, rákmegelőzés kapcsán, világról akartam, római Pantheon, lehető legjobban, szervezet működésének, személyiség szellemeinek, hozzá tartozó, csonthéjas gyümölcs, legjobb állapotban,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.