Belépés
2019. május 27. hétfő | 22. hét | 147. nap | 00:05 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elhunyt Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró
tapsolhatott a gyermekpublikum.
Kaposváron sokáig nem tudták, hogy Temesi Lajosné mögött a meseíró Fésűs Éva rejtőzik, ám egy idő után ismertté vált e név, és generációk nőttek fel történetein. Fiaink is gyakran kalandoztak megálmodott mesetájain. Az elmúlt évtizedekben sokfelé hívták, hogy ovisoknak és alsó tagozatosoknak meséljen. A kicsik tátott szájjal hallgatták, olykor szinte rácsimpaszkodtak a megye óvodáiban, iskoláiban, könyvtáraiban. Gyermekek ezreit ihlette alkotásra egy-egy meséje. A balatonszárszói költészet napi versmondó versenyen is évről évre találkozunk olyan diákokkal, akik Fésűs-művel érkeznek, hiszen versek is születtek az öreg, leselejtezett írógépen. Szerzőjük nem tartotta magát költőnek, csak verselő embernek, mégis jó kézbe venni a Hamupipőke cipőjében, A zselici rét alatt, a Csepp víz című köteteit, vagy meghallgatni a Magyar Katolikus Rádió kiadásában megjelent hangoskönyveit.
Odahaza, családi körben, a közelmúltban újranéztük gyerekkorunk szeretnivaló meséjét, A
maroka, 2019. március 15. péntek, 15:27
Harmóniakártya után.....
József Attila

Ó zordon Szépség

Versemmel hogyha megelégszel
- Kínáltam úgyis már elégszer -
Fogadd el: véres, könnyes ékszer.

Ó zordon Szépség, trónusodhoz jöttem,
Bús koldusod, ki elfáradt szegény.
Vér-rózsák nyíltak lábom vak helyén,
De trónusodhoz mégis elvetődtem.

Ó zordon Szépség, mosolyogsz fölöttem
S hallgatva ülsz a dús Élet hegyén.
Egy ájult lelket hoztam. Az enyém
És fölajánlom Néked összetörten.

Örökkön verte mákonyos varázsod,
Most oly hideg, mint néma mosolygásod.
S várna reá száz büszke viadal.

Ó hívd életre ápoló szavakkal,
Illesd meg homlokát meleg ajakkal!
Ó Szépség, nézz rá: olyan fiatal.


József Attila szobra a szegedi JATE előtt.

József Attila (Budapest, Ferencváros,
agica2004, 2016. november 16. szerda, 14:17
Harmónia kártya után........
József Attila: A Szent Jobb ünnepén

Keresztények, ti hajtsatok fejet -
A mai nap az örökéltü Szent Jobb
Malasztja száll s a hívő lelkeket
Megedzi. Zengjen zsoltárunk - ott fent jobb

Lesz élni majd, ha bús fejünk felett
Az Úr hatalmával vigyáz a Szent Jobb -
Oh áldjuk, áldjuk százszor e kezet
S emelkedjünk fel Krisztushoz, ki lent volt.

De ti, pogány ősöknek vérei
Nagy daccal mégse szálljatok Neki -
E kéz apáinkat halomra ölte

S Hadúr e népet akkortól veri,
Mikor hitének gyáva lett örökre,
Mikor e kéz erős hitünk kiölte.

1922. aug. 18.


József Attila szobra a Szegedi Tudományegyetemnél (A JATE előtt.)

József Attila (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. - Balatonszárszó, 1937. december 3.)
agica2004, 2016. július 29. péntek, 17:10
A költészet napja
szanatóriumba került. 1930-tól Szántó Judit volt az élettársa, nagy szegénységben éltek. Később szakítottak. 1935-ben beleszeretett pszichoanalitikus kezelőjébe, Gyömrői Editbe. A ,,Nagyon fáj" szerelmes verseinek ez a kapcsolat az ihletője.

A ,,Szép Szó" egyik szerkesztője lett. ,,Nagyon fáj" (1936) c. kötete sem hozta meg a várt elismerést. A költő utolsó szerelme Kozmutza Flóra volt.

Még az év nyarán a Siesta szanatóriumba került; november 4-én nénjei vették magukhoz balatonszárszói panziójukba. 1937. december 3-án a szárszói állomáson egy tehervonat halálra gázolta. Máig vitatott, hogy a költő szándékos öngyilkosságot követett-e el, vagy véletlen balesetnek esett áldozatul.

József Attila munkássága csak a költő halála után nyerte el méltó elismerését.

József Attila életműve szerves része a magyar kultúrának, verseinek többsége semmit nem vesztett modernségéből, erejéből. A 20. század egyik legjelentősebb költőjének tekinthető, költészete nemcsak saját kora,
taltos1, 2016. április 11. hétfő, 22:18
Ma 111 éve született JÓZSEF ATTILA.
(Budapest, Ferencváros, 1905. április 11. - Balatonszárszó, 1937. december 3.)
posztumusz Kossuth és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja.
József Attila csupán három éves volt, amikor az apa 1908. július 1-jén elhagyta a háromgyermekes családot, s elindult szerencsét próbálni Amerikába. Végül Romániáig jutott, de családját végleg magára hagyta.
Az édesanyjának csak nagy nehézségek árán sikerült gyermekeit eltartania: napszámos munkát végzett, úri házakhoz járt mosni, vasalni és takarítani, ám ennek ellenére sem tudta biztosítani gyermekeinek a legalapvetőbb szükségleteket. Végül úgy döntött, hogy 1910 februárjában két kisebb gyermekét, Etelt és Attilát, a Gyermekvédő Liga gondjaira bízza. A testvérek 1910. március 21-én Öcsödre kerültek nevelőszülőkhöz. Etel és Attila 1912. június 19-én tértek haza Öcsödről, bár a család továbbra is nagy szegénységben élt a Ferencvárosban.
Édesanyjánál méhrákot állapítottak meg, 1917 őszén kórházba
lenke1964, 2016. április 11. hétfő, 08:51
110 éve született József Attila
műve)


Július második felében következett be az utolsó, tragikus idegösszeomlása. Három és fél hónapon át ápolják a Siesta Szanatóriumban. Novemberben nővérei kíséretében Szárszóra utazik. Amikor meglátogatja Flóra, két búcsúversét ajándékozza neki (Karóval jöttél...; Ime, hát megleltem hazámat...). December 2-án barátai keresik fel, Ignotus, Fejtő, Hatvany is; köztük van az elmeorvos Bak Róbert is, aki a szanatóriumban kezelte. Mindent elkövetnek, hogy felvidítsák. Másnap, 3-án este azonban a balatonszárszói állomáson a mozgó vonat alá veti magát. Egyes vélemények szerint öngyilkos lett, mások ezt vitatják, a kérdés a mai napig eldöntetlen. A költőt először Balatonszárszón temették el 1937. december 5-én, majd 1942-ben a budapesti Kerepesi úti temető 35. parcellájában helyezték örök nyugalomra.

(forrás: magyar-irodalom.elte.hu,
menusgabor, 2015. április 11. szombat, 16:00
Április 11. - A költészet napja
anarchista-kommunista szövetségnek. 1928-ban kötött barátságot Illyés Gyulával. 1930-ban tagja lett a Kommunista Pártnak, majd 1932-ben röpiratot szerkesztett a halálbüntetés ellen, szerkesztette a Valóság című folyóiratot. Eltávolodott a kommunista irányzattól, szociáldemokrata és liberális körökkel tartott fenn kapcsolatot. A Szép Szó egyik szerkesztője lett. 1936-ban megjelent Nagyon fáj című kötete sem hozott számára elismerést. 1937-ben szanatóriumba került, majd nénjei vették magukhoz. December 3-án a balatonszárszói állomáson egy tehervonat alá vettette magát. 1938-ban posztumusz Baumgarten-díjat, majd 1948-ban posztumusz Kossuth-díjat kapott, igazi elismerése ettől az időtől kezdődött.
Korszakos jelentőségű költőnk volt, költészetet kezdetben a Nyugat hatását mutatta, versei kezdetben a realizmussal, bensőségességükkel hatottak leginkább. A '30-as évek elején forradalmisága erősödött, tudatos politikai költészetet hozott létre. 1933-tól a hagyományos és avantgárd elemeket ötvöző költészet volt
akiram45, 2015. április 11. szombat, 08:22
A költészet napja - Buszokon, főtéren verselnek Somogyban
A szervezők tájékoztatása szerint Balatonszárszón pénteken emlékeznek meg a településen 1937-ben tragikus körülmények között elhunyt József Attiláról és a születésnapjához kötődő költészet napjáról. Az idén 28. alkalommal megrendezendő ünnepségnek és versmondó versenynek ezúttal is a József Attila Általános Iskola és a művelődési ház ad otthont. A rendezvény nyitányaként megkoszorúzzák József Attila szobrát, majd a szavalóverseny díjkiosztója előtt Vizy Márton és Tóth Dávid szervezőkkel egy József Attilát idéző zenés beszélgetés résztvevői lehetnek az érdeklődők.

Kaposváron már pénteken is több helyszínen megünneplik a költészet napját. Az Együd Árpád Kulturális Központban versmondó versenyt rendeznek, a szomszédos Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban a Szabad Ötletek Színházának előadására várják az érdeklődőket.

A Kaposvári Polgári Casino délelőtt Lekötelező Irodalom címmel versmondó versenyt rendez a Csiky Gergely Színházban, délután pedig több Somogy megyében és Kaposváron közlekedő
velemenyezd, 2015. április 09. csütörtök, 11:22
Ma 77 éve hunyt el....
József Attila (Budapest, Ferencváros, 1905. április 11.[1] - Balatonszárszó, 1937. december 3.) huszadik századi posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas magyar költő, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az élet kegyetlen volt vele, hisz félárva gyermekkora tele volt lemondással, felnőttként szembesült a meg nem értéssel és öngyilkossága körül is találhatóak ellentmondások.

A Szegedi Tudományegyetemen tanárnak készült, de a Tiszta szívvel című verse miatt kirobbant jobboldali tiltakozások eredményeként Horger Antal professzor eltanácsolta a tanári pályától. Ezután nyugati egyetemekre iratkozott be: Bécsben hallgatott előadásokat, majd Párizsban a Sorbonne-on tanult. Közben megismerkedett az akkori német és francia költészettel, és tökéletesítette nyelvtudását.

Már külföldön is szimpatizált a kommunizmussal, és Magyarországra hazatérve kapcsolatba
gabfe, 2014. december 03. szerda, 14:30
A költészet napja - Versmondó-versenyt rendeznek Balatonszárszón
Az egész napos rendezvény a József Attila Általános Iskolában ünnepi megnyitóval kezdődik. Ezt követően megkoszorúzzák József Attila szobrát, majd Szőke György grafikusművész természetfotóiból nyílik kiállítás.

A szervezők tájékoztatása szerint az idén is - immár 27. alkalommal - Balatonszárszó ad otthont a József Attila versmondó verseny megyei döntőjének, amelynek értékeléséig és az ünnepélyes díjkiosztóig a József Attila Művelődési Házban az Itt él a költészet című filmetűdöt és Maczkó Mária Magyar Örökség-díjas énekművész műsorát kísérheti figyelemmel a közönség.

A balatonszárszói villasoron található József Attila Emlékház - a 2011-ben felújított egykori Horváth-panzió, ahol a súlyos betegségből lábadozó költő utolsó napjait töltötte - , azzal csatlakozik a költészet napja rendezvényeihez, hogy kiállítóterei pénteken egész nap díjtalanul látogathatók.
velemenyezd, 2014. április 10. csütörtök, 09:42
A költészet napja.
szanatóriumba került. 1930-tól Szántó Judit volt az élettársa, nagy szegénységben éltek. Később szakítottak. 1935-ben beleszeretett pszichoanalitikus kezelőjébe, Gyömrői Editbe. A ,,Nagyon fáj" szerelmes verseinek ez a kapcsolat az ihletője.

A ,,Szép Szó" egyik szerkesztője lett. ,,Nagyon fáj" (1936) c. kötete sem hozta meg a várt elismerést. A költő utolsó szerelme Kozmutza Flóra volt.

Még az év nyarán a Siesta szanatóriumba került; november 4-én nénjei vették magukhoz balatonszárszói panziójukba. 1937. december 3-án a szárszói állomáson egy tehervonat halálra gázolta. Máig vitatott, hogy a költő szándékos öngyilkosságot követett-e el, vagy véletlen balesetnek esett áldozatul.

József Attila munkássága csak a költő halála után nyerte el méltó elismerését.

József Attila életműve szerves része a magyar kultúrának, verseinek többsége semmit nem vesztett modernségéből, erejéből. A 20. század egyik legjelentősebb költőjének tekinthető, költészete nemcsak saját kora,
taltos1, 2013. április 11. csütörtök, 22:24
1/3
Képek, videók
elhunyt-bojte-julianna -bo
sz719eszter
2016. szeptember 21. szerda, 13:15
0 Eke Miklós elhunyt.jpg
lovaszmarika
2016. május 12. csütörtök, 17:43
búcsúdal-elhunyt.png
astropapa58
2015. november 01. vasárnap, 10:30
Elhunyt.....
borigit
2015. január 25. vasárnap, 14:15
Elhunyt Szeretteink Emlék
cipello
2014. december 10. szerda, 13:39
20141108elhunyt-gera-z olt
lilagondolatok
2014. november 16. vasárnap, 15:00
elhunyt bajor gizi
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:29
elhunyt somlay artur
lacipecsenye
2013. május 05. vasárnap, 10:28
elhunyt joszip broz tito
lacipecsenye
2013. március 07. csütörtök, 21:18
elhunyt lev jasin
lacipecsenye
2013. február 19. kedd, 09:45
elhunyt kádár jános
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:35
Mai Nap elhunyt Kádár Ján
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:31
Juronics Kossuth dijas
agica2004
2009. április 24. péntek, 14:06
Címkék
József Attila Művelődési Házban, tanári pályától, József Attiláról, Szegedi Tudományegyetemnél, Szántó Judit, egész napos, balatonszárszói állomáson, József Attila, kommunista irányzattól, József Attila Általános Iskola, szárszói állomáson, magyar kultúrának, Siesta Szanatóriumban, Temesi Lajosné, Szegedi Tudományegyetemen, Lekötelező Irodalom,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.