Belépés
2020. március 29. vasárnap | 13. hét | 89. nap | 05:54 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koronavírus - OBH: április 1-jétől más bíróságok járnak el közigazgatási és munkaügyi perekben
Április 1-jétől a közigazgatási perekben első fokon a Fővárosi, Budapest Környéki, Debreceni, Győri, Miskolci, Pécsi, Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek járnak el regionális illetékességgel.

A Fővárosi Törvényszék kizárólagos illetékességi körébe tartoznak azok az ügyek, amelyek eddig a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kizárólagos illetékességébe tartoztak, valamint a korábban a Fővárosi Törvényszék kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek nagy része is.

A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési eljárásban, illetve felülvizsgálati eljárásban is a Kúria, továbbá egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria járhat el.

Április 1-jétől a munkaügyi bírósági ügyekben első fokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, míg a felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A munkaügyi bírósági ügyekben a jogi képviselet a változást követően sem lesz kötelező.

Új rendelkezés, hogy a munkáltató felperes a pert kizárólag a munkavállaló
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 16:13
Tokió 2020 - Tiszeker Ágnes: akinek letelt a büntetése, indulhat a jövő évi olimpián
vehettek volna részt a játékokon.

"A WADA kódexe nem olimpiában vagy olimpiai ciklusban határozza meg a büntetésnek a mértékét, hanem hónapokban vagy években, és még véletlenül sem tér ki arra, hogy ez érintse-e az olimpiát vagy sem - szögezte le a MACS első embere. - Tehát ha szigorúan a jogi részét nézem, akkor igen a válasz: akinek letelt a doppingbüntetése, az el fog tudni indulni."

Tiszeker Ágnes teljesen egyetért Tygart ama kijelentésével, hogy a most érvényben lévő jogszabályok alapján a bíróságok előtt megtámadhatók lennének azok a döntések, amelyekkel egy versenyengedélyét visszakapott sportolótól megtagadnák a 2021-es tokiói indulás jogát. A magyar szakember utalt rá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy korábbi szabályát, az úgynevezett Oszaka-szabályt a CAS, a lausanne-i sportdöntőbíróság korábban már "elmeszelte, mert nem lehet kétszer büntetni valakit ugyanazért a vétségért". "Én ezzel teljesen egyetértek" - mondta.

Tygart szerint a doppingellenes szabályokat
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 11:31
Az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta szokásos éves emberi jogi jelentését
még a jelentés a rágalmazás ügyében hozott bírósági ítéleteket és az emberkereskedelmet, mint emberi jogi problémát.

A jelentés leszögezte: Magyarországon nincsenek jogtalan letartóztatások és fogva tartások, nincsenek politikai foglyok, nem tűnt el senki, nem kínoztak meg senkit, nem bántak embertelenül senkivel. Bár - jegyezte meg a dokumentum - a hivatalos statisztikák és NGO-k szerint a börtönök túlzsúfoltak és gyakran szegényes a higiéniai környezetük. Jól működik az óvadéki rendszer és "a bíróságok általában függetlenek" - állapítja meg a jelentés, bár megemlíti, hogy európai intézmények és nemzetközi szervezetek aggodalmukat fejezték ki a fékek és ellensúlyok rendszerének általuk vélt gyengülése miatt. Ezzel kapcsolatban az amerikai külügy felidézte Kövér László házelnök tavaly április 24-én a parlamentben mondott beszédéből azt a mondatot, hogy "a bírák nem lehetnek függetlenek az államtól".

A szólásszabadságról - beleértve a sajtószabadságot -, a jelentés hangsúlyozza: a magyar alkotmány
velemenyezd, 2020. március 12. csütörtök, 08:11
Orbán: számítani kell rendszeres támadásokra a magyar határkerítésnél
témája lesz például a "börtönbiznisz", a gyöngyöspatai iskolaügy, valamint a börtönből való idő előtti kiengedés ügye - sorolta. Majd utóbbiról jelezte: nemzetközi vitára számít, mert a bírósági igazságszolgáltatási tér nem ér véget az országhatárnál, "részei vagyunk egy nemzetközi igazságszolgáltatási rendszernek is, hogy ez jó vagy sem, ezt most ne vitassuk meg".

A "börtönbizniszről" azt mondta: nemzetközi egyezmények tiltják az elítéltek kínzását, ami helyes, a baj ott van, hogy nemzetközi bíróságok olyan értelmezést adtak a kínzásnak, amely ütközik az emberek igazságérzetével. Példaként említette, hogy családokat kiirtó erőszakos bűnözőknek milliókat kellene fizetni, mert arra hivatkoznak, hogy "kevés a négyzetméter" és nincs rendesen szellőztetve.

Közölte: összesen 12 ezer esetről van szó. "Ez egy biznisz", meg kell állítani - jelentette ki a kormányfő, aki ebben az ügyben is nemzetközi vitára számít, és azt szeretné, ha Magyarország a legszélesebb egyetértésben vonulna fel.

A
velemenyezd, 2020. február 28. péntek, 09:30
Senyei Görgy: Handó Tünde utódja
Senyei György:A bíróságoknak a kritikával együtt kell élniük

Nincsenek politikai kapcsolatai és kinevezéséhez a szintén miskolci igazságügyi miniszternek sincs köze állítja az Országos Bírósági Hivatal új elnöke. Elődje, Handó Tünde munkájáról nem mond véleményt, de határozott szándéka, hogy béke legyen a bíróságokon. Portréinterjú Senyei Györggyel.

HVG: Bombaként robbant tavaly decemberben, hogy önt jelölik a lapunkban is sokat bírált Handó Tünde OBH-elnök utódjának. Elárulná, hogyan került képbe?

Senyei György: A köztársasági elnök úr hivatalából hívtak fel, elnök úrral beszélgettünk az elképzeléseimről. Így lettem jelölt, ami azért engem is meglepett. Kissé mellbe is vágott a felkínált lehetőség, de olyasvalakit, aki csaknem 25 éve ül a bírói pulpituson, azért már nem nagyon lehet megijeszteni. Megértettem, hogy milyen nagy kihívás előtt állok, de csak most kezdem igazán átérezni.
foldinefehereva, 2020. február 21. péntek, 22:17
Kreml: nem lép életbe az alkotmánymódosítás, ha leszavazzák
csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak egymáshoz való viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.A módosított alaptörvény egyebek között szavatolná a nyugdíjak rendszeres indexálását, valamint azt, hogy a minimálbér ne lehessen alacsonyabb a létminimumnál. Az elképzelés szerint az alsóháznak a kormánytagok, a felsőháznak pedig a rendvédelmi szervek és bíróságok vezetőinek kinevezésében, illetve leváltásában lesz döntő szerepe.Az alkotmánymódosítás-csomagnak megfelelően az elnöki tisztséget egy személy legfeljebb két ciklus erejéig töltheti majd be. Az erre a posztra törekvő, legalább 35 éves pályázókkal szemben követelmény lesz, hogy az eddigi 10 helyett 25 évig éljenek Oroszországban, semmilyen más országnak ne legyenek állampolgárai, és ne legyen külföldi lakhatási engedélyük.Az orosz alkotmányban megjelenik majd az államtanács
velemenyezd, 2020. január 24. péntek, 14:31
Az amerikai kormányzat megszigorítja várandós külföldi állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba
néven B típusú vízumért - folyamodó várandós nőktől a helyi amerikai konzulátus megtagadhatja a beutazási engedély kiadását, ha úgy látja, vagy arról vannak információi, hogy a vízumkérő kifejezetten azért akar beutazni az Egyesült Államokba, hogy ott szüljön. Az amerikai törvények értelmében ugyanis minden, az Egyesült Államok területén született kisbaba automatikusan amerikai állampolgár.

Az amerikai konzulátusok döntése általában végleges, az ellenük indított fellebbezési eljárások az amerikai bíróságokon ritkán járnak sikerrel.

Ha az állapotos nő azzal indokolja vízumkérelmét, hogy olyan orvosi ellátásra, kezelésre van szüksége, amelyet csakis Amerikában kaphat meg, akkor ugyanolyan elbírálásban részesül, mint a többi, orvosi kezelésre beutazó külföldi állampolgár. Vagyis igazolnia kell, hogy elegendő összeg áll a rendelkezésére a költségek - a szállás, a kórházi ellátás, orvosi díjak, közlekedés - fedezéséhez.

Közleményében az amerikai külügyminisztérium leszögezte: "nem hiszi", hogy
velemenyezd, 2020. január 23. csütörtök, 20:12
Dunai hajóbaleset - Fővárosi Törvényszék: elegendő a vádlott bűnügyi felügyelete
megfélemlítésének vagy jogellenes befolyásolásának, valamint tárgyi bizonyítási eszközök, elektronikus adatok megsemmisítésének, meghamisításának vagy elrejtésének - kockázata.

Döntése indokolásában a bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria egy korábbi határozata értelmében a bizonyítás veszélyeztetéséről szóló határozatnak nem elegendő feltételezéseken nyugodnia, annak adatokkal, tényekkel igazolhatónak kell lennie.

A törvényszék eljáró tanácsa kiemelte, hogy - mint azt korábban már más bíróságok is megállapították - a vádlott nem törekedett elektronikus adatok megsemmisítésére és nincs adat arra sem, hogy a férfi bárkit is befolyásolni kívánt volna a bizonyítás eredményességének befolyásolása céljából.

A törvényszék szerint a szökés, elrejtőzés veszélyének kiküszöbölése érdekében a továbbiakban is szükség van személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés alkalmazására, ennek meghatározása során azonban a szükségesség, arányosság és fokozatosság elvét szem előtt kell tartani.

A
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 15:51
A Velencei Bizottság a bíróságokról szóló lengyel törvénymódosítások elvetését javasolja
megkérdőjelező bírák esetében. E módosítások helyett "más megoldásokat kell találni" - javasolta a Velencei Bizottság.

Az új előírások korlátozhatják a bírák szólásszabadságát és gyülekezési jogukat - áll a jelentésben.

A lengyel bírák "lehetetlen helyzetben találják magukat", mert többek között az Emberi Jogok Európai Bírósága és az uniós jog szellemében hozott döntések miatt fenyegethetik őket fegyelmi eljárások - olvasható a dokumentumban.

Lehetetlenné válhat, hogy a lengyelországi bíróságok megvizsgálják más lengyel bíróságok függetlenségét és elfogulatlanságát - folytatódik a jelentés.

Az ilyen vizsgálat szükségességét a bizottság azzal indokolta, hogy a "régi" (az előző kormányok idején kinevezett bírákból álló) és az "új" bíróságok között "jogi szakadás" áll fenn, amely helyzetet a bizottság szakértői szerint gyorsan orvosolni kell.

A jelentés megemlíti az új bírák jelöltségét az államfői kinevezés előtt véleményező országos igazságügyi tanács "messzemenő átpolitizálását"
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 14:41
Vitályos: a kormány a jövőben is segíti a mozgáskorlátozottak boldogulását
480 ezer fogyatékossággal élő van Magyarországon, s csaknem felük mozgáskorlátozott. Nem mindegy, hogy egy ekkora társadalmi csoport milyen szociális és egészségügyi körülmények között él és hogyan tud bekapcsolódni a munka és oktatás világába - tette hozzá.

Kitért arra, hogy fontos jogfejlesztési lépések történtek 2012-ben és 2013-ban, egyebek mellett módosult az országos településrendezési és építési rendelet, amely előírta a középületek külső és belső akadálymentesítését. Ennek értelmében a bíróságok és más középületeket is akadálymentesítettek lettek az elmúlt években: 144 bírósági épületből 138 akadálymentes.

Hangsúlyozta, a fogyatékossággal élők fokozottan ki vannak téve annak is, hogy jogtalan támadás áldozataivá váljanak. Jelenleg Budapesten, Miskolcon és Szombathelyen működik áldozatsegítő központ, azonban a kormány döntése szerint ez a szám idén tovább bővül; a cél egy országos hálózat kialakítása.

Szekeres Pál, az Emmi fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 14:31
The Wall Street Journal: az amerikai kormány megkezdte az arizonai határnál lévő migránsok áttoloncolását Mexik
A lap értesülései szerint a határvédelmi szervek a határ mexikói oldalán fekvő Nogales városkába toloncolják az Arizonában lévő migránsokat, hogy ott várják meg, amíg sor kerül a menedékkérelmük elbírálásához szükséges bírósági meghallgatásra. Ahhoz azonban már a saját költségükön és legálisan kell ismét belépniük az Egyesült Államokba, a jóval távolabbi El Pasónál lévő határátkelőnél.

A migránsok kitoloncolása az úgynevezett Maradj Mexikóban! nevű program keretében zajlik. Ezt a programot az amerikai kormányzat mintegy egy esztendővel ezelőtt, a Közép-Amerikából megindult nagy migránsáradat idején hirdette meg. Lényege az, hogy a migránsoknak a határ mexikói oldalán kell várakozniuk mindaddig, amíg a menedékkérelmüket az amerikai illetékes bíróságon elbírálják. Ez egyébként hónapokba is telhet.

A The Wall Street Journal idézte az egyik, meg nem nevezett határőrt, aki elmondta, hogy csak csütörtökön 18 migránst fordítottak vissza a határról Mexikóba. A migránsok kaptak egy hivatalos papírt
velemenyezd, 2020. január 03. péntek, 07:05
Megemelték a bírák és ügyészek illetményét
A törvény szerint a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírói illetményalap - 2020-ban 453 330 forint - hétszeresét, közel 3,2 millió forintot vihet haza havonta.

A beosztott bírák és ügyészek illetményemelését a pótlékok, valamint fizetési fokozatokhoz tartozó szorzószámok módosításával valósítják meg.

A jövő évi költségvetés szerint a bírói és az ügyészi illetményalap azonos mértékű.

Már a múlt héten elfogadott jogszabály is tartalmazta, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságok 2020. március 31-én megszűnnek, a jövőben a munkaügyi pereket a törvényszékek, a közigazgatási pereket pedig a nyolc, közigazgatási kollégiummal működő törvényszék fogja elbírálni. A közigazgatási pereket lefolytató törvényszékek székhelye megegyezik a regionális illetékességgel működő közigazgatási és munkaügyi bíróságok székhelyével.

A jövőben tehát csak a járásbíróságok, a törvényszékek, az ítélőtáblák és a Kúria ítélkezik.

A járási hivatali döntésekkel szemben a fellebbezés helyett
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 20:02
1/83
Képek, videók
Bp.Közigazgatási M..jpg
agica2004
2010. november 30. kedd, 09:59
közigazgatási alkalmazott
magdaseppa
2007. június 19. kedd, 12:48
Budapest.jpg
menusgabor
2020. január 03. péntek, 19:08
6 Esti Budapest.png
lovaszmarika
2019. december 15. vasárnap, 15:38
6 Budapest a 15. a lakoss
lovaszmarika
2019. december 15. vasárnap, 15:04
Parlament Budapest
eva6
2019. február 16. szombat, 14:53
Budapest régen
eva6
2019. február 16. szombat, 12:44
Budapest karácsonyi fényb
eva6
2018. december 20. csütörtök, 16:57
Budapest eate
eva6
2018. december 14. péntek, 21:23
beyond-budapest-igy-el tek
foldinefehereva
2018. december 04. kedd, 22:30
Liget Budapest 1969
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:04
7702519c67b1budapest.g if
vicus54
2018. május 15. kedd, 19:34
budapest0424.jpg
maroka
2018. április 24. kedd, 11:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.