Belépés
2020. január 21. kedd | 4. hét | 21. nap | 20:37 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A lengyel felsőház elvetette a bíróságokról szóló törvénymódosításokat
Kaminski.

A PiS párt azután terjesztette elő az indoklásában több uniós tagállam hasonló megoldásaira utaló tervezetet, hogy a legfelsőbb bíróság egyik kamarája az Európai Bíróság tavaly novemberi döntésére hivatkozva kétségbe vonta az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) függetlenségét, a döntés nyomán pedig egyes bírák megkérdőjelezték a KRS által kinevezésre javasolt kollégáik bírói státusát is.

Az új előírások elutasítását javasolta a 47 országot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság is, amely csütörtökön sürgősségi eljárás keretében adta ki az erre vonatkozó, a lengyel kormány által nem hivatalosnak tekintett állásfoglalását. A bizottság küldöttsége múlt héten járt Varsóban Tomasz Grodzki felsőházi elnök meghívására.

Az Európai Bizottság nevében Vera Jourová cseh alelnök már egy decemberi levelében kérte, hogy Varsó állítsa le a módosítást. Hasonló tartalmú levelet írt múlt héten az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic.

Említést tett a
velemenyezd, 2020. január 17. péntek, 18:06
A lengyel kormánypárti szenátorok botrányosnak tartják a Velencei Bizottság jelentését
A 47 országot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság a lengyel szenátusban minap vitára bocsátott törvénymódosítások elutasítását javasolta azzal, hogy a lengyel igazságügyi rendszer "további gyengítésének lehet tekinteni" őket.

A sürgősségi eljárásban készített, nem kötelező érvényű dokumentumot Michal Sewerynski, a PiS szenátora "meghökkentőnek, sőt botrányosnak" nevezte. A jelentés szerinte igazából azt szorgalmazza, hogy Varsó "mondjon le az összes eddigi (igazságügyi) reformról".

A PiS egy másik szenátora, Marek Pek szerint a bizottság "cselekvőképtelenné teszi a szuverén lengyel parlamentet" az olyan reformok terén, amelyek tartalma a nemzeti parlamentek hatáskörébe tartozik.

Botrányosnak minősítette Pek a jelentésben a lengyel országos igazságügyi tanácsról (KRS) kifejtett véleményt is, mert ez kétségbe vonja a lengyel alkotmánybíróság korábbi ítéletét. A Velencei Bizottság a KRS "messzemenő átpolitizálását" kifogásolta amiatt, hogy a tanács egy részét
velemenyezd, 2020. január 16. csütörtök, 16:31
Mihail Misusztyint javasolta Putyin az orosz miniszterelnöki posztra
2024-ben pedig az elnökválasztást. Ezeket elemzők szerint alapvetően meg fogja határozni az elnöki utódlás, illetve az állam- vagy kormányfői minőségében immár két évtizede hatalmon lévő Vlagyimir Putyin politikai jövőjének kérdése. A szerdai fejleményeket követő első elemzői nyilatkozatok nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a hivatalban lévő államfő az alkotmány módosítását követően, mandátumának 2024-ben történő lejárta után az orosz biztonsági tanács, a parlament alsóháza vagy a jelenleg konzultatív testületként működő, 2000-ben alapított államtanács elnökeként folytathatja tevékenységét.

Mihail Misusztyin 2010 óta áll az adóhivatal élén, ahol korábban más vezető funkciókat is betöltött, és jelentős szerepe volt az informatikai csúcstechnológia alkalmazásában az adófizetések könyvelése és ellenőrzése terén. Más gazdasági szerveknél is fontos pozíciókat töltött be. A magánszférában 2008 és 2010 között az UFG Capital Partners elnöke és az UFG Asset Management befektetési alap társvezetője volt.
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 20:12
A lengyel ellenzék reméli, hogy a Velencei Bizottság feltárja a bíróságokról szóló törvénymódosítások alkotmány
A 47 országot tömörítő Európa Tanács szakértői testületének véleményét a tervezett törvénymódosításokról Tomasz Grodzki, az ellenzéki többségű lengyel felsőház elnöke kérte. Előzőleg a parlament alsóháza (szejm) - amelyben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) van többségben - megszavazta és a szenátushoz továbbította a szóban forgó módosításokat. Ezek fegyelmi intézkedéseket tennének lehetővé olyan bírák esetében, akik politikai tevékenységet folytatnak vagy megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezésének jogszerűségét. A tervezet megváltoztatná a legfelsőbb bíróság elnöke megválasztásának procedúráját is.

A szenátus pótolja azt, amit a szejm elmulasztott - jelentette ki Grodzki, miután fogadta az alkotmányjogászokból álló nemzetközi testület küldöttségét. Szerinte a "lehető legszélesebb körű egyeztetés" az Európai Bizottsággal, a VB-vel, valamint a lengyelországi szervezetekkel és szakértőkkel a készülő törvények szabályszerűségét szolgálja.

A szenátusi elnök elmondta: a Velencei Bizottság
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 16:48
Lengyel legfelsőbb bíróság: nem vonható kétségbe az államfő által kinevezett bírák legitimitása
Az ítélet egy fellebbezésre született, amely kétségbe vonta a KRS függetlenségét, illetve az általa az államfő elé terjesztett egyik jelölt bírói státusát.Az ítélet hátterében az áll, hogy a legfelsőbb bíróság egyik kamarája tavaly decemberben az Európai Bíróság novemberi döntésére hivatkozva úgy ítélte meg, a jelenlegi KRS "nem ad megfelelő garanciákat arra, hogy független a törvényhozói és a végrehajtó hatalomtól". A döntés nyomán egyes bírák kétségbe vonták a KRS által kinevezett kollégáik bírói státusát is.

A szerdai ítélet szerint az Európai Bíróság novemberi döntésének végrehajtása nem ütközik a lengyel alkotmányba. Az ítélet kimondja: a legfelsőbb bíróság jogosult konkrét esetekben annak megvizsgálására, hogy a KRS megfelel-e az Európai Bíróság említett ítéletében megfogalmazott, a tanács függetlenségére vonatkozó kritériumoknak, és amennyiben úgy találja, hogy nem, és ez hatással volt egy konkrét határozat tartalmára, az SN jogosult az adott határozatot
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 18:22
Hollik: jövőre is a biztonság, a gazdasági növekedés és a családtámogatás lesz a legfontosabb
kétgyermekes családnál jövőre is csaknem félmillió forintot hagy.

Hollik István beszámolt arról is, hogy hatodik éve nőnek dinamikusan a bérek, köszönhetően az adócsökkentéseknek és a gazdasági növekedésnek. A minimálbér és a szakmunkás bérminimum 2010 óta több mint duplájára nőtt, január 1-jén pedig további 8 százalékkal bővül - ismertette.

A munkát terhelő adók csökkentésével várhatóan a versenyszférában is tovább emelkedhetnek a bérek, de a közszférában is várhatók emelések, a fegyveres testületek hivatásos állományának tagjai pedig félmillió forintos egyszeri juttatásban részesülnek. Január 1-jétől 14 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók bére, 2020 novemberétől pedig további 20 százalékkal.

Folytatódik a bírók és ügyészek béremelése: január 1-jén átlagosan 37 százalékos bírói béremelés valósul meg, majd az ezt követő években újabb 12 és 13 százalékos emelések várhatók.

Emlékeztetett: a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére is átlagosan 30 százalékkal nő a nyártól.

Hollik
velemenyezd, 2019. december 31. kedd, 13:31
A cseh legfelsőbb bíróság megerősítette egy terrorizmusért elítélt nyugdíjas büntetését
előéletét.

A bíróság szerint Jaromír Balda egyértelműen vétkes, mert tettére hosszabb időn át készülődött, mindent előre jól eltervezett, s a hozzá vezető nyomokat is megpróbálta eltüntetni. Balda - írta a korábban a cseh sajtó - a szélsőségesnek minősített Tomio Okamura képviselőházi alelnök által vezetett Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom híve, amelyet anyagilag is támogat, bár maga nem tagja a mozgalomnak. Okamura már korábban elhatárolódott az ügytől.

Jirí Wazik, a prágai bírói testület elnöke szerint Balda bizonyos értelemben azok áldozatának is tekinthető, akik szélsőséges és idegenellenes nézeteket terjesztenek a társadalomban.

"Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy ne viselne felelősséget tetteiért. Sokkal jobban meg kellett volna gondolnia, mit tesz. Tudatosítania kellett volna, hogy bármiféle gyűlölet mindig újabb gyűlöletet gerjeszt" - mondta ítélete indoklásában a bíró.

"Az államnak a bíróság által egyértelműen ki kellett nyilvánítania, hogy az ilyen
velemenyezd, 2019. december 18. szerda, 16:41
Lengyel kormányszóvivő: az igazságügy szervezése az EU-tagállamok belügye
Piotr Müller azzal kapcsolatban nyilatkozott a lengyel közszolgálati rádiónak, hogy az Európai Bizottság (EB) szóvivője, Christian Wigand hétfői sajtóértekezletén közölte: a brüsszeli testület elemezni fogja, hogy a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt által múlt héten a parlamentbe benyújtott, a bírósági rendszerről szóló újabb törvénymódosítási tervezet megfelel-e az uniós jognak.

Müller szerint az igazságügy szervezése belpolitikai ügy, nem vonatkozik rá az EU alapszerződése. A kormányszóvivő szerint az uniós szervek ez ügyben hatáskörük kiterjesztésére törekednek.

Aláhúzta: a szóban forgó lengyel tervezet célja, hogy rendezze az igazságügy helyzetét.

A múlt csütörtökön benyújtott törvénymódosítási tervezet fegyelmi intézkedéseket tesz lehetővé az olyan bírák esetében, akik politikai tevékenységet folytatnak, illetve nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését. Az előterjesztők más európai országokban érvényes hasonló megoldásokra hivatkoznak.

A PiS
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 11:01
A lengyel legfelsőbb bíróság kétségbe vonta az új bírói fegyelmi kamara létjogosultságát
Az ítéletet hozó legfelsőbb bírósági munkaügyi kamara korábban az úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárás keretében az Európai Bírósághoz fordult a fegyelmi kamara függetlensége kapcsán. Az uniós testület november 19-i ítéletében nem állapította meg a fegyelmi kamarára vonatkozó előírások jogszerűtlenségét. Egyúttal úgy döntött: a kamara függetlenségét nem a luxembourgi törvényszéknek, hanem éppen a varsói legfelsőbb bíróságnak kell megítélnie.

A csütörtöki ítéletben - mely konkrétan egy nyugalmazott, később azonban újból munkába állt bíró esetére vonatkozott - a lengyel legfelsőbb bíróság munkaügyi kamarája úgy találta: a 2018 szeptemberében megalakított kamara nem tekinthető bíróságnak, mégpedig azért nem, mert összes tagját az államfő a Jog és Igazságosság párt kormányzása alatt a lengyel igazságszolgáltatási tanács (KRS) véleménye alapján nevezte ki. Maga a KRS pedig az ítélethozók szerint szintén "nem ad megfelelő garanciákat arra, hogy független a törvényhozói és a végrehajtó
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 14:42
Az OBT támogatja az OBH élére jelölt Senyei György Barnát
Elmondta: Senyei György Barna támogatásáról többórás meghallgatása után döntött az OBT.

A testület szóvivője közölte: a meghallgatáson a jelölt többek között arról biztosította az OBT tagjait, hogy új alapokra kívánja helyezni az OBH és az OBT közti kapcsolatokat, nem ellenségeskedésre, hanem törvényes együttműködésre törekszik. Az OBT ülésein lehetőség szerint részt vesz, az igazságszolgáltatásban békét és rendet szeretne, fontosnak tartja a bírói hivatás tradicionális értékeit, előtérbe helyezi a szakmai szempontokat és a törvényességet a bírói és bírósági vezetői kinevezéseknél, kezelni szeretné sok megbízott vezető problémáját, és az OBT kiegészítését is fontosnak tartja.

Az OBH és az OBT korábbi vitáira utaló újságírói kérdésre - miszerint eloszlottak-e az aggodalmak - az OBT szóvivője úgy reagált: nem oldódott meg minden probléma, de jó az irány, "alappal bizakodhatunk".

A szóvivő elmondta, a meghallgatáson részt vett Répássy Árpád, az OBH nemrég kinevezett elnökhelyettese. A
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 15:51
Több lengyel városban tüntettek a lengyel igazságügyi reform ellen
A varsói megmozduláson a jövő évi elnökválasztás valószínű ellenzéki jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska alsóházi alelnök is részt vett.

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy az északkelet-lengyelországi Olsztyn város bíróságának elnöke pénteken hivatali okokból egy hónapra felfüggesztett tisztségében egy bírót, Pawel Juszczyszynt.

Juszczyszynt felettesei hatáskörtúllépés miatt hibáztatják. A bíró ugyanis egy per keretében elrendelte, hogy a parlamenti alsóház irodája továbbítsa neki azoknak a bíráknak listáját, akik tavaly jelölteket javasoltak a lengyel igazságszolgáltatási tanácsba (KRS).

A Juszczyszyn által követelt listát az alsóház eddig adatvédelmi előírásokra hivatkozva nem tette nyilvánossá, az esetleges közzétételt az alkotmánybíróság által hozandódöntéstől teszik függővé.

A25 tagú KRS 15 bíró tagját a korábban módosított törvények nyomán az alsóház választotta meg a legalább 25 bíró által támogatott jelöltlistából. Mivel Lengyelországban korábban a KRS bíró tagjainak
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 21:11
Fair Play-díjat kapott a magyar férfi kardválogatott
A júliusi vb-na férfi kardcsapatok fináléjában az ázsiaiak 45-44-re győztek - ezzel sorozatban harmadszor lettek világbajnokok -, de az összecsapáson több vitatott ítélet született, a döntő után a bírói testület fel is mentette a vb-re vonatkozóan a további munkavégzés alól a közreműködő zsűripárost.

A hazai szövetség honlapja felidézte, hogy a döntőt követő sajtótájékoztatón az újságírók bíráskodással kapcsolatos kérdést is feltettek, amire a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron így reagált:"Természetesen voltak kétes találatok, de nem emiatt kaptunk ki, nem szeretnénk erre fogni a vereséget". Ezután csapattársaihoz fordult, és kérdésére Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád is megerősítette ugyanezt.

A FIE illetékesei már akkor jelezték, hogy sportszerűnek tartják a nyilatkozatot, és a csapat tagjai utóbb meghívót kaptak a közgyűlést követő gálavacsorára, ahol Aliser Uszmanovtól, a nemzetközi szövetség elnökétől vehették át a fair play díjat.

Ugyancsak díjazott lett a
velemenyezd, 2019. december 01. vasárnap, 12:21
1/82
Képek, videók
Európaí
sanci81
2017. december 23. szombat, 14:55
O.V.Európai nemzet.jpg
agica2004
2017. február 03. péntek, 18:25
Európai vidra.jpg
pacsakute
2015. május 31. vasárnap, 17:58
Vadaspark, európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:47
európai őz.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 06. péntek, 16:40
európai udvari szaletri
orban47
2013. július 12. péntek, 20:35
Europai frizurák.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Europai frizurák -1.jpg
farkas1945
2013. április 27. szombat, 11:36
Egy európai Ariane-4 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:56
Egy európai Ariane-5 típu
vargaspace
2012. november 07. szerda, 12:40
európai őz.gif
szicu
2012. október 27. szombat, 21:33
európai bölény.jpg
marsupilami
2012. június 06. szerda, 17:58
Európa Tanács.jpg
agica2004
2011. február 02. szerda, 13:08
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.